Pomogła: 32 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2898 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 21:46 muzyka latynoska.
Edukowano Was już o muzyce elektronicznej, przyszedł czas na latynoską. Bo zaczęła mnie już wkurzać szczerząca się niewiedza.
Po pierwsze.
Ameryka Łacińska to umowna nazwa obszaru, gdzie ludność posługuje się językami romańskimi, czyli hiszpańskim, portugalskim i francuskim. Należą do niej kraje Ameryki Południowej (bez Gujany, gdzie mówi się po angielsku i Surinamu, gdzie używany jest niderlandzki), Ameryki Środkowej oraz Meksyk z Ameryki Północnej.
Mieszkańcy Ameryki Łacińskiej nazywani są Latynosami. Żaden więc Włoch, Hiszpan, Portugalczyk czy broń boże Grek nie może zostać nazwany Latynosem, z czym już się wielokrotnie spotkałam.
Po drugie.
Mówiąc "słucham muzyki latynoskiej" nie mamy na myśli tylko salsy, cumbii czy rumby. W Ameryce wykształciło się bowiem wiele nowych gatunków muzycznych, takich jak:
- latin rock, zwany także "rock en español"
- latin ska
- latin house
- latin pop
- reggaeton (połączenie hip hopu, reggae / dancehallu, muzyki latynoskiej)
itepe, itede.
Po trzecie.
Muzyka latynoska jest niezwykle różnorodna. Składa się na nią m.in.:
- folklor z pamp, czyli muzyka rozpowszechniona na pampach (dla niewiedzących: pampy to bardzo żyzne tereny uprawne w Am. Łacińskiej) w Argentynie, Urugwaju, Chile.
- muzyka afrokaraibska - powstała z pomieszania muzyki afrykańskiej, przywiezionej głównie na Kubę oraz Dominikanę przez niewolników (nie ma co ukrywać...).
- muzyka andyjska - rozpowszechniona na terenie And (Peru, Ekwador..), wykorzystująca motywy muzyki indiańskiej. Najlepszy przykład - El Condor Pasa
- muzyka afrobrazylijska - pomieszanie rytmów afrykańskich (niewolnicy mieli tutaj swój kolejny wkład) z brazylijskimi. Przykład? Moja ukochana samba.
itepe, itede.
Po czwarte.
To tyle, co do powiedzenia miałam. Czytajcie, uczcie się, podziwiajcie i herezji już nie siejcie.
Autor: ja.