a ja uważam że taki przedmiot jest konieczny. Edukacja seksualna = większa wiedza o seksie & zabezpieczeniach = minimalizacja szansy na "wpadkę". Coś takiego doskonale się spisuje w innych krajach.
A moja mamusia jakoś nie interesuje sie specjalnie mną w tym aspekcie:P widać zakłada, ze szkola i biologia dają mi dostateczną wiedzę o tym i nie musi urządzać pogaduszek ;]
_________________ Kiedy zapada noc
pokrywa ona świat
nieprzeniknioną ciemnością
Chłód wschodzi nad ziemią
i przenika powietrze
Nagle...
Życie nabiera nowego znaczenia
Bo Polacy tenże przedmiot (tzn panowie i panie nauczyciele, żeby nie było) olewają totalnie i taki stan rzeczy bedzie sie utrzymywał tak długo, jak długo panowie rządzący nie zmienią swojego podejscia do spraw edukacji seksualnej. Nie ma co liczyć że nauczyciel sie bedzie wysilał, jeśli to nie jest ani pochwalane specjalnie przez "górę",ani jeżeli społeczeństwo uznaje to za coś całkiem marginalnego i nieprzydatnego.
pokrywa ona świat
i przenika powietrze
Nagle...
Pomogła: 12 razy Wiek: 13 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 4307 Skąd: z plaży w Sopocie...
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 07:48
Carla napisał/a:
a ja uważam że taki przedmiot jest konieczny. Edukacja seksualna = większa wiedza o seksie & zabezpieczeniach = minimalizacja szansy na "wpadkę". Coś takiego doskonale się spisuje w innych krajach.
Właśnie w innych krajach.
Ja nic się na tych lekcjach nie dowiedziałam, oprócz tego, ze warto poczekać z seksem do ślubu.
Mia napisał/a:
U nas w szkole dowiedzieliśmy się o tzw. naturalnych metodach zapobiegania ciąży - typu kalendarzyk i termometr I wg. naszej pani jest to najskuteczniejsza metoda. Witamy w ciemnogrodzie
Buahahah
_________________ po prostu! w ogóle! na pewno! naprawdę ! nie z czasownikami piszemy OSOBNO !
"A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? - spytał Krzyś ściskając Misiowi łapkę - Co wtedy?
-Nic wielkiego - zapewnił go Puchatek - posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha to ten ktoś nigdy nie znika tylko siedzi gdzieś i czeka na Ciebie."
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
Ja nic się na tych lekcjach nie dowiedziałam, oprócz tego, ze warto poczekać z seksem do ślubu.
Więc mówię Ci, że dopóki podejście ogólu się do tego nie zmieni, nie należy oczekiwać jakiś specjalnych korzyści.
Albo w te, albo we wte; nie ma najmniejszego sensu tworzyć taki przedmiot, skoro wsyzscy, z wykładającymi go przede wszystkim, mają to głęboko w ...
pokrywa ona świat
i przenika powietrze
Nagle...
naturalnych metodach zapobiegania ciąży - typu kalendarzyk i termometr
no i jeszcze takie metody używane w starożytności, jak przepłukiwanie macicy strumieniem moczu.
no ale u mnie w szkole na ten przykład nie było najmniejszej wzmianki o tych metodach.
a przy okazji, jeżeli Pan szanowny Roman Giertych wprowadziłby jakiś sensowny program edukacji seksualnej młodzieży, wtedy nie doszłoby do tak licznych gwałtów w szkole, wszystkiemu jest winna telewizja, w serialach produkcji amerykańskich, gdzie seks to norma
no ale u mnie w szkole na ten przykład nie było najmniejszej wzmianki o tych metodach.
a przy okazji, jeżeli Pan szanowny Roman Giertych wprowadziłby jakiś sensowny program edukacji seksualnej młodzieży, wtedy nie doszłoby do tak licznych gwałtów w szkole, wszystkiemu jest winna telewizja, w serialach produkcji amerykańskich, gdzie seks to norma
Dziwisz sie? Chcą być "modne", "atrakcyjne" - jak można to osiągnąć najlepiej? Naśladując przodujaca w tandecie nacje naszego globu. Jest też sprawa "buntu" przeciwko tatusiowi i mamusi, bo kazdy sądzi, że najlepiej wie co dla niego dobre. Ja Polskie dziewczyny podziwiam przede wszyskim za to, ze nie upadły tak nisko jak angielskie czy amerykańskie nastolatki. Tyle - że to kwestia czasu nim taki upadek nastapi.
pokrywa ona świat
i przenika powietrze
Nagle...
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 11:24
Biedak napisał/a:
Ja Polskie dziewczyny podziwiam przede wszyskim za to, ze upadły tak nisko jak angielskie czy amerykańskie nastolatki. Tyle - że to kwestia czasu nim taki upadek nastapi.
