Pomogła: 12 razy Wiek: 17 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1596 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 18:55 Czy uczycie się coś na wakacjach?
Jak w temacie, chyba nie muszę wyjaśniać.
Czy uczycie się coś na wakacjach? Przerabiacie dany materiał z poprzedniej klasy? Czytacie lektury? Czy wręcz przeciwnie, dla Was te 2 miesiące to czas kompletnego luzu i tzw. "nic-nie-robienia"?
_________________ Myslovitz na wrzesień:
I budzę się w nocy i biorę prysznic
Rozbity w kawałki z oglądania telewizji
I boję się bardzo, boje się ludzi
Gdy wychodzę na ulice, a oni tacy dziwni
Grubo ubrani i bez uśmiechu
Patrzą nerwowo w prawo i w lewo
Oni także się boja i patrzą na mnie
Oni boja się mnie,
A ja... ?'
Pomogła: 12 razy Wiek: 18 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 1005 Skąd: Krosno !
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 19:03
Ja teraz nie mam czasu na nauke wiec sie nie ucze. Zreszta skonczylam juz szkole, ale w tamtym roku uczylam sie historii pilnie przez wakacje;)
Ale calkiem mozliwe z w pewnym momecie wezme do reki jakis zeszyt i sobie poczytam
_________________ Bo we mnie jest seks,
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
On mi biodra opływa, wypełnia mi biust,
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
Człowiek cały czas się uczy i przez wakacje też. ;p
Ale jeżeli chodzi o taką naukę jak w szkole to się nie uczę. Czytam książki, ale nie są to lektury. I uczę się o kolejnych regionach i zabytkach Polski, ale to też dla własnej przyjemności
_________________ "Bo ja mam tylko jeden świat
Słońce, góry, pola, wiatr
I nic mnie więcej nie obchodzi
Bom turystą się urodził..."
"Tylko głupiec ma odpowiedź na wszystko" Anatol France
Ja mam zamiar przeczytać "Lalkę" i odświeżyć sobie "Quo Vadis". Tyle ze szkoły. A poza tym rozkminię w końcu tą historię, żeby położyć na łopatki wszystkich na olimpiadzie w październiku
Poza tym będę robił to, co normalnie w trakcie roku szkolnego, czyli opierniczać się mam zamiar
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
Kiedyś sprawdziłam na sobie. Calutkie dwa miesiące nic nie robiłam tylko leniuchowałam, a potem, gdy przyszedł początek roku szkolnego okazało się, ze w głowie mam kompletną pustkę, musiałam sobie od nowa wszystko przypominać. Dlatego od tamtej pory w każde wakacje, przynajmniej pod koniec, robię ekspresową powtórkę. Nigdy jak dotąd nie uczyłam się materiału na zapas, tylko powtarzałam najwazniejsze rzeczy. W tym roku będzie jednak inaczej. Jak najszybciej kupie sobie nowe podręczniki do LO i poczytam czego tam mnie będą uczyć. Myślę, ze to dobry sposób na tę część wakacji, kiedy nigdzie sie nie wyjeżdża, przynajmniej się nie nudzi. No i oczywiscie podczas wakacji nadrabiam, jak co roku, wszystkie zaległości w czytaniu, pochłaniam książki na które w roku szkolnym nie ma czasu.
_________________ Ze mną można tylko w dali zniknąć cicho...
Książki są jak ludzie,
jednych nie warto nawet poznawać,
innych poznajesz,
ale na drugi dzień już o nich nie pamiętasz,
a z niektórymi warto spędzić każdy dzień,
całe życie...
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2898 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 20:40
Cytat:
Czy wręcz przeciwnie, dla Was te 2 miesiące to czas kompletnego luzu i tzw. "nic-nie-robienia"?
zdecydowanie moja opcja.
choć niedługo dojdzie nauka hiszpańskiego w pewnym sensie... ale to trochę skomplikowana sprawa. tak czy owak, dla mnie to sama przyjemność, na pewno nie obowiązek - chciałam, to mam.
