forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
6latki w szkole?
Autor Wiadomość
Aguś 
Moderator
Księżniczka.

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 10:10   6latki w szkole?

Cytat:
W marcu pod obrady Rady Ministrów trafią założenia zmian w systemie oświaty, które pozwolą sześciolatkom wcześniej rozpoczynać edukację. Nad założeniami pracuje Ministerstwo Edukacji Narodowej.

Obecnie w MEN prowadzone są analizy demograficzne i finansowe, które pozwolą właściwie ustalić harmonogram wprowadzanych zmian.
„Nie ma jeszcze wiążących ustaleń w tej sprawie, ale zakładamy, że zmiany będą wprowadzane etapami. Pierwsza grupa sześciolatków najprawdopodobniej trafi do szkoły 1 września 2009 r.” - uważa Katarzyna Hall, Minister Edukacji Narodowej.
W tej chwili, na początku planowania, MEN zakłada, że datą, od której wszystkie sześciolatki będą miały obowiązek uczęszczania do szkoły, może być 1 września 2011 r.

Zmiany dotyczące edukacji sześciolatków, wiążą się z koniecznością dopasowania całego systemu oświaty. Będzie to wymagało m.in. dokonania zmian programowych i odpowiedniego przygotowania nauczycieli, tak, aby treść i sposób kształcenia były przystosowane do możliwości ucznia związanych z etapem jego rozwoju. Celem MEN jest też doprowadzenie do sytuacji, w której pięcioletnie dzieci będą uczęszczały do przedszkola, co ma lepiej przygotowywać dzieci do pójścia do szkoły, zarówno pod kątem intelektualnym jak i ich rozwoju społecznego. Celem tych działań ma być też m.in. wyrównywanie szans edukacyjnych dzieci z terenów wiejskich.

Planowane zmiany organizacyjne i programowe mają także doprowadzić do lepszego przystosowania systemu edukacji do potrzeb gospodarki. Absolwenci szkół zaczną rok szybciej niż obecnie wchodzić na rynek pracy.

Obecnie obowiązek szkolny dotyczy siedmiolatków. Sześciolatki mają obowiązek uczestniczyć w tzw. rocznym przygotowaniu przedszkolnym. Dzieci pięcioletnie na terenach miejskich w bardzo dużym odsetku uczęszczają do przedszkoli, natomiast na terenach wiejskich jest to obecnie zjawisko relatywnie rzadkie. Maturę zdaje uczeń dziewiętnastoletni (licea) lub dwudziestoletni (technika).

W zdecydowanej większości krajów europejskich sześciolatki rozpoczynają już naukę w szkole, zaś osiemnastolatki zdają maturę i rozpoczynają studia.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Dzieci powinny zaczynać naukę wcześniej? Jeśli tak, to czy miałby być normalny system z ocenami itd? Klasy tak liczne jak teraz? (często nawet ponad 30 dzieci...)

Myślicie, ze taka zmiana coś poprawi na lepsze? Właściwie to co konkretnie ma poprawiać?

Cytat:

Celem tych działań ma być też m.in. wyrównywanie szans edukacyjnych dzieci z terenów wiejskich.
Dzieci pięcioletnie na terenach miejskich w bardzo dużym odsetku uczęszczają do przedszkoli, natomiast na terenach wiejskich jest to obecnie zjawisko relatywnie rzadkie.

Swoją drogą, myślałam,że takie rzeczy to się działy w epoce średniowiecza.
Z tego co obserwuje to OGROMNA ilość 5latków (baaa, 4latków też (!) ) uczęszcza do przedszkola i to nie tylko w miastach.
Podział na dzieci "miejskie i wiejskie" już dawno jest niekatulany (przynajmniej jeśli chodzi o podział edukacyjny) ,ale widzę, że osoby, które zasiadają na tak ważnych stanowiskach ... ech, nie napisze co myślę, bo jednak jestem kulturalną dziewczynką :mrgreen:

Dodam tylko, że w szkołach wiejskich często warunki do nauki są lepsze, chociażby przez to, ze klasy nie są tak liczne...

jeśli ministerstwo chce wprowadzać takie zmiany to niech poda konkretne powody, a
nie jakieś durnoty ludziom wciska.

