Chyba warto mieć, prawda? Planujecie coś, co wymaga większego zaangażowania, pracy, czy poświęcenia? A może jest ktoś, kto nie chce nic od życia i zamyka je w prostych ramach typu 'jakoś będzie'?
Ja staram się pracować nad swoim życiem, nad szczegółami, z których da się zbudować coś większego, aby zaistnieć, czy się zrealizować. Dziś mogę powiedzieć, że moje plany w większości udaje mi się realizować i jestem zadowolony z efektu. Nauka, środowisko... Nie celuję nisko, ale się powodzi. A samo się nic nie dzieje.
_________________ nieoczywiste rzeczy napędzają umysły
Pomógł: 13 razy Wiek: 10 Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 1365 Skąd: Trn
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 05:35
ambicja czasami bywa zgubna, przeważnie wtedy kiedy staje się obsesją.
ambicję trzeba mieć, jednak ja najpierw analizuję i wyłaniam te najważniejsze cele, które staram się osiągnąć.
_________________ nastolatkowie.com.pl - Dramat, Romans i Komedia.
Użytkowniku: nie sraj do własnego talerza, używaj opcji SZUKAJ.
Ja mam ambicję, żeby wybudować dom, posadzić drzewo (a kto powiedział,że to męska sprawa). Kiedyś byłam bardzo ambitna, teraz dałam trochę na luz, bo z ambicjami jest tak jak z marzeniami: nie muszą się speniać.
_________________ Ze mną można tylko w dali zniknąć cicho...
Książki są jak ludzie,
jednych nie warto nawet poznawać,
innych poznajesz,
ale na drugi dzień już o nich nie pamiętasz,
a z niektórymi warto spędzić każdy dzień,
całe życie...
Moje ambicje?
Niektórym się wydaje że żadnych nie mam, bo nie zależy mi jakoś szczególnie na ocenach. Nie mam jakoś nigdy ochoty błąźnić się prze nauczycielem "A moze by tak 5 z tych trójeczek wystawić.." Oczywiście nauka to inna sprawa, bo uczę się sporo i zawsze dochodzę do wniosku że co by mi nie postawili to moge mieć czyste sumienie bo się uczyłam, starałam się itd. (no chyba ze kompletnie nic do książki nie zajrzałam)
A zresztą mam poczucie własnej wartości, staram się mierzyć siły na zamiary.
_________________ Dziekuje Panie że mieszczę się w standardzie,
że nie wystaje za nawias.
Lecz czemu mi dałeś marną mysią wiarę. Przeczuwam klęske już na wstępie...
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania... HEY
mam kilka celi w zyciu do ktorych dąże
Jestem w norweskim liceum medycznym na profilu ratownik medyczny
Chce pracowac w tym zawodzie A potem moze jeszcze studia --> medycyna i jesli mi sie uda to chce zostac chirurgiem. No i oczywiscie tez chce zalozyc rodzine, miec kochajacego męża, dzieci i żyć sobie spokojnie...
Pomógł: 2 razy Wiek: 18 Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 528 Skąd: z półlitrówki.
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 16:30
Cytat:
Chyba warto mieć, prawda?
Warto, ale nie można przesadzać.
Cytat:
Planujecie coś, co wymaga większego zaangażowania, pracy, czy poświęcenia?
Jasne, że tak. I to już od kilku lat. Udało mi się odnieść na tym polu pewne sukcesy, na przykład takie, że administrator strony Rzecznika Praw Dziecka liczy się z moimi opiniami.
_________________ RATOWNIK GRUPY RATOWNICTWA I ŁĄCZNOŚCI "AMRAT"
Pomogła: 12 razy Wiek: 13 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 4307 Skąd: z plaży w Sopocie...
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 19:10
Ambicje?
Tak, są bardzo dobre,ale trzeba uważać,żeby nie przerodziły się w chorą paranoję idealnego ja, które możliwe może być tylko w wyobraźni.
z umiarem trzeba, z dystansem.o.
No i wygorowane ambicje niespelnionych rodzicow tez są zle...
_________________ po prostu! w ogóle! na pewno! naprawdę ! nie z czasownikami piszemy OSOBNO !
"A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? - spytał Krzyś ściskając Misiowi łapkę - Co wtedy?
