forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Rap.
Autor Wiadomość
Blaze69
Nowicjusz

Wysłany: Wto Lip 08, 2008 17:56   Rap.

ELo,Chcialbym sie dowiedziec co sadzicie o modzie w stylu rap[odrazu mowie ze nie jest to to samo co skejci].Jest to moda w ktorej ubierasz sie jak amerykanski raper czyli za duze zaje*** koszulki szerokie spodnie odjechane buty[najczesciej nike vandal i nike air force] czapki baseball'owki i wiele innych dodatkow.Cos w stylu np.The Game Snoop Dogg itp :wow:

Moim zdaniem jest to bardzo ciekawy styl i cala subkultura jest bardzo ciekawa :crazy: ps.sam sie tak ubieram ale jestem ciekaw co inni o tym sadza o tym stylu nie tylko osoby z mojego srodowiska.

Liliem 
Początkujący

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Sro Lip 09, 2008 10:25   

okropne ! skejci wyglądają ładnie ale taka przesadna wielkość to już głupio... jeśli mówisz o tym jak wyglada snoop doog to sory, ale dla mnie to straszne tak wyglądać... i te łancuchy eh... rozumiem LUZNE spodnie LUZNA bluza ale nie kurde 80 rozmiarów wieksza. Buty sa spoko z reszta wiekszosc takie nosi :D

RobasZek 
Nowicjusz

Wysłany: Sro Lip 09, 2008 11:32   

Sam lubię ten styl, ogólne wygodni mi w szerokiej bluzie i spodniach, ale bez przesady żeby wyglądać jak w worku.
Chociaż nie robie kopi 2Paca, Snoop Doga itp.
Później z dźwięków dżungli wyłowiłem coś dobrego
Z tego dalej ewolucja manier

Epi 
Moderator
Gunslinger

Wysłany: Sro Lip 09, 2008 11:37   

Jakbyśmy wszyscy skrytykowali ten styl to co, zmieniłbyś styl ubierania się na metala?

To nieważne, co inni sądzą o twoim stylu ubierania się (oczywiście dopóki ubierasz się czysto i schludnie) - najważniejsze jes to, abyś się czuł swobodnie i pewnie. ;)
Listen as the crowd would sing:
"Now the old king is dead! Long live the king!"

KinKa 
Maniak
Halucynka^^

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Czw Lip 10, 2008 09:51   

Rap to nie jest subkultura tylko muzyka, która wchodzi w skład subkultury hip-hop. Mi to się podoba, nawet bardzo;) Szkoda, że nie znam wielu chłopaków, którzy się tak ubierają.

Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.

Blaze69
Nowicjusz

Wysłany: Czw Lip 10, 2008 10:16   

Rap to jest subkultura a muzyka to gangsta rap ktorego ojcem jest N.W.A a nie hip hop.
POczytaj sobie o N,W,A i Compton Cripsach i Bloodsach to wtedy mozemy pogadac.:)

Atlanta 
Nowicjusz
Gda.

Wysłany: Pon Lip 14, 2008 18:42   

Blaze69 napisał/a:
odrazu mowie ze nie jest to to samo co skejci

Dokładnie.
Blaze69 napisał/a:
Chcialbym sie dowiedziec co sadzicie o modzie w stylu rap

Jeszcze jakiś rok temu strasznie się tym jarałam.
Na dzień dzisiejszy trochę mi przeszło,być może dlatego,że w Polsce nie ma takich ''prawdziwych sercem'',ale tylko tanie podróby.Zamiast hip-hopowców spotykam dresy.Poza tym do białych wg.mnie to nie pasuje.Nie zrozumcie mnie źle,nie ma rasistowskiego podejścia,ale chodzi o samą karnację.

Maybach 
Uzależniony

Wysłany: Pon Lip 14, 2008 18:59   

Cytat:
Moim zdaniem jest to bardzo ciekawy styl i cala subkultura jest bardzo ciekawa :crazy: ps.sam sie tak ubieram ale jestem ciekaw co inni o tym sadza o tym stylu nie tylko osoby z mojego srodowiska.

Subkultura? A co reprezentuje ta subkultura?Jakiś styl życia?Jakieś poglądy?
Jak mi się dres i koszulka ze starości rozciągną to można powiedzieć , że reprezentuje ten styl ubierania :crazy:

Olka 
Zaawansowany
...Tuere me Deus...

