forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Wasz okres dojrzewania
Autor Wiadomość
krystiano 
Nowicjusz

Wysłany: Czw Lis 22, 2007 22:51   Wasz okres dojrzewania

Witam. Mam do was takie pytanie odnosnie waszego wzrostu w róznym wieku. Interesuje mnie to gdyż wydaje mi się, ze ze mną jest coś nie tak: mam 16 lat i 183cm...jeszcze rok temu miałem tylko 160 a co najgorsze na plecach zrobiły mi sie rostępy z powodu szybkiego wzrostu. W podstawówce byłem wysoki potem zacząłem rosnąć przestałem i znowu bardzo szybko i tak ciągle. Mój tata ma 180cm a mama 165cm. Czy wy tez mieliscie tak, ze bardzo szybko wsytrzeliwaliście, a potem przestaliscie i znowu od początku?? Obecnie w klasie jestem najwyższy reszta ma tak po 180-175cm - jak moge zahamować ten rozwój nie chce mieć kolejnych rozstępów. Czy dobrym pomysłem jest branie koksu by juz nie rosnąć?? Pozdrawiam

Wizzard 
Moderator

Wysłany: Czw Lis 22, 2007 22:55   

Wybij sobie koksy z głowy ;) . Na rozstępy kup sobie krem to ci znikną o ile są jeszcze czerwone. Jeżeli są już w kolorze skóry to pewnie nie znikną najwyżej będą trochę płytsze.

Ja przez 3 lata gimnazjum urosłem jakieś 25 cm ale wiem, że też był jeden rok w którym wystrzeliłem najbardziej. Niestety nie przypomnę w tej chwili sobie ile miałem wtedy lat i o ile urosłem ;) .

Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pią Lis 23, 2007 13:53   

To sie nazywa (fachowo) wzrost skokowy i występuje u stawonogów :P Radze sprawdzić drzewo genealogiczne :P

W sumie też mam rozstępy na plecach, już białe i się ich nie pozbędę, ale mi nie przeszkadzają. Faktycznie na to możesz użyć kremu miałam kiedyś jakiś ale nie pamiętam nazwy. Nie martw się wzrostem, bo lepiej być wysokim niż niskim :)
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania...

HEY

bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Pomogła: 37 razy
Wysłany: Pią Lis 23, 2007 14:22   

krystiano, miałam podobną sytuację, jak Ty. w przedszkolu ( :P ) oraz w podstawówce byłam najwyższą w klasie. lecz nagle przestałam rosnąć... za jakiś czas znowu poszłam w górę, choć pociągnęło to za sobą poważne problemy ze stawami kolanowymi i dwumiesięczne zabiegi laserowe. :|
a co do rozstępów, to zgadzam się z Wizzardem - postaraj się je zlikwidować, jeśli są jeszcze czerwone, bo jak nie, to dupa.

danek16pl 
Nowicjusz

Wysłany: Pią Lis 23, 2007 15:38   

krystiano napisał/a:
mam 16 lat i 183cm

też mam 16 lat(a taki wzrost jak Ty to miałem w wakacje między 6 kl pods, a 1 gim), ale znacznie więcej cm niż Ty...ostatnio sie mierzyłem i mam 194cm (równo ). U mnie ze wzrostem to było tak: w podstawówce byłem dosyć niski dopiero w 1 kl. gim. ostro wyskoczyłem do 186-187cm, w 2 kl. gim. miałem 188-189cm, a w 3 gim. 192cm a teraz w pierwszej liceum mam 194 :yahoo: ..ale nie chciałbym już więcej rosnąc bo to lekka przesada!!. Żadnych rozstępów nie mam i bardzo się ciesze, że mam taki wzrost nikt przynajmniej nie podskoczy i jestem chyba najwyższy w szkole albo drugi z kolei...bardzo przydaje się w zyciu pomijając fakt, że dużo guzów i trzeba na wszystkich patrzeć w dół :peace: .
P.S. U mnie był koleś w gim który w 1 kl miał 194cm a teraz ma 208cm.

pyzy 
Amator

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Lis 23, 2007 15:48   

ja pare lat temu przestałam rosnąć teraz tylko juz bede sie kurczyc- na starość ;)
mam 170 wzrostu. Ja zawsze bylam średnia zawsze były wyzsze i niższe dziewzyny odemnie. wiec na to nie narzekam

