Pomogła: 13 razy Wiek: 18 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1731 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 22:44 Zagadki historyczne
Zainspirowana pewnym mini konkursem Mishy, proponuję edukacyjną zabawę.
Zasady są proste, osoba zadaje jedną zagadkę historyczną ( o datę, wiek, postać, bitwę, miejsce, zdjęcie), kolejne zgadują. Osoba, która odgadła zagadkę ( odpowiedź zostanie potwierdzona przez ludzia, który ją zadał) wymyśla kolejne pytanie i tak do skutku.
A! I niech posty zawierają odpowiedzi prawidłowe ( lub i nie), a nie jakieś żale, czy posty nie na temat.
Jako że Misha sprawdził się świetnie w zadawaniu pytań, to upoważniam jego, do rozpoczęcia zabawy.
_________________ Myslovitz na grudzień:
Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 23:29
Misha napisał/a:
"Zginął król, niech żyje król"
Dymitriady? Niejaki mnich Grzegorz Otriepiew ogłosił się rzekomo żyjącym synem Iwana Groźnego, Dymitrem i wraz z oddziałami polskimi w 1605 roku zdobył tron ( co z tego, że tylko na 2 miesiące?). Dobrze?
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Co zatrzyma mnie ...
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1654 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 23:30
Misha napisał/a:
"Zginął król, niech żyje król"
Zmiana władcy czy króla. Najczęsciej wspomagana przez nowego króla ( ta smierc)
Król Polski który od miejsca w którym zginął - wziął z tego miasta przydomek.
Podpowiedz: młody był, XV wiek
Wybacz Neska Ale pytania nie zadałaś, więc niech będzie i tak, ok?
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1654 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 23:41
Misha napisał/a:
Był to bohater narodowy Węgier - Władysław Warneńczyk
Zgadza się. Pytaj
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Za panwania Stefana Batorego zadziałał pomysł, aby polskie wojsko było nie tylko potężną machiną opartą na kowalerii, ale również na wzór zachodu wprowadzić trzon w postaci piechoty.
Jaki rodzaj wojska (nazwa odziału) wprowadzono za jego rządów i w jaki sposób działał jego pobór (bo to też ważne)?
Dla podpowiedzi napiszę, że każdy żołnierz musiał być zaopatrzony w charakterystyczną niebieską sukmanę. Posiadał również rusznicę, szablę i siekierkę.
Jak ktoś zbierał kolekcję o bitwach z "Rzeczpospolitej" to tam na pewno znajdzie
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 13:12
Piechota wybraniecka, na którą składali sie chłopi wybierani po jednym z 20 łanów, w dobrach królewskich.
Trochę nieskładniowo napisane.. ale ujdzie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Co zatrzyma mnie ...
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 13:39
Tak mnie jakoś na rymy wzięło
Powstałe w XIV wieku więzienie,
przez które wielu straciło swe mienie.
Gdy ostatecznie je zagrabiono
ilu więźniów w nim znaleziono?
Proszę podać jakie to więzienie, ilu było więźniów ( za jakie 'grzechy' sie tam znajdowali) i kiedy zostało zdobyte.
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Co zatrzyma mnie ...
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 15:45
Dobra Misha, nie mógłbyś chociaż udawać, że to trudne było i zwlekać z odpowiedzią?
Dobrze. Proszę o pytanie.
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Co zatrzyma mnie ...
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 16:04
Czy ten x to Kwintyliusz Warus ?
O, doczytałem do końca, daty nie znam, a co do reszty to Kwintyliusz był namiestnikiem prowincji germani, gdzie wybuchł bunt pod przewodnictwem arminiusz, który wywyiódł trzy legiony Warusa na bagna w lesie Teutoburskim, wyciął je w pień a sam Warus popełnił samobójstwo. Trochę chaotycznie i pewnie coś pomieszałem
_________________ Happy Birthday To Steph,
You're A Ho With Big Breasts,
So Take A Night Off From Hooking,
IF YOU SMELL WHAT THE ROCK IS COOKING!!!!