forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Prawo Jazdy
Autor Wiadomość
visage
Nowicjusz

Wysłany: Sro Gru 19, 2007 18:43   Prawo Jazdy

Właśnie zaczęłam robić kurs na prawo jazdy. (miałam na arzie tylko 1 wykład a w styczniu będzie pierwsza jazda).

Zastanawiam sie ile przeciętnie robi się "prawko"?

Bo jest duża rozbieżność wśród znajomych-od 3miesiecy do roku.

Jesli masz prawko to ile jes "robiłeś"/"robiłaś"??

Z góry dzieki za odp:)

Wizzard 
Moderator

Wysłany: Sro Gru 19, 2007 18:50   

To zależy od tego jak często będziesz brała jazdy za którym razem zdasz i ile u ciebie w mieście czeka się na egzamin. W Wawie np. na teorie czeka się z miesiąc, a na praktykę nawet do dwóch.

skylinegtr 
Amator

Wysłany: Sro Gru 19, 2007 19:53   

Ja kurs rozpoczęłem 8 stycznia , prawko odebrałem w maju. Robiłem na Spokojne , nie śpiesząc się. Jeśli jesteś już pełnoletnia możesz zrobić prawko w trybie super przyśpieszonym. Wygląda to tak :

1. Idziesz do szkoły w której sie uczysz , mówisz ze spieszy Ci sie z prawkiem , mowisz ze chcesz pominąć wykłady i zacząć od jazd ( będziesz musiała się sama uczyć przepisów w domu )
2. Zaczynasz jazdy . Dobrze by było zacząć na feriach , codziennie wyjeżdżasz 2 godziny i po jakichs 3 tygodniach masz wyjezdzone godziny.
3. Idziesz do WORD-u lub MORD-u ( zalezy gdzie mieszkasz i jaki masz osrodek w miescie lub pod jaki jesteś podporządkowana ). Zapisujesz się na jak najwcześniejszy termin ( teoria + praktyka )
4. Zdajesz egzamin POZYTYWNIE
5. Idziesz do wydziału komunikacji , wpłacasz na prawo jazdy ( chyba cos koło 75 zł )
6. Po jakims niecałym tygodniu odbierasz prawko.

Aktualnie w moim mieśćie egzaminatorzy zapisują na Luty , w każdym mieście jest inaczej , u Ciebie moze być krócej.

Ja robiłem Na spokojnie , chodziłem na wykłady i jazdy miałem rozmieszczone "na luźno".

Straight sections are made for fast cars. Turns are made for fast drivers. - C.McRae

Drift isn't the fastest way trought the corner. It's the most exciting way.. - Keiichi Tsuchiya

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 00:48   

visage napisał/a:
Jesli masz prawko to ile jes "robiłeś"/"robiłaś"??
Ja byłem na 2 wykładach z 30. Jazdy też miałem tylko dwie. Na mieście jedną. :P ;-) W sumie, cały kurs trwał 2 tygodnie. :)

W Warszawskim WORD'dzie na teorię czekałem 3 tygodnie + na jazdę miesiąc + 2 tygodnie na odebranie prawa jazdy, bo wbrew powszechnej opinii, jeździć można dopiero po odebraniu prawa jazdy. nie po zdaniu egzaminu.

Moją przygodę z wyrabianiem prawa jazdy, od pomysłu do odebrania plastikowego kwitka opisałem na stronce (w "artykułach"), której link mam w profilu. visage, w wolnej chwili możesz sobie poczytać. :) Co prawda jest to prawo jazdy kategorii A, ale zasada jest ta sama. ;-)

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 10:18   

Zapisałem się na poprzednich feriach zimowych (końcówka lutego). Na wykładach byłem na 8h (na 20 planowanych). Jazdę obowiązkowo 30h, ale nie śpieszyło mi się, więc 1 raz w tygodniu, raz na 2 tygodnie. Pierwszy egzamin miałem 23 czerwca. Drugi i ostatni końcówką sierpnia.

jak pisali ludzie wyżej - wszystko zależy od tego w jakim Ośrodku Ruchu Drogowego zdajesz to prawo jazdy. W rzeszowskim WORDie obecnie na egzamin trzeba czekac mniej więcej miesiąc i 10 dni.