Ciekawa jestem jakie są Wasze opinie na ten temat.
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie. ;)

Notatki.

Delete 
Nowicjusz

Wysłany: Wto Mar 18, 2008 10:33   

W młodym wieku szybciej i łatwiej przyswaja się naukę - Zgoda. Ale dzieci, które uczą się jeszcze mówić? No bez przesady. Najlepiej dać im jeszcze liczbowy system oceniania... (1-6).

Widzisz Aguś, Oni muszą pokazać, że coś robią. Ale czy dobrze? To nieistotne, "liczy się gest."

Wizzard 
Moderator

Wysłany: Wto Mar 18, 2008 13:01   

Skoro teraz w klasach 1-3 nie ma liczbowego systemu oceniania tylko jakieś tam opisowe oceny to jak zaczną się uczyć dzieci rok młodsze na pewno nie wprowadzą liczbowych ocen...

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Wto Mar 18, 2008 13:21   

Rządząca ekipa nie ma się czym pochwalić, więc bierze się za naprawę edukacji. Ale zawsze tak było. Tylko dzieci szkoda, bo one na tym zamieszaniu jak zwykle stracą pewnie najwięcej
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

Kermit 
Praktykant

Wysłany: Wto Mar 18, 2008 22:47   

A później i tak okroją program do dodawania. Odejmować można już kalkulatorem więc po co.

Zamiast zająć się udoskonaleniem tego, co jest, chcą zrobić kolejny wywrót. Nie widzę sensu.

Wizzard 
Moderator

Wysłany: Wto Mar 18, 2008 23:01   

Kermit napisał/a:
A później i tak okroją program do dodawania. Odejmować można już kalkulatorem więc po co.

Zamiast zająć się udoskonaleniem tego, co jest, chcą zrobić kolejny wywrót. Nie widzę sensu.

Ojj zdziwiłbyś się ;) . Mój brat jest teraz w pierwszej klasie podstawówki i sam jestem w szoku jak szybko oni lecą z tematami w porównaniu do tego co było za moich czasów (jak to fajnie brzmi :P ) .

Kermit 
Praktykant

Wysłany: Wto Mar 18, 2008 23:05   

Wizzard, mam brata w trzeciej klasie podstawówki i jestem zgoła innego zdania :)

Natomiast wierszyki w podręcznikach do polskiego są, delikatnie mówiąc, dziwne. Zamiast wrzucić Brzechwę, Tuwima, to dają jakieś pseudo poetyckie coś.

Wizzard 
Moderator

Wysłany: Wto Mar 18, 2008 23:55   

To ja nie wiem może mój braciak trafił na taką szkołę albo ja chodziłem do jakiejś specjalnej :P .

Monia* 
Zaawansowany
Milanella ;-)

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 00:02   

Wizzard napisał/a:
Ojj zdziwiłbyś się ;) . Mój brat jest teraz w pierwszej klasie podstawówki i sam jestem w szoku jak szybko oni lecą z tematami w porównaniu do tego co było za moich czasów
Teraz to w ogóle ich poziom to porazka.

Wizzard napisał/a:
albo ja chodziłem do jakiejś specjalnej :P
I to wszystko wyjasnia :P

Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 08:53   

Zaraz nie rozumiem oni chcą przesunąć edukację całą że dzieciaki zaczynałyby w wieku 6 lat ale też z tym pisali szybciej maturę czy może dodają jeden rok żebyśmy więcej pojeli?

Zresztą chciałam się odwołać
Cytat:
W zdecydowanej większości krajów europejskich sześciolatki rozpoczynają już naukę w szkole, zaś osiemnastolatki zdają maturę i rozpoczynają studia.

