Co prawda młodsze dzieci szybciej będą pozyskiwały nowe informacje, ale czy tak młode dzieci są gotowe by iść do szkoły ? To duża presja na 7 latków, więc dla 6 latków będzie ona jeszcze większa. Takie dzieci mogą bać się szkoły. Dlatego nie wiem czy jest to dobry pomysł ..
_________________ Zaufanie, to wielki przywilej. Zaufać, to wielkie wyzwanie.
Pomogła: 7 razy Wiek: 22 Dołączyła: 11 Wrz 2007 Posty: 1078 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Sie 20, 2008 21:51
Milano napisał/a:
w pozostałych kraja Europy i tam dzieci nie mają takich problemów z analfabetyzmem.
LOL. Wiesz jaki poziom nauki jest na zachodzi i w USA? Co Ty piszesz?
Ja w Niemczech chodzilam w wieku 5 lat do zerowki, rok pozniej mieszkalam juz w Polsce i znowu szlam do zerowki.
Nie wiem czy to dobry pomysl czy nie, ale chyba lepsze jest dluzsze dziecinstwo. Jak juz pojdziesz do szkoly to tylko sie uczysz, uczysz, a jeszcze pozniej pracujesz, pracujesz.
Co do nauki jezykow obcych jestem za. Dzieci szybciej sie ucza. Nie musza od razu swietnie pisac i mowic. Maja uczyc sie podstaw.
Pomogła: 5 razy Wiek: 14 Dołączyła: 14 Sie 2008 Posty: 471
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 23:17
pamiętam jak byłam w pierwszej klasie i dowiedziałam się, że mamy tylko w 3 dni pięc lekcji i mówiłam mamie "mumusiu jaka szkoda, że tylko w poniedziałek, środę i czwartek (dni wymyślone) mamy pięc lekcji. nie mogę się doczekac pierwszej lekcji". pamiętam też dobrze, jaka byłam spragniona wiedzy, chciałam się tyle dowiedziec. a po 7 latach edukacji wiem tylko cząstkę tego czego chciałabym się wiedziec. w szkole zobaczyłam, że nie ma uczciwości ani sprawiedliwości. nauczyłam się pierwszych kłamstw, intryg i twarzy z niewinnym uśmiechem nie wyrażającym rzadnych uczuc. szkoda mi tych dzieciaków, że tak szybko tego doświadczą. jednak państwo chce, żebyśmy je utrzymywali już od 18 lat.
według mnie to wprowadzenie edukacji w szkole od 6 lat nie jest konieczne. Dziecko w pierwszej klasie i przedszkolu uczy się tego samego. Nazwałbym zerówkę pierwszą klasą, a dzisiejszą pierwszą w ogóle bym usunął.
_________________ Czy wiesz, że z gnidy jest i zawsze będzie wesz?
_______
Kocham Edzię Górniak!
czyli co, jeśli bym szedł do podstawówki w wieku sześciu lat to maturę bym pisał mając 17 lat? No właśnie. Może i wymyślam teorie spiskowe, ale związki nauczycielskie od dawna są za ponownym wprowadzeniem liceów czteroletnich bo nauczyciele się nie wyrabiają z materiałem.
Lepiej by było, gdyby się zajęli znalezieniem porządnych nauczycieli i zwiększeniem im płac. W tym momencie, uczą mnie tacy, że czasami się płakać chce na lekcjach (albo spać, w zależności od momentu).
Po co dzieci 6 letnie do szkoły? Niech lepiej zwiększą zakres nauczania w przedszkolu i dadzą im trochę czasu na słodką nieświadomość brutalności świata, którą i tak odkryją, ale później, być może lepiej przygotowani na ten chory świat.
Ludzie do czego to dochodzi, żeby rząd decydował za moje dzieci. Jak se chcą wprowadzać jakiekolwiek zmiany to niech je uwzględnią wstecz i sami dla zasady poślą swoje dzieci już dorosłe na rok do szkoły z gnojkami po 130 cm w ławkach, wtedy jestem za.
_________________ Show me colours of your life beautiful and nice ~~