Wysłany: Sob Cze 28, 2008 19:04 Problem z aparatem ....
Hej . mam dylemat. bylam ostatnio u ortadąty by zalozyc sobie stały aparat . Niestety dowiedzialam sie ze aby go zalozyc musze usunac dwa zeby ! Słyszalam, ze jest to dosyc niebezpiieczne, bo są silnie unerwione ... druga opcja jest zalozenie zdejmowanego aparatu ale niestety tu tesh jest ryzyko ... noszac go na dolnej szczece moze nalozyc sie na siebie jeden ząb lub moga sie rozszezrzyc.. no albo moze byc calkiem wszystko wporzadku .... Prosze o jakies rady bo sama nie wiem co mam zrobic ... !
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 19:08
Ja na Twoim miejcu darowałbym sobie aparat. Wiem, fajnie jest miec proste i ładne zęby Kij z aparatem Jak nic nie mozesz poradzic, zeby byly proste rob cos aby były białe... Wyrwanie dwóch stałych zębów to zbyt wielki ból i cierpienie. A i nie zapominaj, ze po wyrwaniu mogą byc jakies powikłania-będziesz musiała brac rozne antybiotyki itp. Odpuśc se aparat, Kochanaa
Wez sobie stały. Mniej mordowania z tym drugim. Mniej bolą cię zęby, wiem, bo teraz też taki nosze. Myslałam, że lepszy będzie zdejmowany, ale głupio mi było zdjąć aparat przy kumplach, jak chciałam cos zjesc. W nocy nie spałam bo tak bolały mnie zęby, a stały pobolało kilka godzin i jest ok. Moja kumpela też nosi stały, musiała wyrwać 4 ząbki (ostatnie) i przeżyła. Na prawdę, nie chcę dla ciebie źle. Lepiej będziesz się czuła w stałym. Mowię to z własnego doswiadczenia. A potem będziesz miała piękny usmiech
_________________ Czas nie leczy ran, a przyzwyczaja do bólu...
Pomogła: 1 raz Wiek: 17 Dołączyła: 06 Maj 2008 Posty: 68 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 20:51
Miałam zdejmowany, a teraz mam stały, do którego musiałam wyrwać jeden ząb, więc występuję z pozycji tej "doświadczonej" Zdejmowany miałam nawet dwa razy, ale kiedy miałam już praktycznie proste zęby, zmarła moja ortodontka, więc przestałam go nosić i wszystko wróciło Potem miałam znowu zdejmowany, ale to okropny kłopot, zresztą jestem nieogarnięta, ciągle zapominałam, on się czasem łamie, odegnie się, różne dziwne rzeczy się z nim robią i w ogóle. Teraz mam stały i polecam, nie muszę o niczym pamiętać, [chyba że o rzeczach w stylu "nie żuj gumy", "nie jedz toffi"]. Zmieniam sobie gumeczki (O.O xD) i powiedziałabym, że w pewnym wieku jest to nawet modne [niestety już nie w moim xP] a jeśli ortodonta cię straszy, to idź do innego, który się zna i jest bardziej pewny tego, co robi xD xD
_________________ "Jak ziemia miała by być okrągła?!
przecież wtedy wszyscy ludzie by z niej pospadali i wszystkie oceany spłynęły by na dół!"
Hmm. Nie wiem w jakim stanie są Twoje ząbki. ale ja bym zrezygnowala. Jeśli nie jest źle... to po co ryzykować? Lepiej mieć jakiś tam dylemat z małym skrzywieniem zębów niż nie mieć dwóch przednich
_________________ A moje życie jest pomiędzy piekłem i niebem, nie zapomnij o mnie bo mam tylko Ciebie .
na ja też proponuje stały , kolega ma taki i jest git , jeszcze zalezy jakie te zęby (2)
ma ci usunąć żeby założyć aparat, byle nie przednie jak tu napisała koleżanka eetnies
Ja zdecydowanie odmówiłąbym noszenie aparatu na zębach, bo to nie estetycznie wygląda i jest to wręcz wkurzające i nawet podczas jedzenia musisz na niego uważać.
_________________ Gdy patrzę w lustro widzę egoistkę-
Widzę siebie...
Mówią że jesteś Boże-
Więc modlę się do Ciebie ...
Pomogła: 1 raz Wiek: 17 Dołączyła: 06 Maj 2008 Posty: 68 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 22:36
kochana, dentysta już nie raz i nie dwa zęby wyrywał. Możesz pójść do jakiegoś polecanego, bo ortodonta to raczej tego nie będzie robił, on tylko cię skieruje do takiego, któremu zaufasz. Ale nie bój żaby, to nic takiego. Znieczulonko, raz dwa i po krzyku, już każdy ząb wyrywali dentyści tysiące razy
_________________ "Jak ziemia miała by być okrągła?!
przecież wtedy wszyscy ludzie by z niej pospadali i wszystkie oceany spłynęły by na dół!"