forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
SSC Ultimate Aero
Autor Wiadomość
Bastek 
Znawca
Angie =*

Wysłany: Nie Gru 24, 2006 18:31   SSC Ultimate Aero

Oto mój ulubiony samochodzik. SSC Ultimate Aero!

Firma Shelby Super Cars, podjęła nowe wyzwanie i zbudowała auto na podstawie SSC Aero. Moc auta wynosi 1046 KM. Silnik V8 o pojemności 6,3 l. Maksymalna moc silnika osiągalna jest przy 6950 obr./min. Auto waży 1200 kilogramów. 19 calowe koła, tarcze hamulcowe o wymiarach 14 cali, mocowanie na 6 zacisków. Manualna skrzynia biegów posaidająca 6 przełożeń. 100 km/h osiągalne w niecałe 3 sekundy, maksymalna prędkośc to 440 km/h. No a najgorsza wiadomość...auto to kosztuje 654 500 $$$$$ =P

Mała_Pe 
Moderator
Piotruś ;* !

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Nie Gru 24, 2006 18:33   

łe.. brzydkie :P
Mi się nie podoba xP

Bastek 
Znawca
Angie =*

Wysłany: Nie Gru 24, 2006 18:36   

Ale nie powiesz że jakby ktoś Ci takie dawał to byś odmówiła =P

Mała_Pe 
Moderator
Piotruś ;* !

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Nie Gru 24, 2006 18:38   

Nie odmuwiłabym..
Ale później dziadostwo sprzedała i kupiła coś co mi się podoba :PP

Bęsik 
Przyjaciel forum
fAn PoKeMoNóW

Wysłany: Nie Gru 24, 2006 22:30   

gdybym miał taką furę to inaczej bym patrzył jak mi ktoś kiwa na światłach ;]

Justi. 
Przyjaciel forum
szczęśliwa. ^^

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pon Gru 25, 2006 06:29   

Takie sobie :PP
Brzydki kolor :DD

Der_Meister 
Praktykant
People=SHIT

Wysłany: Pon Gru 25, 2006 17:20   

Wole Cobre.... ale musze przyznać że SSC rozkłada Cobre jeśli chodzi o V-max
i pewnie jeśli chodzi o pokonywanie zakrętów też
that you stand for !!

www.dermeister.blog.interia.pl

Czyje to życie? Masz je? Widzisz je?
Czujesz je? Smakujesz je?
Zakręć nim dookoła, a Ja napluje mu w twarz !!

Vibe 
Zaawansowany

Wysłany: Sob Gru 30, 2006 17:38   Re: SSC Ultimate Aero

Angel napisał/a:
Oto mój ulubiony samochodzik. SSC Ultimate Aero!

Firma Shelby Super Cars, podjęła nowe wyzwanie i zbudowała auto na podstawie SSC Aero. Moc auta wynosi 1046 KM. Silnik V8 o pojemności 6,3 l. Maksymalna moc silnika osiągalna jest przy 6950 obr./min. Auto waży 1200 kilogramów. 19 calowe koła, tarcze hamulcowe o wymiarach 14 cali, mocowanie na 6 zacisków. Manualna skrzynia biegów posaidająca 6 przełożeń. 100 km/h osiągalne w niecałe 3 sekundy, maksymalna prędkośc to 440 km/h. No a najgorsza wiadomość...auto to kosztuje 654 500 $$$$$ =P

Nie lubimy cytowania broszur.

Wiesz, gdzie możesz sobie to wsadzić? ;-)
TO nie jest Bugatti. I nie będzie. 46 koni więcej w tabelce-na nic. Pamiętaj o momencie obrotowym. Pamiętaj o tym, że to jest V8. Fakt, że mocno rozdłubane, ale z początku to się nazywalo chevy-small-block i korzenie tego silnika sięgają lat 60-tych. W Bugatti cylindrów jest dwa razy więcej.
Ta V8 jest wyżyłowana do granic. Daję jej 8-10 tysięcy kilometrów. Nie dotrze się jeszcze, a zatrze. W 16 cylindrach Bugatti jest jeszcze spory potencjał. 1500km jest spokojnie do osiągnięcia. Jednak to już sporo roboty przy aerodynamice. Należy tu także pamiętać o napędzie. Bugatti-4X4. Shelby-tył. Nie trzeba chyba mówić, jak kolosalna to różnica?
Skrzynia biegów. w Veyronie-7biegowa sekwencja. Do tego chyba coś w rodzaju launch control jak w enzo.
Widziałem kiedyś filmik. Wyścig na 1/4 mili. Kosmicznie rozdłubana Łada 2107 i Ferrari 360CS. Łada wygrała. Potem gdzieś czytałem, że po kilku wyścigach wybuchł silnik.
Zapomniałem jeszcze o alternatywnie: Weineck Cobra. 1100KM, 1.9s do 100km/h.