Pomogła: 19 razy
Wysłany: Pon Lip 14, 2008 19:01   

nie przepadam za widokiem kroku w kolanach ale bluzy/kaptur są ok...;)

Bishkopth
Nowicjusz

Ostrzeżeń:
 4/4/6
Wysłany: Pon Lip 14, 2008 21:59   

a feeeeeeeeeeeeeeeee :olaboga:

kryptos 
Amator
Pan Sarkazm

Wysłany: Pon Lip 14, 2008 22:21   

Bishkopth napisał/a:
a feeeeeeeeeeeeeeeee :olaboga:

Bishkopth, dziękuję Ci.
Przeglądając poprzednie posty miałem wrażenie, że użytkownicy piszący przed Tobą wyczerpali już temat, ale myliłem się. Wartością merytoryczną, jaką Ty wniosłeś do tematu, żaden wcześniejszy post nie może się poszczycić.

Wracając do tematu, to wszystko w granicach rozsądku. Gdybym zobaczył na ulicy kogoś z tonami złotych łańcuchów na szyi, to chyba bym go wyśmiał. A już na pewno bym leciutko zachichotał.

Afro-amerykanie kogoś białego, próbującego ich naśladować, nazywają bodajże "Wigga".
I to nie jest pozytywne określenie. ;)

Woody Allen

Weroniika
Nowicjusz

Wysłany: Pon Lip 14, 2008 22:24   

maybachmaster napisał/a:
Subkultura? A co reprezentuje ta subkultura?Jakiś styl życia?Jakieś poglądy?

Właśnie, jakie poglądy ma ta subkultura - sama jestem ciekawa...

Wizzard 
Moderator

Wysłany: Pon Lip 14, 2008 22:33   

Kod:
Hiphopowa Deklaracja Pokoju (The Hip Hop Declaration of Peace)

Hiphopowa deklaracja pokoju, prowadzi Kulturę Hip Hop w stronę wolności od przemocy, ustanawia porady, oraz ochronę dla egzystencji i rozwoju międzynarodowej społeczności
Hip Hop. Poprzez zasady tej Hiphopowej Deklaracji Pokoju, my - Kultura Hip Hop zakładamy oparcie o Zdrowie, Miłość, Świadomość i Dostatek, pokoju i pomyślności: naszej, naszych dzieci, oraz ich dzieci dzieci, na zawsze. W celu wyklarowania znaczenia i przeznaczenia Hip Hop'u, lub kiedy gdy jego intencje są kwestionowane, lub w przypadku dysputy nad powstającymi częściami tej kultury; Hiphopowcy powinni mieć dostęp do porad zawartych w tym dokumencie. Hiphopowa Deklaracja Pokoju jest przewodnikiem, poradnikiem i ochroną.

*Zasada Pierwsza

Hiphop (Hip'Hop) to termin opisujący naszą niezależną, wspólną świadomość. Ciągle się rozrasta i jest powszechnie wyrażany przez takie elementy jak Breaking, Emceeing, Graffiti, DJ'ing, Beatboxing, Moda Uliczna, Uliczny Język, Uliczna Wiedza, oraz Uliczna Przedsiębiorczość. Gdziekolwiek i kiedykolwiek te, oraz przyszłe elementy i środki wyrazu Kultury Hip Hop są/będą manifestowane; ta Hiphopowa Deklaracja Pokoju powinna doradzać
w używaniu oraz interpretacji tychże elementów, formuły, oraz stylu życia.

*Zasada Druga

Kultura Hip Hop szanuje godność i świętość życia bez dyskryminacji lub uprzedzeń. Hiphopowcy powinni gruntownie rozważyć ochronę oraz rozwój życia, ponad i przed indywidualną decyzją o zniszczeniu lub usiłowaniu zmiany tego naturalnego rozwoju.

*Zasada Trzecia

Kultura Hip Hop szanuje Prawa oraz ugody kultur, krajów, instytucji i kogokolwiek z kim łączą ją wspólne interesy. Hip Hop nie dopuszcza się nieodpowiedzialnego łamania Praw
i zobowiązań.

*Zasada Czwarta

Hiphop to termin opisujący naszą niezależną wspólną świadomość. Jako świadoma droga życiowa, uznajemy nasz wpływ na społeczeństwo, szczególnie na dzieci; więc powinniśmy mieć zawsze na względzie prawa i dobro ich obojga. Kultura Hip Hop popiera, kobiecość, męskość, siostrzeństwo, braterstwo oraz rodzinę. Jesteśmy świadomi tego, iż wszystkim narodom należy się szacunek, ponieważ jego brak naraża godność i reputacje naszych dzieci, starszych, oraz przodków.

