forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Spalona żywcem
Autor Wiadomość
bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Pomogła: 37 razy
Wysłany: Sob Paź 06, 2007 12:54   

atos napisał/a:
Cóż... tradycja. A Tradycji w tamtych krajach musi się przestrzegac. Ale poniekąd jest to wina Koranu. Jest tam napisane, że "mężczyzna będzie sobie uprawiał, czynił Ją poddaną sobie i zaznawał rozkoszy z kobietą" (uprawiał - tak, nie pomyliłem się). Więc jeśli Arabowie którzy nie znają słowa 'interpretacja' i wierzą ślepo we wszystko co jest napisane w Koranie, to... nie ma się czemu dziwic.

w pewnym sensie masz racje - wielu Arabów nie potrafi odczytać poprawnie słów Koranu. ale nie mogę się z Tobą zgodzić, iż księga ta nawołuje do PEŁNEGO pdporządkowania sobie kobiet. W Koranie mówi się m.in., że obrzezanie nie jest konieczne {co, niestety, do dziś jest dokonywane} oraz, że męzczyzna może posiadać więcej niż jedną żonę, choć każdej z nich musi zapewnić dobrobyt.

A "Zbrodnia honorowa" nie jest nigdzie zapisana. to cholerne prawo między ludźmi... :/

DSpider 
Nowicjusz
/\o/\spider

Wysłany: Sob Paź 06, 2007 13:45   

Olka napisał/a:
Takie mają prawo mężczyźni w Afganistanie i podobnych krajach. Kobiety są poniżane, bite i za nieposłuszeństwo karane, a kary są okropne. Nastolatki z przymusu muszą wychodzić za mąż za starych mężczyzn nawet takich po siedemdziesiątym roku życia:/ Muszą spełniać obowiązki małżeńskie czyli np. zaspokajać ich potrzeby w łóżku bez żadnych oporów... Matka nie może nic zrobić, kobiety nie mają tam żadnych praw, żyją jak niewolnice, ich życie nie ma sensu. 40% tych kobiet popełnia samobójstwo...

To nie jest okropne to jest straszne i wszystko co tu przeczytałem :olaboga:
Olla napisał/a:
Męszczyżni mogą tam mieć tyle kobiet na ile ich stać...
Dlatego cieszę się że mieszkam w Polsce.

Nie jestem kobietą ale też się ciesze że mieszkam w normalnym kraju. :D

Klikaj codziennie w brzuch pajacyka to nic nie kosztuje, a pomagasz:
www.pajacyk.pl
Kotuś przypilnuje żebyś kliknął :P

Męczydusza:) 
Nowicjusz

Wysłany: Sob Paź 06, 2007 13:58   

Dziwicie się, że tak niechętnie od tego odchodzą? Jest to praktykowane od cholernie wielu pokoleń, dzieci były wychowywane w tym przeświadczeniu i trudno od tego odejść, gdy jest to poniekąd wżarte w mózgi ;) Że niby to jest w Koranie? Mój tata jest muzułmaninem... Mogę powiedzieć, że jest to kompletna bzdura! Ludzie sami sobie to 'wymyślili', opacznie rozumiejąc Koran i to, co jest w nim napisane.

Ale to nie jest/było spotykane jedynie u muzułmanów. Te barbarzyńskie praktyki jeszcze nie dawno, choć pod inną postacią były np. we Włoszech, gdzie mąż mógł zabić swoją żonę, gdy złapał ją na zdradzie - sąd uznawał go za niewinnego. Albo na wsiach - w Polsce na ten przykład jeszcze gdzieniegdzie; nie było do pomyślenia, że dziewczyna mogła chustę zdjąć, czy się niepoprawnie (według ludków tam mieszkających) zachować. A jeśli tak zrobiła? Zaraz te stare babcie organizowały nagonkę. Albo gdy chłopaczek z innej wsi się zalecał. Pokazał się u niej? Ups... przypadkowy wypadek podczas wędrówki ścieżką...

Chore, barbarzyńskie przyzwyczajenia. Ale na szczęście powoli zanikają, ludzie się zmieniają, unowocześniają - dzięki temu 'zbrodnia honorowa' staje się prawdziwą zbrodnią, zakazywaną i nie pochwalaną przez większość społeczeństwa... Mam nadzieję, że kiedyś całkowicie zaniknie pochwalanie tego.

