forum młodzieżowe  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
A. hitler, Narodowy socjalizm.
Autor Wiadomość
Misha 
Uzależniony
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Sob Gru 29, 2007 12:30   

lukasanonim25 napisał/a:
jest takim bałwanem jak ty...

Ha ha. Bałwan <Pokazuje palcem ze wstrętnym i odrażającym uśmiechem na twarzy>

lukasanonim25 napisał/a:
Aleksandra Kwaśniewskiego(izaaka stoltzmana)_ Lecha Kaczyńskiego (Lercherepeimanna) czy Lecha Wałęsy(Leiby)żąl się robi gdy na to patrze

Kuźwa moi pradziadowie walczyli pod Napoleonem, jakiś tam według herbarzy był kusznikiem przy Krzywoustym, a założycielem rodu jest flamand (Tak masz rację Rubens był Żydem). Wiem też, że pradziadek pomagał żydom podczas wojny. I powiem Ci coś jestem z Tego dumny jak cholera, a że przy okazji krewnemu z drugiej strony udało się uciec z Wermachtu, aby dołączyć do Powstania Warszawskiego też napawa mnie to dumą. Ale nie bo za tym wszystkim stali Żydzi.

W końcu mam najbardziej żydowskie imię zaraz po Jahwe - Michał (Bo ojciec Wołodyjowskiego lubił, który też zaprzeczyć nie idzie był Żydem) ;)

Jestem Jude. Kuźwa zajebiście.

Powiem Ci coś. Czuję się dumny gdy wiem, że Rzeczpospolita doczekała się największej swojej potęgi w dobie Złotej Wolności i Tolerancyi dla wiary każdego gatunku. I oby tak było na wieku, wieków. Żyd z Kalwinem, Prawosławnym Rusinem i Karczmarzem Katolikiem za jednym szynkiem stali.

lukasanonim25 napisał/a:
arabowie, ktorych żydzi mordują od lat, a więc są antysemitami, ukazując ich w złym świetle i gardząc ich wiarą i świeta dla nich księgą koranem.

Czekaj. Od kiedy Żydzi posługują się Koranem? Dobra. Wybaczam złe ułożenie zdania. Powiem tyle. Te skrajności w obydwie strony są tak samo obrzydliwe i nie powinny być popierane. Wiele zarzutów w obie strony, jeżeli chodzi o Bliski Wschód.

lukasanonim25 napisał/a:
ja jestem polskim nacjonalista i gardze żydami obcokrajowcami

Amor patria nostra lex. Mam jednak wrażenie, że Twoim bracie nie ;)

I jak tu się do umiarkowanego nacjonalizmu w pojęciu bardziej anglosaskim i patriotyzmu przyznawać, skoro to tak wypaczona marka. Tak Cici dokładnie, jak Techno ;)

lukasanonim25 napisał/a:
laczego jak ide sobie ze swastyka, to jestem wyzywany przez pacyfistów i atakowany?

Ja bym Cię nie wyzwał. Najprawdopodobniej bym się bał, że spuścisz mi tak zwany wpierdol ;)

Pacyfizm. Owszem, jakie to piękne i jakie nierealne, a co za tym idzie często wypaczane i prowadzące do negatywnych wartości.

"Listy Starego Diabła do Młodego" polecam w tej kwestii gorąco. I co ciekawe jest to książka napisana przez głęboko wierzącego człowieka, czasem nawet ortodoksę ;)

lukasanonim25 napisał/a:
katolicy w średniowieczu wiedzieli co z takimi robić żydostwem na stos i po kłopocie

Zwłaszcza Kazimierz III Wielki. Żyć z nimi w pokoju i się radować rosnącym w siłę państwem ;)

lukasanonim25 napisał/a:
o dlaczego jak ide sobie ze swastyka, to jestem wyzywany przez pacyfistów i atakowany?

Nie jestem zadeklarowanym pacyfistą (w rozumieniu skrajnym i absolutnym) i też bym Cię najchętniej zwyzywał od nieuków, apatriotów i ogólnych tępaków.

PS. Ta historia naprawdę czasem się przydaje. Uczy oczywistości. ;)

[ Dodano: Sob Gru 29, 2007 17:39 ]
lukasanonim25 napisał/a:
Hitler musiał walczyć za włochów w afryce, bo ci przegrywali,

Nie on historyczna dupo wołowa, tylko Erwin Rommel, który był jednym z najgenialniejszych dowódców III Rzeszy i jak wiemy bardzo mu się Adolf nie spodobał w pewnym momencie ;)

lukasanonim25 napisał/a:
A co do moderatora tej strony mishiego,, a mianowicie Hitler dal zydom wyjscie z sytuacji europejskim zydom a mianowicie mogli zaplacic i wyjechac do dowolnego kraju i zydzi zaplacili oplyneli caly swiat i tak skonczyli w piecu a to swiadczy tylko o tym ze zydzi amerykanscy chcieli wykonczyc konkurencje z europy aby triumfowac bo przed wojna to europa byla potega tak wiec jednym zydom bylo na reke aby adolf zjaral innych zydow.... poczytaj troche fachowej prasy tzn..aby autorem ksiazki nie byl zydŁ=)

Poproszę bardzo o źródła wiarygodnych autorów. Bo jeżeli chodzi o II W. Ś. ufam Piekałkiewiczowi ;)

"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.

Cici 
Moderator
Shan'do

Wysłany: Sob Gru 29, 2007 12:51   

lukasanonim25 napisał/a:
Twoje drwiny i obrona żydostwa, świadczą tylko o jednym, a mianowicie albo sam jesteś żydem i nie mamy o czym rozmawiać, albo jesteś tak tępy, że nie potrafisz odróżniać dobra od zła. Wszystkie wojny na świecie są przez żydów, zaznaczam iz zamachy w madrycie i w nowym jorku z 11 wrzesnia były atakami zydowskimi.. 11 wrzesnia ani jeden zyd nie przyszedl do pracy i cale zloto ze skarbca word trade center zniknęło czyżby to był zbieg okoliczności???
odpowiadam nie a jesli ktos w to wierzy to znaczy, że jest takim bałwanem jak ty...

Ja wierze, ze za wszystkim stoją klerofaszyści. I wolnomularze. A El Dorado żydzi ukryli na Krecie, czyż nie?
Wybacz, ale z idiotami nie rozmawiam.

@last.fm

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sob Gru 29, 2007 21:35   

lukasanonim25 napisał/a:
Twoje drwiny i obrona żydostwa, świadczą tylko o jednym, a mianowicie albo sam jesteś żydem i nie mamy o czym rozmawiać, albo jesteś tak tępy, że nie potrafisz odróżniać dobra od zła.

To ja jestem chyba tępym Żydem ;)

lukasanonim25 napisał/a:
11 wrzesnia były atakami zydowskimi.. 11 wrzesnia ani jeden zyd nie przyszedl do pracy i cale zloto ze skarbca word trade center zniknęło czyżby to był zbieg okoliczności???

Nie wiem czy jest sens odpowiadac na te posty, ale żeby nie byc gołosłownym to napiszę. 15 osób z lotu numer 93 który jako jedyny nie osiągnął celu to Żydzi którzy byli zaproszeni na jakąs tam konferencję. Masonską oczywiście

lukasanonim25 napisał/a:
poczytaj kilka ciekawych książek normalnych autorów

Ma sie rozumiec że Hitlera? Bo Hess miał już niearyjski nos, Goering tuszę a inni z takich samych powodów mają przodków lub są Zydami.

Ale i tak najzabawniejsze jest to że prezedentami RP są Zydzi, oraz że Żydzi wywołali...ba! byli w zmowie z Hitlerem i przez to są najwiekszymi ofiarami II WŚ. Ale to skurczybyki ukartowali.

Są 2 wyjaśnienia. Albo kiepski żart (chciałbym), albo Ty naprawdę w to wierzysz, co jest tragiczne. "Bij Żyda mocium Panie"

[ Dodano: Sob Gru 29, 2007 21:37 ]
I proponowałbym wziąsc słownik i sprawdzic takie pojęcia jak antysemita, masoneria i inne uzyte przez ciebie zwroty których uzywasz nie wiedząc co znaczą
Niewielu jest ludzi, którzy się interesują tym, co kto inny myśli albo ma do powiedzenia. W najlepszym razie słuchają ci,żebyś ty potem musiał ich wysłuchać. I wszyscy nawzajem wciskają sobie tony kitu. - WW

lukasanonim25
Nowicjusz

Wysłany: Nie Gru 30, 2007 23:50   

Misha-odpowiadam...mój jeden dziadek był w wehrmachcie i pomagał żydom,, przez zydow (tak sie tym chwalili), ze omal nie zostal zabity:( moja babcia mieszkala z niemcami i byli to bardzo pozadni ludzie w przeciwienstwie do innych narodow(jesli zydow w ogóle mozna tak nazwac)a co do tego ze zydzi podlugiwali sie koranem to chyba zle zrozumiales moje zdanie fenomenie..i tak dla twojej swiadomosci nie spuscilbym ci wpierdolu bo nie jestem z tych łysych skinów co gonia ze swastyka popidujac sie, i myslac ze Hitler był zły,, tylko jestem porządnym katolikiem, obywatelem-patriotą i człowiekiem chcącym jak najlepiej dla kraju w przeciwieństwie do ciebie)a kazimierz wielki gadal tak, bo jego ździrą była żydówka i musial nadac zydom prawa, aby nie wyjsc na idiote, bo wszedzie za granica palono zydow, a co do tego ze nie walczyl w afryce wg. ciebie oczywiscie, to odpowiadam nastepujaco, braklo ci argumentow i gdybym napisal ze w afryce walczyl erwin rommel to bys napisal ze nie erwin rommel tylko zolnierza africa korps------wiarygodnych autorów?? wg. kogo?? wiarygodnych tzn zydow albo komunistow tak?? zal mi ciebie chłopczyno mam nadzieje ze z pochodzenia nie jestes polakiem... : =D
+++
Cici wiesz co najgorsze jest w tym wszystkim(co jest twoim problemem)?? to ze jakis idiota zapewne polityk zyd w telewizji naopowiadal bzdur, a ty w nie slepo wierzysz i nie dasz sie przekonac ze nie masz racji ze ktos ma odmienne zdanie na ten temat , ta tolerancja itp.. tolerancja dla kogo a raczej czego zła?? równie dobrze można by zarzucić bogu, że nie toleruje obecności diabła w niebie.. (proponuje nie czytac faktu i wyborczej dzieciaku)
+++
Atos---odpowiadam ciebie sie tyczy to samo co kolegi powyżej...a to ze zgineli jacys zydzi 11 wrzesnia to jest taka sama sytuacja jaka miala miejsce podczas drugiej wojny swiatowej, podczas gdy to jedni zydzi amerykanscy chcieli wymordowac zydow europejskich, (brytyjscy zydzi sprzedawali hitlerowcom za zloto konstrukcje silników
a co do twoich drwin, świadczy to o tym ze jestes bardzo podatny na wpływ mediów, w dzisiejszych czasach ośmiesza sie ludzi o normalnych pogladach i drwi sie z rzeczy jakrze waznych dla interesow panstwa, ale to wszysto ma swoj cel, zydzi sa cwani i popatrz do czego doprowadzili...przykładem moze byc nasza sprzeczka na forum,, bo przecierz klucimy sie przez zydow a zydzi sie z nas smieja no chyba ze sam jestes zydem
JUDE KAPUT :=]

Cici 
Moderator
Shan'do

Wysłany: Pon Gru 31, 2007 03:17   

lukasanonim25 napisał/a:
Cici wiesz co najgorsze jest w tym wszystkim(co jest twoim problemem)??

To że nie przesłuchałem wszystkich albumów muzycznych trwajacej dekady, ale nie o tym mowa.

lukasanonim25 napisał/a:
to ze jakis idiota zapewne polityk zyd w telewizji naopowiadal bzdur, a ty w nie slepo wierzysz

Ziew. Szkoda, że nie oglądam telewizji.

lukasanonim25 napisał/a:
i nie dasz sie przekonac ze nie masz racji ze ktos ma odmienne zdanie na ten temat , ta tolerancja itp..

Moja racja jest racja najmojsza.
I jak chcesz mnie przekonywac, ze masz odmienne zdanie na ten temat? To się rozumie samo przez się, zią.
lukasanonim25 napisał/a:

tolerancja dla kogo a raczej czego zła??

Jestem zły i rządam równouprawnienia. Jak mogą idioci - to też chcę.

lukasanonim25 napisał/a:
równie dobrze można by zarzucić bogu, że nie toleruje obecności diabła w niebie..

Którego bogu? Zeus jadał z Hadesem i było elo.

lukasanonim25 napisał/a:
(proponuje nie czytac faktu i wyborczej dzieciaku)

Wiesz co jest tam napisane; ergo: czytujesz te szmatławce. Gratuluję, ja nawet ich nie dotykam.

[mały apel do modów: gość łamie regulamin, ale zostawcie go jeszcze na chwilę, fajny flejm się robi]

@last.fm

Misha 
Uzależniony
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Pon Gru 31, 2007 19:13   

lukasanonim25 napisał/a:
bogu

Taki z Ciebie katolik waszmości, że imię Pana Boga swego z małej litery piszesz? :)

(też tak sądzę! - dop. Cici)

Cici napisał/a:
Którego bogu? Zeus jadał z Hadesem i było elo.

I się pieprzył z Afrodytą ;)

lukasanonim25 napisał/a:
zal mi ciebie chłopczyno mam nadzieje ze z pochodzenia nie jestes polakiem... : =D

http://pl.wikipedia.org/w...erb_szlachecki)

Dokładnie tego herbu kolego ;)

lukasanonim25 napisał/a:
tak dla twojej swiadomosci nie spuscilbym ci wpierdolu bo nie jestem z tych łysych skinów co gonia ze swastyka popidujac sie, i myslac ze Hitler był zły

To miło.

lukasanonim25 napisał/a:
tylko jestem porządnym katolikiem, obywatelem-patriotą i człowiekiem chcącym jak najlepiej dla kraju w przeciwieństwie do ciebie

Ja też. Pozdrawiam ;)

[ Dodano: Wto Sty 01, 2008 19:39 ]
lukasanonim25 napisał/a:
obywatelem-patriotą

Żaden. Podkreślam. Żaden wielbiciel Hitlera, człowiek popierający holocaust i III Rzeszę nie ma prawa nazywać się Polakiem - patriotą.

lukasanonim25 napisał/a:
a kazimierz wielki gadal tak, bo jego ździrą była żydówka i musial nadac zydom prawa, aby nie wyjsc na idiote, bo wszedzie za granica palono zydow

Dzięki temu rozwinął gospodarkę pieniężną i rezultacie Polska kwitła i roście serce, jak się o tym czyta ;)

lukasanonim25 napisał/a:
a co do tego ze nie walczyl w afryce wg. ciebie oczywiscie, to odpowiadam nastepujaco, braklo ci argumentow i gdybym napisal ze w afryce walczyl erwin rommel to bys napisal ze nie erwin rommel tylko zolnierza africa korps

Mój drogi, tu już nie chodzi o jakąś wielką wiedzę historyczną, tylko cholera elementarne wiadomości, które na pewno masz, ale jakoś ich nie zauważasz.

lukasanonim25 napisał/a:
wiarygodnych tzn zydow albo komunistow tak?

Profesjonalistów.

Zresztą prosiłem Cię o wymienienie tych "Jedynych prawidłowych" autorów.

Cici 
Moderator
Shan'do

Wysłany: Wto Sty 01, 2008 19:17   

lukasanonim25 napisał/a:
tylko jestem porządnym katolikiem

JEZUS BYŁ ŻYDEM!
[czyt. umrzyj i przepadnij]

@last.fm

lukasanonim25
Nowicjusz

Wysłany: Wto Sty 01, 2008 20:59   

Cici-odpowiadam Jezus był, jest, i będzie Bogiem(podkreślam) a nie człowiekiem, jak dla mnie to mogł być On nawet murzynem, a jeżeli był żydem to jedynym normalnym i żydzi go zabili, bo nie mogli się pogodzić z myślą o tym że jeden żyd jest normalny.. a co do tego że napisałem Bóg z małej litery tomisha sie nie przyczepiaj, pomyliłem się (ps. u mnie widzisz drzazge w oku, a u siebie kłody nie zauważasz)

KacperM 
Amator

Wysłany: Sro Sty 02, 2008 14:53   

lukasanonim25 napisał/a:
Witam!
Tak zastanawiam się czytając te powyższe bzdury, jak ktoś może oceniać Adolfa Hitlera ktory był i jest wspaniałym dowódcą, katolikiem, wodzem i mężem stanu i tak dalej, sad

Zastanawiające jest tylko to dlaczego ten wspaniały dowodca i mąż stanu prowadził wojne totalną z nieprzygotowaną do tego gospodarką ? Bo o tym, że jego wspaniały cud gospodarczy był oparty na przekręcie, ktorego skutkiem był ogromny dług wewnętrzny też już wspominałem. Bez wojny Hitler mogł zwijąć swoj cyrk i tak by zapewne sie stało. Naziście długo nie utrzymaliby się przy władzy. Dlatego podstawą bylo rozpoczęcie wojny i związanej z nią grabieży

Cytat:
wszem Niemcy miały sojuszników(jeśli w ogóle tak mozna ich nazwac)bo włosi raczej byli 5 kołem u wozu a nie sojusznikiem

Można pozatym nie tylko Włosi walczyli przy boku Wermachtu. O tym, że na rzecz Rzeszy pracował przemysł Włoch itp już chyba nie musze wspominać. Do tego jeszcze inne podbite państwa

Cytat:
ramach układu wojskowego, dozbrajał włochów i zaopatrzał w nowy sprzęt, a na zamówienie japończyków produkował tigery(co praweda w ilości 7 sztuk, ale zawsze coś)

No niesamowite, aż siedem czołgów no to naprawde się poświęcali :) Myśłe, że U 234 płynął z ciekawszym ładunkiem do Japonii

43 tony dokumentów w tym plany samolotów, instrumentów pokładowych, broni itp
12 ton stali szlachetnej
7 ton szkła optycznego
1 rozłożony na części dwusilnikowy Me 262
5 ton amunicji
560 kg tlenku Uranu
6 ton wyposażenia dla okrętów podwodnych
74 tony ołowiu
Okręt został jednak przechwycony przez Aliantów
Coś tam jeszcze wysyłali jedni i drudzy musiałbym poszperać. Ale to było wszystko symboliczne? i nie miało znaczenia ze strategicznego punktu widzenia.

*NumberOne* 
Moderator
Z Panią Agatą ;)

Wysłany: Czw Sty 17, 2008 02:15   

lukasanonim25 napisał/a:
a jeżeli był żydem to jedynym normalnym i żydzi go zabili, bo nie mogli się pogodzić z myślą o tym że jeden żyd jest normalny..

Trochę Cię chyba ponosi fantazja , mnie o filosemityzm raczej trudno posądzić , a mimo to mógłbym Ci wymienić przynajmniej setkę "normalnych" (zacnych) ludzi pochodzenia żydowskiego i to bez większego namysłu.

P.S. Misha, co do wiedzy historycznej to powinieneś wiedzieć , że swastyka to symbol słońca, tysiące lat(!) starszy od Hitlera i nazizmu ;) Mało tego, używany także przez stulecia przez Polaków , (często były grawerowane choćby na mieczach , a co ciekawe nawet podczas IIWŚ i Powstania Warszawskiego było sporo przypadków , że ludzie walczący z hitlerowcami mieli swastykę np. na sprzączce od paska ;) )
Bo każdy dzień oddałeś dla krwi

Unieśmy dłoń za starą pieśń
Za faszyzm słów, za czerwień i biel
Wolność w nas dla której wciąż warto trwać
Choć dręczy Cię czerwony sejm, czerwony rząd, sprzedany kler
Nie walczysz sam o racje dla swoich praw
Nie pozwól złamać się!"

Misha 
Uzależniony
Pierwszy Imperator.

Wysłany: Czw Sty 17, 2008 07:46   

*NumberOne*

Łiii. Kto wrócił ;)

*NumberOne* napisał/a:
sha, co do wiedzy historycznej to powinieneś wiedzieć , że swastyka to symbol słońca, tysiące lat(!) starszy od Hitlera i nazizmu

Szczęścia i pomyślności również. Ale tak to jest. Tu jest coś normalne, tam jednoznacznie złe. Teraz swastyka jest uniwersalnie kojarzona z nazizmem, który sobie ją przywłaszczył, że tak powiem na własność.

To że występowała powszechnie w Europie, to nie dziwota. Powszechnie używana w skandynawii w czasach przedpisatowskich doszła i do nas. Patrz herb Boreyko.

*NumberOne* napisał/a:
a co ciekawe nawet podczas IIWŚ i Powstania Warszawskiego było sporo przypadków , że ludzie walczący z hitlerowcami mieli swastykę np. na sprzączce od paska )

Zdjęcia, zdjecia. Muszę zobaczyć i poznać motywy posiadamia ;) Zresztą każdy chyba wie, że umundurowanie powstańców, to było też często umundurowanie Niemieckie znalkezione gdzieś, lub zdobyczne. W związku z tym nie dziwne były polskie mogiły z niemieckimi guzikami. Sądzę, że te swastyki na paskach mają takie samo pochodzenie ;)

Jednak mimo wszystko nadal obstaję przy opcji, że swastyka po III Rzeszy jest i powinna być jednoznacznie kojarzona z nazizmem ;)

*NumberOne* 
Moderator
Z Panią Agatą ;)

Wysłany: Pią Sty 18, 2008 00:57   

Misha napisał/a:
Teraz swastyka jest uniwersalnie kojarzona z nazizmem, który sobie ją przywłaszczył, że tak powiem na własność.

Dla mnie to nie ma większego sensu , pierwsze wykopaliska z symbolem swastyki datowane są na 3 tysiące lat przed naszą erą , czyli sam symbol ma już przynajmniej 5 tysięcy lat , czas Hitlera to jedynie kropelka w historii swastyki. Co by było gdyby naziści za swój symbol uznali krzyż ? Też byś na zawsze go przypisał do Hitlera ?

Misha napisał/a:
Zdjęcia, zdjecia. Muszę zobaczyć i poznać motywy posiadamia

Spójrz choćby na odznaki strzelców podhalańskich ;)

Misha napisał/a:
Zresztą każdy chyba wie, że umundurowanie powstańców, to było też często umundurowanie Niemieckie znalkezione gdzieś, lub zdobyczne. W związku z tym nie dziwne były polskie mogiły z niemieckimi guzikami. Sądzę, że te swastyki na paskach mają takie samo pochodzenie

Wybacz Misha , ale mogę Cię zapewnić , że bez najmniejszego problemu rozpoznaję poszczególne części niemieckiego umundurowania ;)

Misha napisał/a:
ednak mimo wszystko nadal obstaję przy opcji, że swastyka po III Rzeszy jest i powinna być jednoznacznie kojarzona z nazizmem ;)

Chcesz to obstawaj , ja zostaję przy swoim i nie mam zamiar się krzywić , lub pluć na widok swastyki.
Pozdrawiam

Nie pozwól złamać się!"

KacperM 
Amator

Wysłany: Pią Sty 18, 2008 12:22   

Cytat:
Dla mnie to nie ma większego sensu , pierwsze wykopaliska z symbolem swastyki datowane są na 3 tysiące lat przed naszą erą , czyli sam symbol ma już przynajmniej 5 tysięcy lat , czas Hitlera to jedynie kropelka w historii swastyki.

Ale za to jaka kropla. Nie ma się co zabardzo dziwic, że swastyka kojarzy się obecnie ludziom z nazizmem, III Rzeszą itp. Wkonću znak ten był wywieszany w całej okupowanej Europie i tak dalej. To właśnie kraj spod znaku swastyki wywołał jedną z najkrwawszych wojen w historii ludzkości

*NumberOne* 
Moderator
Z Panią Agatą ;)

Wysłany: Sob Sty 19, 2008 02:08   

KacperM napisał/a:
Ale za to jaka kropla.

Jaka ?

KacperM napisał/a:
To właśnie kraj spod znaku swastyki wywołał jedną z najkrwawszych wojen w historii ludzkości

Nie pitol , wojny są zawsze takie same , zmieniają się tylko "narzędzia" mordu. Myślisz , że Rzymianie na przykład zagłaskiwali swoich wrogów na śmierć ? Nie , tak samo zabijali , dokonywali masowych ukrzyżowań i organizowali sobie rozrywki na arenie.

Nie pozwól złamać się!"

KacperM 
Amator

Wysłany: Sob Sty 19, 2008 12:35   

Cytat:
Jaka ?

II WŚ ze wszystkimi konsekwencjami zaczynając od ogromnej liczby ofiar, strat kończąc na ogromnym rozwoju technologicznym itp

Cytat:
Nie pitol , wojny są zawsze takie same , zmieniają się tylko "narzędzia" mordu. Myślisz , że Rzymianie na przykład zagłaskiwali swoich wrogów na śmierć ? Nie , tak samo zabijali , dokonywali masowych ukrzyżowań i organizowali sobie rozrywki na arenie.

To była wojna na skale światową, angażujące ogromne ilości sił i środków, powodująca przerażające zniszczenia, śmierć i nieszczęście milionów ludzi itp.
charakteryzująca się wybitną brutalnością itp. Oczywiście zaraz napiszesz każda wojna jest brutalna itp Zgoda
Ale to była wojna, która odbyła się 68 lat temu, niektórzy jeszcze ją pamiętają, została wywołana przez państwo spod znaku swastyki, okupujące większość Europy itp
więc nie dziwota, że wielu ludziom kojarzy się ona z III Rzeszą,
zresztą to już jest kwestia indywidualna Tobie może sie nie kojarzyć a innym sie akurat kojarzy.
A to, że w historii ludzkości cały czas przewijają się wojny gdzie sie bardzo brutalnie wyrzynali to już nie musisz tłumaczyć każdy chyba o tym wie :)

Odpowiedz do tematu