forum młodzieżowe  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Technikum czy liceum???
Autor Wiadomość
Mr.David91 
Początkujący

Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 22:23   Technikum czy liceum???

Niewiem czy taki temat już był bo jestem tu dopiero od kilku chwil, więc nie miejcie do mnie pretensji... Ale chciałbym żebyście mimo wrzystko udzielili mi odpowiedzi na pytanie zawarte w temacie.

Wiem, że po technikum mamy zawód, ale z drugiej strony jeśli chcemy sie dalej kształcić to chyba lepiej wybrać liceum (chociaż różnie to w życiu bywa)

Z góry dziekuje za uargumentowane odpowiedzi. pzdr.

Morituri 
Dyskutant

Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 22:35   

Mr.David91 napisał/a:
Niewiem czy taki temat już był bo jestem tu dopiero od kilku chwil, więc nie miejcie do mnie pretensji... Ale chciałbym żebyście mimo wrzystko udzielili mi odpowiedzi na pytanie zawarte w temacie.

Nie spotkałem się jeszcze.

Wszystko zalezy od przedmiotów w jakich czujesz się najlepiej. Jak masz żyłkę do np. dłubania w samochodzie czy potrafisz naprawić komórkę/PC/Pralkę etc. To wybór jest prosty. A jak masz ogromną wiedzę z histori lub Wosu czy ogólnie masz humanistyczny umysł to raczej liceum.
Nie jestem pewien ale po technikum mozna kontynuować naukę, ale raczej w kierunku rozwinięcia nabytej już wiedzy. Może AGH lub coś w ten deseń.
I zapłoną piekielnym ogniem wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatnośc na buffer overflowy ogromna. I zaprzestaną działania wasze routery, a tam będzie płacz, zgrzytanie zębów, 404 i request timeout.

Mnich 
Boss
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 23:50   

Cytat:
Wiem, że po technikum mamy zawód, ale z drugiej strony jeśli chcemy sie dalej kształcić to chyba lepiej wybrać liceum (chociaż różnie to w życiu bywa)
Ja poszedłem do szkoły technicznej tylko dla tego, że cała ta nauka zaczęła mi się nudzić. Ile można uczyć się tego samego, co i tak w życiu się nie przyda? Podstawówka, gimnazjum, dalej LO, to dla mnie jedno kucie blachy, tylko, że na coraz wyższym poziomie trudności. Jakoś mnie to nie pociągało. ;-)

Maturę po technikum można zrobić tak samo, jak po LO. W technikum nawet poziom jest cięższy, ale kosztem uczenia się tego, co wreszcie rzeczywiście może się w życiu przydać.

Jamaica 
Miss forum!
upita szczęściem:)

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 13:01   

Ja wybieram liceum. Nie wiem, bo jeszcze za bardzo nie jestem zorientowana co będę w przyszłości chciała robić, a np. jak pójdę na profil biologiczno- chemiczny to będę mogła startować na takie studia jak: biologiczne, przyrodnicze, medyczne itp.

With arms wide open
Under the sunlight
Welcome to this place
I'll show you everything
With arms wide open

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 14:43   

o ile jest technikum informatyczne (bo wcześniej mnie to nie interesowało), zapisszę się tam ;)

Leydzin 
Praktykant
Leydżin!

Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 14:46   

Ja tam wole sie dalej ksztalcic... Zdecydowanie bede szedl do liceum na profil informatyczny...

Mnich 
Boss
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 14:51   

mr.Radek napisał/a:
o ile jest technikum informatyczne (bo wcześniej mnie to nie interesowało), zapisszę się tam ;)
O matko! Spędzając dziennie kilka godzin przed 14 czy 12 calowymi monitorami z okresu komputera łupanego, lat 80'tych i 90'tych, wytrzymałem w informatyku jeden semestr, co i tak uważam za sukces. :P

Pozostaje mi życzyć wytrwałości. :)

Banicja Wieczysta 
Znawca

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 15:10   

Lepsze jest właściwie liceum.Wolę do niego iść.

Mnich 
Boss
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 15:15   

KoBeRkA14 napisał/a:
Lepsze jest właściwie liceum.Wolę do niego iść.
Nie ma szkoły lepszej, ani gorszej. To są tylko ludzie i jeden woli iść tu, a drugi tu. Nie subiektywizujmy tak.

