forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Kłotnie z rodzicami.
Autor Wiadomość
GracefulSunflower
Nowicjusz

Wysłany: Wto Lip 15, 2008 20:48   Kłotnie z rodzicami.

Cześć. Jestem naprawdę szczęśliwą, optymistycznie nastawioną do życia nastolatką. Na ogół. Gdy pokłócę się z rodzicami odechciewa mi się żyć.
Z ojcem kłócę się o wszystko. Często to ja zaczynam, ale nigdy nie bez powodu. Zawsze jakiś jest. Najczęściej chodzi o jego zachowanie. Chodzi po domu i beka. Fuj! Rozumiem, że czasem może mu się wymsknąć, ale bez przesady! I zawsze powinnien za to przeprosić. A on nigdy tego nie robi. Oprócz tego wszystkiego się czepia. A to źle wzięłam do ręki talerz (mógł mi upaść na podłogę i zrobić dziurę w płytce), a to źle odkurzam. Nawet gdy wszystko jest ok, on zawsze znajdzie coś co mu nieodpowiada. Wiecznie krzyczy. I jeszcze jedno. Dotyka mnie. Nie, nie! Nie w jakieś tam miejsca intymne! Zwykłe klepnięcia w rękę, plecy. Ale mnie to wkurza. I mimo, że setki razy mu o tym mówiłam, mówiłam, że to mnie denerwuje nadal tak robi. Nie wiem co mam zrobić. Kłótnie z nim to u mnie normalka. Jest ich przynajmniej 4 w tygodniu.
Jeżeli chodzi o mamę to hm... Bardzo ją kocham, szanuję, jednak również czasem mnie denerwuje. Bez przerwy broni ojca. Nie potrafi się mu przeciwstawić. To co on powie jest święte. Jeszcze trzy lata temu gdy wieczorem leżała już w łóżku przychodziłam do niej i gadałam. Gadałyśmy o wszystkim. Teraz, mimo, że ma cały dzień wolny, w ogóle nie ma dla mnie czasu. Nie słucha mnie. Czasem w ogóle nie odpowiada na moje pytania, czasem dopiero po 5 min. oczekiwania. Straszne.
Co mam zrobić? Jak Wy sobie radzicie? Czy też Wam się takie coś zdarza?

Maybach 
Uzależniony

Wysłany: Wto Lip 15, 2008 21:06   

Wyluzuj troszkę...to nie powody , aby się kłócić.Wytłumacz albo spróbuj wytłumaczyć żeby Cię nie klepał po plecach.My nic nie poradzimy na forum.Twoich rodziców nie znamy i z nimi nie porozmawiamy ;)

Adrianek
Nowicjusz
kochaś ;)

Wysłany: Sro Lip 16, 2008 07:51   

musisz trochę wyluzować... ;]
to po pierwsze. ;]
uspokój się i porozmawiaj [szczerze!] o tym z rodzicami.
jeśli jednak to nie pomoże [a prawdopodobieństwo jest duże, z tego co piszesz] to daj sobie trochę wytchnienia i nie zwracaj uwagi na zachowania rodziców. jak krzyczą to niech krzyczą. im tez w końcu przejdzie, jeśli nie będziesz się bulwersować.

Agentka 
Znawca
*8 cud świata*

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Sro Lip 16, 2008 08:22   

Dokładnie zgodzę się z moimi poprzednikami WYLUZUJ człowieku !!
I nie bierz sobie tego wszystkiego do siebie, a te klepanie przez tatę po plecach to może być takie w żartach, to że raz czy dwa klepnie Ci w plecy to nie zabije Cię z tego powodu, to chyba nie jest nic złego, gorzej byłoby jakby obmacywał Cię w intymnych miejscach to wtedy byłby już powód do rozpaczy, ale z tego co przeczytałam to chyba aż tak źle u Ciebie nie ma. A co do bekania... No cóż ... Musisz walczyć z tym, żeby przestał, wytłumacz mu że jest to niekulturalne, albo sama z 2-3 razy beknij mu pod uchem i wkońcu zrozumie jakie jest to niemiłe.
Więc modlę się do Ciebie ...

stelline 
Amator
pretty in pain

Wysłany: Sro Lip 16, 2008 09:07   

Adrianek napisał/a:
uspokój się i porozmawiaj [szczerze!] o tym z rodzicami.

