Pomógł: 1 raz Wiek: 9 Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 938 Skąd: mam wiedzieć?
Wysłany: Wto Cze 03, 2008 15:08
Cici napisał/a:
To zależy czy chcesz zwykłe cykadło czy chcesz zająć się fotografią bardziej na poważnie... w pierwszym przypadku bierz coś markowego, ale zwykły kompakt (małe, zgrabne, dobre). Wiele nie zapłacisz. W drugim przypadku bierz hybrydy, ja kupiłem świetnego Lumixa FZ8 za 800 złotych ;>
Jo, świetny, a szumi jak dzikus jakiś, zresztą jak każdy pasikonik.
_________________ "If at first the idea is not absurd, then there is no hope for it.”
Pomógł: 5 razy Wiek: 18 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 1206 Skąd: Od mamy
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 17:39
A kto robi zdjęcie na ISO 400? 100 maksymalnie 200.
Prawda czyni ludzi dojrzałymi. Prawda jest fikcją, zatem dojrzałość również nią jest. Możesz tłumić sugestię, autosugestii się nie wyzbędziesz. Zawsze odnajdziesz mniej lub bardziej infantylnych od siebie.
- Kapeć
Nieistotne jest to co powiesz, ale jak inni to odbiorą.
- Kapeć
Rzekł do Niego Piłat: Cóż to jest prawda?”
(J 18,37-38)
Ostatnio zmieniony przez Kapeć Czw Cze 05, 2008 17:42, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 19 Dołączyła: 31 Maj 2008 Posty: 166 Skąd: Z piekła rodem
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 19:31
Cytat:
Obecnie kupiłam w Niemczech najnowszy model Casio Exilim EXZ8
Również go polecam niedawno mój tata sobie taki kupił i jest bardzo zadowolony, sama ostatnio go sobie pożyczyłam (bo mój prywatny Nikon szlak trafił i nadaje sie do kosza na smieci) i jestem zadowolona. Moze kiedys sobie tez taki dla siebie kupie bo naprawde warto ...
_________________ Będę robiła to czego inni się wstydzą [!] czego inni nie chcą lub nie rozumieją [!] aby żyć tak jak inni nie mogą [!]
Do końca lipca Niemcy -> Bremen
POZDRAWIAM
Wysłany: Sob Cze 07, 2008 19:36
Kapeć napisał/a:
Nie zawsze masz przy sobie napierdzielające słońce. Przy słabszym świetle ISO 200 nawet przy zarypiaście jasnym obiektywie czasy staną się za długie na trzymanie w łapie, a jak jeszcze będziesz strzelał przy dużych ogniskowych-kompletna kicha.
Chyba, że lubisz palić słabą stockową lampką na wprost i jesteś zadowolony z efektów.
Użyteczne ISO400 to minimum. Ze względu na przyduże szumy na 800 sprzedaję swojego Fuji.
_________________ "If at first the idea is not absurd, then there is no hope for it.”
Wysłany: Sob Cze 07, 2008 20:16
Vibe napisał/a:
Przy słabszym świetle ISO 200 nawet przy zarypiaście jasnym obiektywie czasy staną się za długie na trzymanie w łapie, a jak jeszcze będziesz strzelał przy dużych ogniskowych-kompletna kicha.
Dlatego posiadamy statywy
Prawda czyni ludzi dojrzałymi. Prawda jest fikcją, zatem dojrzałość również nią jest. Możesz tłumić sugestię, autosugestii się nie wyzbędziesz. Zawsze odnajdziesz mniej lub bardziej infantylnych od siebie.
- Kapeć
Wysłany: Sob Cze 07, 2008 23:38
Kapeć napisał/a:
Vibe napisał/a:
Przy słabszym świetle ISO 200 nawet przy zarypiaście jasnym obiektywie czasy staną się za długie na trzymanie w łapie, a jak jeszcze będziesz strzelał przy dużych ogniskowych-kompletna kicha.
Dlatego posiadamy statywy
Zamiast czytać internetowe poradniki raz logicznie pomyśl. Albo kup sobie aparat, zrób trochę zdjęć. Z całym szacunkiem.
