jak widzę to ustępuje... ale nienawidzę sytuacji kiedy np. siedzę zaczytana z książką i staje nade mną jakaś babcia i sapie mi nad uchem i szturcha torbą zamiast po ludzku poprosić żebym jej ustąpiła miejsca... przecież ja się nie rozglądam po całym autobusie i nie sprawdzam, czy przypadkiem nie ma kogoś komu mogłabym ustąpić miejsca...
niestety wiele razy byłam świadkiem, bądź sama doświadczyłam różnych dziwnych sytuacji..
a już szczytem było jak baba wywaliła z miejsca mojego znajomego, który miał nogę w gipsie.. ale to nie było ważne, bo przecież on z tej "niewychowanej i złej polskiej młodzieży"...
Zależy jeszcze kiedy. Niepełnosprawnym oczywiście że tak, ale np jak baba mi staje nad głową a w autobusie czy tramwaju jest połowa wolnych miejsc to już nie. Niech sobie idzie i tam siądzie. Kiedyś miałam taką sytuację, że było wolnych parę miejsc w autobusie, nade mną stanął taki typowy mocher. Nagle gada do mnie, żebym jej ustapiła, na to ja jej że niech sobie tam pani siądzie bo jest wolne. Popatrzyła na mnie jak na ufoka jakiegoś ale w końcu poszła. Wku***iają mnie tacy ludzie. A dodam, że ja wtedy byłam po operacji, więc nie mogłam długo stać
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 141 Skąd: z nad morza
Wysłany: Nie Lip 06, 2008 03:18
Inwalidom jak najbardziej tak. Jeszcze często ustępuje miejsca bezdomnym, czemu ? Bo cieszą się, że ktoś w społeczeństwie ich zauważa a także dziękują szczerze za ten uczynek a wtedy ja czuję się doceniony.
Panie w starszym wieku są często dość chamskie, więc im nie ustępuje.
_________________ Tylko ten nie popełnia błędów,
kto nic nie robi.
No ja raczej ustąpiłabym miejsca za równo inwalidom jak i straszym. Ale większość z was ma całkowitą racje co do chamskich odzywek ze strony starszych babek No ale cóż im bardziej starsza tym bardziej marudniejsza A wiem bo mam taką marude w domku
U mniej walka o miejsce jest zarówno w kościele
Ze śmiechu czasem nie można wystrzymać gdy widze staruszki które biegna do kościoła w intenscji modlitwy a wzrokiem przelecą cały kościół za wolnym miejscem Lub gdy babcia zajmuje swoją objętością min 2 miejsca a pcha się do ławki która jest już zajęta... No śmiech na sali
_________________ Trzeba się śmiać, wariatke grać...
wesołym być i z życia drwić!!!
Hmmm... U mnie z ustępowaniem to różnie bywa. Na pewno ustąpię zawsze miejsca Inwalidą i Kobietą Ciężarnym. Co do starszych pań sapiących nad uchem to nie podoba mi się ich zachowanie, niekiedy wystarczy normalnie poprosić czy nie można by ustąpić miejsca, lecz nie ona sapią lub narzekają jak je to nogi czy plecy bolą
Nie lubię również Babci z wnuczkami, ty jej miejsca ustąpisz bo ledwie stoi na nogach a ona se wnuczka czy tam wnuczkę posadzi. Gdy jej zwrócisz uwagę że to dla niej miejsce a nie dla wnuczka to jeszcze się babcia pluje że co to ja jej rozkazywać będę.
Podobają mi się również "Sokole Oka" które już z daleka wypatrzyły sobie miejsce w autobusie i zrobią wszystko by sobie usiąść Wtedy to nieźle idzie się pośmiać gdy ją ktoś podsiądzie
Hipokryta [Usunięty]
Wysłany: Wto Lip 15, 2008 13:11
Oczywiście - ustępuje każdej starszej pani i każdemu starszemu panu, ale nie takim 40 letnim, bo takie są największe damule, ale takim w podeszłym wieku.Inwalidom oczywiście też, kobietom w ciąży, ludziom z dziećmi itp.