forum młodzieżowe  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 
 Ogłoszenie 
Z powodu ataku DDOS na serwer, mogą występować w najbliższym czasie problemy techniczne z działaniem forum. Przepraszamy.

Poprzedni temat :: Następny temat
szufladkowanie ludzi
Autor Wiadomość
Jamaica 
Miss forum!
Góromaniaczka:)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 14:33   szufladkowanie ludzi

Ostatnio zauważyłam, że mimowolnie, szufladkujemy ludzi, według tego, co każdy słucha. Mnie osobiście denerwuje zjawisko owe. Jak myślicie, dlaczego tak jest, jakie można rozróżnić grupy "poszufladkowanych" no i co my sami, wiemy na ten temat, może nas się gdzieś tam dopisuje, do jakiejś grupy?
Jestem takiego zdania, sama nie za bardzo toleruję muzykę, jakiej nie słucham, ale tak naprawdę, człowiek, który innej niż ja muzyki, nie jest gorszy. Niestety spotkałam się nawet u siebie w byłej klasie z czymś takim, że kolega, który słucha metalu wyzwał kolegę, który słucha rapu od je****go dresa i że nie będzie z nim gadał...

urke93 
Dyskutant
Astronom zamyślony

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 14:56   

Monique, tak bywa. Ale w czasach propagowania tolerancji tak nie powinno być. Ja nie utożsamiam sie z żadną grupą. Słucham tego, co mi sie podoba. Poza tym w pełni toleruję tych, którzy mają inne upodobania muzyczne, choć niekoniecznie muszę kiedykolwiek tego słuchać. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszyscy musza lubieć poezję spiewaną dlatego nie zasypuję ich jakimiś nieznanymi im piosenkami, po prostu kiedy słuchamy zupełnie innej muzyki, to nie rozmawiamy na ten temat. Mam nadzieje, że skoro ja tak się zachowuję w stosunku do ludzi, to oni tez nigdy ne będą mnie prześladowac za moje upodobania. Kieruję sie zasadą "Ne rób drugiemu co tobie niemiłe" nie tylko w sprawie muzyki :P No i nie szufladkuję nikogo, bo sama bym nie chciała, żeby mnie zaszufladkowano.

Książki są jak ludzie,
jednych nie warto nawet poznawać,
innych poznajesz,
ale na drugi dzień już o nich nie pamiętasz,
a z niektórymi warto spędzić każdy dzień,
całe życie...

Oska 
Znawca
Powiedz_na_osiedlu

Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 15:17   

bywa, nic nie poradzisz,

Kobieta nie wrzuca mężczyzny do worka "Przyjaciel" - to on sam tam wskakuje nie dotykając jej,
Jeśli nie wiesz co robić - idź 20% dalej i eskaluj

KinKa 
Zaawansowany
Halucynka^^

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 15:28   

Monique, niektórzy ludzie są nietolerancyjni i nic na to nie poradzisz. Jest kilka rodzajów muzyki, których bardzo nie lubię, mimo to staram się tolerować, że ktoś tego słucha i nie szufladkuje go do jakiejś grupy, bo nie chciałabym żeby mnie zaliczano do dresów(słucham głownie rapu)
obcych, sczerniałych pejzaży miast.
Jest coraz dalej, mży sufit echa,
w takcie wagonów upływa las.

Jamaica 
Miss forum!

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 15:30   

mnie właśnie denerwuje to, że niektórzy, z mojego otoczenia, często tacy, co nie słuchają podobnej do mnie muzyki, mówią, że po wyglądzie i po tym co słucham jestem głupia satanistką, nie znając mojej wiary, tego, jak jest ona głęboka. A co bardziej, nie słuchając ani nawet nie próbując poznać tego, co słucham.