Niepoprawna optymistko-pesymistka :]

"Strach i ból to tylko bariery w naszym mózgu, po przekroczeniu których zaczyna sie prawdziwa wolność."

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Nie Paź 07, 2007 15:54   

BELLAMUERTE - "w pewnym sensie masz racje - wielu Arabów nie potrafi odczytać poprawnie słów Koranu"

Nie tyle odczytac co zinterpretowac. Zero interpretacji. co jest tam napisane - tak musi byc. To Nas od nich wyróżnia. Fanatyzm.

BELLAMUERTE - "W Koranie mówi się m.in., że obrzezanie nie jest konieczne {co, niestety, do dziś jest dokonywane}"

Z tego co wiem, to w Koranie nie ma mowy o obrzezaniu ;) Nakaz ten występuje w innej księdze muzułmańskiej (niestety nie pamiętam w której - nie jestem ekspertem- ale jestem pewien że w Koranie nie ma nic o obowiązku obrzezania).

BELLAMUERTE - "ale nie mogę się z Tobą zgodzić, iż księga ta nawołuje do PEŁNEGO pdporządkowania sobie kobiet."

Będziesz musiała ;) nie wiem co oznacza słowo pełnego, ale w Koranie wiele razy jest powtarzane to, że kobieta jest gorsza od mężczyzny i powinna mu służyc. chocby ten cytat z 'uprawianiem' kobiet ;)

MĘCZYDUSZA - "Te barbarzyńskie praktyki jeszcze nie dawno, choć pod inną postacią były np. we Włoszech"

Właśnie. Nie tylko Arabowie i ich świat słynie z okrucieństw. W Irlandii kilka wieków temu panował 'prawo pierwszej nocy' (pokazane w filmie 'Braveheart-waleczne serce'). gdy było wesele w pewnej wsi czy nawet miasteczku - 'namiestnik' danej prowincji miał prawo spędzic z świeżo upieczoną małżonką pierwszą noc. i jak się domyślacie - chętnie z tego prawa ludzie korzystali. Nie była to raczej gra w karty do rana, lecz wilokrotne gwałty, a nieraz 'nieposłuszne' karano lochami lub śmiercią. W Anglii natomiast do dzisiaj jest aktualny przepis, który mówi "że nie wolno bic zony mężowi w godzinach 23-5 ze względu na hałas jaki żona ta wydaje". oczywiście - w dzień jest to dozwolone (Za "MW" Łysiaka). Przypominam - przepis ten jest aktualny i to w Anglii!
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Olka 
Zaawansowany
...Tuere me Deus...

Pomogła: 19 razy
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 16:11   

atos napisał/a:
W Anglii natomiast do dzisiaj jest aktualny przepis, który mówi "że nie wolno bic zony mężowi w godzinach 23-5 ze względu na hałas jaki żona ta wydaje". oczywiście - w dzień jest to dozwolone (Za "MW" Łysiaka). Przypominam - przepis ten jest aktualny i to w Anglii!

Boże... Ludzie na tym świecie to pogłupieli do reszty. Co za prawo bić kobiety! Idioci no idioci inaczej nie da się tego nazwać...

DSpider 
Nowicjusz
/\o/\spider

Wysłany: Sob Paź 13, 2007 12:19   

pewnie kiedyś za morderstwo będą punkty karne np. 5 pkt, za małą kradzież np. 2 pkt itd. a nie więzienie np.10 pkt i idzie sie siedzieć rok :lolek: :olaboga: :olaboga: :olaboga: :olaboga: :olaboga: :olaboga: :olaboga:

Klikaj codziennie w brzuch pajacyka to nic nie kosztuje, a pomagasz:
www.pajacyk.pl
Kotuś przypilnuje żebyś kliknął :P

bellamuerte 
Przyjaciel forum
te dejo Madrid

Pomogła: 37 razy
Wysłany: Sob Paź 13, 2007 12:37   

atos napisał/a:
Z tego co wiem, to w Koranie nie ma mowy o obrzezaniu

atos napisał/a:
nie wiem co oznacza słowo pełnego, ale w Koranie wiele razy jest powtarzane to, że kobieta jest gorsza od mężczyzny i powinna mu służyc.

widzę, że nie znasz się dobrze na Koranie. poczekaj, niech no ja tylko znajdę odpowiednie fragmenty w jednej książce...