Przepraszam bardzo. Nie każda polska nastolatka jest chodzącą tapetą w krótkiej spódniczce i tylko czekająca na to, aż jakiś facet ją obmaca.
uncle-fucker napisał/a:
jeżeli Pan szanowny Roman Giertych wprowadziłby jakiś sensowny program edukacji seksualnej młodzieży,
Własnie a nie jakieś baju baju, nauczyciel nic nie powie, bo to wstydliwy temat.
_________________ po prostu! w ogóle! na pewno! naprawdę ! nie z czasownikami piszemy OSOBNO !
"A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? - spytał Krzyś ściskając Misiowi łapkę - Co wtedy?
-Nic wielkiego - zapewnił go Puchatek - posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha to ten ktoś nigdy nie znika tylko siedzi gdzieś i czeka na Ciebie."
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
Przepraszam bardzo. Nie każda polska nastolatka jest chodzącą tapetą w krótkiej spódniczce i tylko czekająca na to, aż jakiś facet ją obmaca.
wiem , zjadłem jedno słówko już wszystko gra
pokrywa ona świat
i przenika powietrze
Nagle...
Jestem przekonany że niezależnie co by Roman Giertych powiedział to nawet nie słuchając go 80% młodziezy, w tym ty, powiedziałaby że się nie zgadza.... Cóż znaczy sensowny program edukacji - sprecyzuj, może napisz list do ministerstwa....
Kurcze pierwsze słyszę o licznych gwałtach w szkole...
wszystkiemu jest winien McDonalds, bo 80% seryjnych gwałcicieli bardzo lubi tam jadać...
Jestem przekonany że niezależnie co by Roman Giertych powiedział to nawet nie słuchając go 80% młodziezy, w tym ty,
jakim prawem oceniasz mnie w taki sposób, czasem nawet kompletny idiota ma dobry pomysł, więc jeżeli Ty masz takie podejście do obecnego ministra edukacji to gratuluje , ale ja staram sie słuchać co ludzie mówią.
Bęsik napisał/a:
może napisz list do ministerstwa
nie mam zamiaru
Bęsik napisał/a:
hmm, no to może umyj uszy zamiast walić nimi o zlew ( czasem pomaga )
wystarczy poszukać, google nie gryza
Bęsik napisał/a:
wszystkiemu jest winien McDonalds, bo 80% seryjnych gwałcicieli bardzo lubi tam jadać...
a czy to ma coś wspólnego ze sprawą?? czy jeżeli jesz w McDonaldzie, to czy jest taka możliwość że staniesz się gwałcicielem??
jeżeli nie rozumiesz mojego ostatniego zdania to mi bardzo przykro.
chodziło mi o to że w tychże serialach utrata dziewictwa to nic takiego
pokazują model współżycia z kimkolwiek
i właśnie to może demoralizować młodych
jakim prawem oceniasz mnie w taki sposób, czasem nawet kompletny idiota ma dobry pomysł, więc jeżeli Ty masz takie podejście do obecnego ministra edukacji to gratuluje , ale ja staram sie słuchać co ludzie mówią.
nie mówię że koniecznie tak robisz, ale nie wykazujesz się niczym co mogło by przeczyć moim hipotezom...
Heh ja nie staram się słuchać co ludzie mówią tylko myśleć...
Bęsik napisał/a:
może napisz list do ministerstwa
nie mam zamiaru
a szkoda...
Bęsik napisał/a:
hmm, no to może umyj uszy zamiast walić nimi o zlew ( czasem pomaga )
wystarczy poszukać, google nie gryza
bezsensowny tekst i obraźliwy w stosunku do mnie (jamjest pewnie zaskarżyłby cię już do trybunału konstytucyjnego ;])- skoro sobie nie radzę - przytocz mi te dziesiątki gwałtów, skoro to takie proste...
Bęsik napisał/a:
a czy to ma coś wspólnego ze sprawą?? czy jeżeli jesz w McDonaldzie, to czy jest taka możliwość że staniesz się gwałcicielem??
jeżeli nie rozumiesz mojego ostatniego zdania to mi bardzo przykro.
chodziło mi o to że w tychże serialach utrata dziewictwa to nic takiego
pokazują model współżycia z kimkolwiek
i właśnie to może demoralizować młodych
Nie no, to była taka lekka ironia, ze wskazaniem na to że nie wszystko co mówią w TV jest prawdą... Owszem to demoralizuje - ale to nie ja pozwalam ogladac dzieciom te seriale tylko rodzice!! Seriale moga lecieć tylko chodzi o odpowiednia reakcję osób nad dzieckiem się opiekujacych...
[/quote]
JA miałem kilka pogawędek z rodzicami na ten temat. Muszę powiedzieć, że to naprawdę pomaga. Nie popełnia się poważnych błędów.
Ale tak szczerze mówiąc to do większości sam doszedłem. I jakoś mnie w tym wieku do sex'u nie ciągnie