Wysłany: Wto Lip 01, 2008 12:03 Kiedy jesteśmy prawdziwymi "gitarzystami"?
No właśnie. Ja w tym roku idę na II st. do szkoły muzycznej. Gram na gitarze klasycznie (gamy, riffy itp.), a także umiem zagrać wszystkie najbardziej znane akordy (nie, to nie są tylko G, a, C i e. Tych uważanych za podstawowe jest 136. A ja i więcej zagram nawet. )
I tu rodzi się pytanie: jaką grę uważacie za "wystarczającą"? Czy po nauce podstaw, macie ochotę sięgnąć jeszcze dalej, czy też gra "akordami" Wam wystarcza?
_________________ Mówią Ci ciągle: "ustąp głupszemu" i dlatego ten świat wygląda, jak wygląda.
-------------------
Matematyka - Kruloffa Nałk.
Oska [Usunięty]
Wysłany: Wto Lip 01, 2008 15:02
jeśli jest możliwość to trzeba rozszerzać horyzonty,
Pomogła: 8 razy Wiek: 17 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 1112 Skąd: Mexico City
Wysłany: Wto Lip 01, 2008 17:56
Strasznie bym chciała umieć grac na gitarze, wiele razy miałam zabrać sie za naukę, jakoś zwlekałam z tym i nic na razie nie wyszło.
Teraz planuję kupić gitarę i w końcu to zrealizować,
jesli chodzi o ciebie, jesli masz możliwość, to dlaczego by dalej sie nie rozwijać.
Na IIst. chyba mozesz sobie wziąć dodatkowy instrument, jeśli sie dobrze orientuje^^.
That life has brought me here, where I am"
Ja bym wam radził nie zaczynac grac na itarze bo się wiele nacierpicie. Moje początki zaczołem grac na gitarze akustycznej z metalowymi strunami i po tygodzniu nie mogłem się myc w letniej wodzie bo miałem palce poprzecinane, Najlepiej nauczyc się grac na perkusji robisz swoje bicia i jest muzyka
Pomogła: 8 razy Wiek: 17 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 1112 Skąd: Mexico City
Wysłany: Wto Lip 01, 2008 21:46
Dzięki, ze mnie zachęcacie i motywujecie nie ma co^^ ;D
na prawde b. wam dziękuje ;p
Vatterbee napisał/a:
Nauka gry na gitarze jest bardzo trudna i zniechęcająca... Musisz mieć dużo zapału do tego... :-]
a właśnie z tego co słyszałam i kilka osób mi mówiło nie jest tak źle i tak trudno ;p
That life has brought me here, where I am"
a właśnie z tego co słyszałam i kilka osób mi mówiło nie jest tak źle i tak trudno ;p
Jeżeli opanowałaś grę kostką, to rzeczywiście nie jest aż tak źle. Ale ta druga ręka... Jeśli sumiennie ćwiczysz, spodziewaj się odcisków i schodzenia skóry... Oczywiście w żadnym wypadku nie chcę Cię zniechęcać. Gra na gitarze jest piękna i naprawdę, gdy to opanujesz, będziesz chciała więcej i więcej. A gdy palce się przyzwyczają do strun (gdzieś tak po ok 3-miechach), to będziesz grać z przyjemnością.
A czy nie jest trudno? Wiesz, by opanować podstawy, to na pewno nie. Ale ja dążę do takiej perfekcji, jak powiedzmy Eric Johnson (wpisz sobie G3 na YouTube, to zobaczysz jak wymiata). Wszystko zależy od tego, co Tobie wystarczy, jako gitarzystce. Jestem pewien, że gdybyś zapisała się na jakieś lekcje gitary, to na 18-tkę grałabyś już dobrze. Także ja gorąco Ci gitarę polecam.
MAT993 napisał/a:
Ja bym wam radził nie zaczynac grac na itarze bo się wiele nacierpicie. Moje początki zaczołem grac na gitarze akustycznej z metalowymi strunami i po tygodzniu nie mogłem się myc w letniej wodzie bo miałem palce poprzecinane,
To samo przechodziłem. Czasami miałem takie blizny, że od samego patrzenia na struny mnie bolały.
MAT993 napisał/a:
Najlepiej nauczyc się grac na perkusji robisz swoje bicia i jest muzyka
Zdecydowanie się nie zgadzam. Perkusja, może i fajny instrument, ale nie daje takich możliwości, jakie daje gitara...
_________________ Mówią Ci ciągle: "ustąp głupszemu" i dlatego ten świat wygląda, jak wygląda.
Ja bym wam radził nie zaczynac grac na itarze bo się wiele nacierpicie. Moje początki zaczołem grac na gitarze akustycznej z metalowymi strunami i po tygodzniu nie mogłem się myc w letniej wodzie bo miałem palce poprzecinane,
To trzeba było uważnie dobireć insturument. Ja zaczynałam (ba, cały czas jestem na tym etapie) od klasyka z wiloinowymi z żyłki, a bosowymi ze spężynki i tylko na symym początku boliły mnie place, ale nie były porozcinene.
Judi napisał/a:
Cytat:
Vatterbee napisał/a:
Nauka gry na gitarze jest bardzo trudna i zniechęcająca... Musisz mieć dużo zapału do tego... :-]
Mi też wszysyc mówią, że to nie jest takie trudne.
No więc teraz coś o mnie. Jeżeli chodzi o moją grę akordami to jest ona cieniutka, bo nie mogę opanować szybkiej zmieny akordów (np. G jest dla mnie udręką). Umiem grać i na zwykłych i na barowych, na pewno nie wszystkich, ale te podstawowe znam.
Dużo lepiej i chętniej gram linię melodyczną (z nut). Słyszałam, że to jest trudniejsze, ale ja zaczęłam nauke gry na gitarze od czytania nut i nie mam z tym większych problemów.
Obecnie nie kontynuuję nauki ponieważ wkurzył mnie facet z MDK, gdzie chodziłam dając mi nieznane piosenki i bez podania rytmu (nut też nie było) kazał grać akordami. Poza tym dawał mi piosenki, których ja nie lubię, a jak przyniosłam takie, które lubię to ona mówił, że nie zna. Na to wyciągałam płytę i puszczałam mu tą piosenkę. I wtedy on stwierdzał, że te akordy co są w śpiewniku są w innej tonacji niż te na płycie i tego nie zgaramy. Ponadto przez 3 lata nie nauczył mnie stroić gitary. Ale obiecuję, że jeżeli znajde kogoś kto normalnego to będę się dalej uczyć bo kocham gitarę.
_________________ "Bo ja mam tylko jeden świat
Słońce, góry, pola, wiatr
I nic mnie więcej nie obchodzi
Bom turystą się urodził..."
"Tylko głupiec ma odpowiedź na wszystko" Anatol France
Ja akurat zaczynałem od akordów. W szkole muzycznej uczą właściwie grać tylko klasycznie, więc akordów się uczyłem sam. Można powiedzieć, że ten etap mam za sobą. Teraz zostało mi tylko doskonalenie się. Nie zniechęca mnie to, że ćwiczyć będę musiał codziennie i tak przynajmniej z 10 lat.