DSpider napisał/a:
pewnie kiedyś za morderstwo będą punkty karne np. 5 pkt, za małą kradzież np. 2 pkt itd. a nie więzienie np.10 pkt i idzie sie siedzieć rok

co wniosłeś do tematu kochanie?

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sob Paź 13, 2007 16:50   

bellamuerte napisał/a:
atos napisał/a:
Z tego co wiem, to w Koranie nie ma mowy o obrzezaniu

atos napisał/a:
nie wiem co oznacza słowo pełnego, ale w Koranie wiele razy jest powtarzane to, że kobieta jest gorsza od mężczyzny i powinna mu służyc.

widzę, że nie znasz się dobrze na Koranie. poczekaj, niech no ja tylko znajdę odpowiednie fragmenty w jednej książce...

Najlepiej w Koranie ;)

Co do obrzezania, to naprawdę słowo to występuje w Koranie niezmiernie rzadko (Przynajmniej do 70-75 Sury, do której się 'przebiłem' osobiście ;) ), a jeśli już występuje, to nie ma nigdzie nakazu stosowania tej metody. Zresztą mnie możesz nie wierzyc. Uwierz Wikipedii ;)

Cytat:
W islamie obrzezanie traktowane jest jako religijny nakaz lub tylko ważne zalecenie, jako że nie wspomina o nim Koran, a jedynie Sunna.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Obrzezanie

Jeśli zaś chodzi o niższośc kobiet w porównaniu z mężczyznami, to wystarczy spojrzec do jednej tylko Sury. Sura 4 mająca jakże dobitną nazwę 'Kobiety' ( 2 Sury wcześniej mowa jest o krowach, 2 sury pózniej o trzodzie co również o czymś świadczy). W Surze tej jest napisane:

Cytat:
Żony powinny być posłuszne, zachowywać tajemnice mężów swoich, gdyż pod ich straż niebo je oddało; mężowie doznający ich nieposłuszeństwa, mogą je karać, zostawić w osobnych lożach, a nawet bić je; uległość niewiast powinna dla nich być ochroną od złego z niemi obchodzenia się

A wracając do tematu, to stosunek muzułmanów do kobiet spowodowany jest właśnie Koranem. Może nie tyle nawet Koranem, co ich fundamentalizmem. 'jeśli tam jest napisane tak, to znaczy że tak trzeba robic'. To jest ich zasada. Bezwzględne posłuszeństwo względem Koranu/ ich kapłanom. Prostym przykładem jest wojna w Iraku. Większośc ludzi nie idzie walczyc, bo nienawidzą Amerykanów. Dla nich dostac jedzenie i pracę to podstawa. nie interesuje ich polityka. Lecz ktoś ogłosił dżihad - świętą wojnę. I chciał, nie chciał musi iśc walczyc. Aby miec życie wieczne. W tym tkwi problem
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

pyzy 
Amator

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 00:45   

ja głównie czytala tego typu książki, jesli mówimy że źle sie dzieje na świecie to przynajmniej mniejmy argumenty popierajace ta teze.

Okropnie to dla mnie za mało czytalam ta ksiazke kilka razy, jakos bardzo trafia do mnie podobnie jak "trylogia " waris Dirie. Otuz dla mnie to jest wielka tragedia, barbazynstwo co zrobili Saud- nigdy nie zrozumiem tradycji która w ten sposób kogo kolwiek karze. Ale oprocz samej zbrodni mamy dosc dokladny opis jak sie traktuje kobiety w krajach muzulmanskich- mniej warte od zwierzat, ponizane, bte, zmuszane co ciezkiej pracy, na litosc boska jej matka dusila swoje dzieci. A najgorsze ze mimo ze przezyla to nie było jej lekko, mialam wrarzenie jak czytalam że czesc jej umrala gdy ja podpalono, a to ze nie leczyc jej chciano, czy te chore prawo, ze ci mordercy moga byc skazani maksymalnie na 6 mies-2 lat. Warto przeczytac ta ksiazke z tysiecy powodów- jedyne co czuje to ulga ze nie uradziłam sie w kraju muzulmanskich i mam jakies tam prawa. Ze w europie urodzenie sie dziewczynka nie jest nie szczesciem jak w jordani, arabi saudyjskiej, jemenie itd

Jamaica 
Miss forum!
przyczajony tygrys

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 14:14   

takie rzeczy to teraz na prawdę się dzieją! NIe słyszeliście i o tym chłopaku, co jechał samochodem, polał go ktoś benzyną< ciało> i podpalił? straszne...
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus

Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 19:45   

Monique :* napisał/a:
takie rzeczy to teraz na prawdę się dzieją! NIe słyszeliście i o tym chłopaku, co jechał samochodem, polał go ktoś benzyną< ciało> i podpalił? straszne...

