forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Motory,Skutery- opinie
Autor Wiadomość
kOpEr 
Praktykant
W obronie...

Wysłany: Pon Sie 20, 2007 13:24   

Ja tu nie widzę wpadki. Mój ma prądnice ciamajdo. Tak w ogóle, to silnik może mieć i 50 lat, a jeżeli jest zadbany, ma nowe różne rzeczy powsadzane to lekko leci. Dokładniej silnik ma 35 lat, ma nowe łożyska, cylindry itp. Na 2 biegu jedzie w granicach powyżej 100km/h. Mam akumulator żelowy, więc światła lecą cool, ale to już inna bajka. Mechanik powiedział mi, że silnik jest dobrze zabezpieczony i nie wypadnie, a o ramę mam się nie martwić. Baj baj!

Czysta satysfakcja - nieprawdaż Gość?

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Pon Sie 20, 2007 22:36   

Zamknąć się i słuchać :P
Być może będę miał możliwość otrzymania skutera. Nie chce mi sie zakładać oddzielnego tematu, a jestem w tym zielony, więc nie wiem, co mógłbymn wybrać na poczatek. Myślę, że temat jest odpowiedni, wszak to miejsce na opinie o skuterach, także o tych dla ludzo mojego ignorancyjnrgo pokroju ;)

Vibe 
Zaawansowany

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 11:10   

Powiedz, ile pieniędzy. ;)

mr.Radek 
Boss
Jego Wysokość Król

Wysłany: Sro Sie 22, 2007 18:39   

Pieniądze nie grają roli ;) ale tak do ok. 2000 zł.

Vibe 
Zaawansowany

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Sro Sie 22, 2007 22:00   

No to jak nie grają, jak grają?
Używka, szukaj Aprilii, Yamahy, MBK, Kymco.

D@wid
Nowicjusz

Wysłany: Nie Sie 26, 2007 22:10   

Ja mam skuterka Zippa Quantuma jest to bardzo wygodny motorek do podrużowania. Najwięcej nim jechałem 70km/h więc nie moge narzekać. a kupiłem go za 3700zł używany.

Master 
Amator
_ałtsajder_ stunter_

Wysłany: Nie Sie 26, 2007 22:53   

Vibe widzę że masz wiedzę na temat tunigu skuterów. :)

Pokrewne dusze :DD ;-)

