forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Nietolerancja muzyczna...
Autor Wiadomość
Kapeć 
Maniak
Myślący Błazen

Wysłany: Sro Sie 27, 2008 12:52   

Cytat:
A satanizm to głownie nie religia, ale hmmm filozofia

To nurt filozoficzny, który można porównać do bardzo zagorzałego egoizmu z nutką agresji.

Ponury Kapeć i atomowe jeżyki

Hasiu 
Początkujący
Filozof Naczelny

Wysłany: Sro Sie 27, 2008 13:30   

Ale sie off zrobił!! Masakra.. Odpowiem za to do pierwszego postu w temacie, może komuś się jeszcze przyda..

Wytłumaczcie rodzicom (bo nie wiem czy problem jest już rozwiązany, ale kto inny może skorzysta), żeby nie łykali wszystkiego co ludzie opowiadają, a opowiadają sporo - że metal to muzyka szatana, że to wszystko to jedno wielkie zło itd. Wiecie jak się to nazywa? Jest takie jedno słowo.. Tylko go zapomniałem teraz.. :nana: W każdym razie chodzi o to, że ludzie sobie opowiadają to i owo, i wszyscy w to wierzą, nie dla tego że tak chcą, tylko dla tego że wszyscy tak gadają! Na początku było o Dodzie.. Wszyscy gadają Doda to, Doda tamto, ale jakby przeczytać sam tekst piosenek to są całkiem fajne, choć wykonanie mi się nie podoba ze względu na rodzaj muzyki. A że autorka jest osobą dość dziwną to już inna sprawa! To samo jest z metalem.. Jest sporo zespołów metalowych, które grają religijne piosenki i takie warto rodzicom puścić, żeby pokazać, że metal nie jest złem samym w sobie. Złe w metalu może być co najwyżej to, że autorzy piosenek czczą Szatana itd itd. A mało kto wie, że Metal to głównie opowieści o fantastycznych (nie że cudownych, tylko nierealistycznych :nana: ) wyczynach mitycznych bohaterów i że opierają się głównie na legendach, albo prawdziwym życiu (chodzi mi głównie o ten metal że tak powiem klasyczny heavy, troche trash). I to warto wytłumaczyć rodzince, którzy wierzą w stereotypy (to właśnie to słowo o którym zapomniałem wcześniej). A że metal jest kojarzony z szatanem to dla tego, że jest głównie szybki, autorzy mają zwykle długie włosy, lub są łysi i ubierają się na czarno, czyli wszystkie te elementy, które kojarzą się z agresją i złem. I może też dla tego w muzyce metalowej jest najwięcej podtekstów satanistycznych - bo jest największe pole do popisu. A tak na prawdę to zespołów, które na prawdę szerzą Szatana jest najmniej, bo reszta robi to dla komerchy! O tych, którzy robią to bo tak chcą robić nawet nie słychać, a nawet jeśli to sporadycznie.

Taki mały dowód na to, że muzyka metalowa to nie tylko zło - oczywiście nie wszystkim się to może podobać, tym bardziej mocherkom, ale według mnie to dobry przykład na to, że można zrobić dobry metalowy kawałek z tekstem religijnym! No i mnie się bardzo podoba!

http://www.wrzuta.pl/audi...ma_-_ojcze_nasz

In Flames 
Początkujący
Miszcz of forum

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 16:00   

@ Agentka uasauasuhsausauh masz rozdwojenie jaźni? W temacie o woodstocku gadalaś 'jakie te metale to brudasy so' a tutaj .. 'Nie mam nic do ludzi słuchających tego typu muzyki' śmieszna jesteś...
@ topic
Wytłumacz rodzicom że Metal - muzyka jak każda inna, nie ma nic w niej złego :) puść parę kawałków spokojniejszych.. Może jakieś ballady :D
danger_angel napisał/a:
Czy widzicie w tym coś złego???