Nie wiem czy możemy porównywać podpalenie chłopaka z ulicy do podpalenia głównej bohaterki w książce. Pierwsza sytuacja jest ogólnie uważana za złą. Gdyby to się stało w tłumie pewnie ofiara zaraz otrzymała by pomoc od ludzi a przestępca prędzej czy póxniej zostałby złapany, bo ludzie by go zatrzymali, złapali.
Główna bohaterka jest ofiarą zbrodnii honorowej, czyli takiej kiedy niebardzo możesz liczyć na pomoc tych ludzi obok ciebie. Jej własna rodzina wydała na nią taki a nie inny wyrok, a sąsiedzi nie mieli nic do gadania, nie mieli nawet prawa pomóc dziewczynie (o ile pamiętam wybiegła z podwórka już podpalona i chyba wpadła do jakiejś balii czy jakiegoś zbiornika wodnego).
Wszystko jedno czy mieli by ją podpalić, utopić, poćwiartować, byłaby to zbrodnia honorowa, czyli dobra zbrodnia. U nas o dobrej zbrodni nie ma mowy.
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania...

HEY

pyzy 
Amator

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 01:30   

trzeba tez wspomiec ze w jej kraju, nie byla w szpitalu leczona bo jej rodzina nie wyrazila zgody, sprawiali jej bol, zaciaganie pod prysznic ciagnac za włosy tylko dlatego ze nie za ładnie pachniala, gdyby nie Jaqulin to by skonczyla tak samo jak wiele dziewczyn przed nia, mozna nazwac precedensem to ze sie uratowała jakos.

zreszta matka chciala ja otruc w szpitalu by nie zaszkodzila bratu

KinKa 
Maniak
Halucynka^^

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sob Lis 10, 2007 09:33   

Szeche napisał/a:
Pamiętam, ze przeraził mnie fakt, ze kobieta jest mniej warta od zwierzęcia, na przykłąd kozy, bo koza daje mleko, a kobieta nic.

OMG... a ja narzekam na ta nasza Polskę
Olka napisał/a:

Souad ma 17 lat, jest naiwna i... zakochana. W jej wiosce, jak w wielu innych na Bliskim Wschodzie, panuje archaiczne prawo mężczyzn. Miłość przedmałżeńska jest tu karana śmiercią. Souad zachodzi w ciążę. Zamknięta w sąsiednim pokoju, słyszy obrady 'zhańbionej' rodziny. Wykonania egzekucji podejmuje się szwagier. Następnego dnia dziewczyna robi pranie na podwórzu. Szwagier zbliża się i przerażoną - polewa benzyną. Zapala zapałkę. Dziewczyna staje w ogniu. To właśnie nazywa się 'zbrodnią honorową'. Mężczyzna wykonujący wyrok jest bohaterem. Poparzonej Souad nie śmieli ratować nawet lekarze. Przeżyła dzięki Szwajcarce z organizacji humanitarnej. Dziś opowiada światu o barbarzyństwie praktykowanym w wielu krajach. Musi ukrywać swą twarz. Wciąż grozi jej śmierć, gdyż zbrodnia honorowa nigdy nie ulega przedawnieniu...

To ma być rodzina??? Jak ja się kiedyś spytałam mamy co by zrobiła gdybym zaszła w ciążę to powiedziała, że pmogłaby mi opiekować się dzieckiem tak żebym mogła normalnie chodzić do szkoły, a ta "zhańbiona" rodzina oblewa ciężarną dziewczyne benzyną... to chore

Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.

ZielonaParasolka 
Początkujący
Mrrrrau

Wysłany: Pon Lis 12, 2007 22:49   

e...e..e...ee..
e..
eee..
aha...
straszne....
eh..boze widzisz i nie grzmisz...

malutka00000 
Nowicjusz
KC ;**

Wysłany: Pon Lis 19, 2007 08:52   

Czy tytuł tej książki brzmi "Spalona żywcem " bo chciałabym przeczytać ???

Odpowiedz do tematu