O wyższości gier MMO można, by sporo rozmawiać. Sam fakt pogrania z realną osobą uważam za miażdżący. Ale nie o tym.
W co grałem? Z gier via www (bo to przecież też mmo): ogame, the crims, imperium, crondor, redoran, jakaś samochodówka, której tytułu nie pamiętam, bruinena, hattrick, do tego jeszcze jakaś co się miasto budowało. Teraz przymierzam się do gry (również via www) Plemiona - całkiem ciekawie się zapowiada.
Z normalniejszy gier to KnightOnline, RisingForceOnline, GuildWars, World of Wracraft. Po wakacjach mam wrócić do tej ostatniej.
agushieq napisał/a:
MMORPG zazwyczaj są darmowe....
Bull shit. Za znane Guild Wars trzeba zapłacić całkiem sporo na początek jeśli chce się dobrze bawić... podstawka + dodatki. Knight Online wprawdzie darmowe, ale dostać się na server jest ciężko, bo gra w niego w ciul ludzi, a większość ma wykupione konta premium przez co mają pierwszeństwo na wejście. O WoWie już nie wspomnę. Trzeba wyłożyć pieniążki na kupienie oryginalnej gry. Do tego trzeba mieć pieniążki, żeby opłacić abonament. Przydałoby się też dokupić dodatek.
_________________ Quem dies vidit veniens superbum, hunc dies vidit fugiens iacentem nowa era zarabiania
Ostatnio zmieniony przez kosek Pon Paź 29, 2007 15:04, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 5 razy Wiek: 18 Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 298 Skąd: Under Heaven
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 19:34
@up
Ta, popatrz sobie wyżej kiedy Ona to napisała x_X ale fakt, bullshit większość mmorpgów jest płatna, może nie za sam start gry, ale dla bonusów no ale... WoW byl, jest i będzie płatny, mamy privy ale to jest illegal, R.O też ma płatne serwery, l2 bodajże też, bla bla bla bla.
@up again.
Ogame, bla bla bla mmorpg? o.O no ja bym tego roleplay'em nie nazwał, co najwyżej browserem bo o ile mi wiadomo (7 lat mmorpgowania) to właśnie gry via www są klasyfikowane pod tą półeczkę... plemiona... w sumie strata czasu, takie bicie troche w bęben no ale co kto lubi. Ew fast.
Co do mmorpgów.... rulez nie rulez, bleh zależy. mmo jak to kumpel stwierdził to najlepsze i najgorsze gry jednocześnie, niesamowite klimaty, sam poznalem kilkanaście naprawde fajnych ludzi z ktorymi sie spotkalem. Ale... mmorpg to straszny złodziej czasu, do dziś pamiętam czasy w których siedziałem po 8-16h dziennie grając w mase mmorpgów, kilka wymienie. WoW, L2, RO, MU (niektórzy twierdzą że to MuD w sumie....) A3, G.W, GTA (nie mylisc z grand theft auto, po prostu Gate to Heavens), KO, Tibia, RyL, KAL Online, 9Dragons, etc, etc. Ogólem... praktycznie połowa mojego życia to mmorpgi.
Ale osobiście, omijajcie je szerokim łukiem, bo to jest nałóg. 2 lata temu jak miałem ferie, pogrywałem nieraz 4 dniówki i noce bez snu. Potem zdarzało się i na stole w kuchni przy śniadaniu zasnąć. Strasznie męczy, kradnie czas i niszczy zdrowie. Ale w sumie nie załuje tych lat. To trzeba po prostu przeżyć
_________________ There is no love, there is no friendship... only hate fills my heart. Hate me, detest me, blame me, kill me... I don't care, there is no love.
It's good to be bad, hate fuels my life so leave me be, cause you can't even begin to imagine how evil I am.
I should just be my own best friend
Not f*ck myself in the head with stupid women.
Aew? ale ja nie nazwałem ogame'a grą mmorpg, tylko mmo, czyli tytułem, w którym duża liczba graczy może spotkać się ze sobą i razem popykać. rpg już sobie sam dodałeś .
