Oj z moją mamą...
wydaje mi się że rozmawiam i to nawet sporo, choc nigdy nie w czas, o miesiączce zaczeła 2 lata po fakcie chcociazby
w ogóle to fajnie sie z nią gada, przyznam ze bywa wesoło,
a to czego nieobgadałyśmy jeszcze się dowiem, wazne że podstawy znam )
o tym rodzice chcą gadać w wieku 16, 17 lat, tylko ze ten wiek jest taki gdzie 1/4 nastolatków już to robiła, a 2/4 wie wystarczająco dużo o tym.
Więc po co z nimi gadać ??
Muszę przyznać że w Polsce poziom edukacji sexualnej i w ogóle biologii jest wrecz żenujący!!
Troche czasu spedziłem w szkołach za granicą ( w Anglii i Austrii) i musze przyznac ze tam jest znacznie,znacznie lepiej.
Ludzie sa otwarci na te tematy, nastolatki rozmawiaja z nauczycialami i rodzicami bez skrepowania. A wiedza nie ogarnicza sie tylko do plemnika i komórki jajowej.
W Polsce jak zaczniesz np. z dziewczynami rozmawiac o macierzynstwie albo o sexie to pomyslą ze jestes zboczony.
Pamietam lekcje biologii z zeszłego roku (II liceum) i padło pytanie ile trwa cykl miesieczny to tylko jedna dziewczyna w klasie odpowiedziała!:(, o podziale na fazy nawet nie wspomne.
Dodam że wiekszosc chłopaków wiedziała! Chłopcy jeszcze cos tam przeczytają i zobaczą w "swierszczykach", Sporo dziewczyn nawet nie wie jak dochdzi do zapłodnienia i jak to sie odbywa. Generalnie jest żle, a sredni wiek inicjacji sexualnej zbliza sie do 14 roku zycia!
Dzisiejsze 13 wyglądaja jak 18 latki kilka lat temu.......
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Maj 2007 Posty: 1266
Wysłany: Sro Maj 09, 2007 18:08
Kot napisał/a:
o tym rodzice chcą gadać w wieku 16, 17 lat, tylko ze ten wiek jest taki gdzie 1/4 nastolatków już to robiła, a 2/4 wie wystarczająco dużo o tym.
Więc po co z nimi gadać ??
licza sie checi
hehe
a tak na powaznie to rodzice (mama) rozmawia ze mna na takie tematy...
tylko kiedy raz spytalam ja w jakim wieku zaczela uprawiac sex to wymyslila ze niby ma cos do roboty
ale da sie z nia poroznawiac
ogolnie mamy dobry kontakt:p
_________________ „Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”
Pomogła: 1 raz Wiek: 15 Dołączyła: 03 Mar 2007 Posty: 872 Skąd: Montreal^^
Wysłany: Sro Maj 16, 2007 11:04
Moi rodzine mają jeszcze czas żeby ze mną pogadać,mi się nie śpieszy. Ale ogólnie to nie mają problemów z tego typu rozmowami ze mną, tzn mama,z tatą gorzej. Chociaż i ja sama nie chcialabym o tym gadać z tatą. Jakoś tak dziwnie.
_________________ "Sometimes I wish I could save you
And there’re so many things that I want you to know
I won’t give up till it’s over
If it takes you forever I want you to know"
27.04 Koncert SP w Pradze! <3 Belief in dreams
gudig9 [Usunięty]
Wysłany: Sro Maj 16, 2007 23:06
Moi rodzice cos raz w formie zartu rzucili czy tam tata ze moge uprawiac sex xD
I raz jak mialem nocowac o qumpeli... pozniej dziewczyny... aktualnie bylej... to mama ze no nie wie... bo takie tam... i cos do sexu nawiazala... normalnie ... a tak ze mna nie gadaja... ale mysle ze nie ma sensu... przeciez wszystko wiem... a po za tym mam internet ;3 no nie wszystko ale co tu duzo gadac... jak prezerwatywe zakladac? Jak sie w ciaze zachodzi? xD Czy jak to mowia na forum "jak wejsc tarzanem do dzungli" ? XD ...
mi mama wszystko wytłumaczyła i w ogóle nie jestem skrępowana gdy z nią o tym rozmawiam. A rozmawiamy często: O moich chłopakach, kłopotach itp. zawsze stara się mi pomóc. Mam szczęście że mam takich rodziców bo tata też jest super!
_________________ Nawet się nie obejrzysz a zostaniesz trafiony strzałą amora...
Wiek: 17 Dołączyła: 22 Maj 2007 Posty: 30 Skąd: sie biora dzieci??
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 17:40
no pewnei ze o tym rozmawiam ale tylko z mama dla taty to temat tabu...ehhale to i tak dobrze ze mama jest chętna do pogawętki na ten ttemat czasem mnie usiwiadamia bardziej niz bym chciala widziec ale obleci
no pewnei ze o tym rozmawiam ale tylko z mama dla taty to temat tabu...ehhale to i tak dobrze ze mama jest chętna do pogawętki na ten ttemat czasem mnie usiwiadamia bardziej niz bym chciala widziec ale obleci
U mnie jest właśnie odwrotnie... to tata mnie uśmiadamia a mama krzywi się jak oglądne teledysk z dziewcyzną w bikini Nie dawno nawet chciał mi dac jakąś książkę podobna do kamasutry ale go mama zlała i schowała ją
Moja mama rozmawia ze mną na tematy wszystkie w tym też oczywiście o sexie,chociaz ostatnio doszła do wniosku,że dzisiejsza młodzież wie więcej,więc ona mnie edukowac juz bardziej nie będzie.Mój tata to straszny jest na tym punkcie może dlatego,że jestem córeczką tatusia a,że on jest "gościem" w domu to zwykle rozmawiamy o innych rzeczach.A czy mają cos do jakiś tam facetów,którzy się pokażą?A czasami mają jak facet nieodpowiedni w ich oczach...czyli prawie każdy .
_________________ It doesn't matter what people say
And it doesn't matter how long it takes
Believe in yourself and you'll find
And it only matters how true you are
Be true to yourself and follow your heart
Moi rodzice nigdy ze mną nie rozmawiali na "Te tematy". Niestety. Wszystkiego dowiedziałem się z książek, ulotki od Always (dostaliśmy takie na biologii, inne dla facetów, inne dla dziewczyn, wg. mnie te ulotki to powinna być dalej rozdawane i fundowane przez MEN) i internetu.
Ostatnio wujek zdenerwował moją mamę tekstem "(Imię mamy), rok młodszy od Ciebie jestem, a już podwójny dziadek ze mnie", po czym do mnie powiedział "na co chłopie czekasz, ja w tym wieku zostałem tatą". Mina mamy - bezcenna Chyba coś do niej dotarło
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 23:33 Re:
Mi ojciec mówi, żebym zawsze gumkę przy sobie miał, gdyż nigdy niewiadomo kiedy może się przydać. Matka jeszcze nigdy tego tematu sama nie rozpoczęła, być może wie co mam robić sam, bo to raczej mój wybór jak, kiedy i gdzie i nikt mi o tym nie musi mówić.