Film Lei Pool jest jedną z tych opowieści, których twórcy przenoszą się w egzotyczne światy, by dotrzeć do prawd najbardziej oczywistych i utwierdzić je w świadomości widza dzięki wzmożonej dawce sentymentalizmu. Historia oparta jest na zdarzeniu autentycznym - chory na raka dziesięciolatek chciał zobaczyć tytułowego motyla - rzadki gatunek z tropikalnej dżungli - a jego matka odnalazła entomologa, który podjął się opieki nad poruszającym się na wózku chłopcem w trakcie wyprawy. Sama ekspedycja okazuje się znakomitą okazją nie tylko do podpatrywania życia na obszarze, do którego nie będzie dane dotrzeć przeciętnemu widzowi, ale przede wszystkim do spojrzenia na relacje między nad podziw dojrzałym - skutkiem choroby - chłopcem i jego dorosłymi opiekunami. Sęk w tym, że nawet grający entomologa William Hurt nie zdołał się wyłamać spod naznaczonej sentymentalizmem konwencji.
^^^^^^
ściągnęłam ten opis filmu z internetu ale teraz dodam od siebie ....
Film piękny i wzruszający ... Podczas oglądania filmu zadziwiła mnie postawa tego chorego chłopca ... żył chwilą ... Na nikogo za nic się nie złościł , wszystko co wypowiadał było mówione z takim spokojem , choć był chory zachowywał się jak osoba naprawdę dojrzała psychicznie . Nie chciał wyzdrowieć , chciał spełnić tylko jedno swoje marzenie ...
I to najbardziej w tym filmie przemawia ...
Ja wyciągnęłam wniosek z tego filmu taki :
Choć by się walił twój świat masz jeszcze jedną drogę ucieczki ale sam musisz jej poszukać
I drugi :
Dąż do tego aby spełnić marzenie , bo nigdy nie wiesz ile pozostało ci czasu ...
Film naprawdę poruszający . polecam obejrzeć go osobom które , tracą nadzieję na lepsze jutro i nie potrafią w siebie uwierzyć ...
_________________ "Wszelkie niezadowolenie z tego, czego nam brak, płynie z braku wdzięczności za to, co posiadamy."
To była bajka z zakończeniem ze snu
Jednak sny odchodzą i nie wrócą już...