Witam!
Mam problem dosyć może często spotykany.
Kiedyś jak byłem mały zaniedbałem swoje zęby, teraz je myje jednak, no właśnie
Dolną szczękę mam zdrową i białą, ale niestety górną lekko żółtą oraz bez jednego zęba przedniego (obok siekaczy) - straciłem go na skutek upadku na motorze Dalej mam jeszcze kilka rozwalonych, jednak strasznie boję się dentysty. Byłem w zeszłym roku na wyrywaniu dwóch i bolało niesamowicie. Co mam zrobić? Chciałbym też wstawić "nowe" zęby, jednak aby mnie tylko nie bolało.
Pomogła: 5 razy Wiek: 18 Dołączyła: 27 Lip 2008 Posty: 353 Skąd: CK
Wysłany: Czw Sie 14, 2008 19:07
Przecież dostaniesz znieczulenie... Po prostu idź, i załatw to jak mężczyzna. Za tydzień, dwa, miesiąc albo rok zapomnisz, że miałeś taki problem i będziesz się cieszył ładnymi i zdrowymi zębami
_________________ ~Con ogni respiro che prendo~
Samotna wśród ludzi, którzy myślą: ona nigdy nie jest sama...
Przecież dostaniesz znieczulenie... Po prostu idź, i załatw to jak mężczyzna. Za tydzień, dwa, miesiąc albo rok zapomnisz, że miałeś taki problem i będziesz się cieszył ładnymi i zdrowymi zębami
Jak by tak na śpika można było to tak, a tak to strasznie się boję
Wysłany: Czw Sie 14, 2008 19:33
Anonim1 napisał/a:
strasznie się boję
No daj spokój;) Przy znieczuleniu naprawde nic nie będziesz czuł, bo dostaniesz zastrzyk. Co najwyżej będziesz słyszał nieprzyjemny dźwięk tych wszystkich przyrządów dentystycznych. Ale uwierz mi, warto się chwilkę pobać;) Ważne też, żebyś znalazł jakiegoś sympatycznego i dobrego dentystę, bo jak sie idzie do jakiegoś gbura, to sie odechciewa wszystkiego;) Ja do dentysty jeżdże raz na pół roku na 'przegląd' prawie 200 kilometrów, ale mi strasznie pasuje i jest niesamowitą profesjonalistką;) Szkoda tracić czas na strach, skoro już dawno mogło być po wszystkim;) trochę odwagi i dalej pójdzie już z górki;)
No daj spokój;) Przy znieczuleniu naprawde nic nie będziesz czuł, bo dostaniesz zastrzyk. Co najwyżej będziesz słyszał nieprzyjemny dźwięk tych wszystkich przyrządów dentystycznych. Ale uwierz mi, warto się chwilkę pobać;) Ważne też, żebyś znalazł jakiegoś sympatycznego i dobrego dentystę, bo jak sie idzie do jakiegoś gbura, to sie odechciewa wszystkiego;) Ja do dentysty jeżdże raz na pół roku na 'przegląd' prawie 200 kilometrów, ale mi strasznie pasuje i jest niesamowitą profesjonalistką;) Szkoda tracić czas na strach, skoro już dawno mogło być po wszystkim;) trochę odwagi i dalej pójdzie już z górki;)
Byłem już raz rok temu, bo ropa mi sie rozległa od zęba i łeb mi napuchł.
Rozcieła mi dziąsło w dwóch miejscach Miałem zrobione zdjęcie i babka wyrwała mi dwa zęby miałem przyjechać za tydzień po kolejne, jednak nie miałem odwagi, bo jak miałem opuchnięte to tak strasznie bolało, że żal. Wyrywała mi 5 i 7.
Wysłany: Czw Sie 14, 2008 19:58
Anonim1 napisał/a:
Byłem już raz rok temu, bo ropa mi sie rozległa od zęba i łeb mi napuchł.
Widzisz? Nie ma sensu zwlekać dłużej... A skąd jesteś? Bo może jakoś z okolicy, to mogłabym Ci polecić jakiegoś dobrego dentystę. Naprawdę, czas tylko pogorszy Twoją sytuację. Nie unikaj lekarzy, bo oni są po to, żeby pomagać. Kiedyś opuściłam wizytę u endokrynologa i tak mi sie wszystko rozregulowało, że myślałam że zejdę, i cały rok trzeba było regulować poziomy. Po prostu załatw to. Zawsze możesz poprosić, żeby ci przepisał tabletki przeciwbólowe, jeśli ogólnodostępne nie działają. Troche się pomęczysz, ale przeżyjesz;)
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2863 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Czw Sie 14, 2008 20:33
Anonim1 napisał/a:
Dla mnie to jest swoista fobia.