-Nic wielkiego - zapewnił go Puchatek - posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha to ten ktoś nigdy nie znika tylko siedzi gdzieś i czeka na Ciebie."
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
No właśnie. Ambicje dają motywację, a paranoja to już problem. Ale chyba znajomość własnych możliwości nie jest wyjątkowo trudna. Trzeba wierzyć w siebie, po prostu. W granicach rozsądku, oczywiście. Bez tego człowiek może stać się nijaki, a z nadmiarem pyszny.
_________________ nieoczywiste rzeczy napędzają umysły
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty: 1987 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 12:19
Trzeba mieć ambicje, w końcu każdy człowiek do czegoś dąży i coś chce osiągnąć. Byleby tylko podchodzić do nich z głową, a nie ślepą fascynacją. W zeszłym roku, gdy powiedziałem rodzicom, że jadę sam na 2 kołach do Grecji, powiedzieli, że tym razem chyba przeholowałem. Ale bez większych problemów pojechałem i wróciłem. I wryły się w życiorys 2 z kilku najciekawszych tygodni w życiu. A wszystko wzięło się właściwie znikąd. Od tak, po prostu zachciało mi się zrobić coś dużego.
Z resztą na brak ambicji nie narzekam nadal, w tym roku chcę zrobić coś znacznie większego.
Ale ogólnie rzecz biorąc, im ambicje bardziej szczegółowo ukierunkowane, tym lepsze. Dom i szczęśliwa rodzina to pojęcie tak szerokie, że nie ma jak się bezpośrednio za nie "wziąć" i zacząć realizować. Znacznie lepiej jest się zmotywować, jak ma się ambicje ściśle ukierunkowane a cel jest jasny i konkretny. Wtedy z każdym krokiem żyje się już chwilą, w której wszystko zacznie się spełniać.
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1654 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 21:21
Loraloth napisał/a:
Chyba warto mieć, prawda?
Oczywiście. Jesli dla kogoś ambicja jest motorem aby robic coś dobrego i pożytecznego, np. do nauki, to jak najbardziej.
Loraloth napisał/a:
Planujecie coś, co wymaga większego zaangażowania, pracy, czy poświęcenia? A może jest ktoś, kto nie chce nic od życia i zamyka je w prostych ramach typu 'jakoś będzie'?
To drugie pytanie idealnie oddaje to co sam myślę Ambicja zawsze przeobraża się w planowanie, a życie z planem w ręku to nie jest zycie, a spełnienie obowiązku. Z pozoru może się do wydawac najłatwiejszą zyciową drogą, lecz takich nie ma w ogóle. A życie bez planu, bez ambicji która przeważnie ze swej natury robi sie nieosiagalna (zgodnie z zasadą że apetyt wzrasta w miarę jedzenia) jest duzo ciekawsze, a zarazem spokojniejsze. Nie zamierzam skończyc jako człowiek sfrustrowany, który ma zbyt mały basen, nie ma 2 literek dr. przed nazwiskiem - jako uczestnik wyścigu szczurów w kierunku do czegokolwiek.
"Im mniej się od zycia spodziewasz, tym więcej dostaniesz i bardziej to będzie cieszyc niż miałbyś na to czekac całe zycie"
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
mam. czasem troche ponad moje siły, ale nie jest mi wszystko jedno kim bede i co bede w zyciu robic. chociaz nie chce przesadzac, zeby pozniej nie zalamac, bo ambicje przerosly mozliwosci. trza z tym uwazac.
Pomogła: 13 razy Wiek: 18 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1731 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Nie Sty 27, 2008 20:00
Ambicji nie mam. Mam określone cele, ważniejsze dla mnie lub mniej ważne, które chcę osiągnąć. Nie dążę do nich po trupach, nie. Po prostu one są gdzieś tam w mojej głowie, jeśli nadarzy się okazja, by je spełnić, albo choć częściowo zrealizować to czemu nie? Jeśli się nie uda, cóż, gorycz porażki bywa ciężki, ale przynajmniej wiem, że próbowałam.
_________________ Myslovitz na grudzień:
Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...
Oj ja mam strasznie duze ambicje...jak sobie cos wbije w głowe to musze to zrobic...i to jak najlepiej potrafie xD Chociaz czesto sie nie udaje....ale mi wystarcza to ze sie stralam...^^
Daze do tego by po technikum isc na studia (Psychologia,sztuka,parapsychologia)