Witam, moja siostra ma motorek zasilany akumulatorem żelowym(12v 7,5Ah), ładuje go zasilaczem z regulacją napięcia, jest on małej mocy.Raz ładowałem jej go i byłem zmęczony(szkoła)i zasnąłem zostawiając akumulator podłączone na parę ładnych godzin. Kiedy się obudzilem akumulator miał 11.5V(naładowany powinien mieć 12.5v), teraz akumulator nie da sie załadować powyżej 11.6V, i bardzo krótko trzyma. Cóż mogę z tym zrobić, jest jakiś sposób żeby go uratować?
_________________ Chcąc być łagodnym, okrutnym być muszę
akumulator jak i inne typy baterii z czasem sie zużywa to jest nie uchronne jeżeli już to kup na allegro akumulator o tym samym napięciu i amperach są nie drogie nie bój sie ze go przeładowałeś bo akumulator żelowy może sie ładować nawet 7 godzin a ładowarka ta ma raczej automatyczny dopływ prądu gdy aku jest naładowany
edit: najlepiej rozładuj go do końca zostawiając ten motorek na włączeniu i pracy silnika az sie wyczerpie do końca a później go naładuj przez około 3 godziny i zobacz czy lepiej trzyma
ładowarka ta ma raczej automatyczny dopływ prądu gdy aku jest naładowany
Ładowarka to jest 'samoróbka' z zasilacza od organów, przed tym incydentem z zostawieniem go na noc pod prądem chodził dobrze, trzymał długo. Chyba nie obędzie się bez kupna nowego, jeszcze popróbuje z tym rozładowywaniem
_________________ Chcąc być łagodnym, okrutnym być muszę
Koba , podaj parametry jakie posiada ta ładowarka. Mianowicie jakie napięcie na wyjściu i przy jakim prądzie. To doładowania takiego akumulatora potrzebujesz jakichs 14V i 0.7A wydajności.
_________________ Oo\__/oO Skyline is the limit...
Straight sections are made for fast cars. Turns are made for fast drivers. - C.McRae
Drift isn't the fastest way trought the corner. It's the most exciting way.. - Keiichi Tsuchiya