Witam szanownych czytelników, użytkowników i gości, w tej oto mojej skromnej realcji? Albo raczej własnych odczuciach na temat targów 2007 IC + JC w Cząstkowie Mazowieckim.
Targi miały miejsce 8-9 września (sobota, niedziela) Miałem okazje albo przyjemność uczestniczyć w tych targach 9 września. Ogólne wrażenia bardzo fajne, moc przedstawicieli handlowych, wystaw i oczywiście samochodów czyli rzeczy na której głównie się skupiłem. W tym roku IC gościł znaną wielu ludzią w polsce grupę Dunlop No Limit VTG Racing Team
Producenci części zamiennych i wyposażeń warsztatów Targi IC 2007
Lista producentów jest dość obszerna, może nie będe spisywał wszystkich tylko skorzystam z materiałów które można było znależć w ulotce informacyjnej.
Dość spora, nieprawdaż?
Oczywiście jak można było się spodziewać najchętniej odwiedzanymi stoiskami były
Bosh, Valeo, SKF, Castrol, Febi i kilku innych. Mnie osobiście zaciekawiło stoisko Gutmann'a Messtechnik'a który prezentował możliwości Mega Macsa oraz jego najnowszej aktualizacji, do której mam dostęp jak i do Mega Macsa, bardzo fajne urządzonko. Oszczędza naprawdę sporo czasu przy naprawie samochodu. Istniała możliwość użycia tego urządzenia na motocyklu Triumph Daytona co niektórzy czynili. Drugim bardzo ciekawym stoiskiem na którym przedstawicielami byli ludzie z dalekiego wschodu a dokładniej z wysp japońskich była firma Exedy Clutch, która produkuje sprzęgła. Ogromna oferta, sprzęgła karbonowe, dwumasowe, standardowe, sportowe i użytkowe. Czego tylko dusza zapragnie, szkoda tylko że cena była ekhm powiedzmy sobie szczerze o 60% wyższa niż Valeo. Ale jakość to jakość. Dalej OSRAM ze swoim oświetleniem, co by nie powiedzieć podneonowana nową Piątka ze stajni BMW wyglądała nawet nieźle, ale większe wrażenia zrobiła na mnie nowa jednostka napędowa BMW skonstruowana w układzie V8. Taki mały potworek, a żeby nie było że tylko B EM WE ma fajne silniki dopatrzyłem się też nowej jednostki napędowej stajni Damiler-Chrysler/Mercedes-Benz V8 tylko o większej pojemności. Było na co popatrzeć. Jak zwykle Bosch się popisał, nowe sportowe pompy o potężnych przepustowościach, elektronika i cały osprzęt samochodowy w zakresie asortymentu. Wszystko na najwyższym poziomie. Tak przechadzając się po stoiskach, przy jednym z nich chyba jakimś włoski, była to bogdaj freccia zauwazyłem Lamborghini Gallardo. Kawałek samochodu, kilka fotek uff... na tym mógłbym zakończyć moją skromną misje zwiadowczą.
Strona "biesiadna"
Jak się można było spodziewać, nie samymi kluczami i smarem żyje człowiek. IC soldnie zadbało o dawkę emocji i śmiechu. Gościem spcecjalnym tegorocznych targów był Cezary Pazura (Ah nawet udało mi się podać mu ręke) Który tworzył dobrą atmosferę przy scenie głównej od czasu do czasu rzucając trafnym żartem albo anegdotą. Na scenie miały miejsca różne zawody, ArmWrestling, Alko Gogle i na zapleczu firmy miały miejsce zawody drużyn mechaników w usuwaniu usterek na czas. Czaruś jak to bywa został rozgromiony na ręke przez jakiegoś gościa po 6 piwach, który wygrał zestaw nagłasniający Sony wartości 5000zł.