Oska 
Znawca
Powiedz_na_osiedlu

Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 15:37   

nikt nie powiedział, że świat jest różowy :jezor:

Kobieta nie wrzuca mężczyzny do worka "Przyjaciel" - to on sam tam wskakuje nie dotykając jej,
Jeśli nie wiesz co robić - idź 20% dalej i eskaluj

tabulator 
Maniak
Naciśnij F13

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 15:53   

a mnie się nie da zaszufladkować i takiego... ;]

Neska 
Uzależniony
Zakochana w Paryżu.

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 17:09   

Monique napisał/a:
mnie właśnie denerwuje to, że niektórzy, z mojego otoczenia, często tacy, co nie słuchają podobnej do mnie muzyki, mówią, że po wyglądzie i po tym co słucham jestem głupia satanistką, nie znając mojej wiary, tego, jak jest ona głęboka.
A to nie jest tak, że ludzie słuchający określonej muzyki sami siebie szufladkują? Czy mało było tematów w stylu "ona nosi różowe tenisówki, a uważa się za królową rocka, albo "dlaczego arafatka stała się krzykiem mody?" Jestem takiego zdanie, ze jak słuchasz określonej muzyki, to słuchaj, nie musisz tego ogłaszać całemu światu, ani wyróżniać się strojem czy sposobem mówienia.
Ale szufladkowanie było, jest i będzie. I od tego się nigdy nie uwolnimy.

Zresztą, tak samo jest z emo. Od razu jak widzimy kogoś z grzywą na oczach myślimy "łaaa imoł pewnie tnie się w łazience!". A przecież komuś może się tylko taka fryzura podobać.

'Więc lepiej mnie zabij
Wyrzuć z pamięci
Lepiej odejdź, pozwól mi odejść
Lepiej zapomnij
Pozwól zapomnieć
Lepiej ... '

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Pomogła: 19 razy
Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 17:19   

Monique napisał/a:
Ostatnio zauważyłam, że mimowolnie, szufladkujemy ludzi, według tego, co każdy słucha. Mnie osobiście denerwuje zjawisko owe. Jak myślicie, dlaczego tak jest, jakie można rozróżnić grupy "poszufladkowanych" no i co my sami, wiemy na ten temat, może nas się gdzieś tam dopisuje, do jakiejś grupy?

LOL hahaha, to pisze ta, która śmiała się z ludzi w temacie Techno. Lol Monique.
Monique napisał/a:
Jestem takiego zdania, sama nie za bardzo toleruję muzykę, jakiej nie słucham, ale tak naprawdę, człowiek, który innej niż ja muzyki, nie jest gorszy.

Ta, a co pisałaś o techno. Nie pamiętasz?
Monique napisał/a:
Niestety spotkałam się nawet u siebie w byłej klasie z czymś takim, że kolega, który słucha metalu wyzwał kolegę, który słucha rapu od je****go dresa i że nie będzie z nim gadał...

Straszne. A teraz wyśmiej mnie po raz kolejny za to, że słucham 'Techno'. ;)
Monique napisał/a:
mnie właśnie denerwuje to, że niektórzy, z mojego otoczenia, często tacy, co nie słuchają podobnej do mnie muzyki, mówią, że po wyglądzie i po tym co słucham jestem głupia satanistką, nie znając mojej wiary, tego, jak jest ona głęboka. A co bardziej, nie słuchając ani nawet nie próbując poznać tego, co słucham.

A Ty próbowałaś słuchac jakiejkolwiek elektroniki, by stwierdzic jaka jest? Sory, ale śmieszy mnie ten temat po tamtejszej debacie. Pełno w nim hipokryzji.

Ja szufladkuję ludzi, bo oni szufladkują mnie.

nirvanka666 
Nowicjusz

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 19:38   

Racja. Dużo osób nie umie szanować innych i innego rodzaju muzyki. Ja osobiscie słucham rocka choć mieszkam w dzielnicy gdzie 80% młodziezy słucha hh. Kiedys mój kumpel ciagle mi "dukuczał" niby w zartach, że rock to gówno, ze musze byc głupia skoro słucham czegoś takiego, że powinnam słuchać techno etc. Ale w końcu zrozumiał, że to bez różnicy kto czego słucha. Chociaz jeszcze czasem powtarza, że rock to gówno.
Myślę, że ludzie zawsze będą szufladkować innych. Tak samo dużo ludzi mysli, że tylko ludzie, którzy maja milion naszywek i nosza glany i są mega mroczni słuchaja metalu i rocka.