Słowem: Bugatti to naprawdę dopracowany sprzęt. Budowany przez lata. Shelby-wielki silnik w zbyt słabym podwoziu. Takie cuda powstają w przydomowych garażach średnio zdolnych konstruktorów. Na 1/4 może były by jakieś szanse na wygranie Shelby. Jednak na torze:masakra. Dopracowanie Shelby tak, jak Bugatti po prostu kosztowałoby za dużo. Shelby musiałby sprzedać całą swoją firmę ;-)

[ Dodano: 2006-12-30, 22:40 ]
A-co do top-speeda.
Powiem najkrócej: ha, ha, ha. Poproszę atest gps-a, który to zmierzył. "Sranie w banie". No, chyba, że to przypuszczenia. Wtedy zwrócę honor.

[ Dodano: 2006-12-30, 22:41 ]
I jeszcze wsiuńskość Shelby...żeby to pokazać...o, angel, jak masz na nazwisko?

skylinegtr 
Amator

Wysłany: Nie Sty 07, 2007 15:06   

Vibe kolego mój drogi. Jesli dla Ciebie ten silnik o mocy troszke ponad 1000 koni przejedzie 10 tys kilometrów to radze poczytac troche lektury na temat silników i ich mozliwosci. Amerykańskie silniki wytrzymują ogromne moce , niektóre Top Fuel mają po 3000 koni i jeżdżą bardzo duze ilosci wyscigów bez żadnych uszczerbków na zdrowiu. Wiesz moze ze silnik z bugatti w początkowych testach topił się ?? Tłoki wgryzały sie w tuleje , a głowice łączyły sie z blokiem tworząc jedną całosc?? Wiesz ze projekt silnika W16 był oparty na W12 audi ?? Bugatti to jedna kupa złomu , jak za tą cene. Bugatti nie testowano na Nurburgringu. Powód?? Bo nie dała by rady chociazby Enzo czy navet Z06. Wracając do tematów V8. Wiesz w ogóle czym rózni sie small block od big blocka ?? Wiesz co to w ogóle jest moment obrotowy ?? Kolega przedstawił samochód który jego zdaniem jest godny uwagi a Ty wjeżdżasz z cytatami z broszur. Bugatti wyprodukowało Veyrona bo musiało to zrobic , sam piszesz ze zapowiadało go kupe lat. Bugatti na torze wypadło by na pierwszym zakrecie. Skrzynia ze sprzegłem wazy wiecej od konkretnej V8. Dla mnie Veyron całe zycie bedzie kupą złomu za ogrom kasy. Silnik o takiej mocy mozna było by zrobic o wiele mniejszym kosztem i miałby lepsze parametry.

Straight sections are made for fast cars. Turns are made for fast drivers. - C.McRae

Drift isn't the fastest way trought the corner. It's the most exciting way.. - Keiichi Tsuchiya

Vibe 
Zaawansowany

Wysłany: Nie Sty 21, 2007 20:10   

skylinegtr napisał/a:
Vibe kolego mój drogi. Jesli dla Ciebie ten silnik o mocy troszke ponad 1000 koni przejedzie 10 tys kilometrów to radze poczytac troche lektury na temat silników i ich mozliwosci. Amerykańskie silniki wytrzymują ogromne moce , niektóre Top Fuel mają po 3000 koni i jeżdżą bardzo duze ilosci wyscigów bez żadnych uszczerbków na zdrowiu. Wiesz moze ze silnik z bugatti w początkowych testach topił się ?? Tłoki wgryzały sie w tuleje , a głowice łączyły sie z blokiem tworząc jedną całosc?? Wiesz ze projekt silnika W16 był oparty na W12 audi ?? Bugatti to jedna kupa złomu , jak za tą cene. Bugatti nie testowano na Nurburgringu. Powód?? Bo nie dała by rady chociazby Enzo czy navet Z06. Wracając do tematów V8. Wiesz w ogóle czym rózni sie small block od big blocka ?? Wiesz co to w ogóle jest moment obrotowy ?? Kolega przedstawił samochód który jego zdaniem jest godny uwagi a Ty wjeżdżasz z cytatami z broszur. Bugatti wyprodukowało Veyrona bo musiało to zrobic , sam piszesz ze zapowiadało go kupe lat. Bugatti na torze wypadło by na pierwszym zakrecie. Skrzynia ze sprzegłem wazy wiecej od konkretnej V8. Dla mnie Veyron całe zycie bedzie kupą złomu za ogrom kasy. Silnik o takiej mocy mozna było by zrobic o wiele mniejszym kosztem i miałby lepsze parametry.