Największym powodzeniem oczywiście cieszyły się tańce i pokazy mody kobiet z formacji V6 które były o wiele mocniej oklaskiwane niż sam Pazura a nawet uczestnicy konkursów
I wszystko to dla mnie przynajmniej było by niedosytem gdyby nie stające Muscle Cary nieopodal sceny. Na targach były dwa miasteczka, samochodów rajdowych szosowych. I samochodów typu Drag Race które biorą udział w wyścigach na 1/4 mili. Było tam pięć potworów które udało mi się sfotografować i widzieć je w akcji. Jak to mówią muzyka dla uszu fana motoryzacji. Pierwszym z tych samochodów był Chervolet Chevy o pojemności 10l bez turbodoładowania, N2O na silniku wolnossącym ten potwór miał 800km i ten dzwięk, typowe Muscle Car. Następną "bryką był Dragster, niestety oprócz tego że miał opony szerokości 600mm i nie ściga się on w Polsce ze względu na warunki nie dowiedziałem się nic. Kolejny można powiedzieć czarny koń zespołu VTG to Typhoon GMC. Czyli nasz stary popularny amerykański GMC tyle że z największą dostepną turbiną Turboneticsa, silnikiem od Vetty LT1 tyle że o pojemności 6.3l a nie 5.7 na mokrym wtrysku nitra. Ogólem 12xxkm a przyśpieszenie do 300 niewiele ponad 10sek. Kolejny monster to Vetta Stingray do której został wsadzony też LT1 z vetty nowszej generacji. Jest to najprawdopodobniej jedyna tego rodzaju Vetta w napędzie na dwie osie (4x4) Tak jak wyżej, jednostka 6.3l, turbina robiona na zamówienie w USA i oczywiście dwie sportowe pompy firmy Bosch. Samochód osiąga grubo ponad 1200KM. Właściciel serwisu VTG zapowiedział że w chwili obecnej samochód ten jest w fazach testu na których wyciąga moc 2000km. Producent zapewnił że turbina ciągnie do mocy 2200km. Ten wózek ma 9s na 1/4 mili. Imponujące prawda? I w sumie ostatnim cackiem z tej stajni jest obecnie testowane Chevrolet znów tyle że tym razem chyba każdemu znane Camaro SS. Przy osiągach póki co nie ma szans z Tajfunem czy Vettą ale już teraz dobija do 900km, więc może być ciekawie. Znów kawałek spacerku, o jaka miła niespodzianka. 911 Carrera, zdjątko i idzemy dalej, wkońcu tą bryke zna każdy. Około godziny 15:30 odbył się pokaz delikatnych możliwości Chevy, ruszanie bez burnouta takim potworem nie jest łatwe, czego dowdem będą zdjątka które posegreguje do galerii i wrzuce potem linka. Kilka podjazdów burnoutów i właściciel pozwolił tłumowi zobaczyć co znajduje się pod maską potwora. Czyste, bez turbin, icoolerów zbędnych cacek 10l jednostka napędowa. Piękny widok. Po zobaczniu engina można było się domyśleć dlaczego tak telepało samochodem na wolnych obrotach.
I wszystko w tym samochodzie jest piękne, tylko dwie rzeczy zasmucają. Gdy właściciel spytany ile ten samochód pali powiedział 300l na 100km wszystko stało się jasne, teraz już wiem dlaczego tak śmierdziało 98 oktanówką po zapaleniu tego monstrum. Standardowo 500mm opony i kosmiczne przyśpieszenie, czegóż chcieć więcej?
Powrót
No tak wszystko co dobrze szybko się kończy, niestety z powodu problemów z autokarem spóźniliśmy się na targi i mielismy tylko 4h na obejrzenie wszystkiego, ale warto było.
Linki do zdjęć ->
_________________ There is no love, there is no friendship... only hate fills my heart. Hate me, detest me, blame me, kill me... I don't care, there is no love.
It's good to be bad, hate fuels my life so leave me be, cause you can't even begin to imagine how evil I am.
I should just be my own best friend
Not f*ck myself in the head with stupid women.