forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Samokaleczenie...
Autor Wiadomość
wredna_suka 
Praktykant

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Sob Maj 03, 2008 22:07   

Cytat:
90% osób, które się tną, to po prostu istoty nie mające pomysłu jak inaczej zwrócić na siebie uwagę

Zależy.
To się sprawdza w przypadku głupich nastolatek, zaś ludzie, którzy poważnie wzmagają się z autoagresją niekoniecznie chcą zwracać na siebie uwagę.

szukamnemo 
Amator
Koncertomaniaczka

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 17:56   

wredna_suka napisał/a:
Zależy.
To się sprawdza w przypadku głupich nastolatek, zaś ludzie, którzy poważnie wzmagają się z autoagresją niekoniecznie chcą zwracać na siebie uwagę.

dlatego napisałam 90%
To jest coś co jeszcze trochę kręci

Normalsi Łajza

wredna_suka 
Praktykant

Wysłany: Pią Maj 09, 2008 11:54   

Cytat:
dlatego napisałam 90%

Więc się mylisz.

Zresztą, proszę o odesłanie mnie do jakiegoś materiału, gdzie jest stwierdzone, że aż 90% osób samookaleczających się, robi to by zwrócić na siebie uwagę.

szukamnemo 
Amator
Koncertomaniaczka

Wysłany: Pią Maj 09, 2008 21:46   

wredna_suka napisał/a:
Więc się mylisz.

Zresztą, proszę o odesłanie mnie do jakiegoś materiału, gdzie jest stwierdzone, że aż 90% osób samookaleczających się, robi to by zwrócić na siebie uwagę.

widzę to na podstawie mody emo, która jak wiesz się tnie, bez żadnych źródeł, a skoro tak bardzo chcesz coś udowodnić poszukaj sama :]

Normalsi Łajza

Pein 
Amator
Lucyfer.

Wysłany: Sob Maj 10, 2008 17:41   

Cytat:
90% osób, które się tną, to po prostu istoty nie mające pomysłu jak inaczej zwrócić na siebie uwagę

Kpisz sobie chyba.. pomysl troche czy ciecie sie jest czyms fajnym ? nie! to nie jest fajne i osoba ktora to robi wstydzi sie tego nie robi tego dla popisu k.p.w ? . Wiem bo sam to robie i znam kilka osob ktozy to robia.. i nie robią tego z powodu zeby byc fajnym albo zwrocic na siebie uwage .

Cytat:
widzę to na podstawie mody emo, która jak wiesz się tnie, bez żadnych źródeł, a skoro tak bardzo chcesz coś udowodnić poszukaj sama :]

Zeby wstapic do kultu emo musisz sie pociac nie musisz sie ciagle ciac ale musisz miec sznit . Chyba ze po tym 1 razie sie komus to spodoba i robie to co dziennie :) .

AcMfan 
Amator
Chory na miłość.

Wysłany: Sob Maj 10, 2008 17:48   

Degrazja napisał/a:
i nie robią tego z powodu zeby byc fajnym albo zwrocic na siebie uwage .

No jak nie, są takie schematy.

wredna_suka 
Praktykant

Wysłany: Sob Maj 10, 2008 21:13   

Cytat:
widzę to na podstawie mody emo, która jak wiesz się tnie
;
Emo nie stanowi 90% ludzi, którzy się tną.
Cytat:
bez żadnych źródeł

To dlaczego podajesz te 90%?
Cytat:
a skoro tak bardzo chcesz coś udowodnić poszukaj sama :]

To Ty piszesz bzdury, których nie jesteś w stanie udowodnić.

szukamnemo 
Amator
Koncertomaniaczka

Wysłany: Sob Maj 10, 2008 22:38   

wredna_suka napisał/a:
Cytat:
widzę to na podstawie mody emo, która jak wiesz się tnie
;
Emo nie stanowi 90% ludzi, którzy się tną.
Cytat:
bez żadnych źródeł

To dlaczego podajesz te 90%?
Cytat:
a skoro tak bardzo chcesz coś udowodnić poszukaj sama :]

To Ty piszesz bzdury, których nie jesteś w stanie udowodnić.

to czemu nie zmieciesz mnie i nie poszukasz czegoś wiarygodnego tylko wywijasz kota ogonem :]?

Degrazja napisał/a:
Cytat:

Kpisz sobie chyba.. pomysl troche czy ciecie sie jest czyms fajnym ? nie! to nie jest fajne i osoba ktora to robi wstydzi sie tego nie robi tego dla popisu k.p.w ? . Wiem bo sam to robie i znam kilka osob ktozy to robia.. i nie robią tego z powodu zeby byc fajnym albo zwrocic na siebie uwage .

skoro sam to robisz, to pomóż mi zrozumieć cóż za radość daje samookaleczenie, skoro "sam to robisz", robisz sobie krzywdę na całe życie, bo o ile teraz sobie pojeździsz żyletką po ciele i masz z tego 'fun', to blizny zostają i w lecie będzie wstyd iść na basen lub w ogóle pokazać kawałek ciała,
chyba, że twoje cięcie polega na nieumiejętnym goleniu się i krew Ci poleciała i teraz się zachwalasz:D

[ Dodano: Sob Maj 10, 2008 23:40 ]
Degrazja napisał/a:
Wiem bo sam to robie i znam kilka osob ktozy to robia.. i nie robią tego z powodu zeby byc fajnym albo zwrocic na siebie uwage .

a tak btw, to się leczy u psychologa, polecam terapię grupową ;]

Normalsi Łajza

wredna_suka 
Praktykant

Wysłany: Nie Maj 11, 2008 07:55   

Cytat:
to czemu nie zmieciesz mnie i nie poszukasz czegoś wiarygodnego tylko wywijasz kota ogonem :]?