Może trochę przesadziłem, ale 1000konnym small blockiem nie przejadę stu tysięcy. Ilość wyścigów...a ile to kilometrów? CZtery wyścigi-kilometr. ile wyścigów przejedzie taki silnik?Ze względu na swoją budowę(generalizuję, chodzi mi o wsystkie V8/10 z vipera) potrafią przejechać naprawdę dużo. Zresztą...ja tak przyzwyczajony do czytania o japońskich twincamach(2.0, 16zaworow i koni tyle, co z z06).
Borszur ja nie czytał ;-)
A..top fuel...co tam jest seryjnego? Blok?
Veyron od początku był dla mnie kupą złomu, a nie samochodem sportowym. Jaki, kurde, jaki sportowiec waży prawie dwie tony? To nie jest wóz sportowy, tylko luksusowy. Power jest dodatkiem. Sprzęta jest dobry na jedną czwartą. Nic dalej. Taki mastodont.
A ja zawsze lubiłem Elise;-)
Co do grzania...nie wątpię. Ale przecież suprze też się grzeje czwarty i piąty gar;-)
To tak se napisałem, bo nie lubię Shelby.

Genialny nick. Szkoda, że u nas tego nie ma i nie będzie.

skylinegtr 
Amator

Wysłany: Czw Sty 25, 2007 12:40   

Tak sie składa że jest juz kilka , ale niestety nie ma zadnego R34 , tym bardziej na specu.
Co do supry : Nie lubie całej gamy 2JZ. Fakt ze to dobre silniki , ale wole RB26 od nissana.
Pisząc o grzaniu nie chodziło mi o nadmierną temperature , tak jak pisałem silnik z veyrona topił się. Jesli chodzi o supre to 4,5,6 cylinder nabiera zbyt duzej temperatury spowodu systemu doładowania w jakim działają turbosprezarki. Mimo to ze jest to Twin Turbo , sprezarki są niezsynchronizowane. Jedna działa z dolnego zakresu , druga z górnego zakresu obrotów. Jesli bedziesz jezdzic w dolnym zakresie , druga sprezarka odpowiedzialna za doładowanie w górnym zakresie bedzie sobie odpoczywac. Częsc kolektora wydechowego będzie narazona na wiekszy napór gorętszych spalin. W RB jest podobny problem , ale łatwo go zlikwidowac.

Straight sections are made for fast cars. Turns are made for fast drivers. - C.McRae

Drift isn't the fastest way trought the corner. It's the most exciting way.. - Keiichi Tsuchiya

Vibe 
Zaawansowany

Wysłany: Pią Sty 26, 2007 09:24   

skylinegtr napisał/a:
Tak sie składa że jest juz kilka , ale niestety nie ma zadnego R34 , tym bardziej na specu.
Co do supry : Nie lubie całej gamy 2JZ. Fakt ze to dobre silniki , ale wole RB26 od nissana.
Pisząc o grzaniu nie chodziło mi o nadmierną temperature , tak jak pisałem silnik z veyrona topił się. Jesli chodzi o supre to 4,5,6 cylinder nabiera zbyt duzej temperatury spowodu systemu doładowania w jakim działają turbosprezarki. Mimo to ze jest to Twin Turbo , sprezarki są niezsynchronizowane. Jedna działa z dolnego zakresu , druga z górnego zakresu obrotów. Jesli bedziesz jezdzic w dolnym zakresie , druga sprezarka odpowiedzialna za doładowanie w górnym zakresie bedzie sobie odpoczywac. Częsc kolektora wydechowego będzie narazona na wiekszy napór gorętszych spalin. W RB jest podobny problem , ale łatwo go zlikwidowac.

Wiesz, czego ja nie lubię? Samochodów do jeżdżenia po szosach ;-)
Ogółem-mój samochód marzeń-niezbyt duża moc, mała masa, dobre rozłożenie na przód/tył, napęd na Torsenie, i opony z kolcami. zima.
Patent na dwie turbiny-BMW się chwaliło, kiedy zrobiło to w dieslu
BTW: offtopic. W kwestii ssc to nie wnosi nic, więc dajmy sobie spokój

Nie ukrywam, że sie nie znam. Pamiętam tylko twin cama z Nissana 100NX, 2.0. Już na stocku z zerową mocą(jakieśtam 150KM) świetnie chodził. Ciekawa skrzynia była w nim. 5 biegów. Krótka-100km/h na ostatnim biegu przy 3700rpm. Fakt, ze to się kręci wyżej, ale mimo wszystko wysoko. Napęd na przód :/
Ale sprzęt ogólie mały-200SX/jakakolwiek silvia to przy nim krowa. I felgi 14' nie wyglądały tragicznie :lol:

maxik3
Nowicjusz

Wysłany: Pon Lut 19, 2007 05:58   

drugi watek o tym jaki to veyron jest słaby ludzie te wasze samochdy które są bardziej szybsze od bugatti to moim zdaniem jakieś scierwa

Metalliczna 
Amator
BabaJaga

Wysłany: Czw Mar 01, 2007 17:47   

brzydkie to auto już maluch jest ładniejszy
to tylko moje zdanie
każdy ma inny gust

skylinegtr 
Amator

Wysłany: Sro Kwi 04, 2007 17:21   

SSC Ultimate aero osiagnał na torze w nardo cos lekko ponad 370 km/h . Trakcja nie pozwala na rozwiniecie wiekszej

Odpowiedz do tematu