Pomógł: 3 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 421 Skąd: się wziąłem?
Wysłany: Sob Mar 15, 2008 17:42 Formuła 1.
Rusza kolejny sezon F1. W pierwszej w tym roku sesji kwalifikacyjnej wyśmienicie spisał się polski kierowca Robert Kubica. Oto co napisała Interia:
Warto było wcześnie wstać. Co prawda, kwalifikacje to nie wyścig, ale drugi wynik polskiego kierowcy to historyczne osiągnięcie!
Kwalifikacje do Grand Prix Australii na torze w Melbourne rozpoczęły się o godzinie 4.00 polskiego czasu. Chwilę po 5.00 w boksie BMW rozległy się brawa - Robert Kubica wywalczył start z pierwszej linii, a jego BMW stanie obok McLarena Lewisa Hamiltona!
Dodajmy od razu, że jeden jedyny błąd Polaka, na zakręcie numer 12, gdy jego bolid na ułamek sekundy opuścił tor, zadecydował o tym, że to czarnoskóry kierowca z Anglii po raz siódmy w karierze cieszył się z pole position.
Jak myślicie? Jak będzie przebiegał jutrzejszy wyścig o Grand Prix Australii? Jak spisze się w nim Kubica? Według mnie możemy spodziewać się jutro drugiego podium Roberta w karierze, ale o to będzie bardzo trudno.
_________________ Czy to lato... czy to zima... to na forum nudy nima!!!
Pomogła: 11 razy Wiek: 16 Dołączyła: 27 Maj 2007 Posty: 1089 Skąd: Pojezierze Wlkp
Wysłany: Sob Mar 15, 2008 18:03
Indywidualista; napisał/a:
Jak spisze się w nim Kubica?
Hmm.. wiele zależy od mechaników. Pamiętasz przecież jak to wyglądało w poprzednim sezonie. Podobno Robert dobrze dogaduje się z nowym inżynierem, więc myślę , że troszkę inaczej będzie w tym roku.
A jutro? Robert ma dobry start , więc duże nadzieje.
Ciekawe jak są przygotowane bolidy itd. Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia jak będzie.
Jutro budzik na 5:30 i oglądać.
btw. Który był Alonso?
_________________ 'Jeżeli myślisz , że jesteś zbyt mały by coś zmienić , spróbuj zasnąć z komarem latającym nad uchem'
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4691 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Sob Mar 15, 2008 20:33
no tak... ja myślę, że Kubica w końcu pokaże na co go stać,w końcu bolidy zdają się być dopracowane, mimo tych tajemniczych niedomówień, tych bojaźni zespołu, że bolid niedopracowany, że zły... a czy będzie podium? Miejmy nadzieję:) Trzymam osobiście kciuki, kto wie, może nawet pokuszę się wstać o tej 5:30:)
z resztą, gdyby nie ten zły manewr, Pole position byłoby Roberta! Więc stać go na takie same a nawet lepsze osiągi niż Hamiltona, pomimo różnicy sprzętu. Więc... ja nie chcę zapeszać, ale jeśli nic się nie wydarzy ze sprzętem ani z mechanikami... Hmm... możliwe, że będzie podium.
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus
Wiek: 21 Dołączył: 04 Mar 2008 Posty: 113 Skąd: Dębica/Rzeszów
Wysłany: Sob Mar 15, 2008 23:56
Jutrzejszy wyścig? Hmmm...
Zakładam, że będzie gorąco... Wtedy mieszanka miękka szybko się zużywa... Wg mnie początek jest z góry jasny... HAM, KOV, KUB i MAS prawie na bank wystartują na miękkich gumach... RAI - ze względu na defekt pewnie na pełnym baku i twardych oponach... Miękkie zostawi na koniec... 6-7 szybkich kółek L1 i L2, box i wymiana opon o ile dojadą do owego box'u... Wiadomo... Adrenalina i stres robią swoje choć to są zawodowcy
Myślę ponadto, że start będzie niesamowicie ciekawy... Bez kontroli trakcji ojjjjj joj joj... Co mniej doświadczeni wylądują poza asfaltem toru Albert Park (nawiasem mówiąc i tak cechującym się brakiem przyczepności...)
Indywidualista ;> Nie kopiujemy cudzej pracy
_________________ And if you go,
I wanna go with you
And if you die,
I wanna die with you
Take your hand and walk away
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 08:06
KiCe napisał/a:
Nie kopiujemy cudzej pracy
Podałem źródło
No i niestety, Grand Prix Australii ukończyło tylko 7 kierowców. Najgorsze w tym wszystkim że wśród nich nie było Kubicy. Zwyciężył L. Hamilton przez kolegą z zespołu Roberta, Nickiem Heidfeldem i Nico Rosbergiem z Williamsa
Pomogła: 12 razy Wiek: 13 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 4299 Skąd: z plaży w Sopocie...
