Dobra, dobra, najpierw się jeszcze przywitam, bo dawno mnie tu nie był.
Otóż mam wstydliwe pytanie...
Mam 13 lat, no i od jakiś dwóch, może trzech lat z mojej pochwy wydobywa się ' wydzielina śluzowa'. Czytałam, mówiono mi nawet, że jak jeszcze nie mam okresu (a nie mam) to nie długo się pojawi. Mówiono mi to 2 lata temu Moje koleżanki dostawały okres kilka dni po pierwszej wydzielinie...
Jeszcze gdzieś czytałam że bardzo ogólnie mowiac okres dostaje sie : 2 lata po tym, jak zaczely rosnac piersi, niedlugo po pierwszej wydzielinie sluzowe, po pojawieniu sie wlosow lonowych.
Dobra, to ^^ wszystko to juz dawno sie pojawilo...
I pytanie: kiedy wreszcie dostane okres??
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Maj 2007 Posty: 1276
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 15:02
Giggles napisał/a:
kiedy wreszcie dostane okres??
To jest indywidualna sprawa każdej dziewczyny
Niektóre dostawają w wieku 12 lat inne jak maja 15
regułki które mówią kiedy powinien sie pojawić okres nie są dokładne, bo jak już napisałam każda z nas jest inna
ja bym się na twoim miejscu cieszyła
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
No wiecie, wiem że to nic przyjemnego, ale reszta już ma a ja taki wyrzutek
Wiem, ze 13 lat to mało, i dorosłej udawać nie bede. Pewnie pamietacie siebie w tym wieku
PZDR.
Jeszcze gdzieś czytałam że bardzo ogólnie mowiac okres dostaje sie : 2 lata po tym, jak zaczely rosnac piersi, niedlugo po pierwszej wydzielinie sluzowe, po pojawieniu sie wlosow lonowych.
Jakbym czytała swoją książkę do biologii. Każdy organizm jest inny, rozwija się we własnym tempie i rytmie. Zresztą wszystko zależy też od genów, a nawet środowiska w jakim żyjemy. Nie można określić, że u dziewczyny, zaraz po iluś miesiącach od pierwszej wydzieliny pojawi się okres. Poczekaj, a zobaczysz, że w nieoczekiwanym i najmniej odpowiednim momencie dostaniesz okres.
_________________ Myslovitz na sierpień:
'Więc lepiej mnie zabij
Wyrzuć z pamięci
Lepiej odejdź, pozwól mi odejść
Lepiej zapomnij
Pozwól zapomnieć
Lepiej ... '
nie martw się w swoim czasie dostaniesz okres a z tą wydzieliną to nie prawda. I ciesz się że jeszcze nie masz okresu.
_________________ [...]Będziemy tam nago biegali po łąkach
Okryją nas drzewa gdy zajdą wszystkie słońca
I czując Cię obok opowiem o wszystkim
Jak często się boje i czuje się nikim [...]
No wiecie, wiem że to nic przyjemnego, ale reszta już ma a ja taki wyrzutek
Wiem, ze 13 lat to mało, i dorosłej udawać nie bede. Pewnie pamietacie siebie w tym wieku
PZDR.
Każda dziewczyna niemająca okresu, bardzo chciałaby go dostac. Ale uwierz mi, że jeszcze masz czas w końcu będziesz go miec jakoś do 50-tki nacieszysz się nim jesio
Wizzard napisał/a:
Idź do ginekologa na pewno nie zaszkodzi.
Po co? Powie mu "hello ! I'm Lindsey Lohan. I kill you" ?
Do ginekologa powinno się isc wraz z 1 miesiączką, a nie kiedy jej nie ma
Pomogła: 12 razy Wiek: 12 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 4611 Skąd: z plaży w Sopocie...
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 19:56
Oj, kazda dziewczyna rozwija sie we wlasnym tempie., to co jest w ksiazkach rzadko ma sie jakos do rzeczywistości. Czekaj cierpliwie. (Choc moim zdaniem nie ma na co ;D)
"Gdyby życie było słodkie jak czekolada... Jak byśmy się czuli? Ciągle poszukiwalibyśmy czegoś innego, by uwolnić się od tej przesłodzonej mdłości... "
"
Tak, tak.
Ja jestem Jim Best.
Prawdę mówiąc najlepszy z najlepszych"
"Gdyby życie było słodkie jak czekolada... Jak byśmy się czuli? Ciągle poszukiwalibyśmy czegoś innego, by uwolnić się od tej przesłodzonej mdłości... "
"
Tak, tak.
Ja jestem Jim Best.
Prawdę mówiąc najlepszy z najlepszych"
Nie ma żadnych niepokojacych objawów ani ni wiec nie pójde
Po co masz iść do ginekologa? Jeżeli miesiączka nie wystąpi u Ciebie do 18 roku życia, to możesz się zgłosić ( chociaż wcześniejsze wizyty na pewno nie zaszkodzą). Pozostaje cierpliwe czekanie, ale jak stwierdziła Aguś, naprawdę nie ma na co. Jeszcze Ci się odechce tego okresu.
_________________ Myslovitz na sierpień:
'Więc lepiej mnie zabij
Wyrzuć z pamięci
Lepiej odejdź, pozwól mi odejść
Lepiej zapomnij
Pozwól zapomnieć
Lepiej ... '