Wysłany: Pon Sie 04, 2008 20:39 Wspinaczka ekstremalna
Postanowiłem napisać co nieco o tym sporcie.Niecałe 2 tygodnie temu obejrzałem program w telewizji o tym rodzaju wspinaczki.Zainteresowałem się tym.Tatuś mój kochany powiedzial mi ze w pobliżu są ściany wspinaczkowe.Z początku chciałem tylko zobaczyc jak to wygląda.W samochód i z ojcem w podróż.niecałe 10 minut i jesteśmy.Ja już ,,podjarany'' chodze,aż doszedłem do tej skałki.Ojczulo zapłacił i już sie biorę.na razie najłatwiejsza ścianka,powoli na góre,na góre jest. jestem 4 metry nad ziemią .Ojciec też spróbował,widzocznie też mu sie spodobało bo 2 karnety już wykupil i teraz 3 razy w tygodniu po 2 godziny wspinaczki.tak więc jeśli w okolicy macie takie miejsca w których można by sie o to pokusić(na początku koniecznie z instruktorem) to gorąco zachęcam do tej wspaniałej zabawy,Adrenalina i wspaniała zabawa gwarantowane.
To jest sport życia mojego ojca Wymagający i wzbogacający, jeżeli podróżuje się na skałki za granicę. Ohoho, ile to ja się nasłuchałem o jego wojażach po świecie (i to za komuny, kiedy ludzie byli biedni w porównaniu z Zachodem - trzeba było kombinować). Na pewno świetna przygoda.
Naprawdę wartościowa rzecz, polecam wszystkim!
_________________ STRIP SAMBA! http://youtube.com/watch?v=HoyQwrviMbs Eu sou um barco na imensidao do mar
Com saudade do meu porto
Navego, navego, navego nas ondas do mar
Vento me leva pra la de novo
Zgadzam się, wspinaczka to fajny sport ;]
Byłem ze 2, 3 razy na takiej wspinaczce, niestety kompleks został zamknięty i nie mam gdzie teraz chodzić. Brakuje takich rzeczy w naszym kraju, no ale cóż. Ale K2 zawse będzie można zdobyć xDD
No cóż na K2 to sie chyba raczej nikt nie porwie(nawet gdyby mial jedynkę i dużą ilośc zer na koncie) no ale nie odradzam ,o ile nie spadnie na was jakaś lodowa bryła,nie zasypie was śnieg , nie spadniecie z 500 metrów to może być dobra zabawa
No cóż na K2 to sie chyba raczej nikt nie porwie(nawet gdyby mial jedynkę i dużą ilośc zer na koncie)
Gdybym miał taką kwotę na koncie to bym poleciał na K2 helikopterem ^^
Fajny wypad miałem na najwyższy szczyt w Pieninach. Droga jest dość długa a na końcu to już taka mała wspinaczka była. Do tego ulewa nie z tej ziemi i zdobycie szczytu dała mi dużą satysfakcję. Adrenalina wysoka, a wrażenia boskie ;]
Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 149 Skąd: wziąć na wino..
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 18:54
Ja też uprawiam wspinaczkę kilka lat (ze 4)! Jeżeli chcecie popróbować to najlepiej zacząć od sztucznych ścianek. Najpierw trzeba przejść szybki kurs około 30 minut. Nauczycie się wiązać odpowiedni węzeł, zakładać uprząż i asekurować. W takich miejscach są często ogłoszenia dotyczące wyjazdów na skałki i zrobieniu profesjonalnego przeszkolenia za około 500zł. Polecam! Fajna zabawa, sport, nauka i super towarzystwo! Wystarczą zwykłe tenisówki na początek! Kolejną sprawą jest uprząż. Na początek wystarczy za 100zł. Na sztucznych ściankach można spotkać wielu fajnych ludzi, z którymi można wyjechać na skały, którzy posiadają linę i odpowiednie przyrządy (karabinki, kubki, kostki, pętle itd itd) do wspinaczki.
Ostrzegam tylko cwaniaków, bo to nie jest sport w którym można sobie pozwolić na brawurę.. Jeżeli chodzi o to co trzeba mieć (nie chodzi mi o sprzęt) to zaufanie do asekurującego, skupienie, jako taką na początek wytrzymałość fizyczną i dużo strachu! Tak! Strachu bo to on pcha do góry! Ale takiego strachu nad którym panujemy! Ponoć to się nazywa odwaga, ale ja nazywam to strachem.
PS. Sztuczne ścianki w okolicy Katowic to AWF Katowice, Transformator w Katowicach na Ligocie niedaleko Szpitalu Matki i Dziecka, Pakernia w Katowicach (same centrum, obok Deichmana przy dworcu, jednak to jest ścianka siłowa, czyli nie wspinamy się do góry tylko chodzimy na boki) i jeszcze Fabryka Mocy w Gliwicach, niestety nie wiem jaka to ulica.
To ja od siebie dodam, że wspinaczka to tak naprawdę sport dla każdego. Niezależnie od tego w jakiej kondycji fizycznej jesteś, znajdziesz coś dla siebie zarówno na komercyjnych ścianach wspinaczkowych jak i w polskich skałach na początek. Rozpiętość skali trudności jest ogromna i obejmuje drogi od takich, które poziomem zbliżone są do wspinaczki po drabinie, albo stromej ścieżce. Sport ten doskonale rozwija sprawność fizyczną, poprawia kondycję i pozwala przełamać swoje lęki. Mimo, że wspinaczka jest określana mianem sportu ekstremalnego, na początkowym etapie czyli na ściance wspinaczkowej czy w polskich skałach jest bezpieczną formą aktywności. Oczywiście jeżeli macie ze sobą kogoś doświadczonego i uważnie słuchacie jego zaleceń. Zainteresowanym z miasta Łodzi polecam ścianę "Stratosfera" w łódzkiej Manufakturze. Znajdziecie tam atestowany sprzęt i wykwalifikowany personel, który pomoże Wam poznać podstawowe tajniki wspinaczki. Bardziej doświadczonym polecam AKG ze względu na ceny.