poradziłabym Ci raczej iść z takimi pytaniami do specjalisty czyli dentysty i uzyskasz fachowe porady oraz odpowiedzi bo podejrzewam że mało kto na forum zna sie na tym tak dobrze jak jakiś zaufany dentysta:) a tak nawiasem to też sie kiedyś zastanawiałam nad aparatem ale zrezygnowałam ze wzgledu na wygląd. gdybym wczesniej o tym pomyslała to może bym sie zdecydowała (jakieś 2 lata temu bo nie przeszkadzałoby mi to aż tak strasznie). w sumie nie mam aż takich dużych i widocznych wad wiec obejdzie sie bez aparatu. nie wiem jakie są twoje wady ale najlepiej poradź sie dentysty:) pozdrawiam
_________________ choć nie jestem detyektywem, zawsze znajde skrzynke z piwem
Pomógł: 1 raz Wiek: 16 Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 706 Skąd: Gdańsk
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 15:38
Cytat:
Czy ,,uzębienie" musi być zdrowe zeby miec aparat?
Tak musi być zdrowe.
Cytat:
Czym rózni sie aparat stały od tego na noc?
Od tego że stały nosisz 24h na dobę a na noc tylko na noc co daje wolniejszy efekt, poza tym na noc tylko usztywniają a stałe są na drucie przez co naciąga zęby do tyłu dzięki czemu jest szybciej.
Cytat:
Ile kosztuje takie ,,cacko"?
każda wizyta 50zł. (tak co 2-3 miesiące) aparat górny 1200-1500 zł + dolny też 1200+1500zł, i jeszcze specjalna pasta 16 zł, którą będziesz kupowała co miesiąc ponieważ zęby z aparatem trzeba myć PO KAŻDYM POSIŁKU a nie tylko rano popołudnie wieczór. zatem obliczmy:
Załóżmy że będziesz nosiła przez 2 lata:
aparat górny: 1500zł.
aparat dolny:1500zł.
co kwartałowa wizyta przez 2 lata: 8 * 50 = 400zł.
pasta co miesiąc: 16 * 24 = 384zł.
Razem: 3784zł.
(wiem nie mam co robić jakbym miał mało matmy )
Cytat:
Jak długo nosi się go na zębach? --> I w przypadku stałego i tego na noc..
tak jak powiedziałem stały na 2 lata, a na noc nie wiem... Ja noszę aparat stały więc wiem w czym rzecz;) a jeszcze fajna sprawa że co wizytę się zmienia gumki, na zielony różowy niebieski czerwony, wszystko w różnych odcieniach
Cytat:
POzdrawiam i z góry dziękuję
nie ma sprawy, od tego jesteśmy.
ps: 100 post
_________________ "I zstąpi na ciebie Duch Pana, i wespół z nimi ogarnie cię zachwycenie, i przemienisz się w innego człowieka" Sam 10,6
Pomogła: 12 razy Wiek: 13 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 4306 Skąd: z plaży w Sopocie...
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 15:57
Cytat:
tak jak powiedziałem stały na 2 lata,
ja musiałabym tylko na rok.
Tylko dlaczego te druciki są takie drogie?
_________________ po prostu! w ogóle! na pewno! naprawdę ! nie z czasownikami piszemy OSOBNO !
"A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? - spytał Krzyś ściskając Misiowi łapkę - Co wtedy?
-Nic wielkiego - zapewnił go Puchatek - posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha to ten ktoś nigdy nie znika tylko siedzi gdzieś i czeka na Ciebie."
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
pomozcie nosilam aparat 2 lata i po sciagnieciu zeby zeczely mi siem krzywic. Nie wiem czy to jest wina lekarza ze zle je leczyl czy mam taka wade zgryzu ktorej sie nie da wyleczyc( mialam usuniete 2 zeby bo nie bylo miejsca na wyprostowanie ale lekarz nie wzial pod uwage ze nie mam jeszcze "zebow madrosci")NIe wiem czy moge taka rzecz reklamowac czy dalsze leczenie tez ma byc na moj koszt. pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
_________________ nosilam aparat 2 lata ale zeby znowu sie krzywia czy moge reklamowac u ortodonty zle zrobiona robote czy musze nadal placic za dalsze leczenie
Ten na noic jest do niczego bo za długo sie nosi a co do tego co powiedziała Aguś że nosi sie do 13 roku życia nieprawda do 13 roku dostajesz go za darmo a co do aparatu na stałe to jest on strasznie drogi a nosi sie go około 1-2 lat
J nosze aparat pol roku niedługo na dolna szczeke bede miła zakładanyy alee
moj sama góra 1800 kosztował to dlatego ze jest ceramiczny no taki z pzrezroczystymi zamkami zeby było go jak najmniej widą c:P alee dół będe miała już
zwykły metalowy.
Aha mam pytanko czy wam tez czesto odklejaja sie zamki ?
