forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Samochody firmy Ligier
Autor Wiadomość
Szymon_1991Lodz 
Nowicjusz
Szymon_1991Lodz

Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 16:39   Samochody firmy Ligier

Czy słyszeliście może o samochodach które możemy prowadzić mając kartę motorowerową?
Oto zdjęcia dla niewtajemniczonych:

Ligier Optima : Zasilany silnikiem benzynowym o pojemności 49,9cm3 , automatyczna skrzynia biegów, maksymalna prędkość 40km/h:
http://www.moto.any.pl/st...er_optima_1.jpg
http://www.moto.any.pl/st...er_optima_8.jpg

Ligier Ambra : Pojemność 49,9cm3 , spalanie 3,5-4,5 l / 100km , maksymalna prędkość: 50km/h:
http://www.moto.any.pl/st...ier_ambra_2.jpg
http://www.moto.any.pl/st...ier_ambra_9.jpg

Jeszcze jest kilka innych samochód które można prowadzić od 13 roku życia, np : Aixam, Microcar, wiecej informacji znajdziecie w sieci.
A to już samochód na kategorię B1: Dostępną od 16lat:

Ligier Nova: Pojemność 50,5 cm3 , spalanie 4,5-5 l /100km, maks. prędkość ok. 100km/h
Tu jest artykuł o tym samochodzie:
http://www.motoforum.pl/22/ligier.html

Może mieliście okazję czymś takim jezdzic? Czekam na wasze opinie...... :>

skylinegtr 
Amator

Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 17:07   

Nie jezdziłem. Ale z góry moge powiedziec ze przy maksymalnej predkosci 50 na godzine ludzie w miescie zatrąbią Cie na smierc. Jesli doliczyc do tego beznadziejne przyspieszenie , 13 latka który nie zna przepisów robi sie sajgon na drodze.

Straight sections are made for fast cars. Turns are made for fast drivers. - C.McRae

Drift isn't the fastest way trought the corner. It's the most exciting way.. - Keiichi Tsuchiya

Aew? 
Moderator
Caged Bird

Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 17:33   

A ja Ci wiem, moim zdaniem i tak już wystarczająco mamy idiotów i bezmózgów na drodze. Było prawko od 18 lat i było dobrze. A taki gość to niech najlepiej sobie tą motorynką jeździ.

It's good to be bad, hate fuels my life so leave me be, cause you can't even begin to imagine how evil I am.

I should just be my own best friend
Not f*ck myself in the head with stupid women.

Vibe 
Zaawansowany

Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 17:38   

Taki silnik nie może mieć więcej niż 5KM, przy całkiem sporej budzie to będzie wolniejsze od roweru, przyspieszenie do tych 50km/h będzie trwało wieczność. Ale nie jeździłem, oczywiście.

MaT! 
Praktykant

Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 11:57   

Ooo a jednak ktos zna ta markę :DD
Mój kumpel a właściwie kumpel kumpla jeździ sobie tą Nova 650 widzieć jak jeździ nie widziałem ale za to widziałem jak stała i powiem ze koles sobie zrobił niezłe nagłośnienie, jak dla mnie to lepiej kupić skuter niż te Auta. Choć na temat gustów nie powinno sie dyskutować :)
Tede - Glokk

Szymon_1991Lodz 
Nowicjusz
Szymon_1991Lodz

Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 12:48   

Mój kolega z osiedla ma Ligiera Optimę II , miałem okazję nawet go poprowadzić, potem szczerze: Silnik chodzi jeszcze głośniej i bardziej trekocze niż w autobusach Ikarus. Do tego co kawałek zatrzymują Cię patrole drogówki, i pytają się co to jest. Odradzam kupno tego samochodu, choć wersja Nova 650 na B 1 może jeszcze być.....ale ogólnie to lepiej kupić skuter.

Wizzard 
Moderator

Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 17:09   

Nie chciałbym mieć wypadku w takim małym plastikowym gówienku ;) .

Chivu 
Nowicjusz
R.o.M.a.N.t.y.K

Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 20:01   

Ten na końcu nie najgorszy. Cena- lepiej nic na jeje temat nie mówić !

chazy 
Nowicjusz

Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 21:31   

Moim skromnym zdaniem, te samochody to zupełny bezsens :/ Kiedyś coś o nich słyszałem..po pierwsze są drogie..po drugie ich osiągi, komfort itd dają wiele do życzenia :/ Uważam, że lepiej poczekać te pare lat i zrobić prawko kategorii B, po czym rozkoszować się urokami jazdy prawdziwym wozem ;) Lecz jeśli ktoś ma kasę na zbyciu i chcę mieć jeżdżącą zabawkę dla trochę większych chłopców, to proszę bardzo..natomiast ja tym autom mówię zdecydowane NIE.

Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 14:07   

No fajne mikrusy, ale nie wiem czy się opłaca. U mnie w szkole chłopak młodszy odemnie o rok (16 lat) dał w łąpę, miał znajomości i ma zarejestrowany motor z licznikiem d0 200km/h na pojazdf o pojemności 50.
Oczywiście nikogo do tego typu zbrodni nie namawiam :P

A samochodziki całkiem fajne..
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania...

HEY

Aew? 
Moderator
Caged Bird

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 18:05   

Szeche napisał/a:
No fajne mikrusy, ale nie wiem czy się opłaca. U mnie w szkole chłopak młodszy odemnie o rok (16 lat) dał w łąpę, miał znajomości i ma zarejestrowany motor z licznikiem d0 200km/h na pojazdf o pojemności 50.
Oczywiście nikogo do tego typu zbrodni nie namawiam :P

A samochodziki całkiem fajne..

@off...
Tia, licznik to moge sobię i 400 założyć ;p A jeżeli rzeczywiście ma motocykl powiedzmy 250-600 to ehm, no sory ale byle pierwszy lepszy policjant zauważy że coś jest nie tak :P
No i potem bubay, ubezpieczyciel ma pretensje, bo koszt ubezpieczenia jest zależny od pojemności pojazdu. No i masz ogólnie przerąbane : >

A samochodziki, tak wypowiadałem się już. No ale te 50cm przeraża, nawet w mieście będzie kiepsko. 400kg na 50cm^3... niech samochód ma 5km co daje 1km na 80 kg masy?
Maluch ma 4 razy wiecej...

It's good to be bad, hate fuels my life so leave me be, cause you can't even begin to imagine how evil I am.

I should just be my own best friend
Not f*ck myself in the head with stupid women.

chazy 
Nowicjusz

Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 18:41   

Aew? napisał/a:
Tia, licznik to moge sobię i 400 założyć ;p A jeżeli rzeczywiście ma motocykl powiedzmy 250-600 to ehm, no sory ale byle pierwszy lepszy policjant zauważy że coś jest nie tak
No i potem bubay, ubezpieczyciel ma pretensje, bo koszt ubezpieczenia jest zależny od pojemności pojazdu. No i masz ogólnie przerąbane : >

Jeśli zauważy ;) Jak będzie się uważało, aby policja nie miała za co zatrzymać do kontroli to będzie w porządku, szczególnie że jakoś rzadko zdarza się, aby policjanci zatrzymali na rutynową od tak sobie, trzeba mieć "szczęście" :)

Szymon_1991Lodz 
Nowicjusz
Szymon_1991Lodz

Wysłany: Pią Wrz 07, 2007 18:00   

Znalazłem kilka filmików o tych brykach :

Oto jak się prezentuje Ligier Ambra:

http://pl.youtube.com/watch?v=wbxdPCZTc5A

Tutaj jest tuningowany Ligier Nova:

http://pl.youtube.com/wat...related&search=

A tutaj jeszcze inny minicar Aixam:

http://pl.youtube.com/wat...related&search=

Więcej filmów znajdziecie w rubryce podobne....

skylinegtr 
Amator

Wysłany: Sob Wrz 08, 2007 14:48   

chazy napisał/a:
Aew? napisał/a:
Tia, licznik to moge sobię i 400 założyć ;p A jeżeli rzeczywiście ma motocykl powiedzmy 250-600 to ehm, no sory ale byle pierwszy lepszy policjant zauważy że coś jest nie tak

Jeśli zauważy ;) Jak będzie się uważało, aby policja nie miała za co zatrzymać do kontroli to będzie w porządku, szczególnie że jakoś rzadko zdarza się, aby policjanci zatrzymali na rutynową od tak sobie, trzeba mieć "szczęście" :)

Trzeba być ślepym żeby nie zauważyć. Policjant , szczególnie z drogówki to nie głupi kołek. Nawet jak motocykl jest zabudowany plastikami to łatwo okreslic czy ma pojemnosc powyzej 50ccm. Nie wkopywał bym sie w to

Straight sections are made for fast cars. Turns are made for fast drivers. - C.McRae

Drift isn't the fastest way trought the corner. It's the most exciting way.. - Keiichi Tsuchiya

Odpowiedz do tematu