_sylax33 
Początkujący
się jaram < 33

Wysłany: Pią Lis 23, 2007 16:59   

_hm. też dużo urosłam przez ostatni rok. z 170cm na 181cm.ale na szczęście żadnych rozstępów na kręgosłupie nie mam. jedynie na udach, ale na szczęście mało =P mam nadzieję, że przestanę w końcu rosnąć. bo też już mam dość. kolana często mnie bolą bo nie nadąrzają. kręgosłup tak samo. często naciągam achillesy i przez to muszę ciągle na zabiegi chodzićć. to samo ze stawami skokowymi. oj ogólnie to beznadziejnie =/
no , ale przynajmniej na wszystkie moje koleżanki patrzę z góry. hihih ;>

dzudzus15 
Początkujący
ukrywasz serce?;x

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pią Lis 23, 2007 20:15   

mysle ze to raczej normalne
moj kolega jest w 3 gim. i ma wzrost 184 :D
to chyba normalne w dojrzewaniu chlopakow ; *
a pozatym wysocy mezczyzni pociagaja kobiety :) :peace:

julio
Twojego romea nie ma
nie bylo i nie bedzie.

danek16pl 
Nowicjusz

Wysłany: Pią Lis 23, 2007 20:32   

dzudzus15 napisał/a:
a pozatym wysocy mezczyzni pociagaja kobiety

dobrze o tym wiedzieć :PP

dzudzus15 
Początkujący
ukrywasz serce?;x

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pią Lis 23, 2007 20:37   

no widzisz : D
mam nadzieje ze nie jestem pierwsza osoba co to powiedziala xd
:peace: :peace:

julio
Twojego romea nie ma
nie bylo i nie bedzie.

WładcaCiemności 
Znawca
Mr Goszki Rzal

Wysłany: Pią Lis 23, 2007 21:32   

danek16pl napisał/a:
U mnie ze wzrostem to było tak: w podstawówce byłem dosyć niski dopiero w 1 kl. gim. ostro wyskoczyłem do 186-187cm

U mnie dokładnie to samo^^. Jednak tak jak szybko zacząłem rosnąć tak szybko przestałem. Przez kolejne lata urosłem jedynie 2cm i na tym się chyba skończyło ;]

Pablo 
Nowicjusz

Wysłany: Pią Lis 23, 2007 21:55   

czesto tak jest ze nagle rosniesz bardzo duzo•to jest normalne

danek16pl 
Nowicjusz

Wysłany: Pią Lis 23, 2007 22:50   

dzudzus15 napisał/a:
no widzisz : D
mam nadzieje ze nie jestem pierwsza osoba co to powiedziala xd

miejmy nadzieję :PP
WładcaCiemności napisał/a:
danek16pl napisał/a:
U mnie ze wzrostem to było tak: w podstawówce byłem dosyć niski dopiero w 1 kl. gim. ostro wyskoczyłem do 186-187cm

U mnie dokładnie to samo^^. Jednak tak jak szybko zacząłem rosnąć tak szybko przestałem. Przez kolejne lata urosłem jedynie 2cm i na tym się chyba skończyło ;]

no to ja od tamtego czasu urosłem jakieś 7cm....ale to dużo zależy od genetyki. Ja mam to szczęście, ze moi rodzice są dosyć wysocy więc i ja taki jestem(mama 178cm ojciec 189cm). Przynajmniej w 1 kl gim jak miałem już te swoje kochane 187 to bez problemu i alko i :pale: sprzedawali :yahoo: <<--są plusy szybkiego wzrostu (największy w klasie = najszybciej zauważalny;/, wielkolud pośród swoich ziomków - 187 na 14-latka to dość sporo), ale i minusy - brak wysokich dziewczyn :/ , obita głowa, ostro bolące kości, zbyt długie nogi szczególnie od stopy do kolana, nie można się zmieścić w tak znanym i lubianym samochodzie jak: FIAT 126p :haha:

pyzy 
Amator

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Lis 23, 2007 22:57   

Cytat:
pyzy jest spoko!!

a co to ma byc?

Pablo 
Nowicjusz

Wysłany: Pią Lis 23, 2007 23:09   

Jetem mily xD

Mała// Proszę NIE NABIJAĆ POSTÓW !!