Tak, tak najprawdziwsza prawda. Pomineli jeden drobny szczegół. Jak dziecko w takiej załóżmy Brytanii przychodzi do pierwszej klasy to nie sadzają go od razu w ławce, nie każą pisać liter w zeszycie, dodawać i odejmować biegle do 10 czy tam 20.
Mam teraz brata w pierwszej klasie i gdyby rok temu zaczał taką edukację jak ma teraz to podejrzewam że by się nie wyrobił, bo ma sporo tego wszystkiego, czasem nawet jako dobra siostra mu pomogę coś pomalować (odprężające zajęcie) czy napisać i wiem że taka pomoc występuje też w innych domach gdzie są pierwszoklasiści.
Chociaż trzeba też pamiętać, że oni są dziećmi głównie wychowaymi na cartoon network, gry komputerowe i inne paskudztwa, a to im troche tego rozumku odbiera. :/
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania...

HEY

Wizzard 
Moderator

Wysłany: Sro Mar 19, 2008 09:06   

Szehe napisał/a:
Chociaż trzeba też pamiętać, że oni są dziećmi głównie wychowaymi na cartoon network, gry komputerowe i inne paskudztwa, a to im troche tego rozumku odbiera. :/

Ojj z tym się zgodzę. Ja w wieku mojego brata nie miałem problemów z nauką, za to on ma dość spore. Inną kwestią jest to, że przynajmniej mój brat ma takie podręczniki, że czasami ja czytam po 10 razy jedno zadanie bo nie wiadomo o co w nim chodzi, a jak ma zrozumieć to 7 letni dzieciak. Nie dosyć, że te ich książki są gówniane to muszą nosić ich tyle, że plecak mojego brata jest tak ze 2-3 razy cięższy od mojego :P .

W sumie z tego co ja pamiętam to w pierwszej klasie na początku zamiast od razu pisać rysowaliśmy jakieś szlaczki, na matmie mieliśmy jakieś tam dodawanie, a tutaj w pierwszej klasie już mają mnożenie, dzielenie, zbiory, grafy, zadania z niewiadomą, dodawanie, odejmowanie więc wydaje mi się, że to jest zbyt dużo jak na pierwszą klasę podstawówki :P .

Aguś 
Moderator
Księżniczka.

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 09:21   

Delete napisał/a:
Oni muszą pokazać, że coś robią.
w dupy niech sie ugryzą z taką robotą.

Kermit napisał/a:

Natomiast wierszyki w podręcznikach do polskiego są, delikatnie mówiąc, dziwne. Zamiast wrzucić Brzechwę, Tuwima, to dają jakieś pseudo poetyckie coś.
zgadzam się.

Mój brat jest w czwartej klasie. Siedzi nad lekcjami o wiele dłużej niż ja. Ale on bardzo dobrze sie uczy, średnia 4,9. Tylko,że jest tak ambitny,że dla niego to za mało...
Program nauczania ma całkiem inny. Jedynie matematyka taka sama. Powiem Wam, że często ja mam problemy rozwiązaniem jego zadań domowych, np z przyrody...

System edukacji leży. leży na całości. Uczymy się zbyt wielu rzeczy teoretycznych, za dużo każą wkuwać na pamięć. ortografia i gramatyka języka polskiego? Ja tego w liceum nie mam. Pytania problemowe, analizy tekstu. Brakuje czwartej klasy liceum... Brakuje 8letnich podstawówek.
No i, nie wiem jeszcze jak w innych szkołach,ale jak ja tak patrze, to ciężko, ciężko zaistnieć z talentem . Obojętnie jakim. Rzadko znajduje sie nauczyciel , który naprawdę przejmuje się swoją pracą.
Trzeba byłoby posyłać dzieci do cholernie drogich szkół prywatnych. Tam każde dziecko czuje się doceniane,a klasy nie mają więcej niż 20 osób.

