Wysłany: Sro Maj 14, 2008 22:10 Bieganie - wskazówki :)
Cześć mam 16 lat 170 cm wzrostu waże 52 kg.Chce trenować biegi biegam amatorsko od 3 lat mam dość dobre wyniki na dystansach ..Ale czuję ze powinnam bardzeij się pżyłożyc i spróbowć piegać z jakimś wyznaczonym planem ,. W szkole nie mam żadnych treningów nie interesują się lekko atletyka każy wybiera siatków.. A ja chciałbym dalej robic to co lubię. W tym roku koncze gimnazjum pszenoszę się do innego miasta zmieniam szkołe. A teraz chciał bym dobiedzieć sie od z jakich treningów wy korzystacie . Napewno wiele osób z was jest w róznych klubach ja nie miała takiej mozliwoscie sie dostac bo mielismy zawody tylko w powiecie a tu nie działaja żadne kluby. Bardzo prosze o jakieś wskazówki dla mnie . Ostatni sama codziennie przed szkołą o 05;00 rano wstaje i biegam do 6;30 ale nie wiem czy to cośmi da czuję ze potrzebuje jakiegoś wieszkszego treningu i Dlatego piszę tutaj . Z góry dziekuje i pozdrawim wszystkich
Jeszcze raz zobaczę tak napisanego posta no normalnie ban z miejsca...-Wizzard
Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 184 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 07:28
Wow, biegasz codziennie półtorej godziny? Zważywszy na Twój wiek, to całkowicie wystarczy, ja bym może nawet troche przystopował, choć to już zależy jak Ty się czujesz. Jeśli bieganie weszło Ci w nawyk, wpisało się w codzienny plan zajęć, to już połowa sukcesu.
Sama zdecydujesz, czy chcesz należeć do klubu. Nie wydaje mi się to konieczne, ja zaczynałem od zadyszki na 300 metrach, teraz spokojnie przebiegnę półmaraton, a nikt nigdy nie dawał mi porad, czy oceniał.
Jak zrobisz sobie przerwę w bieganiu, to wolny czas sporzytkuj na nieco bardziej dogłębne poznanie gramatyki
Usuniety. [Usunięty]
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 13:19
Przepraszam za błędy ale śpieszyłam sie pisząc ten teks. Z moją ortografią jest jak na razie ok. Wracając do biegania to bardzo chciał bym należeć do jakiegoś klubu. Tak szczerze to mieszkam na wsi więc trudno tutaj dostać się do jakiego kol wiek klubu. Jak na razie sama codziennie biegam od 10 -15 km. Ale myślę że beż dobrego trenera i jakiegoś wsparcia nie będzie mi łatwo osiągnąć jakiś sukcesów. Więc napisałam w tej sprawie tutaj . Gdyż uważam że ktoś by mi doradził co mam jeszcze robić oprócz samego wysiłku fizycznego w postaci biegania.
Bardzo proszę o jakieś porady
Serdecznie dziękuję*
I jeszcze raz bardzo bardzo przepraszam za błędy w poprzednim tekście
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 17:19
Cytat:
Tak szczerze to mieszkam na wsi więc trudno tutaj dostać się do jakiego kol wiek klubu.
Spójrz na to z innej strony: masz mnóstwo tras do biegania.
Oprócz biegania powinnaś być dobrze rozciągnięta. Ćwiczenia na siłowni to również jak najbardziej wskazane, ja osobiście ich nie uprawiam, ale też biegam jedynie dla czystej rekreacji. Jeśli chcesz osiągać wyniki w sporcie, pewnie będziesz musiała.
Kiedy jesteś zmęczona, nie zatrzymuj się, tylko idź. Broń Boże nie siadaj, bo cały wysiłek pójdzie przez dupę w ziemię Jak troszkę odsapniesz, przejdź do biegu. Szczególnie rób tak na długich dystansach. Jest potwierdzone, że średnio zaawansowany zawodnik robiąc sobie co kilka kilometrów dwuminutowe przerwy na chód, przebiegnie maraton szybciej, niż gdyby cały czas biegł.
I nie licz zbytnio na to, ze trener odkryje przed Tobą Amerykę, w bieganiu każdy ma swoje własne metody. Skoro robisz dziennie 10 km, to musisz mieć już bardzo dobrze wypracowany styl i za żadne skarby go nie zmieniaj.
Życzę sukcesów.
Pomógł: 37 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Wrz 2007 Posty: 1755 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 19:44
micbar1 napisał/a:
a w czasach młodości miałem kiepską kondycję, trener kazał mi biegać powoli swoim rytmem. I działało dzięki temuy zaliczyłem w-f na 5
No to nieźle się wyrobiłeś na starość <ściana> .