Pomogła: 12 razy Wiek: 12 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 4595 Skąd: z plaży w Sopocie...
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 20:45
Pierwsze wakacje kiedy mam naprawdę dużo do roboty. Przeczytać "Potop", "Mistrza i Małgorzatę", powtórzyć porządnie ten głupi francuski, przeczytać literaturę na Olimpiadę języka polskiego. Sporo.
[ Dodano: Pią Cze 27, 2008 19:47 ]
urke93 napisał/a:
Kiedyś sprawdziłam na sobie. Calutkie dwa miesiące nic nie robiłam tylko leniuchowałam, a potem, gdy przyszedł początek roku szkolnego okazało się, ze w głowie mam kompletną pustkę, musiałam sobie od nowa wszystko przypominać.
w życiu tak nie miałam
ech, wracając do moich wakacji. Chciałam pzreczytac Sapkowskiego. Widze,że poczeka to do wakacji ,ale chyba dopiero po maturze.
"Gdyby życie było słodkie jak czekolada... Jak byśmy się czuli? Ciągle poszukiwalibyśmy czegoś innego, by uwolnić się od tej przesłodzonej mdłości... "
"W życiu niewiasty rozróżnić można siedem okresów: niemowlę, dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta i młoda kobieta."
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
Nie mówię, że od razu odmóżdzają, ale jakos pewniej się czuję gdy wiem wszystko co i jak, a nie tak jak inni, ze cos im tam dzwoni, ale jeszcze nie wiedzą w jakim kościele.
Książki są jak ludzie,
innych poznajesz,
całe życie...
Pomogła: 12 razy Wiek: 17 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1596 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 21:10
bellamuerte napisał/a:
przecież dwa miesiące nie odmóżdżają.
Odmóżdżają. Ja też czasami tak mam, że po prostu muszę coś porobić, jakieś zadanie matematyczne rozwiązać, w sudoku zagrać, po prostu wytężyć swój mózg bo nie daje rady.
Miałam czytać zaległą historię, ale przechodzę teraz kryzys i jakoś ciężko mi się za to zabrać. A co do lektur? Uhm, skończyła mi się już dawno, dawno ochota na czytanie przyszłych książek, które będziemy przerabiać. Teraz to powinnam czytać te zaległe..bo ich to jest sporo, oj sporo.
_________________ Myslovitz na wrzesień:
I budzę się w nocy i biorę prysznic
Rozbity w kawałki z oglądania telewizji
I boję się bardzo, boje się ludzi
Gdy wychodzę na ulice, a oni tacy dziwni
Grubo ubrani i bez uśmiechu
Patrzą nerwowo w prawo i w lewo
Oni także się boja i patrzą na mnie
Oni boja się mnie,
A ja... ?'
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2898 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 21:18
Neska napisał/a:
Odmóżdżają
Nie odmóżdżają.
Ja ani żaden z moich znajomych takich problemów jakoś nie ma. Szczerze? Jeszcze nawet nie spotkałam osoby, która zajrzałaby do jakiejkolwiek szkolnej książki podczas wakacji.
Nieeee... Zanim się zorientuję, że wypadałoby wziąźć jakis zeszyt i coś sobie przypomnieć, by intelektualnie się nie cofnąć, wakacje już się kończą ;p
A zresztą liceum właśnie skończyłam, to na razie nie myślę o samej nauce, ale o wyborze uczelni.
_________________ "Muzyka to najlepsza towarzyszka dla tego, kto cierpi. Jest ochocza i radosna jak dziecko, ognista i powabna jak młoda dziewczyna, dobra i mądra jak stary człowiek, który spędził owocnie życie."
Selma Lagerlöf
Szczerze? Jeszcze nawet nie spotkałam osoby, która zajrzałaby do jakiejkolwiek szkolnej książki podczas wakacji
może sie nie przyznają?
Książki są jak ludzie,
innych poznajesz,
całe życie...