forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Ambicje
Autor Wiadomość
Loraloth
Nowicjusz

Wysłany: Wto Sty 22, 2008 00:08   Ambicje

Chyba warto mieć, prawda? Planujecie coś, co wymaga większego zaangażowania, pracy, czy poświęcenia? A może jest ktoś, kto nie chce nic od życia i zamyka je w prostych ramach typu 'jakoś będzie'?

Ja staram się pracować nad swoim życiem, nad szczegółami, z których da się zbudować coś większego, aby zaistnieć, czy się zrealizować. Dziś mogę powiedzieć, że moje plany w większości udaje mi się realizować i jestem zadowolony z efektu. Nauka, środowisko... Nie celuję nisko, ale się powodzi. A samo się nic nie dzieje.

tabulator 
Moderator
Naciśnij F13

Wysłany: Wto Sty 22, 2008 05:35   

ambicja czasami bywa zgubna, przeważnie wtedy kiedy staje się obsesją.
ambicję trzeba mieć, jednak ja najpierw analizuję i wyłaniam te najważniejsze cele, które staram się osiągnąć. :)

Użytkowniku: nie sraj do własnego talerza, używaj opcji SZUKAJ.

urke93 
Dyskutant
Tańcząca z wilkami

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 14:21   

Ja mam ambicję, żeby wybudować dom, posadzić drzewo (a kto powiedział,że to męska sprawa). Kiedyś byłam bardzo ambitna, teraz dałam trochę na luz, bo z ambicjami jest tak jak z marzeniami: nie muszą się speniać.

Książki są jak ludzie,
jednych nie warto nawet poznawać,
innych poznajesz,
ale na drugi dzień już o nich nie pamiętasz,
a z niektórymi warto spędzić każdy dzień,
całe życie...

Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 15:31   

Moje ambicje?
Niektórym się wydaje że żadnych nie mam, bo nie zależy mi jakoś szczególnie na ocenach. Nie mam jakoś nigdy ochoty błąźnić się prze nauczycielem "A moze by tak 5 z tych trójeczek wystawić.." Oczywiście nauka to inna sprawa, bo uczę się sporo i zawsze dochodzę do wniosku że co by mi nie postawili to moge mieć czyste sumienie bo się uczyłam, starałam się itd. (no chyba ze kompletnie nic do książki nie zajrzałam)
A zresztą mam poczucie własnej wartości, staram się mierzyć siły na zamiary.
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania...

HEY

fucking_princes 
Początkujący
oOoI am who I amoOo

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 15:35   

mam kilka celi w zyciu do ktorych dąże :)
Jestem w norweskim liceum medycznym na profilu ratownik medyczny :)
Chce pracowac w tym zawodzie :) A potem moze jeszcze studia --> medycyna i jesli mi sie uda to chce zostac chirurgiem. No i oczywiscie tez chce zalozyc rodzine, miec kochajacego męża, dzieci i żyć sobie spokojnie...

Wilczy Rozbójnik
Praktykant
RATOWNIK

Wysłany: Wto Sty 22, 2008 16:30   

Cytat:
Chyba warto mieć, prawda?

Warto, ale nie można przesadzać.

Cytat:
Planujecie coś, co wymaga większego zaangażowania, pracy, czy poświęcenia?

Jasne, że tak. I to już od kilku lat. Udało mi się odnieść na tym polu pewne sukcesy, na przykład takie, że administrator strony Rzecznika Praw Dziecka liczy się z moimi opiniami.

Aguś 
Moderator
Księżniczka.

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 19:10   

Ambicje?
Tak, są bardzo dobre,ale trzeba uważać,żeby nie przerodziły się w chorą paranoję idealnego ja, które możliwe może być tylko w wyobraźni.
z umiarem trzeba, z dystansem.o.

No i wygorowane ambicje niespelnionych rodzicow tez są zle...
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie. ;)

Notatki.

Loraloth
Nowicjusz

Wysłany: Wto Sty 22, 2008 19:21   

No właśnie. Ambicje dają motywację, a paranoja to już problem. Ale chyba znajomość własnych możliwości nie jest wyjątkowo trudna. Trzeba wierzyć w siebie, po prostu. W granicach rozsądku, oczywiście. Bez tego człowiek może stać się nijaki, a z nadmiarem pyszny.