Ale jeśli zalezy Ci na czasie, to znajdz taką szkółkę i instruktora, który pójdzie CI na rękę i:
- zapisze Cię na egzamin zaraz po wpłaceniu kasy za kurs. Niby jest to niemozliwe, ale jeśli komuś zalezy na czasie jest to normalną praktyką. Więc zapisujesz się do szkółki, wpłacasz wszystkie pieniądze, instruktor wypisuje Ci zaświadczenie, że wyjeżdziłaś już wszystkie godziny i idziesz się zapisac na państwowy egzamin. A wtedy dopiero zaczynasz jazdy i kujesz przepisy ;) Duża oszczędnośc czasu. Powodzenia
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 11:09   

Można też napisać podanie do dyrekcji ośrodka egzaminującego z prośbą o przyśpieszenie egzaminu, ze względu na jakiś bardzo, bardzo, bardzo ważny powód. :)

skylinegtr 
Amator

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 18:54   

Mnich napisał/a:
Można też napisać podanie do dyrekcji ośrodka egzaminującego z prośbą o przyśpieszenie egzaminu, ze względu na jakiś bardzo, bardzo, bardzo ważny powód. :)

Mnichu w 95% procentach nie skutkuje. Kumpel pisal rózne powody ( wyjazd na długi czas za granice itp ) Nic to nie pomogło , przynajmniej w Zamościu

Straight sections are made for fast cars. Turns are made for fast drivers. - C.McRae

Drift isn't the fastest way trought the corner. It's the most exciting way.. - Keiichi Tsuchiya

Mnich 
Moderator
grajek obieżyświat;)

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 18:57   

skylinegtr napisał/a:
Nic to nie pomogło , przynajmniej w Zamościu
W Warszawie podobno pomaga. ;-)

tOny 
Nowicjusz
:P

Wysłany: Pią Gru 28, 2007 01:51   

ja również robie prawko, zapisalem sie gdzies w polowie wrzesnia i na wykladach bylem 7razy i zabrałem sie za jazdy :) do tej pory zdazylem wyjeździc 19 godzin a 8 stycznia 2008 mam egzamin w rzeszowskim WORDzie. Na egzamin czekalem troszke wiecej jak miesiac ale jak juz atos, pisal to nic nowego i tak byłem zdziwiony ze tak szybko - zapisywalem sie pod koniec listopada 29 o ile dobrze pamietam

Wizzard 
Moderator

Wysłany: Pią Gru 28, 2007 10:09   

Mnich napisał/a:
W Warszawie podobno pomaga. ;-)

Tak to prawda. Kumpel zrobił tak 2 razy z rzędu i termin mu przyspieszyli o połowę już drugi raz. Po prostu wrzucają cię wtedy na miejsce które się zwolni.

Ja czekam sobie teraz do 29 stycznia na egzamin więc trzymajcie kciuki XD .

larive 
Początkujący
11 minut

Wysłany: Pią Gru 28, 2007 20:39   

trzymamy ! xD ja sie nie znam małolata jestem długa droga przede mną do 18-stki ;) ;)
3 lata nie w kij dmuchał :jezor: :jezor:

bounce

Neska 
Moderator

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 18:04   

Pozwolę sobie odświeżyć temat, bo pewne pytanie mam.
Czy osoba, która ma ośrodek i zajmuje sie przygotowaniem do egzaminu, jest wykładowcą i instruktorem w jednym, może pełnić funkcję później egzaminatora w tym samym ośrodku?

Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 17:52   

Neska napisał/a:
Czy osoba, która ma ośrodek i zajmuje sie przygotowaniem do egzaminu, jest wykładowcą i instruktorem w jednym, może pełnić funkcję później egzaminatora w tym samym ośrodku?

Zle chyba sformuowałaś pytanie ;) Jeśli ktoś jest właścicielem Ośrodka Szkolenia Kierowców to automatycznie nie może egzaminatorem państwowym przy WORDzie. I odwrotnie: egzaminator państwowy nie może byc zatrudniony w żadnej innej Szkole Nauki Jazdy. Byłby to klasyczny konflikt interesów. Ale dopuszcza się chyba sytuację gdy instruktor po zdaniu odpowiednich egzaminów, zwalnia się z dotychczasowej pracy i zostaje egzaminatorem państwowym. Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale tak Cię zrozumiałem ;)
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Neska 
Moderator

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 19:17   

Nie. Chodziło mi o coś innego, ale pośrednio odpowiedziałeś na pytanie. Ogólnie zastanawiam się, czy wykładowca może być egzaminatorem w jednym.

Deszcz zmyje z szyb brudny śnieg
Tylko pstryk i już nie ma mnie
Czasem bardzo tego chcę
Zostawić wszystkich was
Szukam czegoś przez cały czas
Co zatrzyma mnie ...

Majster 
Początkujący
Optymizm to podstawa

Wysłany: Pią Kwi 18, 2008 01:34   

ja robiłem w sumie 8 miesięcy, z tym, że zdałem za drugim razem... gdybym zdał od razu to bym prawko zrobił w ciągu 6 miesięcy

http://szefmazawszeracje.blogspot.com/

Odpowiedz do tematu