Wysłany: Pon Cze 30, 2008 18:58 tryb macro w telefonie
nie wiedziałam, gdzie zamieścić tego posta, ale stwierdziłam, ze najlepiej pasuje tutaj.
A więc od niedawna posiadam telefon se k800i. Posiada on tryb macro, jednak ja, jako niedoświadczony fotograf i w ogóle niezbyt obeznana w takich technikach, nie za bardzo wiem, jak robić zdjęcia w tym trybie. Wychodzą mi normalne, jakbym wyłączyła ten tryb zdjęcia byłyby takie same, a przecież nie o to chodzi. Proszę o porady i nie śmiać mi się tu, nie moja wina że mi nie wychodzą
Tryb makro powoduje możliwość pomiaru ostrości z bardzo bliskiej odległości od obiektu. Czyli możesz zrobić zdjęcia z bliskiej odległości i przy dobrej ostrości jednocześnie. Zwykle podczas włączonego trybu makro nie ma możliwości zmiany ogniskowej, ale w temacie "telefonowych" aparatów to raczej nieistotne.
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 19:47
czyli że chodzi o to, by ostre były te obiekty znajdujące się bardzo blisko od kamery, tak?
Dzięki za pomoc
_________________ "Żyje się tylko chwilę
a czas -
jest przezroczystą perłą
wypełnioną oddechem
a meble są kanciaste
a ciało - delikatne
a ziemia wszędzie płaska
a niebo nieosiągalne"
Wpisz sobie bejbe w google grafika makro i zobacz jak to wygląda wszystko. Np. owady na liściach, czy też zbliżenia roślin są fotografowane właśnie na trybie makro.
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 21:07
że też wcześniej nie pomyślałam...heh dzięki wielkie Wam
_________________ "Żyje się tylko chwilę
a czas -
jest przezroczystą perłą
wypełnioną oddechem
a meble są kanciaste
a ciało - delikatne
a ziemia wszędzie płaska
a niebo nieosiągalne"
Pomogła: 3 razy Wiek: 17 Dołączyła: 29 Maj 2008 Posty: 488
Wysłany: Wto Lip 01, 2008 22:05 Re: tryb macro w telefonie
Kiki napisał/a:
telefon (...) fotograf
JezusMaryja.
Fotograf i telefon. Brawa.
No, a co do makro, to już wszystko powiedziane. Bliska odległość od 'obiektywu' fotografowanego przedmiotu. No, ale nie przesadzajmy z bliskością w telefonie.
Pomógł: 3 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 424 Skąd: się wziąłem?
Wysłany: Sro Lip 02, 2008 07:21
Kiki, jeśli chcesz aby zdjęcia w trybie makro wychodziły Ci ZNACZNIE lepiej (zwykłe zdjęcia też, filmowanie będzie niezwykle płynne), to wgraj sobie sterowniki aparatu. Instrukcja do wgrywania i pliki do tego potrzebne są na większości for Sony Ericssona. Jeśli nie potrafisz sobie poradzić możesz wbić na moje GG.
PS: Miałem ten telefon kilka miesięcy temu, więc wiem jak wiele rzeczy w nim ulepszyć.
_________________ Czy to lato... czy to zima... to na forum nudy nima!!!