A po co ja mam czegoś szukać?
To Ty zawierasz nieprawdziw dane i dlatego poprosiłam byś je czymkolwiek poparła.
Nie używa się informacji wyssanych z palca, tym bardziej gdy nie potrafi się ich ładnie zaargumentować.

Liliem 
Początkujący

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Nie Maj 11, 2008 09:21   

Degrazja napisał/a:
to nie jest fajne i osoba ktora to robi wstydzi sie tego nie robi tego dla popisu k.p.w ? . Wiem bo sam to robie i znam kilka osob ktozy to robia.. i nie robią tego z powodu zeby byc fajnym albo zwrocic na siebie uwage.

jasne pff...

nie no rozbijasz mnie, jak to robi to dlaczego sie wstydzi? w końcu to takie fajne a ona się tego wstydzi? załosne... jak ja miałabym robić coś co doprowadzałoby mnie do wstydu to bym tego po porstu NIE ROBIŁA więc bez kitu nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem tnących się, za przeproszeniem, dzieciaków.

a skoro nie robią tego dla szpanu to dla czego? dla satysfakcji? dla głupoty? no wytłumacz mi...
ahhhhhh no tak.. dziewczyna cie rzuciła, trzeba się pociąć, dostałeś jedynkę, trzeba się pociąć, mama nie chce dać na pizze, trzeba się pociąć, oh jeju jak wy macie źle w życiu

AcMfan 
Amator
Chory na miłość.

Wysłany: Nie Maj 11, 2008 09:37   

Można powiedzieć ,że ja dziele ludzi tnących się na takie dwie grupki.
1. Ludzie którzy `naprawdę` się tną ,rozładowują tym stres...wstydzą się tego... chorzy psychicznie.Nie chcą współczucia..są zamknięci..nie chcą pomocy od innych.
2. Ludzie którzy nie mają co z sobą robić...robią to ,aby pokazać innym jacy są odważni.
Robią to ,aby inni okazali im współczucie... obnażają się z tym.
Powiedziałbym ,że tną się na pokaz.

hm... Uważam ,że obie grupy powinno się leczyć... (dla niejasności: druga grupa silnie ukazuję "chorobę" jaką jest głupota,tak myślę ;) )

Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Nie Maj 11, 2008 10:51   

Co do tych 90%
Czy cięcie się nie jest wołaniem o pomoc? Jakimś sposobem na odreagowanie?
Oczywiście nie znam się na procentach w tej sprawie, ale na pewno w wielu przypadkach jest to pośrednie wołanie o pomc, zwrócenie uwagi osób trzecich.
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania...

HEY

szukamnemo 
Amator
Koncertomaniaczka

Wysłany: Nie Maj 11, 2008 11:08   

Cytat:
A po co ja mam czegoś szukać?
To Ty zawierasz nieprawdziw dane i dlatego poprosiłam byś je czymkolwiek poparła.
Nie używa się informacji wyssanych z palca, tym bardziej gdy nie potrafi się ich ładnie zaargumentować.

jak nie chcesz za argumentować wg źródeł, nic mi nie udowadniasz swoimi słowami, które również wysysasz z palca, trzymaj się ramy :]

Szehe, czytałam artykuł, że rzeczywiście tnący się odreagowują swoje porażki, lęki, itp, ale te osoby w swoim środowisku są uznawane jako całkiem normalne, nie dają powodu by myśleć, że coś jest nie tak.
Po prostu się nie przyznają przed ludźmi, a często nawet przed samymi sobą, że robią coś złego.
Wtedy ok oni mają problem, powinni pójść do psychologa, leczyć się.

Jednak śmieszy mnie kiedy pewna osoba się potnie, niby to ukrywa, ale tak naprawdę afiszuje się z tym na prawo i lewo, żeby każdy zobaczył jaka to ona biedna, odważna i co tam jeszcze..
Takie osoby pewnie wypowiadają się na forach o cięciu, zakładają o tym blogi i wklejają na nie mhroczne zdjęcia z deviantarta i jak tu mieć do tego jakiekolwiek zrozumienie?

A takich przypadków jest teraz naprawdę multum.
Takie osoby powinno się stuknąć młotkiem w główkę, może by zmądrzały, albo przez ucho nalać oleju do głowy, bo takim psycholog i tak nie pomoże :nana: .

Normalsi Łajza

wronka 
Dyskutant

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Nie Maj 11, 2008 11:12   

Monique napisał/a:
Czy zdarzyło wam się ciąć swoje ciało, aby wyładować emocje itp?

Nie zdarzyło sie. Mam nadzieję, ze nigdy sie nie zdarzy.

wredna_suka 
Praktykant

Wysłany: Nie Maj 11, 2008 14:40   

Cytat:
jak nie chcesz za argumentować wg źródeł, nic mi nie udowadniasz swoimi słowami, które również wysysasz z palca, trzymaj się ramy :]

Ale nie będę argumentowała wg. źródeł, bo się na tym nie znam/ nie śledzę procentowych danych i ankiet.
Za to Ty podając takie dokładne informacje wskazujesz na to, że posiadasz taką wiedzę - jednak zapytana o źródła wypieprzasz się na plecy, nie potrafisz obronić swojego zdania i zaargumentować dlaczego tak, a nie inaczej.
Czy to dla Ciebie naprawdę takie trudne? ; )

Odpowiedz do tematu