forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
ewangelizujmy się :)
Autor Wiadomość
Fabian 
Dyskutant
rhc bez p

Wysłany: Pon Mar 19, 2007 15:55   ewangelizujmy się :)

Zapraszam do dyskusji.
I teistów, i ateistów, i deistów, agnostyków, satanistów, katolików i w ogóle każdego z was :)
Dyskutujmy
Macie jakieś wątpliwości, pytania, rozważania?
Rozwiążmy i zlikwidujmy problem.
Zadawajcie nawet najtrudniejsze pytania które was dręczą, np. czemu rodzą się upośledzone dzieci, itp. Proszę tylko o pytania związane i religią i wiarą. I proszę nie zadawać pytań które już są na forum, typu aborcja, geje.
zapraszam :jupi:
będzie ostra dyskusja :diabel:

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Pon Mar 19, 2007 21:02   

no to dlaczego wiara wśród młodzieży zamiera? to jest po prostu straszne, tyle tu postów "cgodze do kościoła, bo babcia, bo tata, bo mama (...) każą" albo "nie chodzę w ogóle". co jest powodem? to jest bardzo niepokojące.

Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Czw Kwi 26, 2007 17:41   

mr.Radek napisał/a:
no to dlaczego wiara wśród młodzieży zamiera? to jest po prostu straszne, tyle tu postów "cgodze do kościoła, bo babcia, bo tata, bo mama (...) każą" albo "nie chodzę w ogóle". co jest powodem? to jest bardzo niepokojące.

Idziemy do przodu, człowiek coraz więcej rzeczy potrafi wytłumaczyc za pomocą nauki, do tego wszystkiego narzucony od szkoły pęd, pogoń za wiedza/pieniędzmi/rozrywką. Na to nie ma teraz czasu.
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania...

HEY

Bastek 
Znawca
Angie =*

Wysłany: Czw Kwi 26, 2007 18:26   

Zanika, bo młodzierz nie jest taka otłumaniona jak przedtem i każdym sam wie, co dla niego dobre.

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Czw Kwi 26, 2007 18:45   

Angel, nie no aleś napisał. Jeśli Twoje zdanie ma byc ogólnie przyjęte i zrozumiane, powinno byc uargumentowane.
Szeche, jakoś na internet masz czas, powiem Ci ile godzin spędzasz go na forum, a zobaczymy, ile Ci go brakuje. Ja siedzę dość dużo i absolutnie mi to nie przeszkadza. Moim rodzicom, mimo iż tata jest zapracowany jak wszyscy, też.
Moim zdaniem to po prostu lenistwo społeczeństwa oraz ogólna amnezja moralna, że tak się zabawię w słowotwórcę. Ludziom się nie chce, i tyle, tłumaczą sobie, że Boga nie ma, bo tak wygodnie, zapomnieli pewne zasady, i się ich w rezultacie nie trzymają. Może jest własnie tak?

Fabian 
Dyskutant
rhc bez p

Wysłany: Czw Kwi 26, 2007 19:41   

Dla mnie sprawa jest prosta: Taki van nie wierzy w Boga to nie chodzi do kościoła, A takie Radki czy Fabiany wierzą więc chodzą. kwestia wiary, proste. Że nie chodzą do kościoła odnosi się do braku wiary. Od tego trzeba zacząć, co zostało już wyjaśnione. A zastanawialiście się nad kwestią i sęsem spowiedzi?? Dla mnie jest to bezsens, oczywiscie dobrze jest ze w KK jest spowiedź powszechna (czyli ogólna :P ) spowiada się cały zbór, cały Kościół. jest po prostu taka tzw. modlitwa spowiednia, w której wyznaje się swoją ułomność, A taka nauszna, jest bezpodstawna i bezsensowna dlatego, że po pierwsze Bóg i tak zna nasze serca, nic przed Nim się nie ukryje, więc nie potrzeba Mu o tym wszystkim "przypominać", po drugie sami nie jesteśmy w stanie znać i wymienić wszystkich swoich zaniedbań a po trzecie w tym wszystkim chodzi przecież tylko o to, żeby przyjść zupełnie szczerze do Boga - tak, jak dziecko przychodzi do swojego rodzica, żeby mu powiedzieć co przeskrobało np. w szkole - i powierzyć Mu wszystkie sprawy w życiu w szczerej chęci poprawy i nadziei na poprawę za sprawą Ducha Świętego, no i - jeszcze raz - w SZCZEROŚCI powierzając Mu wszystko to, cośmy złego naknocili :peace:
I to jest absurd, że grzechy są odpuszczone(oduszczam ci wszytsko synu) czyli WYBACZAM, zapominam, nie masz grzechu, ale KARA MUSI BYĆ od czego jest Odpust, na którym robi się niezły interes. Po katolicku, wybaczam, ale kara musi być. Bezsens absurd i w ogóle szkoda słów.

[ Dodano: Czw Kwi 26, 2007 19:50 ]
A wy jak traktujecie spowiedź??

[ Dodano: Czw Kwi 26, 2007 19:51 ]
Co za chamstwo włączam forum a tu:
Cytat:
Zobacz posty nieprzeczytane [666]
:diabel: :nana:

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Czw Kwi 26, 2007 20:04   

Fabian napisał/a:
A wy jak traktujecie spowiedź??

Ja odkryłem jej sens: skoro możemy powiedzieć szczerze grzechy człowiekowi, to Bogu tym bardziej. Bogu zalezy na naszej szczerości. Co z tego, że wie, On chce, byśmy sami przyznali się do tego, jakimi jestemy. Gdyby przyjąć ten punkt widzenia, dawno wszyscy - a moż i od poczatku - bylibyśmy w niebie o nic się nie troszcząc, bo Bóg nas kocha, więc umieściłby nas w Raju. A to nie ma tak. Bóg ceni sobie u nas naszą świadomość i jest szczęśliwy, gdy ją rozwijamy, gdy jesteśmy szczerzy, mądrzy... i właśnie dlatego spowiedź ma sens: udowadnia szczerość i skruchę.

Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pią Kwi 27, 2007 13:00   

Co do twojej pierwszej wypowiedzi na necie/forum siedze dla rozrywki, żeby odpoczac oc nauki, niestety jestem tylko człowiekiem i czasem musze się wyluzowac i zając się nicnierobieniem.

Co do spowiedzi.
Jak dla mnie, jak kto woli, czy księdzu czy komuś innemu.
Dla mnie tylko jest zupełnie bez sensu ten fragment z przykazań kościelnych "Przynajmniej raz w roku w czasie Wielkiej Nocy wyspowiadac się i Świętą Komunię przyjmowac".
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania...

HEY

Odpowiedz do tematu