Co prawda, to prawda. Takie gry pochłaniają masę czasu. Prawdą też jest to, że dla co poniektórych są też nałogiem. Ale wydaje mi się, że to kwestia ustalenia sobie granic zdrowego rozsądku. Bez tego ciężko będzie oderwać się od tego typu gier, a potem można mieć ogromne wyrzuty sumienia, że zaniedbało się przyjaciół aa przede wszystkim siebie.
_________________ Quem dies vidit veniens superbum, hunc dies vidit fugiens iacentem nowa era zarabiania
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 10:32
kosek napisał/a:
Aew? ale ja nie nazwałem ogame'a grą mmorpg, tylko mmo, czyli tytułem, w którym duża liczba graczy może spotkać się ze sobą i razem popykać. rpg już sobie sam dodałeś .
My bad, Gomenasai. Rpgować każdy może, czasem lepiej lub troche gorzej, gra ktoś w R.O? Bo mnie chcica bierze :p
_________________ There is no love, there is no friendship... only hate fills my heart. Hate me, detest me, blame me, kill me... I don't care, there is no love.
It's good to be bad, hate fuels my life so leave me be, cause you can't even begin to imagine how evil I am.
Moim zdaniem najlepszą grą MMORPG jest Lineage 2. Do wyboru mamy 31 profesji, więc gra nie nudzi się nawet po kilku latach. Grafika to pełne 3D, do tego mamy wielki świat, klimatyczną muzykę, masę walk z innymi graczami, przygody, wspólne wyprawy, oblężenia zamków i wiele innych atrakcji jakie oferuje ta znakomita gra. Zapraszam wszystkich zainteresowanych na oficjalną stronę gry: www.lineage2.com . Granie na oficjalnych serwerach jest płatne, ale możemy grać za darmo na serwerach nieoficjalnych. Jednym z nich jest bardzo dobry, nowy, polski serwer: www.L2justice.com . GORACO POLECAM!!!
kosek, Guild Wars wymiata Aktualnie gram w Factions. Moim zdaniem jeden z najlepszych mmorpg'ieków (i wow, lineage). Na youtube znalazłem fajny filmik jak Niemcy tańczą (nie wiedziałem, że może być tyle luda w gildii )
Link: http://pl.youtube.com/watch?v=yOoCKDtPFbM
Guild Wars... Hmm... no nie powiem, żebym kupę czasu spędził z tą grą, ale według mnie WoW > GW. W Guild Wars mi się podobały tylko arenki. Reszta taka se o. Trochę się zdenerwowałem, że po przejściu jednego questa zmienia się świat i nie można poprzechodzić sobie wszystkich questów, które zostały w "tamtym" świecie.
A WoW? WoW ma wszystko to co GW, albo L2 + masa innych rzeczy .
Wysłany: Sro Paź 17, 2007 19:54
L2 > WoW.
Grałem jedno i w drugie, w WoWi'e nawet przez kilka miesięczy klepałem na globalnym serwerze. Imo L2 > WoW. Zgadza się, WoW ma możliwości herbalismu, miningu, creatingu i gatheringu ale gra po np dwóch miesiącach staje się taka.... jałowa. Ot fakt w cholere stancji, rozwoju klasy ale postacie są bardzo niedynamiczne no i z buildami nie poczarujesz.
No to jesteś w lepszej pozycji niż ja, bo w L2 nie grałem. Co do WoWa to oczywiście się nie zgodzę , bo gra jałowa jest tylko wtedy, gdy robisz cały czas to samo. A WoW ma właśnie to do siebie, że można robić masę rzeczy i przy tym świetnie się bawić. Wspólne wyprawy, ogrooomny świat, więcej specjalizacji niż wymieniłeś, instancje, battlegroundy, arenki. Build można mieszać jak tylko się chce, nie trzeba (a nawet nie można) inwestować tylko w jedno drzewko umiejętności. A walka niedynamiczna? No każdy ma swoje subiektywne zdanie, według mnie jest dynamiczna.
Wysłany: Czw Paź 18, 2007 15:26
Nie chodziło o walkę, bo motyw walki jest ciekawie rozwiązany a o dynamike czyli możliwości postaci. Np, jak masz pala. To albo 2h albo shield i innej opcji nie ma. W R.O samego LK jest bodajrze ... 8 rodzajów.