Mówiąc szczerze - moim zdaniem i wszystko od samego dentysty zależy, a dopiero później od znieczulenia. Bo to właśnie lekarz może zmienić do wszystkiego Twoje nastawienie... ja osobiście bardzo lubię chodzić do mojej dentystki; to naprawdę miła osoba, która pogada z Tobą, powie co i jak, nie odzywa się pół słowami i nie zachowuje się tak, jak sprzedawczynie za komuny {czego osobiście potwierdzić nie mogę jak się zachowywały, no ale mniejsza }.
Tak więc, jak mi to kiedyś powiedziała ortodontka: istnieje nawet możliwość, by wyrwać wszystkie zęby i wstawić "porcelanę". ale skoro niektóre masz dobre, a inne w złym stanie, może uda się je wyleczyć? a jeśli jednego straciłeś, to NA PEWNO uda się wstawić nowy. Znieczulenie dostaniesz, ale nie ukrywajmy - poboleć poboli... ale czy nie warto tego przetrwać?
Pomogła: 40 razy Wiek: 19 Dołączyła: 09 Lip 2008 Posty: 797 Skąd: z horroru
Wysłany: Czw Sie 14, 2008 21:16
Anonim1, nie wiem, czy ciebie to jakos pocieszy, czy tez nie, ale ja mialam wyrywane 4 zeby do aparatu i nie zaluje. Ból byl i tego sie ukryc nie da, ale czego sie nie robi, zeby ladnie wygladac.
Faktycznie troche te zeby zaniedbales, ale jestes jeszcze mlody i spokojnie, wszystko da sie naprawic. Trzeba by bylo te zeby nowe wstawic, nie widze innej rady. boisz sie bolu, to jak najbardziej zrozumiale, jednak musisz siasc w domu o sie zastanowic nad tym wszystkim. Pomysl sobie, ze te wstawienie zebow moze kosztowac troche zachodu, a rozniez i bolu, ale pomysl rowniez, ze jak tego nie zrobisz, to chyba nie chcesz zostac szczerbaty za kilka lat. Poza tym te zdrowe zeby beda sie z czasem cofac na miejsce tych wyrwanych i zajda nieodwracalne zmiany, ktore naprawi tylko aparat, a to sie wiąże z kolejnym utrudnieniem i bólem. Poki jestes mlody i zdrowy, to wstaw te zeby, dla wlasnego zdrowia i wygladu.
_________________ "Na razie" pisze się osobno!!!
"Bywają wielkie zbrodnie na świecie, ale chyba największą jest zabić miłość..."
Wysłany: Czw Sie 14, 2008 21:22
Ciężko powiedzieć. Trzeba by się dentysty zapytać. Ale znalazłam w intenecie taki portal dentystyczny i tak było napisane, że nie musimy płacić za:
#leczenie ogólnostomatologiczne (np. plombowanie, ale tylko materiałem określonym przez NF
#leczenie chirurgiczne np. usuniecie zęba
#podstawowe usługi z periodontologii
#leczenie protetyczne – raz na pięć lat osobie ubezpieczonej przysługuje proteza akrylowa ruchoma częściowa i całkowita, naprawić protezę można nieodpłatnie naprawić raz na dwa lata
#leczenie w znieczuleniu ogólnym (narkozie) osób upośledzonych umysłowo w stopniu znacznym i głębokim (jeśli wynika to ze wskazań lekarskich)
#leczenie protetyczne osób po chirurgicznym leczeniu nowotworów w obrębie twarzoczaszki
#leczenie stomatologiczne osób z grupy wysokiego ryzyka , np. nosicieli wirusa HIV oraz chorych na AIDS
#doraźna pomoc stomatologiczna – niestety, w niektórych rejonach, gdzie nie podpisano na takie usługi kontraktów, mogą być problemy
Poza tym dzieciom i młodzieży do lat 18 przysługują dodatkowe świadczenia stomatologiczne. Musisz po prostu zadzwonić i zapytać.