Vibe 
Zaawansowany

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Nie Sie 26, 2007 23:41   

Mnie tam skutery nigdy nie interesewały, ja lubię pomerdać nogą.
:D

raynor
Nowicjusz

Wysłany: Pon Lis 26, 2007 21:17   

Wracając jeszcze do dyskusji na temat ogara i wski. Bo wątek co najmniej ciekawy. Tak właściwie obaj panowie nie macie racji. Nie będę nikogo łapał za słówka tylko napisze pare faktów i mitów:
1. silnik z wski w ogarze - nieporozumienie - jako, że w motorynkach jeszcze się to opłaca, bo wystarczy przedłużyć ramę, żeby wszedł silnik, a sam projekt ramy jest dosyć wytrzymały, tak w ogarach nie ma to sensu, bo przeróbka ramy pod taki silnik zrobi z tego ogara gówno, a nie motor. A faktem jest że ogar nie był projektowany do osiągania prędkości powyżej 50 km/h, a co dopiero 100.
2. osiągi silników - no nie ma co gadać, technika idzie do przodu, skutery są rzeczywiście dość szybkie i mocne. Dobry skuter odsadzi ogara dość daleko. Nawet podrasowany silnik z wsk-i jest w stanie rozpędzić leciutką motorynke do około 100-110 km na godzinę. O połowę cięższy ogar nie pojedzie szybciej.
3. romet tuning i przeróbki:
a) szlif wykonuję się raczej po to, żeby maksymalnie wypolerować ścianki cylindra - dzięki temu jest szybszy przepływ paliwa. Lekki przyrost pojemności nam zbyt wiele nie do, chyba że mamy do czynienia z silniekiem z jawki 50.
b) gaźnik z simsona może pomóc jedynie dzięki dyszom, które dostarczają więcej paliwa. Wylot ma co prawda większy, ale to na nic, skoro wlot do cylindra jest standardowo wykonany pod gaźnik rometa (w silnikach czeskich kolanko ma jeszcze mniejszy otwór niż gaźnik)
c) wygląd - ogar sam w sobie może wyglądać pięknie :D . Projekt ma parę mankamentów ale można je zredukować. Najbardziej śmieszny jest tylny błotnik, odstający o 5 cm nad koło. podwyżanie nie ma sensu. Ja niminialnie opuściłem w dół, pozatym stawiam na stopce bocznej, co siłą grawitacji opuszcza botnik gdy motor stoi (na stopkach równoległych kółko zostaje na ziemi). Do tego zamontowałem łądne sakwy - częściowo zasłaniają już lekko zamaskowany mankament. Niestety te przeróbki wpłynęły na bezpieczeństwo jazdy. Dla jednej osoby nie ma problemu, ale na moim ogarze nie pojade nigdy w 2 osoby, bo wtedy jest ryzyko darcia opony o ten obniżony błotnik (prawdopodobnie nic by sie nie stało, ale jeżdżenie to ma być przyjemność a nie strach ze coś zaraz sie stanie). Przedni błotnik można też lekko obniżyć, dosłownie o max 1cm, no i obowiązkowo założyć opony od charta 2.75. Dodają trochę charakteru :D . Wszystkie elementy w kolorze srebrnym odradzam malować chromem. Po paru latach i tak wszystko zszarzeje. Za to istnieje ciekawa pasta do polerowania - aluchrom. Teraz nawet brudny i brzydki silnik moze stać sie wypolerowany z efektem lustra. do 205 można założyć tłumik z jawki - jest troche ładniejszy, no i da sie dostać fabrycznie chromowany. Drobne poprawki o powiedzmy 1-2 cm naprawde pomagają, no i wiemy, że na pewno nasz ogar nie bedzie wyglądał wiesniacko. Co do kwestii technicznych ogara da sie rozpędzić nawet do 80 km, jednak przyspieszenie bedzie słabe. Osobiście polecam wymiane cylindra na 60 ccm (tutaj riposta: wg polskiego prawa silnik jest traktowany jako częsć zamienna inawet jak sobie wrzucimy do ogara silnik 500cc to dalej bedzie to 50tka :) ). Wymiana ta nie da nam supermocy ani v-max u granic możliwości. Po prostu motor będzie równiej chodził, osiągi wzrosną minimalnie - praktycznie zwiększa sie komfort. Troche mocy doda nam stożkowy filtr powietrza (jest na allegro taki dość dobry w chromowej obudowie). Przyrost, jak sie domyślacie, będzie znikomy, na poziomie 5% :) , za to dźwięk motoru bedzie bardziej rasowy (nie ma sie co oszukiwać, dzwięk silników rometa pozostawia wiele do życzenia). Polecam także skrócenie rury wydechowej o jakies 10 cm Głośność zwiększy się minimalnie, no i dostaniemy te kolejne 5%. Po takich przeróbkach poczujemy, że rzeczywiście motor jest zrywny i warto zainwestować w zębatke minimalnie mniejszą na kółku, lub większa w silniku - wtedy rozpędzimy się do większej prędkości, a przyspieszenie pozostanie na poziomie na którym było przed przeróbkami. Co jeszcze mogę powiedzieć - jak ktoś lubi to może zamontować sobie szersze manetki w taki sposób, że będą wystawać troche bardziej niż oryginalne - kierownica minimalnie się nam poszerzy i nie bedzie wieśniacka jakbyśmy sobie włożyli z motorynki : ).

Prosze nie wierzyć w niektóre wpisy na forum. Ja też potrafie tak wyregulować licznik, żeby pokazywał mi 60km/h na pierwszym biegu :) Ogary to bardzo fajne maszyny, szczególnie te z polskim silnikiem - nie są tak mocne od tych czeskich, aczkolwiek wygląd jest troche lepszy, no i pare błędów konstrukcyjnych zostało poprawionych. Dziękuje za uwagę i pozdrawiam

15wojteek15 
Nowicjusz

Wysłany: Wto Lis 27, 2007 20:09   

a co wy powiecie na rometa 50t1 ? (prawie co 205 ) zaraz dam link do swojego monstrum i powiecie czy fajny czy wsyd ;]

[ Dodano: Wto Lis 27, 2007 20:11 ]
http://polskajazda.pl/Motocykle/Romet/50,T-1/16588 < moje moto :P :crazy: oceniać :P

Patryk098
Nowicjusz

Wysłany: Wto Lis 27, 2007 22:06   

Jesli koniecznie to musi być skuter to tylko coś z tych które wymienił Vibe. Osobiście nie polecam skuterów :nana:

Odpowiedz do tematu