Pomógł: 27 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 1859 Skąd: z ziemi jak na razie
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 08:45
Zaznaczyłem internet , ponieważ sam jestem uzależniony
_________________ Na końcu wszystkiego...
Hipokryta [Usunięty]
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 09:03 Re: Siła i szybkość uzależnienia.
tabulator napisał/a:
Chcę spytać, co wg was uzależnia najszybciej i najsilniej.
Środki legalne, nielegalne, a może zupełnie coś innego?
Poza odpowiedzią w ankiecie, proszę o krótkie uzasadnienie.
To pytanie nie jest do końca dobrze sprecyzowane, bowiem nigdy człowiek nie biorący amfy nie uzależni się od niej, a jak pije alkohol to może się uzależnić od alkoholu.. Najlepiej byłoby wypróbować wszystko na człowieku np. tydzień piwa/tydzień amfy/tydzień wszystkich innych opcji i zobaczylibyśmy, do czego człowiek chciałby powrócić..Ale to raczej głupie i nierealne do wykonania (;
Do ankiety dodałbym jeszcze : Leki psychotropowe (Pramolan) - często także zażywane w dużych ilościach bezpodstawnie
Osobiście nie jestem od niczego uzależniony, więc niczego nie zaznaczyłem w ankiecie.
Pomogła: 12 razy Wiek: 19 Dołączyła: 21 Sie 2007 Posty: 987 Skąd: Krosno !
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 09:35
zaznaczyłam Internet bo on niczego innego uzalezniona nie jestem
_________________ Bo we mnie jest seks,
Gorący jak samum.
Bo we mnie jest seks,
Któż oprzeć się ma mu?
On mi biodra opływa, wypełnia mi biust,
Żar sączy z mych ust.
Bo we mnie jest seks,
Co pali i niszczy.
Dziesiątki już serc
Wypalił do zgliszczy.
Pomogła: 17 razy Wiek: 18 Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 1549 Skąd: Marchewkowe pole ^^
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 10:52
Zaznaczyłam 'stymulanty',jakoś narkotyki najbardziej kojarzą mi się z uzależnieniem choć to jest dosyć mylne,bo takie niewinne leki przeciwbólowe mogą także łatwo uzależnić a nie brzmią tak strasznie jak np.amfetamina.
_________________ ~~ Zanim w popiół się zmienię
Chcę być wielkim płomieniem
Chcę się wzbić ponad świat
Hen, do gwiazd
Ogrzać niebo marzeniem~~
Pomógł: 13 razy Wiek: 10 Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 1365 Skąd: Trn
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 12:50
Hipokryta napisał/a:
To pytanie nie jest do końca dobrze sprecyzowane, bowiem nigdy człowiek nie biorący amfy nie uzależni się od niej, a jak pije alkohol to może się uzależnić od alkoholu.. Najlepiej byłoby wypróbować wszystko na człowieku np. tydzień piwa/tydzień amfy/tydzień wszystkich innych opcji i zobaczylibyśmy, do czego człowiek chciałby powrócić..Ale to raczej głupie i nierealne do wykonania
Wiem, że nie da się jednoznacznie udzielić odpowiedzi, chcę tylko żebyście odpowiadali tak na 'chłopski rozum' co wg was mogłoby najszybciej doprowadzić do silnego uzależnienia, biorąc pod uwagę wszystkie możliwości.
Mokate napisał/a:
zaznaczyłam Internet bo on niczego innego uzalezniona nie jestem
Nie mówimy w tym temacie o naszych uzależnieniach, tylko o konkretnych środkach.
Hipokryta napisał/a:
Do ankiety dodałbym jeszcze : Leki psychotropowe (Pramolan) - często także zażywane w dużych ilościach bezpodstawnie
załatwione, od siebie dodałem jeszcze antydepresanty, które też prowadzą do uzależnienia i wiem z paru przypadków, że powodują straszne skutki po odstawieniu.
EDIT:
nie da rady edytować ankiety, w takim razie te dwie opcje podpinam do 'inne' w poście należy napisać, o jaki środek chodzi.
_________________ nastolatkowie.com.pl - Dramat, Romans i Komedia.
Użytkowniku: nie sraj do własnego talerza, używaj opcji SZUKAJ.
Pomogła: 1 raz Wiek: 19 Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 167 Skąd: Poznań
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 13:03
Psychotropy, swego czasu brałam Hydroxyzynę i muszę przyznać, że po odstawieniu nie czułam się najlepiej i marzyłam o kolejnej recepcie, której lekarz nie chciał mi dać. I jeszcze internet, nie wyobrażam sobie życia bez niego.
Zaznaczyłem opioidy, ponieważ z pewnego źródła wiem, iż heroina (tylko o ten narkotyk mi chodziło) bardzo szybko uzależnia, wystarczy wziąć ją jeden raz i chce się więcej.Dlatego nigdy nie spróbuję narkotyków, nawet tych "miękkich"
Wiek: 15 Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 34 Skąd: z Poznania xD
Wysłany: Pon Lip 14, 2008 23:27
Jejkuuu....
Nie wiedziałam co zaznaczyć...
Ale wybrałam jednak inne leki...(I akurat w nawiasie napisane te, które biore )
Ożżż... Jeszcze od komórki jestem uzależniona^^"
Ja zaznaczyłam nikotynę (nie tylko ze względu na siebie). Jest bardzo łatwo dostępna, nie taka droga i "nie taka straszna". Nie wzbudza u ciekawskich jakiegoś specjalnego lęku, tak jak narkotyki. Zwłaszcza jeśli mowa o ludziach młodych.
ja zaznaczylam amfetamina, kokaina, crack dodala bym jeszcze słynne "dropsy" :]
...
Nie bede pisac uzasadnienia. WybaczCIE.
_________________ Trance to nie tylko muzyka. To styl życia, inne, zmysłowe spojrzenie na
świat, miłość do głębokiego brzmienia wzbudzającego wielkie emocje.
Słuchając możesz skakać albo płakać, poczuć przypływ energii lub też
wzruszenie i fale wspomnień...