Mii bardzo czesto ortodatka powiedizła ze jednemu spadają czesto innemu wcale ;/
[ Dodano: Pią Sie 24, 2007 13:13 ]
Za doarmo co wy ??
Moja iostra jak była młodsza miła paarat taki na noc wkładany ae zawszytko musili rodfzice płacic nic z funduszu zdrowia ;/
A aparat retencyjny mozna nosic w kazdym wiku ale nie przynosi dobrych efektów .
cooooz juz od pol roczku mam aparat i powiem tyle ze usmeich mam coraz piekniejszy choc usmiecham sie rzadziej lub zakrywam usta bo wyglada zle ;D jednak za jakis neidlugi zcas bedzie suuuupcio ;D
_________________ "Rana od miecza goi się wolno... od złego słowa nigdy"
Pomogła: 12 razy Wiek: 13 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 4306 Skąd: z plaży w Sopocie...
Wysłany: Sob Sie 25, 2007 07:17
a ile płaciliście?
Bo ja chciałabym miec na górę ten bezbarwny, a na dół metalowy. ale to są straszne koszty
i czy to boli? Przeszkadza w czymś?
_________________ po prostu! w ogóle! na pewno! naprawdę ! nie z czasownikami piszemy OSOBNO !
"A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? - spytał Krzyś ściskając Misiowi łapkę - Co wtedy?
-Nic wielkiego - zapewnił go Puchatek - posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha to ten ktoś nigdy nie znika tylko siedzi gdzieś i czeka na Ciebie."
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
hmmm to wyglada tak... za kazdy lok jakies 1300 czyli w moim przypadku za gore i dol to ok 2600 bylo ale powiem tak ze o ile prawda jest ze pzrezroczyste sa mniej widoczne to sa o tyle klopotliwe ze z nimi nie chodzi sie na wizyty korygujace do ortodontki bo tego aparatu nei da sie koryfgowac i to jest blad, bo o ile naprzyklad taki aparat nie bedzie prostowal za mocno to wtedy by korygowac znow trzeba nowy kupic. przy metalowym o tyle dobre jest ze co miech okolo sa wizyty i ona koryguje prace aparatu i dzieki temu jest szybciej i latwiej.
sa problemu, bedzie ci przeszkadzalo gdzies z miesiac od zalozenia poki sie nie przyzwyczaisz ;D np. dzien po wizycie u ortodontki "mam okres" zeby wtedy bola, nie mozesz gryzc, jesz papki i w ogóle rozdrazniony chodzisz a kolejna przeszkoda jest jedzenie ktore wchodzi miedzy aparat.... mimo tego ciesze sie ze go mam bo widze super poprawe i zaczynam byc coraz bardziej zadoowolony ;D;D
_________________ "Rana od miecza goi się wolno... od złego słowa nigdy"
Wysłany: Nie Paź 28, 2007 20:29 Re: aparat na zęb(isk)ach...
Przez 8 lat nosiłam aparat na noc i szczerze mówiąc za dużo mi to nie dało. Po za tym nie nosisz go całą noc, bo on wypada. Jakieś pół roku temu założono mi stały aparat i już po pierwszym miesiącu widać efekty. Może nie wygląda to jakoś super ekstra, ale nosisz to ok. 2 lat i masz super ząbki do końca. Co do cen to są... takie...coraz niższe. Dałam ok.1800 za jeden. Polecam! Nie ma co tracic czasu na aparat na noc -takie jest moje zdanie.
Pomogła: 2 razy Wiek: 15 Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 175 Skąd: Orneta ;))
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 20:39
To może zaczne od tego że mam takie cudo na ząbkach
paszczurka napisał/a:
Czy ,,uzębienie" musi być zdrowe zeby miec aparat?
Hmmm... tak ja leczyłam swoje zanim założyłam aparacik....
paszczurka napisał/a:
Czym rózni sie aparat stały od tego na noc?
Heh stały jest na stałe na cały czas nie możesz go zdjąć... a na noc to zakładasz tylko na noc... i masz spokój w dzień...
paszczurka napisał/a:
Ile kosztuje takie ,,cacko"?
ja płaciłam 2500 za jeden a mam na górze i na dole czyli 5000 zł
paszczurka napisał/a:
Jak długo nosi się go na zębach? --> I w przypadku stałego i tego na noc..
Hmmm... stałego.. najczęściej to chyba 2 lata albo i dłużej... krócej? nawet nie ma mowy... a na noc to chyba krócej bo na noc się nosi jak się nie ma tak strasznie krzywych ząbków i długo nie trzeba czekać aż się ustawią
paszczurka napisał/a:
POzdrawiam i z góry dziękuję
Prosze bardzo xD
_________________ nIe oDnAjDzIe wIeCeJ nAs tA sAmA cHwIlA...a cZaSeM bY mOgLa=(
pozdra dla Oska :]
madafaka. co Cię nakłoniło do napisania mojego nicku pod swoim podpisem