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 20:03
Wielkie dzięki z pomoc. Moja nauczycielka po biegu też nigdy nie każe mi siadać Wiec wiem o co chodzi. Ja jak na razie od 4 klasy szkoły podstawowej mam 6 z wf ..)
Myślę że moje bieganie pójdzie na marne , bo rzadko kiedy jeździmy na jakieś na zawody ,
A do klubu nie będzie mi się łatwo dostać . Jak nawet nie mam przed kim pokazać moich zdobytych własnymi siłami umiejętności.
I Tym właśnie się martwię.
W tym roku kończę gimnazjum , chciałabym dostać się do jakiegoś liceum sportowego ale sama nie wiem czy mam jakąś szanse...
Wolę sport od nauki , wyników w nauce nie mam rewelacyjnych . I nie wiem czy tylko w takich szkołach patrzą na sport czy też oceny .... <urwanie głowy>
[ Dodano: Czw Maj 15, 2008 21:04 ]
a co do siłowni niestety nie mam takiej możliwości , ale z wielką przyjemności bym do niej uczęszczała.
Pomogła: 17 razy Wiek: 18 Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 1550 Skąd: Marchewkowe pole ^^
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 13:41
Cytat:
Wow, biegasz codziennie półtorej godziny? Zważywszy na Twój wiek, to całkowicie wystarczy, ja bym może nawet troche przystopował, choć to już zależy jak Ty się czujesz
Jak ja trenowałam to biegałam 3h + siłownia.
Marta ;] napisał/a:
i. Ja jak na razie od 4 klasy szkoły podstawowej mam 6 z wf
Ja od 1 klasy podstawówki chodziłam na zawody a podobnie jak ty od 4 do 2 liceum mam 6 co roku może zrób tak jak ja .. poszukaj jakiegoś klubu lekkoatletycznego w mieście a jesli jesteś naprawdę dobra to selekcjoner sam zwerbuje Cię do siebie Nie marnuj tego talentu..
Marta ;] napisał/a:
W tym roku kończę gimnazjum , chciałabym dostać się do jakiegoś liceum sportowego ale sama nie wiem czy mam jakąś szanse...
Masz 17 lat to trochę późno jak na rozpoczynanie 'kariery' lekkoatletycznej.. na Twoim miejscu myslalabym o tym już zanim poszłaś do gimnazjum.Chociaz u mnie w klubie było dużo osób które chodziły do 'normalnego' liceum a odnosiły sukcesy na skale krajową.
Marta ;] napisał/a:
Wolę sport od nauki , wyników w nauce nie mam
rewelacyjnych
Pamiętaj że sam sport w niczym Ci nie pomoże.. nauka jest ważniejsza ..
[ Dodano: Pią Maj 16, 2008 14:42 ]
A przede wszystkim to co masz w głowie .. sam sport nie da Ci dobrze zarabiającego zawodu
_________________ ~~ Zanim w popiół się zmienię
Chcę być wielkim płomieniem
Chcę się wzbić ponad świat
Hen, do gwiazd
Ogrzać niebo marzeniem~~
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 07:13
Marta ;] napisał/a:
A wiecie może coś na temat II LO w Bielsku -Białej???
Teraz zauwazyłem, że mi nazwa miasta jakoś zniknęła z profilu. Bo ja jestem z Bielska i coś tam wiem o tej szkole.
II LO czyli Asnyk, mają świetne zaplecze sprotowe, dużo ich uczniów zdobywa medale na skalę przynajmniej województwa, ale też wymagania mają bardzo wysokie. I nie chodzi mi tu o w-f, ale normalne szkolen przedmioty. Bo nie jest to typowa szkoła sportowa, powiedziałbym nawet, że dla nich sport jest dodatkiem, by się wypromować.
Do klasy sportowej z 6 z w-fu powinnaś się dostać, ale nie zdziw się później, jak nic nie napiszesz na sprawdzianie z chemii czy biologi. Jedna z najstarszych szkół w Bielsku niestety za bardzo dba o poziom nauczania.
Ale jest jeszcze w okolicy dużo szkół sportowych, dosyć dobra jest w Szczyrku. W samym Bielsku jest jeszcze szkoła na ulicy Legionów, która kształci w profilu służb mundurowych i bardzo dużą wagę przywiąząją do sportu, nieco mniejszą do nauki.
W ostatczności wybierz się do VIII LO, nie ma tam zbytnio sportu, ale szkoła ma tak luźny poziom (czego dowodem jestem ja, jej absolwent), że nie będziesz się musiała uczyć i możesz śmiało poświęcic czas na treningi.
Usuniety. [Usunięty]
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 11:35
Wesołek mogła bym dostać jakiś kontakt do Ciebie żeby porozmawiać np gg ???