Wysłany: Nie Sty 20, 2008 17:37 Wspomnienie dzieciństwa.
skylinegtr napisał/a:
Jak mi brak lat 90 tych....
Większośc z Was jest z okresu lat 90 i wychowywało się w tych latach. Tak więc, moje pytanie: czy Wam też brakuje lat 90-tych i dzieciństwa?
Mnie zdecydowanie. Jarmarków, karuzel, wielkich lizaków, różowo-czerwonych sukienek, włosów związanych w warkoczyki, sandałków. Z chęcią jeszcze raz przeżyłabym lata 90-te. Teraz, kiedy ściągam muzykę z tamtego okresu, przypomina mi się dzieciństwo.
Pomogła: 12 razy Wiek: 13 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 4307 Skąd: z plaży w Sopocie...
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 17:43
Teraz wszystko jest takie.. sztuczne.
Dzieciaki są jakieś takie inne...
trudno to jakoś opisać.
Swieta nie pachna swietami, ech...
A może po prostu ja na to inaczej patrze?
Mi brakuje. Chciałabym zostac na zawsze dzieckiem,o.
_________________ po prostu! w ogóle! na pewno! naprawdę ! nie z czasownikami piszemy OSOBNO !
"A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? - spytał Krzyś ściskając Misiowi łapkę - Co wtedy?
-Nic wielkiego - zapewnił go Puchatek - posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha to ten ktoś nigdy nie znika tylko siedzi gdzieś i czeka na Ciebie."
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
Aguś, zgodzę się. Święta to już nie to samo. Nie ma mnóstwa śniegu, nie ma bajery o tym, że Mikołaj przyjedzie, nie ma wyczekiwania na prezent od samego rana. A dzieciaki racja, teraz od małego już zachowują się jak dorośli, szybko dorastają, wiedzą najlepiej... kiedyś za moich czasów, dzieci były inne.
No święta to już nie są te.
Jak byłam mała to było tak fajnie i fajnie - pamiętam doskonale..
Bo dzieciństwa się nie zapomina.
Małe rzeczy mnie cieszyły.
I w ogóle.
Teraz ? EEe, to jest nie to.
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty: 1987 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 17:58
Aguś napisał/a:
Chciałabym zostac na zawsze dzieckiem,o.
Powiedziała starucha.
W wieku tych 5,6 lat wszystko wygląda kompletnie inaczej, niż w wieku 4 razy starszym. Wszystko było takie wielkie, tajemnicze i niezrozumiałe. I dlatego fajne. Nawet, jak zostawałem na dworzu do zmroku, wracając do domu było takie fajne uczucie, że "wracam wieczorem, po pełnym dniu ". Teraz po prostu jest ta godzina i robi się ciemno. Żadne wrażenie. Tak samo z otoczeniem, ja mieszkam w dość dużym i poplątanym osiedlu i w wieku przedpodstawówkowym samo to jedno osiedle było miastem tak wielkim, że rodzice nawet zabraniali mi chodzić na przeciwny jego koniec "bo za daleko", a jak nie mówiąc im poszedłem (bo jak by inaczej ), to wszystko było takie fajne, wielkie i nieznane, głupia klatka schodowa innego koloru, inne galerie, jakieś stare drzwi, wypadające z zawiasów. To był właśnie piękny okres, w którym fascynowały tak proste rzeczy.
Pomógł: 13 razy Wiek: 10 Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 1365 Skąd: Trn
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 17:59
mi tak średnio brakuję, właściwie to nie ma czego, bo moje dzieciństwo nie było usłane różami. pamiętam jednak parę szczegółów.
*guma "Turbo"
*Power Rangers
*Filmy na VHS
*Commodore Atari <3
*Pegasus
i jeszcze parę innych jazd z dzieciństwa. ;]
_________________ nastolatkowie.com.pl - Dramat, Romans i Komedia.
Użytkowniku: nie sraj do własnego talerza, używaj opcji SZUKAJ.
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2864 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 18:00
Aguś napisał/a:
Swieta nie pachna swietami, ech...
Zgadzam się.
Moim zdaniem nawet bajki nie są już bajkami. Dzadzą jakieś japońskie wytwory czy pokemony. ach.. co te dzieci wiedzą o Gumisiach, Smurfach czy Muminkach.
Wracając jeszcze do świąt. Z roku na rok robią się one coraz bardziej komerycjne. Walentynki to jeden wielki róż, Święta - cholerny Mikołaj. Brak tej... rodzinnej atmofsery.