Jak Misha widzę.. i podzielam zdanie nt. Slipknot'a
Pozdrawiam :)
Manowar - Heart of Steel

Łuki 
Początkujący
Great ruler.

Wysłany: Sob Sie 30, 2008 20:59   

alessa napisał/a:
A co do tematu to mam podobny problem, z tym że ja słucham hip hopu. Nie podoba im sie to. Według nich to muzyka tylko o seksie, narkotykach i imprezach.

Bo niestety taka prawda.Przesłuchaj stare kawałki Paktofoniki, Kalibra44 a teraźniejszych tekstów Hemp Gru, i pomyśl czy to o czym jest mowa w tekstach nie jest całkiem inne.Podaje przykład WZR-Bogini Sexu.I o czym ta piosenka mówi?Tekst to totalne dno, co więcej przez tego typu piosenki pojawia się coraz więcej extra czternastek z dekoltem do pępka i spódniczkami że tyłek widac.

Indywidualista; napisał/a:
Lady_Hate napisał/a:
W takim razie co?

Cała kultura: rap, graffiti, itp...

Wszystko po mnie powtarzają :p..

Powracając co tematu, sprawa w sumie dziwna.Jak tylko dowiedzieli się, że słuchasz metalu powiedzieli Ci się się jakaś dziwna zrobiłaś.Wypomnij im to, i zobacz co odpowiedzą.

Metalliczna napisał/a:
Ja nie mam nic do ludzi sluchajacych innej muzyki,

Za to masz u mnie plusa.

NightMare
Początkujący
Bliski dla bliskich

Wysłany: Sob Sie 30, 2008 21:50   

Łuki napisał/a:
alessa napisał/a:
A co do tematu to mam podobny problem, z tym że ja słucham hip hopu. Nie podoba im sie to. Według nich to muzyka tylko o seksie, narkotykach i imprezach.

Bo niestety taka prawda.Przesłuchaj stare kawałki Paktofoniki, Kalibra44 a teraźniejszych tekstów Hemp Gru, i pomyśl czy to o czym jest mowa w tekstach nie jest całkiem inne.Podaje przykład WZR-Bogini Sexu.I o czym ta piosenka mówi?Tekst to totalne dno, co więcej przez tego typu piosenki pojawia się coraz więcej extra czternastek z dekoltem do pępka i spódniczkami że tyłek widac.

Podaje przykład
WWO - Moge wszystko
WWO - Uwazaj jak tanczysz
Peja/Slums Attack - Po to żeby
Peja/Slums Attack - Juz do konca tak byc musi

i wiele wiele innych.

Bo niestety taka prawda ze ten kto nie slucha rapu, zna tylkotakie piosenki o sexie, narkotykach i imprezach. Bo nie chce sie troche poszperac i poszukac prawdziwego rapu, po co? lepiej powyzywac innych ze sluchaja muzki o gownie? "Techno jest lepsze"

Wzr - Bogoni sexu, fakt dno, ale [automat-cenzura] wie co to w ogóle jest WZR i skad sie wzieli, wiec lepszych kawałkow po nich sie nie spodziewaj.

Łuki 
Początkujący
Great ruler.

Wysłany: Sob Sie 30, 2008 22:00   

Słuchaj, po pierwsze to ja nikomu nie ubliżyłem w żaden sposób.Mówie tylko o samej muzyce-o niczym więcej.Nie słucham rapu-słuchałem.Nawet ostatnio siedziałem na necie i słuchałem o czym śpiewa zespół Hemp-Gru.Nie powiesz mi teraz że niewiadomo skąd wziął się ten zespół bo znany napewno każdego, prawdziwemu słuchaczowi rapu.O czym śpiewa?Narkotyki itp.Peja natomiast, niemal że w każdej piosence śpiewa o biedzie, jakiej to on nie klepie.To dlaczego ze 3 lata temu do mojej miejscowości Mercedes, jednym z lepszych przyjechał?Oczywiście, Peja jak wiadomo (może i niektórym nie, wywodzi się z biednych okolic, wychował sie na ulicy, ale tego już za wiele.Peja mógłby pisać ambitne teksty, ale trzeba chcieć, po prostu chcieć.