*Zasada Piąta

Zdolność do określenia, obrony i edukacji nas samych jest rozwijana, zachowywana i promowana jako środek do celu jakim jest pokój i dobrobyt, oraz wprowadzenie ochrony i rozwoju naszej wartości. Poprzez wiedzę dotyczącą przeznaczenia i rozwoju naszych wrodzonych i wyuczonych umiejętności, Hiphopowcy są zachęcani do tego by zawsze prezentować swoją najlepszą pracę, oraz najlepsze idee.

*Zasada Szósta

Kultura Hip Hop nie honoruje żadnych powiązań, osób, zdarzeń, czynów, a także innych działań w których ochrona i dalszy rozwój Kultury Hip Hop, jej zasady, oraz elementy nie są przemyślane i respektowane. Kultura Hip Hop nie uczestniczy w działaniach, które ewidentnie niszczą, lub zmieniają zdolność do produktywnego oraz pokojowego egzystowania. Hiphopowcy są zachęcani do tworzenia, oraz uczestniczenia w uczciwym handlu i szczerości we wszystkich negocjacjach i transakcjach.

*Zasada Siódma

Esencja Hip Hop’u to coś więcej niż rozrywka: elementy Kultury Hip Hop mogą być wymieniane na pieniądze, honor, energię, szacunek, jedzenie, schronienie, informacje i inne środki; jednak Hip Hop nie może być kupiony i nie jest również na sprzedaż. Nie może
on być przelewany „do” [niczym pieniądze na koncie – przyp. tłum.] albo wymieniany „przez” kogokolwiek i na jakąkolwiek kompensatę, w żadnym czasie, oraz w żadnym miejscu. Hip Hop nie jest produktem. Jest bezcenną zasadą naszego samowzmocnienia.

*Zasada Ósma

Kompanie, korporacje, oraz organizacje typu not-for-profit [nie dla zysku - przyp. tłum],
tak samo jak i osoby indywidualne, oraz grupy właściwie korzystające z używania, interpretacji i/lub czerpania korzyści z terminu Hiphop, (również Hip Hop, hip-hop), jego środków wyrazu, oraz terminologii, są zachęcane do zlecania i/lub zatrudniania na cały etat lub pół etatu certyfikowanych Specjalistów ds. Kultury Hip Hop w celu interpretacji i odpowiadania na wrażliwe pytania, dotyczące zasad i właściwej prezentacji elementów Kultury Hip Hop; względem biznesu; osób indywidualnych, organizacji, wspólnot, miast, a także innych państw.

*Zasada Dziewiąta

3 Maj to Dzień Muzyki Rap (Rap Music Day). Hiphopowcy są zachęcani do ofiarowania swojego czasu oraz talentu w imię samorozwoju, oraz dla usług swoich lokalnych wspólnot. Każdy trzeci tydzień maja jest Tygodniem Doceniania Hiphopu. W tym czasie, Hiphopowcy są zachęcani do uczczenia pamięci swoich przodków, refleksji nad ich udziałem w tej kulturze oraz doceniania elementów i zasad Kultury Hip Hop. Listopad jest Miesiącem Historii Hiphopu. W tym czasie Hiphopowcy są zachęcani do uczestnictwa w tworzeniu, uczenia się i honorowania Historii Hiphopu oraz jego udziału w historii, oraz kulturze.

*Zasada Dziesiąta

Hiphopowcy są zachęcani do budowania znaczących i trwałych więzi międzyludzkich opartych na Miłości, zaufaniu, równości oraz szacunku. Hiphopowcy są zachęcani do tego
by nie oszukiwać, nie obrażać i nie okłamywać swoich przyjaciół.

*Zasada Jedenasta

Wspólnota Hiphopowa, egzystuje jako międzynarodowa kultura świadomości, zapewniająca wszystkim rasom, plemionom, religiom oraz ludzkim stylom, oparcie o połączenie ich najlepszych idei oraz dokonań. Kultura Hip Hop łączy w jedność ludzi wielu ras, wyznań,
kultur, z wieloma umiejętnościami zobowiązanych do ustanawiania i rozpowszechniania pokoju.