Aguś 
Moderator
Istota zakochana :)

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 16:30   

Ja wybiorę liceum. Waham się pomiędzy humanistycznym a mat-inf + fakultety z biologii, bo przyda się do psychologii.
Myślę, ze technikum jest dobre dla osób , które chcą mieć zawód i nie chcą studiować, lub dobrze wiedzą co chcą robić w życiu (Co nie oznacza, że po technikum nie można iść na studia)

"Gdyby życie było słodkie jak czekolada... Jak byśmy się czuli? Ciągle poszukiwalibyśmy czegoś innego, by uwolnić się od tej przesłodzonej mdłości... "
"W życiu niewiasty rozróżnić można siedem okresów: niemowlę, dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta i młoda kobieta."

Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie. ;)

Migotka 
Początkujący
Mała egzystencja.

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 17:28   

A ja raczej wyobru już nie zmienię - technikum ekonomiczne. ;)

dotte 
Amator

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 18:03   

A ja sądzę, że to zależy indidualnie od każdego gimnazjalisty, czy pójdzie do liceum, technikum czy też zawodówki. Trzeba ocenić swoje możliwości - jeśli ktoś słaby nawet dostałby się do liceum, to jaki byłby tego sens, skoro by sobie nie radził i miał z większości przedmiotów jedynki? Sam musisz wybrać, nie ma czegoś takiego jak podział rodzaji szkół ponadgimnazjalnych na lepsze czy gorsze. Moja koleżanka na przykład po gimnazjum zdaje jedynie kurs kelnerki i na tym kończy swoją edukację :D

bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 18:08   

idę do liceum ogólnokształcącego, choć nie widzę powodu, dla którego miałabym nie pójść do technikum (jeśli tylko by mnie zainteresowało)... ludzie gadają, że 'poziom bardzo niski', ale przecież każdy ma możliwość dobrej nauki jeśli TYLKO CHCE.

skylinegtr 
Początkujący

Wysłany: Sob Kwi 14, 2007 22:02   

Duzo z was ma rację , jednak ja popieram Mnicha. Z kilku powodów. Wychodząc z technikum wychodzę z czyms co mi sie przyda w życiu. Ide do domu , zepsuł sie telewizor/suszarka/głosnik . Naprawiam to. Znam duzo ludzi z liceów , jedno w zamosciu jest jedno z najlepszych w polsce. Co z tego jak kumpel z niego łamie sobie rece jak mu sie koło odkreciło w rowerze?? Po drugie technikum miażdży liceum pod wzgledem jaj które sie dzieją :D Ja jestem wrecz dumny ze poszedłem do tej szkoły.. Typowo męska atmosfera , a na dziewczyny mozna też popatrzec tylko ze na przerwach ( chodze do zespołu szkół :D ). Ja stawiam na wykształcenie które przyda mi sie w życiu , stawiam na rozwijanie mojej pasi do granic mozliwosc. Lo ogranicza te rzeczy. Nie dyskryminuje tutaj liceów , te równiez są dobrymi szkołami , jednak ja jako typowy chłop wole sie zamowac meskimi rzeczami jak obliczanie jakichs tam pierdółek. Po co wydawac kase na wzmacniacz do samochodu czy do domu jak samemu mozna go zrobic?? Na dodatek jest o niebo wieksza satysfakcja. Kumple u mnie w klasie klepią ze starych cd romów playerki mp3:D Troche duze są ale nieźle odtwarzają :D Jak jestes prawdziwym facetem co lubi dłubac przy domu to idź do tech. Rozwiniesz swoje skrzydła. Jak masz dwie lewe rece to idź do lo. Tam sobie przynajmniej krzywdy nie zrobisz.

Straight sections are made for fast cars. Turns are made for fast drivers. - C.McRae

Drift isn't the fastest way trought the corner. It's the most exciting way.. - Keiichi Tsuchiya

Mr.David91 
Początkujący

Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 15:04   

skylinegtr - nie wiem czy wiesz ale do liceum nie chodzą sami piekarze, mechanicy i hotelarze... Są też takie kierunki jak np. technik ekonomista, który mi zdecydowanie odpowiada... pytając co jest lepsze, miałem na myśli to czy lepiej iść do liceum czy technikum o tym samym profilu

Odpowiedz do tematu