Tak jak poprzednicy. Idźdo jakiegoś miłego, rozmownego dentysty. Ja jak miałam do 6-8 lat zwieziłam 6 dentystów. Ryczałam, nie dawałam sobie nic zrobić. Jeden nawet wsadzał mi do gęby metalowe palce, żebym nie ugryzła O.o Wszyscy mówili narkoza, narkoza. Aż w końcu moja mama zapytała się koleżanki czy zna jakiegoś dobrego. Powiedziała, żeby poszła ze mną do takiej jednej babki. Dopiero jej dawałam coś z sobą zrobić. Okazało się, że dla mnie te znieczulenia, które wszyscy dają są za słabe. Ona dała mi mocniejsze i już nie bolało. Tylko mam problem z leczeniem szóstek, bo mi się nie znieczulają ;<
Jak znajdziesz dobrego dentystę wszystko będzie ok.
Pomogła: 40 razy Wiek: 19 Dołączyła: 09 Lip 2008 Posty: 797 Skąd: z horroru
Wysłany: Pią Sie 15, 2008 11:11
Ja natomiast znalazłam takie cos, nie wiem, czy tobie cos pomoze, ale wkleje. Zawsze i innym się moze przydać
Cytat:
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 11 sierpnia 2000 r.
w sprawie wykazu podstawowych świadczeń zdrowotnych lekarza stomatologa oraz podstawowych materiałów stomatologicznych.
(Dz. U. z dnia 31 sierpnia 2000 r.)
Obejmuje między innymi:
1. Badanie lekarskie stomatologiczne 1 raz w okresie 12 miesięcy;
Badanie lekarskie kontrolne 2 razy w okresie 12 miesięcy;
Poradę lekarską
2. Badanie żywotności zębów
3. Rentgenodiagnostyka - do 2 zdjęć wewnątrzustnych w okresie 12 miesięcy wyłącznie w połączeniu ze świadczeniami w ramach powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego
4. Znieczulenie
5. Instruktaż higieny jamy ustnej 1 raz w roku
6. Leczenie próchnicy;
7. Leczenie endodontyczne zębów u dzieci i;
młodzieży do 18 roku życia bez ograniczeń oraz leczenie;
endodontyczne zębów u osób po 18 roku życia, z
wyłączeniem zębów przedtrzonowych i trzonowych
8. Zabiegi paradontologiczne;
Usunięcie złogów nazębnych ze wszystkich zębów 1 raz w okresie 12 miesięcy;
10. Inne zabiegi chirurgii stomatologicznej;
Chirurgiczne zaopatrzenie małej rany
Chirurgiczne zaopatrzenie dużej albo znacznie
zanieczyszczonej rany;
11. Leczenie ortodontyczne wad zgryzu z zastosowaniem aparatu do 13 roku życia. Kontrola leczenia do 15 roku życia. Naprawa aparatu ortodontycznego raz w roku
Usługi ,które znajdują się poza pakietem są odpłatne.Materiałów opłacanych przez Kasę nie wymieniam,gdyż są one czytelne jedynie dla fachowców z danej dziedziny(zainteresowanych informuję ,że wykaz znajduje się w przytoczonym wyżej rozporządzeniu Ministra Zdrowia)
Warty zwrócenia uwagi jest natomiast fakt,że korzystając zamiast materiałów oferowanych przez Kasę, z materiałów udostępnionych przez dentystę, pacjent pokrywa jedynie różnicę pomiędzy ceną dowolnie ustaloną przez lekarza,a ceną materiału refundowanego przez Kasę.
Art.53,58,60 USTAWA z dnia 6 lutego 1997 r. o powszechnym ubezpieczeniu zdrowotnym. (Dz. U. z dnia 26 marca 1997 r.)
_________________ "Na razie" pisze się osobno!!!
"Bywają wielkie zbrodnie na świecie, ale chyba największą jest zabić miłość..."
Niekoniecznie. Ale przecież kiedyś musisz iść... Chyba nie chcesz w wielu 35 lat mieć sztucznej szczęki O.o Wiem jak to trudno się zmusić, ale pomyśl co będzie jak tego nie zrobisz... A jeżeli myślisz, że 'jeszcze trochę poczekasz, może coś się zmieni, nie będziesz się tak bać' to jesteś w błędzie. Nic to nie zmieni. Takie sprawy lepiej załatwiać jak najszybciej -wtedy mniej boli