Sie rozpisalam xD

Nienawidź, nienawidź swoich wrogów.
Chroń, chroń swoich przyjaciół.
Znajdź, znajdź swoje miejsce.
Mów, mów prawdę.

Agentka 
Znawca
*Queen*

Pomogła: 10 razy
Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 19:50   

Monique napisał/a:

Tak już jest było i będzie, że osoba słuchająca metalu i ubierająca się jak metal będzię uważana za sataniste, brudasa, ćpuna itp... Osobiście także nie lubię tej muzyki i wkurza mnie styl ubierania się tych ludzi, ale nie będę się rozpisywała o tym :)
Nie sypia w złotej komnacie...
Nie ma niebieskiej krwi po tacie...

Jamaica 
Miss forum!

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 20:46   

Wazelina, to sobie poczytaj i przypomnij;/
nirvanka666 napisał/a:
Chociaz jeszcze czasem powtarza, że rock to gówno.
co innego mówienie że rok to gówno a co innego, że rockmeni to gówno.

Misha 
Uzależniony
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Sob Cze 28, 2008 22:01   

Ja wychodzę z prostego założenia, że to świadczy tylko o nich. W żaden sposób o mnie.

Zresztą, jak uogólnić fana muzyki filmowe, poezji śpiewanej, troszku metalu, hardrocka, jazzu i klasyki ;)

"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.

Obecnie Bukowina Tatarzańska przez 3 tygodnie ;)

Wazelina 
Boss
Einstein forum.

Pomogła: 19 razy
Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 23:12   

Monique napisał/a:
Wazelina, to sobie poczytaj i przypomnij;/

Sobie przypominam, że nie wiedziałaś nawet co to jest Techno i byłaś powodem z którego śmialiśmy się z Tabulatorem. ;)

Small 
Nowicjusz
Cudowny dzieciak ;)

Wysłany: Nie Cze 29, 2008 11:25   

Nieraz spotkałem się z takimi przypadkami. Np. Kolega który z Warszawy przeprowadził się na jakaś mała wieś gdzie jest pełno małych wiesiakow Techno i nie wiedza co to jest prawdziwa muzyka wyzywają go od satanisty ponieważ ubiera się na czarno ma długie włosy i słucha metalu. Ja osobiście mam wysoka tolerancje do wszystkich ludzi. Słucham każdego rodzaju muzyki, najwięcej rapu czasami metalu najmniej techno ale lubię tez pobawić się przy disco-polo czy country. Na sylwestrze mieliśmy ze znajomymi ponad 7 godzin disco-polo i bardzo dobrze się bawiliśmy. Prawie każdy kto przechodził ulica i słyszał nasza muzykę i widział jak tańczymy przy niej się uśmiechał. Niestety są rożni ludzie. Kolejny przykład to np. w Kaliszu na "Plantach" siedziałem sobie z kolegami którzy sa metalami i dobrze to po nich widać. Przyszło dwóch drechow i kazali im s****dalac powiedziałem im ze to są tacy sami ludzi jak my tak samo pija i tak samo się bawią a to ze słuchają innej muzyki niż oni to nie powód żeby nie mogli sobie siedzieć gdzie chcą. Jednak nic to nie dało i musieliśmy zmienić miejsce. Na pewno teraz tez znajdzie się jakaś osoba która wyśmieje mnie za muzykę której słucham ale ja to mam serdecznie w dupie i nie obchodzi mnie to. To tyle odemnie na ten temat.

Odpowiedz do tematu