Oczywiście 
Nowicjusz

Wysłany: Sob Sie 30, 2008 22:23   

Łuki napisał/a:
Słuchaj, po pierwsze to ja nikomu nie ubliżyłem w żaden sposób.Mówie tylko o samej muzyce-o niczym więcej.Nie słucham rapu-słuchałem.Nawet ostatnio siedziałem na necie i słuchałem o czym śpiewa zespół Hemp-Gru.Nie powiesz mi teraz że niewiadomo skąd wziął się ten zespół bo znany napewno każdego, prawdziwemu słuchaczowi rapu.O czym śpiewa?Narkotyki itp.Peja natomiast, niemal że w każdej piosence śpiewa o biedzie, jakiej to on nie klepie.To dlaczego ze 3 lata temu do mojej miejscowości Mercedes, jednym z lepszych przyjechał?Oczywiście, Peja jak wiadomo (może i niektórym nie, wywodzi się z biednych okolic, wychował sie na ulicy, ale tego już za wiele.Peja mógłby pisać ambitne teksty, ale trzeba chcieć, po prostu chcieć.

Jeżeli nie siedzisz w rapie to prosiłbym, żeby się nie wypowiadać. Uwierz mi, że każdy PRAWDZIWY słuchacz rapu przesłuchał płytę HG raz i więcej do niej nie wrócił bo dobrze wie, że jest to rap dla "małolatów" ( w sensie dojrzewania )
Hemp Gru i Peja to są artyści robiący rap dla dzieci, które cieszą się jak ktoś nawinie, że narkotyki są dobre. Odezwij się do mnie pw to dam Ci kilka linków do ambitnego rapu, teraz mało tracków mi przychodzi na myśl, ale jak włączę zaraz mp3 to mogę Ci wymieniać godzinami. Przesłuchaj kilka tracków Eldo czy Łony ( jeżeli nie chce Ci się szukać to napisz mi jutro na PW to Ci podrzucę kilka linków ). Następnym razem stosuj metodę, na której ja jadę całe życie i działa : nie znam się to się nie wypowiadam, bo przez takich ludzi jak Ty rap jest kojarzony z małolatami, którzy słuchają HG i w 5 napadają ludzi na mieście.

NightMare
Początkujący
Bliski dla bliskich

Wysłany: Sob Sie 30, 2008 22:56   

Łuki napisał/a:

Czy ja mowie ze ublizyłes?

Ogolnie: nie uznaje sie za znawce polskiego rapu, a wrecz przeciwnie, jestem tutaj zielony. Jednak wiem, ze rap nie kreci sie wokoł sexu i dragow. HP nie sluchałem i nie zamierzam sluchac. Za to lubie WWO, O.S.T.R, Sokoł & Pono i Peje. Ten ostatni, prawda, czesto nawija o biedzie itp, ale wydaje mi sie ze moze to byc dla kogos pewien przykład. Dlaczego ? Bo rodzac sie i dojrzewajac w biedzie, nie znaczy ze tak bedzie zawsze, moze kiedys tak jak on przyjedziesz tym mercedesem ;) Widocznie, Peja lubi do tego wracac i chce swoje powiedziec, szanuje go za to ze sie nie pie.rdo.li i mowi co chce, jak chce, jest po prostu szczery do bolu. Sadze ze niejeden by chciał takim byc :P

Sa piosenki jego w ktorych nie mowi o biedzie, i sa ambitne. Oczywiscie w moich oczach, Ty nie musisz ich za takie uwazac.

In Flames 
Początkujący
Miszcz of forum

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 09:14   

Panowe.. zrobił się mały offtop :) , mowimy o nietolerancji w stosunku do metalu a nie hh/rap
Manowar - Heart of Steel

Odpowiedz do tematu