Technikum do którego mógłbym iść mieści się w Zespole Szkół, które nie ma super opinii :
No to chyba dobrze zrobiłeś, bo wiesz złe towarzystwo itp... mogłoby mieć duży wpływ na Ciebie więc gratuluję wyboru
Cytat:
Jeśli miałbym propozycję iść do technikum, którego poziom nauczania jest na takim samym stopni co w liceum i miałoby dobrą opinię to chętnie skorzystałbym.
Może gdzieś w okolicy masz równie dobre technika? Czy tylko jest to co ma złą pinie?
_________________ Nie chodzi w koronie...
Nie siedzi na tronie...
i tak jak wszyscy moknie gdy pada deszcz
Nie sypia w złotej komnacie...
Nie ma niebieskiej krwi po tacie...
Mam 4 technika ale tylko w 1 jest technik informatyk..
Niestety musiałbym przenieść się do innego miasta. Najbliżej to może w Gliwicach jest dobre technikum. Nie rozglądałem za tym. Koszta trzeba pokrywać. A codziennie jeździć 1 godzinę autobusem to też nie jest lekko. Dodatkowo nauka.
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2900 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 12:01
grogsson napisał/a:
Jeśli miałbym propozycję iść do technikum, którego poziom nauczania jest na takim samym stopni co w liceum i miałoby dobrą opinię to chętnie skorzystałbym.
No ja mam podobny sposób myślenia. Ale zważywszy, że moim skromnym zdaniem - nie obrażając łodzian uczęszczających do tego typu szkół - technika w moim mieście nie mają dość wysokiego poziomu, taka opcja nawet nie wchodziła w grę; najlepszy jest chyba Gastronomik, z progiem punktowym ok. 90 punktów...
No cóż. Od I klasy gimnazjum wiedziałam, do jakiego LO chcę iść, innego wyjścia nie widziałam. I chociaż czasem nie jest tak różowo, to cieszę się z wyboru.
[ Dodano: Nie Cze 29, 2008 12:02 ]
Misha napisał/a:
Licea są bardzie dla lekarzy, humanistów, matematyków. Słowem. Teoretyków.
+
Jak szedłem do mojego technikum, to mając mniej niż 100pkt nie opłacało się w ogóle składać podania, bo to tylko strata czasu była. Mając coś ponad 110 pkt, to ledwo się dostałem, więc nie mówcie mi, że technika są tylko dla tych, co nie dostaną się do liceum, bo to nie jest prawda .
_________________ Ayamatte aratamaru-ni habakaru nakare.
Już kilka osób nie wie co to oznacza i chciałoby wiedzieć, więc daje tłumaczenie ^^ :
Nigdy nie zawahaj się przyznać do błędu i przeproś.
mam pytanko moze nie jest za bardzo zwiazane z tym tematem ale nie chce zakładać osobnego.. czy w liceum po profilu mat-inf-fiz dostane się na medycyne?
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2900 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 12:12
Cytat:
czy w liceum po profilu mat-inf-fiz dostane się na medycyne?
odpowiem Ci tak:
mój kuzyn po klasie humanistycznej dostał się na medycynę, biochemię i coś tam jeszcze z czarną magią związanego {ale nie pamiętam }.
chociaż ja na Twoim miejscu wybrałabym zdecydowanie klasę z chemią / biologią...
to przeczytaj mój powyższy post i będziesz wiedział, skąd mogła się wziąć taka opinia, przynajmniej w moim mieście.
Wiem, przeczytałem...boli mnie to, że nie wszystkie miasta mają dobre technika. Właśnie dlatego tworzą się takie stereotypy, że technika są dla nieuków i debili .
Liliem, możesz, tylko musisz zdawać maturę z biologii (i z innych przedmiotów, jakie życzy sobie dana uczelnia) .
_________________ Ayamatte aratamaru-ni habakaru nakare.
Już kilka osób nie wie co to oznacza i chciałoby wiedzieć, więc daje tłumaczenie ^^ :
Nigdy nie zawahaj się przyznać do błędu i przeproś.
Liliem, to nie ma znaczenia, ważna będzie bardzo dobrze zdana matura a nie profil na którym się znajdujesz
Nie siedzi na tronie...
Jak dla mnie to nic nie jest lepsze ani gorsze.
Jeśli ktoś już wie co chce robić w przyszłości to może wybrać bez problemu technikum. Ja się wybieram do LO, bo jeszcze nie wiem co chce robić... Nawet jeszcze się na profil nie zdecydowałam. ;p
Liliem, cieszę się że się uspokoiłaś a tak nawiasem jak chcesz na medycynę iść to musisz zdawać rozszerzoną chemię, biologię i fizykę(a fizykę będziesz miała w tej klasie na rozszerzeniu, więc się przyda)
Nie siedzi na tronie...
To są tylko durne statystyki. W moim technikum zdało grubo ponad 90% maturzystów, więc to też świadczy o poziomie tej szkoły. Są technika, które mają poziom jak w liceum a są takie co mają poziom gorszy niż w zawodówce (i zaniżają statystyki zdawalności matur)
Nie siedzi na tronie...
Wysłany: Sro Lip 02, 2008 21:48
Wybór zależy od tego co chcemy robić w życiu...
Ale nie ukrywam, że technikum jest korzystniejsze w razie "w" jakbyśmy mieli przeszkody w studiowaniu ;]
_________________ "Pierwsi byli jaskiniowcy, tak, jaskiniowcy to pierwsi punkowcy..." ;p;p
Leniwiec - Długa historia Punk Rocka