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 01 Kwi 2007 Posty: 1987 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 18:24
Ze świętami zgadzam się kompletnie. Zawsze z bratem robiliśmy zawody na najdłuższy papierowy łańcuch na choinkę. Taki zwykły, z ogniw z pasków papieru. Szły zeszyty, podręczniki a nawet książki telefoniczne, a jak doszło co do czego, to na choince tyło więcej kolorowego łańcucha, niż wszystkiego innego + kilka oplotów dookoła pokoju. Komu by się chciało teraz tak bawić?
Ale św. Mikołaj, to jeden z najlepszych, przewalonych numerów z dzieciństwa. na kilka dni przed Wigilią spać przez niego po nocach nie mogłem. I nazajutrzny wielki zjazd rodzinno świąteczny u mojej Babci. Święta to okres idealny dla fantazji i wyobraźni, a że dziecko ma jej najwięcej, więc będąc dzieckiem są najfajniejsze. Teraz jest wszystko proste i jasne, wszystkie zagadki rozwiązane, na dodatek dzieci duże, więc i rodzicom tak na atmosferze nie zależy. Tym, którzy zostali, bo ludzie umierają i przy ogólnorodzinnym stole u corocznej babki, każdego roku jest o 1 osobę mniej.
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2864 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 18:29
Mnich napisał/a:
Zawsze z bratem robiliśmy zawody na najdłuższy papierowy łańcuch na choinkę. Taki zwykły, z ogniw z pasków papieru.
oo, właśnie..
pamiętam, jak babcia specjalnie kupowała papier kolorowy, by mała bella mogła porobić łańcuchy na choinkę. a teraz? jej, te dzieci tracą dzieciństwo.
Brakuje mi czasów, kiedy nie zdawałem sobie sprawy z istnienia takich zjawisk jak homoseksualizm, aborcja, feminizm, i tym podobne w ogóle dla mnie nie istniały i żyło się bez tego lepiej. Wtedy nie było takiego rozgłosu na to, a potrafilem też cieszyć się z 1 GHz procesora, który dziś jest dla mnei złomem.
Pomogła: 1 raz Wiek: 15 Dołączyła: 03 Mar 2007 Posty: 868 Skąd: Montreal^^
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 19:38
Wazelina napisał/a:
Większośc z Was jest z okresu lat 90 i wychowywało się w tych latach. Tak więc, moje pytanie: czy Wam też brakuje lat 90-tych i dzieciństwa?
Mnie zdecydowanie. Jarmarków, karuzel, wielkich lizaków, różowo-czerwonych sukienek, włosów związanych w warkoczyki, sandałków. Z chęcią jeszcze raz przeżyłabym lata 90-te. Teraz, kiedy ściągam muzykę z tamtego okresu, przypomina mi się dzieciństwo.
heh...pamiętam jak kiedyś w Ciechocinku wlecialam do tej fontanny Grzybek, babcia mnie postawila na murku a ja zaczelam sei szarpac..cóż hehhe
pamiętam jeszcze te kanay telewizyjne a na nich cos w stylu "disco polowego mtv" xD
i te sochki w butelkach w ksztalcie miśkow i warkoczyki...ohhhh
albo pamietam jak kiedys na plac zabaw przyleciala wielka chmara owadow,a my zaczelismy je butelkami uderzac a one sie rozdwajaly.heeeeh
jeeeeeeej,smutno mi sei zrobilo
_________________ "Sometimes I wish I could save you
And there’re so many things that I want you to know
I won’t give up till it’s over
If it takes you forever I want you to know"
Z dzieciństwem kojarzy mi się wiele gier. U mnie na ulicy była gromadka dzieciaków (około 10) i zawsze się grało w "Króla lula" "Piekarza" "Diabła" "Ziemię"
Pamiętam jak z koleżanką budowałam gniazda dla ptaków na wiosnę i liczyłyśmy na to że przylecą i się wprowadzą.
Kiedyś była prenumerata pisma "Zwierzęta z Zielonego lasu" i na podstawie jedego artykułu szukałam z koleżanką śladów zwierzecych łap na śniegu.
Zabawa w "Króla lwa" przy której zwichnęłam nogę (akurat odgrywaliśmy scenę jak Simba wisiał na tej skale )
No i najfajniejsze święto w roku "Lany Poniedziałek"
CO do bajek Gumisie, Smerfy, Muminki, mój brat wychowany na Cartoon Network i Jetix powiedział ze te bajki są głupie. Nie zna się.
_________________ Dziekuje Panie że mieszczę się w standardzie,
że nie wystaje za nawias.
Lecz czemu mi dałeś marną mysią wiarę. Przeczuwam klęske już na wstępie...
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania... HEY