Pomogła: 12 razy Wiek: 13 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 4636 Skąd: z plaży w Sopocie...
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 19:43 Jak to jest z tą kolacją?
No właśnie. Przyzwyczajona jestem do tego,ze zjadam śniadanie, obiad, potem jakiś podwieczorek około 15-16 i później już nic. Oczywiście często miedzy posiłkami wcinam jakieś owoce, czy marchewki.
teraz moje pytanie. Powinno się jeśc tę kolację, czy nie? Ktoś na forum napisał,że może to mieć negatywne skutki. Jakie?
Pomogła: 12 razy Wiek: 18 Dołączyła: 15 Kwi 2007 Posty: 1689 Skąd: Dzikie Pola
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 20:24
Aguś napisał/a:
Powinno się jeśc tę kolację, czy nie? Ktoś na forum napisał,że może to mieć negatywne skutki. Jakie?
A ja się w ogóle nie stosuję do tego, o której kolację powinnam zjeść a o której już mi nie wolno. Jestem tzw 'nocnym Markiem' i dla mnie noc to dopiero początek dnia, toteż często coś jem ( w tym przypadku kolację) o 10 czy 11 w nocy. W ogóle mi to nie przeszkadza, a i z wagą też jakoś większych problemów nie ma. Co sobie będę jedzenia odmawiać...
_________________ Myslovitz na październik:
Gdzie są moi przyjaciele?
Schowali się
Po różnych mrocznych instytucjach
Pożarła ich
Galopująca prostytucja
Gdzie są moi przyjaciele?
Bojownicy z tamtych lat
Zawsze było ich niewielu
Zawsze byłem sam!
Ja tez oczywiscie się nie stosuje Nie będę sobie wyliczac godzin xD A z wagą tez najmniejszych problemów nie mam. Mama mówi zawsze że mam nie jesc na noc
_________________ Podczas każdego tańca, któremu oddajemy się z radością, umysł traci swoją zdolność kontroli, a ciałem zaczyna kierować serce.
Pomogła: 8 razy Wiek: 17 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 1112 Skąd: Mexico City
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 21:18
Podobno w ciagu dnia trzeba zjeśc 5 posiłków
śniadanie ejst obowiazkowe a potem to już 4 niejsze posiłki, częśto ale niewiele.
i o ustalonych wczęśniej porach.
Po 18 nie powinno sie juz jeść, a czemu to ja nawet nie wiem^^
no i jedzenie w nocy jest podobno nie zdrowe, tak jak branie dokładki i opychanie się,
bo jak się opychasz to i tak jestes głodny bo Twój żołądek jest taki noo "rozciagniety" ;D
gdzies o tym program oglądałam w TV, ale juz nie pamietam na jakim to kanale było^^
That life has brought me here, where I am"
Pomogła: 2 razy Wiek: 14 Dołączyła: 25 Sie 2007 Posty: 1208 Skąd: z Opoczna
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 21:28
Nie wiem, ja nie jem i nic mi się nie dzieje oprócz tego, że jestem trochę głodna, ale ja tak lubię, bo kiedy jestem przegłodzona to mi się lepiej śpi, myśli i w ogóle. Ja jem śniadanie między 8 a 9, później obiad tak między 13-14, potem jakiś owoc czy jogurt około 16.
niszczę ją.
Kiedy wymawiam słowo Nic,
stwarzam coś, co nie mieści się w żadnym niebycie
Ja w wakacje jem tylko obiad po popołudniu pije piwo i mnie trzyma i to długo :d
Powiedział pryszczaty 15-latek i napił się Kubusia.
Co do kolacji to nie jest tak, że jak jej nie zjesz to źle. Najpóźniej powinno się jęsc o 18, potem już nic. Kolacja powinna byc lekka, taka którą żołądek mógłby bez problemu strawic, bo po 18 zaczyna trawic trochę wolniej i dlatego ciężkie cięższe jedzonko odkłada się potem w postaci tłuszczyku na biodrach czy pupie. Jeśli takowej nie jesz, lub w ogóle jej nie jesz, a Twoje dzienne posiłki są zróżnicowane i zdrowe, to nie ma takiej potrzeby, byś się martwiła na zapas.
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2962 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 22:33
każdy dietetyk Ci powie, że po 18 jeść się nie powinno. po tej godzinie spalanie tłuszczu nie odbywa się tak sprawnie, jak np. w porze śniadaniowej, kiedy to możesz jeść właściwie wszystko..
podsumowując, kolacji tłustych się jeść nie powinno. gdzieś tam słyszałam o jogurtach, warzywach, owocach.. no ale zależy, co kto lubi.
kolacje powinno sie jesc, zeby uzupelnic zapotrzebowanie energii w organizmie. Zawsze tam jakies jest. I kolacje powinno sie jesc najpozniej do 18 bo potem sie organizm regeneruje czy cos takiego
ja naprzykład musze zjesc wieczorem cos , bo o glodzie jakos nie moge spac, organizm jest oslabiony itak dalej ;p
_________________ "Idź za własnym, wewnętrznym światłem.
Nie wstydź się szaleństwa.
Mówisz, co chcesz, wtedy,
kiedy nie dbasz o to, kto słucha(...)"
Pomógł: 1 raz Wiek: 16 Dołączył: 31 Maj 2008 Posty: 185 Skąd: Nowy Tomyśl
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 19:58
Hm... a skąd organizm wie która jest godzina?
Kiedyś interesowałem się "budowaniem" mięśni ciała, i czytałem gdzieś że powinno się jeść około 5-6 posiłków, z tym że ostatnio gdzieś około 21.
Ja nie wierzę w to że po 18 nie powinno się jeść - rozumiem że przed samym spaniem - bo już nie będzie właściwie ruchu, ale jak ktoś się kładzie spać o 1-2 w nocy?