*Zasada Dwunasta

Kultura Hip Hop nigdy nie jest świadomym lub dobrowolnym uczestnictwem w jakiejkolwiek formie nienawiści, oszustwa, krzywdzenia lub kradzieży. Kultura Hip Hop nigdy nie będzie uczestniczyć w jakiejkolwiek brutalnej wojnie wewnątrz siebie. Ten kto świadomie narusza zasady tej Deklaracji Pokoju, lub świadomie odrzuca te porady, traci poprzez swoje działania formy ochrony ustalone w tym dokumencie.

*Zasada Trzynasta

Kultura Hip Hop odrzuca niedojrzałe zapędy do nieuzasadnionych aktów przemocy i zawsze poszukuje dyplomacji, strategii wolnej od agresji, dążącej do kompromisu we wszystkich sporach. Hiphopowcy są zachęcani do przemyślenia przebaczenia i zrozumienia, przed jakimkolwiek aktem odwetu. Wojna jest ostatecznym rozwiązaniem kiedy istnieją dowody, że wszystkie inne możliwości dyplomatycznej negocjacji wielokrotnie zawiodły.

*Zasada Czternasta

Hiphopowcy są zachęcani do eliminacji biedy, sprzeciwiania się bezprawiu i do kształtowania bardziej opiekuńczego społeczeństwa, oraz bardziej pokojowego świata. Kultura Hip Hop wspiera dialog i działania mające na celu zwalczanie podziałów w społeczeństwie, ukazywanie uzasadnionych niepokojów rodzaju ludzkiego i rozwijanie wprowadzania pokoju.

*Zasada Piętnasta

Hiphopowcy szanują i uczą się ze źródeł Natury, bez względu na to w którym miejscu tej planety się znajdujemy. Kultura Hip Hop dzierży nasz święty obowiązek przyczyniania się do naszego przetrwania jako niezależnych, wolno myślących będących we wszechświecie, w każdym jego miejscu. Ta planeta, powszechnie znana jako Ziemia jest naszym edukującym rodzicem i Hiphopowcy są zachęcani do szanowania Natury, oraz wszystkich stworzeń zamieszkujących Naturę.

*Zasada Szesnasta

Pionierzy Hiphopu jego, legendy, nauczyciele, starsi oraz przodkowie nie powinni być nigdy mylnie/niewłaściwie cytowani, oczerniani lub pozbawiani należytego szacunku. Nikt nie powinien twierdzić, że jest pionierem lub legendą Hip Hop'u, jeśli nie może potwierdzić faktami i/lub świadkami swojej wiarygodności i wkładu w Kulturę Hip Hop.

*Zasada Siedemnasta

Hiphopowcy są zachęcani do dzielenia się swoimi zasobami/bogactwami. Hiphopowcy powinni je dawać tak hojnie i tak często jak to możliwe. Jest to obowiązek każdego Hiphopowca aby brać udział, kiedykolwiek jest to możliwe, we wspieraniu nieszczęśliwych ludzi i w naprawie bezprawia. Hip Hop jest ukazywany z wielkim szacunkiem, tylko wtedy gdy Hiphopowcy szanują innych. Kultura Hip Hop jest ochraniająca, wychowująca i rozwijająca kiedy Hiphopowcy ochraniają, wychowują i rozwijają innych.

*Zasada Osiemnasta

Kultura Hip Hop utrzymuje zdrowie, dbałość i bogactwo, głównego stowarzyszenia Hiphopu - w pełni świadomego, i zaangażowała w nie swoją siłę by promować, uczyć, interpretować, zmieniać, oraz bronić zasad tej Hiphopowej Deklaracji Pokoju.

Maybach 
Uzależniony

Wysłany: Pon Lip 14, 2008 22:47   

Ale Wizzard chodziło chyba o subkulturę "Rap".Przynajmniej tak głosił Blaze69 ;) Nie wiem , może to się niczym nie różni.

Wizzard 
Moderator

Wysłany: Wto Lip 15, 2008 05:14   

Nic mi nie wiadomo o takiej subkulturze ;) . Ja nie zagłębiam się w amerykańskie klimaty ale z tego co mi wiadomo to nie ma takowej ;) . Rap jest elementem Hip-Hopu i tego się trzymajmy póki ktoś nie poprze jakimś artykułem, że jest taka subkultura jak Rap ;) .

Odpowiedz do tematu