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Sro Sty 23, 2008 12:19   

Trzeba mieć ambicje, w końcu każdy człowiek do czegoś dąży i coś chce osiągnąć. Byleby tylko podchodzić do nich z głową, a nie ślepą fascynacją. W zeszłym roku, gdy powiedziałem rodzicom, że jadę sam na 2 kołach do Grecji, powiedzieli, że tym razem chyba przeholowałem. ;-) Ale bez większych problemów pojechałem i wróciłem. I wryły się w życiorys 2 z kilku najciekawszych tygodni w życiu. A wszystko wzięło się właściwie znikąd. Od tak, po prostu zachciało mi się zrobić coś dużego. :)

Z resztą na brak ambicji nie narzekam nadal, w tym roku chcę zrobić coś znacznie większego. ;-)

Ale ogólnie rzecz biorąc, im ambicje bardziej szczegółowo ukierunkowane, tym lepsze. Dom i szczęśliwa rodzina to pojęcie tak szerokie, że nie ma jak się bezpośrednio za nie "wziąć" i zacząć realizować. Znacznie lepiej jest się zmotywować, jak ma się ambicje ściśle ukierunkowane a cel jest jasny i konkretny. Wtedy z każdym krokiem żyje się już chwilą, w której wszystko zacznie się spełniać.

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sro Sty 23, 2008 21:21   

Loraloth napisał/a:
Chyba warto mieć, prawda?

Oczywiście. Jesli dla kogoś ambicja jest motorem aby robic coś dobrego i pożytecznego, np. do nauki, to jak najbardziej.

Loraloth napisał/a:
Planujecie coś, co wymaga większego zaangażowania, pracy, czy poświęcenia? A może jest ktoś, kto nie chce nic od życia i zamyka je w prostych ramach typu 'jakoś będzie'?

To drugie pytanie idealnie oddaje to co sam myślę ;) Ambicja zawsze przeobraża się w planowanie, a życie z planem w ręku to nie jest zycie, a spełnienie obowiązku. Z pozoru może się do wydawac najłatwiejszą zyciową drogą, lecz takich nie ma w ogóle. A życie bez planu, bez ambicji która przeważnie ze swej natury robi sie nieosiagalna (zgodnie z zasadą że apetyt wzrasta w miarę jedzenia) jest duzo ciekawsze, a zarazem spokojniejsze. Nie zamierzam skończyc jako człowiek sfrustrowany, który ma zbyt mały basen, nie ma 2 literek dr. przed nazwiskiem - jako uczestnik wyścigu szczurów w kierunku do czegokolwiek.
"Im mniej się od zycia spodziewasz, tym więcej dostaniesz i bardziej to będzie cieszyc niż miałbyś na to czekac całe zycie"
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

margot 
Początkujący
a takie cuś

Wysłany: Sob Sty 26, 2008 20:29   

mam. czasem troche ponad moje siły, ale nie jest mi wszystko jedno kim bede i co bede w zyciu robic. chociaz nie chce przesadzac, zeby pozniej nie zalamac, bo ambicje przerosly mozliwosci. trza z tym uwazac.

Neska 
Moderator

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Nie Sty 27, 2008 20:00   

Ambicji nie mam. Mam określone cele, ważniejsze dla mnie lub mniej ważne, które chcę osiągnąć. Nie dążę do nich po trupach, nie. Po prostu one są gdzieś tam w mojej głowie, jeśli nadarzy się okazja, by je spełnić, albo choć częściowo zrealizować to czemu nie? Jeśli się nie uda, cóż, gorycz porażki bywa ciężki, ale przynajmniej wiem, że próbowałam.

Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...

Alienized 
Nowicjusz
Hoogie Woogie Girl

Wysłany: Nie Sty 27, 2008 20:06   

Oj ja mam strasznie duze ambicje...jak sobie cos wbije w głowe to musze to zrobic...i to jak najlepiej potrafie xD Chociaz czesto sie nie udaje....ale mi wystarcza to ze sie stralam...^^

Daze do tego by po technikum isc na studia (Psychologia,sztuka,parapsychologia) :)

na razie to jest dla MNIE NAJWAZNIEJSZE :)

rabarbar 
Nowicjusz
Lokalny zboczeniec

Wysłany: Wto Lut 12, 2008 18:34   

Ja mam ambicje jakieś tam czasami, że niby chce dążyć do tego, a by być z jakąś dziewczyną, a kończy sie jak zwykle.... :mur:

Olla 
Zaawansowany

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 18:56   

Podobno jestem bardzo ambitna ale jeszcze bardziej leniwa. Sądzę że ludzie ambitni dalej zachodzą w życiu.

Odpowiedz do tematu