Zastanawiam sie kiedy ktoś wreszcie przejrzy na oczy i weźmie się za to , co naprawdę potrzebuje zmian. Ale jakoś wątpię ,żeby w ciągu kilku lat się to zmieniło jak na stołkach siedzą, za przeproszeniem , bezmózgowcy. :roll:
Moja niska frekwencja na forum spowodowana jest powrotem do szkoły. na szczęście przerwa bożonarodzeniowa trwa w tym roku 2 tygodnie. ;)

Notatki.

Misha 
Moderator
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Sro Mar 19, 2008 15:37   

Jaka jest różnica między uczeniem się literek i cyferek w przedszkolnych "starszakach", a w 1 klasie?

Materiałowej nie ma. Intelektualnej też nie. Jest tylko stres, płacz, zgrzytanie zębów i zrozpaczone mamuśki...

Ja mam brata w pierwszej klasie (jest to klasa najgorszych zrzutków z Starego Batorego, toteż chcą go przenieść, ale nie o tym). I nie powiem uczy się o wiele więcej niż ja w jego wieku (chodzi o materiał. Nie godziny spędzone na nauce) Tu masz rację Wizz. Z drugiej strony ten pęd klas 1-3 wytraca się w klasach 4-6, gdzie nie uczy się NICZEGO konkretnego i potrzebnego.

I oczywiście w tej klasie dzieciaki kiblują, bo nie zdają egzaminu po pierwszej klasie...

Nie ma też żadnej korzyści w tym, że 18 laetni ludzie mają zdawać maturę.

Aguś napisał/a:
Zastanawiam sie kiedy ktoś wreszcie przejrzy na oczy i weźmie się za to , co naprawdę potrzebuje zmian. Ale jakoś wątpię ,żeby w ciągu kilku lat się to zmieniło jak na stołkach siedzą, za przeproszeniem , bezmózgowcy.

Będziesz ministerką w moim rządzie. Ot co ;)

Aguś napisał/a:
Uczymy się zbyt wielu rzeczy teoretycznych, za dużo każą wkuwać na pamięć. ortografia i gramatyka języka polskiego? Ja tego w liceum nie mam. Pytania problemowe, analizy tekstu.

Teoria jest konieczna, żeby wychować człowieka inteligentnego. Jedyny problem jest w tym, że nie uczy się jak te lekturki, filozofię i historię wykorzystać.

"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.

Kermit 
Praktykant

Wysłany: Sro Mar 19, 2008 15:59   

Szehe napisał/a:
Chociaż trzeba też pamiętać, że oni są dziećmi głównie wychowaymi na cartoon network, gry komputerowe i inne paskudztwa, a to im troche tego rozumku odbiera.

Dlatego warto zamiast kablówki kupić kilka płyt DVD ze starszymi, przyjaznymi bajkami, które się nie nudzą :) Działa.

Kasieenka 
Zaawansowany
Lech Poznań !

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Sro Mar 19, 2008 17:35   

Kermit napisał/a:
Dlatego warto zamiast kablówki kupić kilka płyt DVD ze starszymi, przyjaznymi bajkami, które się nie nudzą :) Działa.

Właściwie przyznaję rację, sama testuję na 5letnim braciszku i widać efekty. :D

Aguś napisał/a:
Rzadko znajduje sie nauczyciel , który naprawdę przejmuje się swoją pracą.

Wiesz, moim zdaniem to oni są po prostu zmęczeni dorabianiem. Moja nauczycielka w gimnazjum była jednocześnie historyczką (w 2 szkołach), uczyła WOSu (również w 2 szkołach) , wychowania do życia w rodzinie i była wicedyrektorką. Jeśli już inne zajęcia pozwoliły jej przybyć na naszą lekcję nawet specjalnie nie chciało jej się prowadzić tej lekcji.

Do tematu: Nie wiem, póki co jestem na nie. Nie wydaje mi się żeby to w jakiś sposób miało zrewolucjonizować szkolnictwo i "zbliżyć" nas do standardów szkolnictwa w pozostałych krajach Europy.

Dalajlama

Odpowiedz do tematu