Od piątej klasy podstawówki miesiączkuję. Przez pierwszy rok mijała normalnie. Później lekki ból. Od pierwszej klasy gim pierwszy dzień miesiączki to straszliwy ból. Zazwyczaj zaczyna się w sobotę lub niedziele przez parę godzin czuje lekki ból jednak później jest straszliwie przeszywający. Leże w łóżku i wystrczy, że ruszę ręką i ból się nasila. Po 2 godzinach takiej katorgi zaczynam wymiotowac samym kwasem, ponieważ z doświadczenia wiem, że jak co zjem to wymiotuje jeszcze gorzej. Kiedy mama poda mi nospę wymiotuje jeszcze 3 razy. Gdy miną wymioty czuję się już dużo lepiej. Zazwyczaj w nocy mogę spac normalnie. W pierwszy dzień nie mam straszliwie obfitego okresu.
Gdy jednak dostanę miesiączkę w szkole to zazwyczaj wytrzymuję dwie godziny później się zwalniam.
Proszę o rady. Tylko chodzi mi o jakieś praktyczne a nie typu idź do lekarza, bo moja mama uważa, że to normalne.
P.S. masaż nie pomoga, poniewaz gdy tylko przestaje się masowac ból powraca jeszcze silniej.
Pomogła: 13 razy Wiek: 18 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1731 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Pią Wrz 19, 2008 17:46
Nie warto brać nospy, zbyt słaba jest. Może ibuprom, a jak tak bardzo boli to nie bój się zażyć i ibuprom max. Ja bez tej tabletki ogólnie nie mogę funkcjonować, nie wazne czy mam okres czy nie. Po prostu często ją połykam i sobie bardzo chwalę.
Ale najlepszym wyjściem będzie wizyta u ginekologa. Może wytłumaczysz mamie, że bardzo się męczysz.
_________________ Myslovitz na grudzień:
Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2864 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Pią Wrz 19, 2008 18:09
Bóle miesiączkowe są normalnym 'zjawiskiem'.. ja kiedyś tego nie miałam, dopiero teraz poznałam ten ból, kiedy po prostu się zwijasz, bo nie wytrzymasz w prostej pozycji.. Co do no-spy, to mnie osobiście ona nie pomaga, a moja koleżanka ma taki sam problem, jak Ty - po każdej tabletce po prostu wymiotuje.
Może musisz spróbować z innymi lekami? Stosuję pyralginum i po jakiejś godzinie ból się zmniejsza...
Nawet jeśli to normalne najlepiej iść do ginekologa. Moja koleżanka miała podobną sytuację - okropny ból, bywało że nie mogła wstać z łóżka, poszła do ginekologa, dostała hormony... Chyba pomogły
a ja właśnie słyszałam, że jakiekolwiek ciepłe/gorące okłady na brzuch mogą doprowadzić do krwotoku (?) Dlatego podczas okresu zawsze stronię od gorących kąpieli itp.
Ponoć jeśli no-spa nie zadziała można spróbować z ibupromem lub ibupromem max.
_________________ Girl, you'll be a woman soon. last.fm!
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2864 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Pią Wrz 19, 2008 20:55
raksha farah napisał/a:
a ja właśnie słyszałam, że jakiekolwiek ciepłe/gorące okłady na brzuch mogą doprowadzić do krwotoku (?) Dlatego podczas okresu zawsze stronię od gorących kąpieli itp.
także tym słyszałam.
Ehh, bolesny okres to nie tylko problemy dziewczyn.Moja dziewczyna przed okresem, lub w trakcie (zazwyczaj 1 dzień), jest nie do zniesienia, sam się dziwię jak ja to wytrzymuję.Na szczęście nie jest to przy każdym okresie, lecz raz na jakiś czas ;s.
_________________ Nie widziałam cię już od miesiąca.
I nic. Jestem może bledsza,
trochę śpiąca, trochę bardziej milcząca,
lecz widać można żyć bez powietrza!
Ponoć jeśli no-spa nie zadziała można spróbować z ibupromem lub ibupromem max.
Jeśli chodzi o wysokie temperatury, to słyszałam, oczywiście. W tym przypadku kierowałam się jedynie tym, co słyszałam od moich koleżanek, które przeżywają bolesne dni i termofor bardzo pomaga.
Ja przez pierwszy dzień szprycuję się ketanolem i tramalem. Inaczej nie byłabym w stanie ubrać się by jechać do szpitala.
Najlepszym wyjściem jest wizyta u ginekologa. W takim przypadku najprawdopodobniej zastosuje on kurację hormonalną, która może nie jest najbezpieczniejsza dla młodych dziewcząt, ale napewno skuteczna.
Kuracja zmiejszy ból, ale niestety nie zniweluje go całkowicie.
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4696 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Sob Wrz 20, 2008 14:15
ja stosuję ketonal po pół godzinie przechodzi powoli... choć ból jest nie do zniesienia, nie wiadomo, czy siedzieć, leżeć czy stać
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus