forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
A. hitler, Narodowy socjalizm.
Autor Wiadomość
kasioola 
Nowicjusz
..Bad girl..

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 12:23   

Psychol aż ciężko mi uwierzyć momentami w to co piszesz.. A.Hitler był okrutnym RASISTĄ, uważał żydów za podludzi, którzy nic nie czują i nie myślą. Mordował tylko za to, że ktoś miał inny kolor oczu czy włosów. Pragnął zapanowac nad całym światem nie licząc się z nikim ani z niczym. Jego "imperialistyczne zapędy" doprowadziły go do takiego wykończenia psychicznego, że nie był w stanie uwierzyć nikomu, nawet najbliższym współpracownikom, wymordował wszystkich wokół siebie wierząc, że wszyscy spiskują przeciw niemu - co w rezultacie doprowadziło go do zguby. Sam sprawił, że nie było po nim komu kontynuować jego działań (za co możemy mu "dziękować"). Jak możesz nazywać tego 'człowieka' doskonałym wodzem i strategiem? Wykorzystal po prostu sytuację ówcześnie panującą w kraju, swoje zdanie dostosowywał do opinii publicznej aż do czasu osiągnięcia całkowitej kontroli nad rzeszą, wtedy to bez ogródek sam przyznał się, iż większość wypowiedzianych przez niego słów było na "pokaz" - mimo to, nadal ludzie go popierali - wyglądało to niemal jak w systemie Stalina. Krzywdził, mordował, torturował na oczach wszystkich - a mimo to ludność nadal go popierała!!! Teraz to się w głowie nie mieści ale tak było.. Nie wyobrażam sobie aby powiedzieć choć jedno pozytywne słowo na temat tego "kogoś" - dla mnie to po prostu dno i nic pozatym..

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 13:37   

Cholera mnie bierze, gdy czytam niektóre posty w tym temacie. Mylicie ludzie pojęcia. Nie można oceniac kogoś, czy był dobrym wodzem i przywódcą, przez pryzmat jego zachowań, działalności, psychiki.
Gdyby patrzec na to z takiej strony, to Hitlera można porównywac do chocby Juliusza Cezara. On również był "chory", bo był najprawdopodobniej homoseksualistą, również mordował ludzi. Napoleon - "niewyżyty pies" na baby i jednocześnie geniusz i wybitny strateg wojenny. Oddzielajcie obie te rzeczy.

Hitler na pewno nie był normalnym człowiekiem. Był chory psychicznie i tego nie da się zaprzeczyc. Ale był genialnym wojskowym przywódcą i wodzem. Potrafił świetnie dobierac sobie ludzi do swego otoczenia, był wielkim manipulantem. Pamiętajcie, że do stanowiska kanclerza, do 1933 roku nie robił nic "złego". Doszedł legalnie do władzy. Popełnił 2powązne błędy, które zaważyły na Jego przyszłości. Zbratał się z Stalinem i dopuścił do wojny Amerykanów. Co nie zmienia faktu, że był świetnym strategiem. Nie wiem, czy ktoś kiedykolwiek wcześniej, czy póżniej zdołał rzucic na kolana "wielkiego brata" zza wschodniej granicy, tak jak zrobił to Adolf.
Był złym człowiekiem, ale nie był złym przywódcą.
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

psychol 
Amator
MP40

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 13:41   

Vanilla Ice napisał/a:
Joł, nazizm tez nie podawal.

Dobrze, nie podawał, ale po wojnie rząd niemiecki nie utajnił tych danych, tak jak do dziś robi to Rosja.

Szeche napisał/a:
To było wybijanie ludzi za kolor oczu, włosów, romiar czaszki. To chyba bezsensowna śmierć, skoro zabijają cię tylko za to że masz piwne, a nie niebieskie oczy.

Przesadzasz. Takie kryteria to chyba jedynie były przy wstąpieniu do SS[głównie Totenkopf, gdzie brano takze pod uwage wzrost].

Szeche napisał/a:
Musisz mi psychol przyznać, ze idea niezła, tylko człowiek nie nadaje się do tego, bo dadzą mu 5 zł a on chce 10, daliby mu 10, on zażądałby 20 złoty. Jesteśmy chciwi.

Wg. Ciebie niezłe było to, że za Gomułki była bieda i puste półki w sklepie ?
Czy to, ze za Gierka pułki były pełne, ale brak było pieniędzy by cokolwiek kupić ?
Owszem, może dla partyjnych to było super, ale nie dla przeciętnego robotnika.

"Fundament socjalizmu, Polski budowniczej
ważny jest Twój kraj, człowiek się nie liczy"
"Pracował bardzo długo, pracował dla kraju,
by nagle nas opuścić, pewnie już jest w raju
za pracowite życie, za miłość do kraju,
napiszą w nekrologu: 'nieutuleni z żalu' "
/lumpex '75 - pracownik/

Demokracja jest jednym z największych bagien ustojowych.
' w koncu mamy demokracje, jestesmy wolni jak małpy w klatce'
a dezertera nie znam - juz sama nazwa przyprawia mnie o mdłości.

kasioola napisał/a:
Psychol aż ciężko mi uwierzyć momentami w to co piszesz.. A.Hitler był okrutnym RASISTĄ, uważał żydów za podludzi, którzy nic nie czują i nie myślą.

A czy ja napisałem do cholery jasnej, że był wspaniałym człowiekiem ?!?!?!
Napisałem, że był świetnym wodzem, nie napisałem, że go kocham, wielbię i zgadzam się z nim.
Ludzie, nauczcie się czytać ze zrozumieniem.

kasioola napisał/a:
wymordował wszystkich wokół siebie wierząc, że wszyscy spiskują przeciw niemu - co w rezultacie doprowadziło go do zguby.

Gdyby nie surowe prawo, Niemcy wygrałyby wojnę.
To właśnie za dezercję, namawianie do sabotażu, złe słowo przeciw Fuhrerowi wymordowano ogromne ilości żołnierzy [ssmanow takze].

Szehe 
Moderator
Bomba czuła na dotyk

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Sro Sie 08, 2007 15:14   

psychol napisał/a:
Wg. Ciebie niezłe było to, że za Gomułki była bieda i puste półki w sklepie ?
Czy to, ze za Gierka pułki były pełne, ale brak było pieniędzy by cokolwiek kupić ?
Owszem, może dla partyjnych to było super, ale nie dla przeciętnego robotnika.

Wiem o co ci chodzi, ale to jak się działo było winą człowieka, który widząc możliwość wzbogacenia się(bo siedział dosyć wysoko) wykorzystał ją. Tyle, ze to naprawde tylko wina ludzi, nie komunizmu, który sam w sobie miał uszczęśliwiac ludzi. Może nie wprowadzał życia w luksusach, ale miał dać życie bez biedy i głodu.
Dziękuję Panie że mieszcze się w szeregu.
Za średni wzrost, letnie ciało
Lecz czemu dumy pożałowałeś Panie.
Kolana pieką od klękania...

HEY

psychol 
Amator
MP40

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 15:25   

Narodowy Socjalizm tez miał zadanie uszczęśliwiać ludzi - kosztem innych.
Niemcy miały grać pierwsze skrzypce jako Rasa Panów - Aryjczyków.
Natomiast ówczesne badania dowodzą, że niby to nasz lud słowiański, Polacy, byliśmy i jesteśmy bardziej Aryjscy niźli niemcy, ale o tym później.

A co sadzisz o Polakach, ktorzy sluzyli w Wehrmachcie ? O Volksdeutschach ?

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 15:28   

Szeche napisał/a:
Tyle, ze to naprawde tylko wina ludzi, nie komunizmu, który sam w sobie miał uszczęśliwiac ludzi.

Tak wiemy. Nazizm też zakładał dobro, tyle że dla Niemców. "przestrzeń życiowa" itp. Nie można uogólniac, że komunizm to dobry ustrój. Może w teorii, ale w praktyce to inna odmiana nazizmu. I Nazizm miał ten jeden jedyny plus, że powstrzymał "najazd" czerwonych na zachód.

psychol napisał/a:
Przesadzasz. Takie kryteria to chyba jedynie były przy wstąpieniu do SS[głównie Totenkopf, gdzie brano takze pod uwage wzrost].

Mylisz się. Zabroniona była "niby" aborcja, ale tylko dla tych "czystych rasowo". Inne "bezpańskie" dzieci zabijano.

psychol napisał/a:
To właśnie za dezercję, namawianie do sabotażu, złe słowo przeciw Fuhrerowi wymordowano ogromne ilości żołnierzy [ssmanow takze].

Tylko że miało to miejsce w 1944 roku, gdy wiadomo było, że ta wojna jest przegrana. Wcześniej były to sporadyczne przypadki
Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą

psychol 
Amator
MP40

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 15:57   

Cytat:
Tylko że miało to miejsce w 1944 roku, gdy wiadomo było, że ta wojna jest przegrana. Wcześniej były to sporadyczne przypadki

Uważam, że to także w dużej mierze przesądziło o porażce Niemiec.

Z drugiej strony w '44 wciąż posyłano dzieci do szkół Hitlerjugend.

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 16:01   

psychol napisał/a:
Z drugiej strony w '44 wciąż posyłano dzieci do szkół Hitlerjugend.

Chyba na front, a nie do szkoły.

psychol napisał/a:
Uważam, że to także w dużej mierze przesądziło o porażce Niemiec.

Zdecydowanie to. Mordowanie takich ludzi jak admirał Canaris, Stauffenberg, czy "lisa pustyni", to był idiotyzm. Zwłaszcza w '44 roku.

psychol 
Amator
MP40

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 16:21   

atos napisał/a:

Chyba na front, a nie do szkoły.

Wysocy rangą SSmani wciąż wierzyli w zwycięstwo, a nikt z Werhmachtu nie zdobył się na tyle odwagi, by powiedzieć prawdę. Takie twierdzenie równało się z toporem kata.

A takie ośrodki 'szkoleniowe' prężnie działały.

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 16:42   

psychol napisał/a:
Wysocy rangą SSmani wciąż wierzyli w zwycięstwo

W '44? Kpisz chyba. Zamach z 20 lipca 1944 roku. Kto go zorganizował? Canaris, Stauffenberg, Erwin von Rommel, podobno nawet poniekąd Himmler licząc na kierowanie III Rzeszą. Przecież to elita "narodu panów". A plan "Walkiria" (plan działań po zabiciu Hitlera) nie mógł zostac wymyślony przez szeregowców, a przez wysoko postawionych generałów.

Gall Anonim 
Nowicjusz
Leń Paskudny

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 16:50   

W wielu sprawach A. Hitler jest moim idolem! taa zaraz ludzie pomyślą że jestem jakimś neo nazi czy coś, nie po prostu ten ziomek był prawdziwym nacjonalistą chciał dobrze dla swojego kraju, co prawda miał nasrane we łbie a jego chore myśli pochłonęły miliony to interesuje mnie jak w tak krótkim czasie z państwa bankruta zrobił potęgę militarną jak i gospodraczą

psychol 
Amator
MP40

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 16:51   

atos napisał/a:
A plan "Walkiria" (plan działań po zabiciu Hitlera) nie mógł zostac wymyślony przez szeregowców, a przez wysoko postawionych generałów.

Owszem, jednak wszyscy nie mogli brać w tym udziału, przecież pozostała reszta zaślepionych SSmanów wierzących w zwycięstwo.
Ci idioci wierzyli w to nawet pomimo licznych egzekucji szeregówców, a nawet leutantów.

Co do Himmlera - sama jego postać była śmiechu warta i często był wyszydzany przez Werhmacht. 'Henryk od SS' wierzył w świętego grala, więc nie dziwo, że dopuścił fanatyka Heydricha do władzy.

/nic sie w mojej wypowiedzi kupy nie trzyma/

[ Dodano: Sro Sie 08, 2007 17:54 ]
Gall Anonim napisał/a:
W wielu sprawach A. Hitler jest moim idolem!

Nazi nazi nazi! pod ściane.

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 17:04   

psychol napisał/a:
Co do Himmlera - sama jego postać była śmiechu warta i często był wyszydzany przez Werhmacht. 'Henryk od SS' wierzył w świętego grala, więc nie dziwo, że dopuścił fanatyka Heydricha do władzy.

Wyszydzany? Gdzie? Kiedy? Jak? Jakieś przykłady? Wszyscy srali w gacie na samo wspomnienie Heinricha. Nawet Goebbels czy Kietel, którzy byli bliżej Adolfa.

psychol napisał/a:
Owszem, jednak wszyscy nie mogli brać w tym udziału, przecież pozostała reszta zaślepionych SSmanów wierzących w zwycięstwo

Tak, reszta nie miała odwagi się przeciwstawic, ale na pewno nie byli mu "ślepo oddani"

psychol 
Amator
MP40

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 17:09   

Cytat:
Wyszydzany? Gdzie? Kiedy? Jak? Jakieś przykłady? Wszyscy srali w gacie na samo wspomnienie Heinricha. Nawet Goebbels czy Kietel, którzy byli bliżej Adolfa.

Zacytuję Ci fragment książki, gdy tylko go znajdę.
Moze to tylko literacja fikcja, ale w kłamstwie zawsze jest cień prawdy, nieprawdaż?

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sro Sie 08, 2007 17:24   

psychol napisał/a:
Moze to tylko literacja fikcja, ale w kłamstwie zawsze jest cień prawdy, nieprawdaż?

Prawdaż, prawdaż. :)
Hans Helmut Kirst "Bunt żołnierzy":

" Himmler był jednym z najważniejszych i najbardziej oddanych Hitlerowi towarzyszy. Obok Goringa, Hessa i Goebbelsa był współtwórca imperium Hitlera. I to Jego się bano, nawet sam Adolf Hitler miał na względzie Jego zdanie i decyzje. To On początkowo rządził Fuhrerem, lecz z czasem zrozumiał, że to nie za Nim, a za Hitlerem pójdzie naród niemiecki. Z czasem oddał Hitlerowi fikcyjną, lecz właściwą władzę zachował dla siebie"

Dalej czytamy, że to On obok "lisa pustynii" był pomysłodawca zamachu, gdyż sam miał Go dośc. Jest gdzieś cytat, lecz nie wiem dokładnie gdzie.

Odpowiedz do tematu