Do x razy sztuka.
Ale próbuj.
Życzę całym sercem powodzenia, bo ja z moimi rodzicami wspólnego języka znaleźć po prostu nie mogę, choc robiłam chyba wszystko.
Ciekawa jestem, jakie jeszcze rady się tutaj posypią...
Trzymam kciuki.

GracefulSunflower
Nowicjusz

Wysłany: Sro Lip 16, 2008 12:18   

Może kiedyś zbiorę się na odwagę i rzeczywiście szczerze z nimi porozmawiam... Na razie skorzystam z tej drugiej rady. Nie będę zwracała uwagi na ich zachowanie. Chociaż to raczej nic nie da. Będzie spokój, ale ja nie tego chcę. Ja chcę by moja rodzina była taka jak jeszcze kilka lat temu. Oni nie zdają sobie sprawy z tego, że gdy tylko stanę się pełnoletnia, dzięki takiemu ich zachowaniu nie będę chciała ich znać. Nasza rodzina się rozsypuje. Za kilka lat w ogóle jej nie będzie...
Kurcze... Mam nadzieję, że da się temu zaradzić.
Dzięki Wam :*

Kópa 
Nowicjusz
Nadczłowiek

Wysłany: Sro Lip 16, 2008 12:28   

GracefulSunflower napisał/a:
Cześć. Jestem naprawdę szczęśliwą, optymistycznie nastawioną do życia nastolatką. Na ogół. Gdy pokłócę się z rodzicami odechciewa mi się żyć.
Z ojcem kłócę się o wszystko. Często to ja zaczynam, ale nigdy nie bez powodu. Zawsze jakiś jest. Najczęściej chodzi o jego zachowanie. Chodzi po domu i beka. Fuj! Rozumiem, że czasem może mu się wymsknąć, ale bez przesady! I zawsze powinnien za to przeprosić.

Sami swoi! Może to zrozumiesz, jak dorośniesz... Jest w swoim domu - niby gdzie ma bekać? ;-) A i tak lepiej górą, niż dołem.

A to źle wzięłam do ręki talerz (mógł mi upaść na podłogę i zrobić dziurę w płytce), a to źle odkurzam.

Mój tata był taki sam! Ale dziś dziękuje mu za to. Za młodu też tego nie rozumiałem. Słuchaj ojca!

I jeszcze jedno. Dotyka mnie. Nie, nie! Nie w jakieś tam miejsca intymne! Zwykłe klepnięcia w rękę, plecy. Ale mnie to wkurza. I mimo, że setki razy mu o tym mówiłam, mówiłam, że to mnie denerwuje nadal tak robi. Nie wiem co mam zrobić. Kłótnie z nim to u mnie normalka. Jest ich przynajmniej 4 w tygodniu.

Jesteś trochę przewrażliwiona. To normalne zachowanie ojca. Chce poprawić Wasze relacje, to proste! Nie masz co narzekać. ;-)

Bez przerwy broni ojca. Nie potrafi się mu przeciwstawić. To co on powie jest święte. Jeszcze trzy lata temu gdy wieczorem leżała już w łóżku przychodziłam do niej i gadałam. Gadałyśmy o wszystkim. Teraz, mimo, że ma cały dzień wolny, w ogóle nie ma dla mnie czasu. Nie słucha mnie. Czasem w ogóle nie odpowiada na moje pytania, czasem dopiero po 5 min. oczekiwania. Straszne.
Co mam zrobić? Jak Wy sobie radzicie? Czy też Wam się takie coś zdarza?