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 08:26
znowu samochod nawalil?
_________________ po prostu! w ogóle! na pewno! naprawdę ! nie z czasownikami piszemy OSOBNO !
"A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? - spytał Krzyś ściskając Misiowi łapkę - Co wtedy?
-Nic wielkiego - zapewnił go Puchatek - posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha to ten ktoś nigdy nie znika tylko siedzi gdzieś i czeka na Ciebie."
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie.
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1647 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 09:10
Aguś napisał/a:
znowu samochod nawalil?
Tym razem taktyka
Obserwując dzisiejszy wyścig pomyślałem że Niemcy mają do Nas nadal żal za Grunwald. Taktyka ustawiona na Heidfielda (Niemiec oczywiście), auto niby sprawne, ale i tak na pierwszych okrążeniach był znacznie wolniejszy od zawodników za Nim. Nowy bolid szybki, miejmy nadzieję że będzie również niezawodny. Dzisiaj Kubicę wyeliminował Japończyk, ale to był przypadek ( a może zmowa Japończyków i Niemców?;) ). W Malezji będzie lepiej, To nie przypadek że Kubica tak szybko jezdzi i miejmy nadzieję że potwierdzi to w Malezji.
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 09:45
atos napisał/a:
Obserwując dzisiejszy wyścig pomyślałem że Niemcy mają do Nas nadal żal za Grunwald. Taktyka ustawiona na Heidfielda (Niemiec oczywiście)
Tak się może wydawać. Jednak jest to mało możliwe. Ustawianie taktyki pod jednego kierowcę niesie za sobą straty finansowe. Chociaż pamiętam jak w 2002 roku (F1 oglądam od 2000) podczas Grand Prix Austrii, Ferrari kazało puścić zaraz przed metą Schumachera na pierwszą pozycję innemu wówczas kierowcy Ferrari - Rubensowi Barrichello, by ułatwić zdobycie Michaelowi tytułu mistrzowskiego. A co do Roberta to przecież do pierwszego Pit Stopu i wymiany opon na miękkie wszystko szło dobrze
Wiek: 21 Dołączył: 04 Mar 2008 Posty: 113 Skąd: Dębica/Rzeszów
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 10:19
Indywidualista; napisał/a:
Ferrari kazało puścić zaraz przed metą Schumachera na pierwszą pozycję innemu wówczas kierowcy Ferrari - Rubensowi Barrichello, by ułatwić zdobycie Michaelowi tytułu mistrzowskiego.
No to sądzę, że wiesz o tym ale inni mogą nie wiedzieć... Jazda drużynowa w F1 została zakazana...
Dzisiejszy wyścig heh... Błędy taktyczne... BMW musi się jeszcze wiele nauczyć... Poza tym nie patrzmy na to, co się stało, przez pryzmat grunwaldu czy innych bitew... To są profesjonaliści... Nie wzięli Polaka do teamu po to, żeby się na nas mścić... Jak by nie patrzeć, to Robert jest 2 kierowcą zespołu i uważam, że tak powinno zostać... Niemiec jeździ juz wiele lat... Jest równo startującym i doświadczonym kierowcą... Polak musi się jeszcze wiele nauczyć... Przede wszystkim pokory...
_________________ And if you go,
I wanna go with you
And if you die,
I wanna die with you
Take your hand and walk away
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4691 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 13:01
atos napisał/a:
Dzisiaj Kubicę wyeliminował Japończyk,
i za to startuje o 10 oczek do tyłu.
KiCe napisał/a:
Błędy taktyczne... BMW musi się jeszcze wiele nauczyć..
tak, to stosunkowo młody team, tez odnosze takie wrażenie, że ich decyzje są trochę spontaniczne.
KiCe napisał/a:
Niemiec jeździ juz wiele lat... Jest równo startującym i doświadczonym kierowcą...
wiesz, tylko że Nick osiągnął dopiero drugie podium w swojej dłuugiej o wiele dłuższej karierze a Robert ma już jedno i zapowiadało się na drugie, pomimo tego, że ma dwa niepełne sezony za sobą.
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 13:09
KiCe napisał/a:
BMW musi się jeszcze wiele nauczyć.
Ale przecież szefem BMW Sauber jest były szef zespołu Williams BMW - Mario Theissen, który odnosił w przeszłości wiele sukcesów (wygrane Ralfa Schmachera czy Juana Pablo Montoy'i na początku tego tysiąclecia). Cząstka mechaników to również Ci którzy pracowali za czasów Williams BMW. No ale każdy popełnia błędy.