Wyobrażasz sobie reporterkę ze statywem? Paparazzich mówiących "pani się przez sekundę nie rusza!"? Niskie szumy na wysokich czułościach to bardzo ważna sprawa, chyba, że stać cię na porządną lampę błyskową dającą palnikiem w górę. Ale mówimy o aparatach za kilka stów, a taka lampa to drugie tyle conajmniej.
Mrówka napisał/a:
Vibe napisał/a:
Kapeć napisał/a:
Nie zawsze masz przy sobie napierdzielające słońce.
Dlatego kupujesz aparat dostosowany DOBRZE do zdjęć, jakie masz zamiar robić, nie?
Dlatego nie kupiłem pasikonika.
I trza zaznaczyć, że nie "dobrze" a "tak dobrze, jak mnie stać". Wybrałem mydło, beczkę i aberracje, zyskując nad FZ-50 tylko odrobinę szerszy kąt i dużo mniejsze szumy. Opłaciło się. Jeśli chcesz, mogę strzelić ci kilka zdjęć i objaśnić dokładniej, o co mi chodzi.
Wysłany: Nie Cze 08, 2008 12:57
Vibe napisał/a:
Zamiast czytać internetowe poradniki raz logicznie pomyśl. Albo kup sobie aparat, zrób trochę zdjęć. Z całym szacunkiem.
W porządku . Czytałem poradniki, bo wypada. Owszem, teoria mało daje, ale jednak daje. A zdjęć troszkę w swoim życiu zrobiłem, logika w fotografii ma zastosowanie tylko od strony czysto technicznej.
Vibe napisał/a:
Wyobrażasz sobie reporterkę ze statywem? Paparazzich mówiących "pani się przez sekundę nie rusza!"? Niskie szumy na wysokich czułościach to bardzo ważna sprawa, chyba, że stać cię na porządną lampę błyskową dającą palnikiem w górę. Ale mówimy o aparatach za kilka stów, a taka lampa to drugie tyle conajmniej.
Reporter czy paparazzi nie posiada aparatu za kilak stów On posiada obiektyw ze światłem rzędu 1.4 czy 1.8 i tego typu bajery
- Kapeć
Wysłany: Nie Cze 08, 2008 14:39
Kapeć napisał/a:
Vibe napisał/a:
W porządku . Czytałem poradniki, bo wypada. Owszem, teoria mało daje, ale jednak daje. A zdjęć troszkę w swoim życiu zrobiłem, logika w fotografii ma zastosowanie tylko od strony czysto technicznej.
Vibe napisał/a:
Reporter czy paparazzi nie posiada aparatu za kilak stów On posiada obiektyw ze światłem rzędu 1.4 czy 1.8 i tego typu bajery
Nie posiada. f 1.4 do 1.8 występuje przy dużo mniejszych ogniskowych-portretówkach. Niech przykładem będą elki Canona, obiektywy kosztujące od kilku do około czterdziestu tysięcy. Jeśli oglądając wiadomości widzisz tłum fotoreporterów z białymi lufami, to właśnie te szkła. Tylko, że krótsze niż te, które są przydatne paparazzi.
Najdłuższy ma ogniskową 600mm i przy cenie 40kzł ma światło 4.
500mm za 32 tysiące ma również 4.
400mm za tyle samo ma światło 2.8, takie samo jak mój i masa innych kompaktów na początku.
Do 1.4 jeszcze daleeeeeka droga...
I tu, patrz, mówię odwrotnie-zanim podejmiesz temat, poczytaj trochę i miej pewność że to co piszesz nie jest bzdurą. Nie chodzi mi tu o jakieś osobiste wycieczki, ale o to że taka dyskusja mąci ludziom we łbach, a ciebie trudno przekonać, że 4 to nie 2+2,5.
Wysłany: Nie Cze 08, 2008 15:03
Wiem czym są (obiektywy) L Canona. Posiadam aparat tej firmy - 300D. Super jasne Teleobiektywy istnieją. Owszem 200mm to nie 600mm, ale to średnich tele się zalicza.
Vibe napisał/a:
Nie chodzi mi tu o jakieś osobiste wycieczki, ale o to że taka dyskusja mąci ludziom we łbach, a ciebie trudno przekonać, że 4 to nie 2+2,5.
Trudno, a jak. Niech mąci, droga do prawdy bywa ciężka.
- Kapeć