Oczywiście, tak jest (może przesadzam) wszędzie! Zobaczymy jak Ty będziesz miała dzieciaka na głowie! Nie zmuszę Cię, byś teraz zrozumiała swoich rodziców, bo teraz i tak tego nie zrozumiesz (choćbyś nie wiem jak chciała). Ale zrozumiesz to, spokojnie. W swoim czasie. I podziękujesz wtedy rodzicom, że byli tacy, a nie inni.

stelline 
Amator
pretty in pain

Wysłany: Sro Lip 16, 2008 12:36   

Może kiedyś zbiorę się na odwagę i rzeczywiście szczerze z nimi porozmawiam...

Mimo wszystko to jest najlepszy pomysł.
Jeśli nie masz na to odwagi, to tak, jak już radziłam w jakimś temacie- możesz spróbować napisać list. Tak będzie Ci łatwiej, na spokojnie przemyślisz to, co masz im do powiedzenia, nie zapomnisz o niczym, etc.
To chyba lepszy pomysł niż ignorowanie...

monixxx693 
Nowicjusz
^^ ;*

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro Lip 16, 2008 16:27   

Zgadzam sie z poprzednikami ! [wyluzuj sie]
Porozmawiaj z nimi oczwiscie szczerze.
Nie ignoruj ich tylko wyraz swoja opinie na ten temat.

Aveyron 
Praktykant
Zakochana chwila

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pią Lip 18, 2008 17:27   

Hm. Przestań się tym przejmować.
Rodzic tacy są. Pocieszyć cię? Ty też kiedyś taka będziesz :'d

ks. J. Twardowski

Kiki 
Nowicjusz
czekam na księcia

Wysłany: Pią Lip 18, 2008 17:37   

Z ojcem kłócę się o wszystko. Często to ja zaczynam, ale nigdy nie bez powodu. Zawsze jakiś jest. Najczęściej chodzi o jego zachowanie. Chodzi po domu i beka. Fuj! Rozumiem, że czasem może mu się wymsknąć, ale bez przesady! I zawsze powinnien za to przeprosić. A on nigdy tego nie robi. Oprócz tego wszystkiego się czepia. A to źle wzięłam do ręki talerz (mógł mi upaść na podłogę i zrobić dziurę w płytce), a to źle odkurzam. Nawet gdy wszystko jest ok, on zawsze znajdzie coś co mu nieodpowiada. Wiecznie krzyczy.

Oo to tak jak u mnie :]
ja już przywykłam i nie odpowiadam mu, jeśli mówi, że coś mu nie pasuje (oczywiście jeśli chodzi o jakąs bzdurę) ignoruję go, bo wiem, że na dłuższą metę się inaczej się nie da.
wypełnioną oddechem
a meble są kanciaste
a ciało - delikatne
a ziemia wszędzie płaska
a niebo nieosiągalne"

malaczarna17 
Początkujący

Wysłany: Pią Lip 18, 2008 18:12   

u mnie w domu jest tak samo :P ale jakoś z tym żyje... i staram się tolerować ich, a oni mnie... :peace: czasami co prawda wybucha u nas w domu 3 wojna światowa... ale potem wszystko jest ok aż do kolejnej kłótni... i tak w kółko... kilka razy dziennie...

a tak poza tym to nie przejmuj się tym... pamiętaj już nie długo się od nich wyprowadzisz :peace: i bedziesz miała swoją rodzinkę i swoje kłopoty z dziećmi...

Maybach 
Uzależniony

Wysłany: Pią Lip 18, 2008 18:38   

Ja staram sie pokojowo i dyplomatycznie rozprawiać sie z wszelkimi kłótniami w domu ;)

little_devil 
Początkujący

Wysłany: Pią Lip 18, 2008 19:26   

Łatwo powiedzieć "Wyluzuj!" kiedy hormony szaleją i tak po prostu wkurza wszystko. Też tak czasem mam. Jeszcze jakiś czas temu prawie ciągle byłam strasznie rozdrażniona, teraz tylko jakieś 3-4 dni w miesiącu. Samo przejdzie, tylko musisz czasem nie wybuchać, odpuścić. Nic nie mów jak zaczynają marudzić i tyle.

wronka 
Dyskutant

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Nie Lip 20, 2008 17:01   

Spróbuj z nimi szczerze porozmawiac. powiedz im co cie gryzie etc.

Odpowiedz do tematu