_________________ Żeby móc milczeć
Żeby móc milczeć tak
I wszystko powiedzieć
Żeby każdy zrozumiał mnie
Żeby każdy zrozumiał
Żeby każdy mógł zrozumieć mnie
Ja tam autobusami baardzo rzadko jeżdżę.
Ale jak jakiś schorowany dziadziuś stoi to mu ustępuję, a jak jakaś babka co ma 50 lat i udaje, że umiera to nie. Inwalidzi to raczej na wózkach jeżdżą więc nie siadają. ;P
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 12:47
ja starszym zawsze ustępuję..
inwalidom - oczywiście. przecież oni się męczą jeszcze bardziej niż starsze babcie i dziadki.. jeśli nie ustąpię, mam to na sumieniu przez dłuższy czas. A to nie jest miłe uczucie.
A pozatym rodzice kultury nauczyli i trzeba z tego korzystać (;
_________________ ja kocham świat takim jakim jeest. xd
nie rozumiem jak można nie ustąpić komuś, kto widać, że się męczy stojąc. starszej osobie, inwalidzie czy kobiecie w ciąży zawsze ustąpię. sama kiedyś będę w ciąży pewnie i chciałabym żeby mnie też ustępowano. nie mówiąc o tym, że podobna sytuacja będzie jak się zestarzeję.
czy ustempujecie starszym lub inwalidom miejsca w autobusie??
owszem
i kobietom w ciąży również.. ;p
wyobraźcie sobie, że kiedyś też bedziecie starszymi osobami.. i kto wam wtedy ustąpi? Jaki dajecie przykład nie ustępując? ... no właśnie xP
Troche.. serca trza mieć też ;]
_________________ Nic nie dzieje się przypadkiem, wszystko jest zawsze z jakiegoś powodu
czy ustempujecie starszym lub inwalidom miejsca w autobusie??
owszem
i kobietom w ciąży również.. ;p
wyobraźcie sobie, że kiedyś też bedziecie starszymi osobami.. i kto wam wtedy ustąpi? Jaki dajecie przykład nie ustępując? ... no właśnie xP
No właśnie, nikt nam nie ustąpi - to dlaczego my mamy ustępować? Znieczulica była, jest i będzie.Ustępowanie miejsca starszym to kwestia kultury osobistej i dobrej woli człowieka.Nie ma żadnego przykazania/prawa, że osoba młodsza MUSI ustąpić starszej osobie - to wszystko zależy od dobrych chęci osoby siedzącej, w tym przypadku osoby młodszej.Oczywiście kobietą w ciąży i inwalidom trzeba ustępować bez zbędnego gadania i wyjaśniania dlaczego..
To taka moja zasada dotycząca miejsca w autobusach/tramwajach.
_________________ Nie widziałam cię już od miesiąca.
I nic. Jestem może bledsza,
trochę śpiąca, trochę bardziej milcząca,
lecz widać można żyć bez powietrza!
kobiecie w ciąży i inwalidzie - owszem.
starszym - raczej nie. babinki mi działają na nerwy, biorą laskę pod pachę i pędzą do autobusu, a już jak wsiądą to udają umierające i sapią nad uchem, żeby się miejsce ustąpiło.
ale nigdy nie siadam na miejscu gdzie jest znaczek.
Pomogła: 9 razy Wiek: 19 Dołączyła: 02 Sie 2006 Posty: 662 Skąd: Toruń
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 14:41
paruchowa napisał/a:
No dobra. Autentyczna sytuacja. Jadę z koleżanką tramwajem, wsiada starsza babeczka, kumpela wstaje i ustępuje jej miejsce na co ona mówi, że na wygrzanym miejscu nie będzie siedzieć...I co takiej zrobić?
BTW kumpela odpowiedziała jej, że dla jej przyjemności lodówki w dupie nie będzie wozić
_________________ Gwiazdy nie spadają, one tylko wychodzą na spacer.
Sorencia [Usunięty]
Wysłany: Pon Paź 13, 2008 15:29
starszym i niepełnosprawnym czy w ciązy to zawsze ustępuję i nie wdze w tym nic dziwnego i żadnym bohaterem sie nie czuje i żadnych łask z tego powodu nie oczekuje po prostu wydaje mi sie najnormalniejsza rzecza na świecie
To trochę dziwne, że nie masz nigdy ochoty usiąść po lub przed zajęciami całego dnia No i moim zdaniem to nie wygląda godnie, jak ktoś jedzie autobusem na stojąco, musi tak sterczeć i rzuca nim na wszystkich zakrętach. Po coś te krzesła są...
Zawsze ustępuję miejsca ludziom, których wiek szacuję na więcej niż 60 lat. No i inwalidom. Chyba że w pobliżu jest inne wolne miejsce. Czasami, kiedy nie jestem pewien jak się zachować, biorę się za lekturę albo zasypiam
Kiedyś to my będziemy mieć te x-dziesiąt lat i chęć bycia zauważonym i uszanowanym przez młodszych, nawet jeśli zdrowie pozwoli nam stać podczas całej jazdy.