forum młodzieżowe  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 
 Ogłoszenie 
Z powodu ataku DDOS na serwer, mogą występować w najbliższym czasie problemy techniczne z działaniem forum. Przepraszamy.

Poprzedni temat :: Następny temat
A. hitler, Narodowy socjalizm.
Autor Wiadomość
*NumberOne* 
Moderator
Z Panią Agatą ;)

Wysłany: Wto Lut 05, 2008 02:40   

KacperM napisał/a:
A to, że w historii ludzkości cały czas przewijają się wojny gdzie sie bardzo brutalnie wyrzynali to już nie musisz tłumaczyć każdy chyba o tym wie

Niby każdy wie , a jednak tylko o Hitlerze się mówi jako o zbrodniarzu , wcześniej byli zdobywcy , wybitni przywódcy itd. Ja tutaj widzę pewien relatywizm moralny na który jestem z lekka uczulony.
Co do tego , że II WŚ była brutalna , w sumie racja , ale jak już wcześniej pisałem : wojna to wojna. W dodatku , nie tylko hitlerowcy się wsławili wyrzynaniem ludzi , to nie Niemcy na przykład zrzucili bomby atomowe na cywilów , prawda ? A jakoś nie słyszałem , żeby "gwieździsty sztandar" kojarzył się komuś z wojną.
Bo każdy dzień oddałeś dla krwi

Unieśmy dłoń za starą pieśń
Za faszyzm słów, za czerwień i biel
Wolność w nas dla której wciąż warto trwać
Choć dręczy Cię czerwony sejm, czerwony rząd, sprzedany kler
Nie walczysz sam o racje dla swoich praw
Nie pozwól złamać się!"

mikal
Początkujący
Szef Sf. SZPLOK

Wysłany: Sro Lut 06, 2008 00:07   

Hmm większość narodu Amerykańskiego Gwieździsty sztandar kojarzy się z wojną w Wietnamie, Korei, Afganistanie i dwie wojny w Iraku.

*NumberOne* 
Moderator
Z Panią Agatą ;)

Wysłany: Sro Lut 06, 2008 19:42   

mikal napisał/a:
Hmm większość narodu Amerykańskiego Gwieździsty sztandar kojarzy się z wojną w Wietnamie, Korei, Afganistanie i dwie wojny w Iraku.

Amerykanom ich flaga kojarzy się głównie z miłością do ojczyzny , nie znam drugiego takiego społeczeństwa jakim są amerykanie w kwestii patriotyzmu.
Bo każdy dzień oddałeś dla krwi

Unieśmy dłoń za starą pieśń
Za faszyzm słów, za czerwień i biel
Wolność w nas dla której wciąż warto trwać
Choć dręczy Cię czerwony sejm, czerwony rząd, sprzedany kler
Nie walczysz sam o racje dla swoich praw
Nie pozwól złamać się!"

mikal
Początkujący
Szef Sf. SZPLOK

Wysłany: Sro Lut 06, 2008 21:20   

a to ty nie wiesz że większość "amerykanów" mówi po hiszpańsku ? Nieliczni już Amerykanie są patriotami, większość imigrantów uważa że jeżeli nie ameryka to co ?

myszka123 
Nowicjusz
myszka

Wysłany: Wto Maj 13, 2008 16:00   

Witam... czy zastanawialiście się nad tym czemu Hitler po mimio tak rozległego planu opanowania Europy popełnił samobójstwo?< o ile rzeczywiście tak było> Nie chce podważać żadnych teorii zawartych w podręcznikach historii, ale intryguje mnie wiele tajemniczych informacji na temat śmierci A.Hitlera. Dlaczego w przeddzień swojego samobójstwa pobrał się z Eva Braun ? Czemu ich zwłoki zostały spalone? Czy mógł 30.04.1945r. wydostać się z oblężonego Berlina i uciec do Argentyny??? :> Są to tylko spekulacje...

xxKamilusia18xx 
Początkujący
Fanka zespołu ROONEY

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 18:09   

Misha napisał/a:
Żaden Żyd, Niemiec, Arab, Litwin, Ukrainiec nie ma prawa stać z nami ramię w ramię.

Co do Ukraińców...
Nie są nas godni.
UPA wymordowało całe wioski na Wołyniu...
Jak czytałam relacje dzieci, które zostały cudem uniknęły śmierci poprzez spalenie żywcem, rozstrzelanie, zakatowanie siekierką, tortury czy też zadziobane bagnet to płakałam i Ukraińców nie uważam za równych sobie są tak samo zdradliwi jak Niemcy czy Rosja.
A co do samego Hitlera....
Holocaustem interesuję się od bardzo dawna...
Dla mnie Hitler nie był człowiekiem był potworem, któremu własna ideologia przysłoniła świat i zaraził innych a zwłaszcza Hitlerjugend...
Jak można mieszać to młodych chłopców??
Nie rozumiem zabijania dla własnej ideologi... Zydzi żyli w ciągłym strachu gdyż mięli w "spodniach" wyrok śmierci... Jak można być takim człowiekiem?
Jeszcze nie raz spotykam na przystankach bądź na murach narysowaną swastykę.
Jak można być takim głupim? Tak samo "Młodzież Wszechpolska" jak można być takim (przepraszam za to określenie) debilem?!
Moja babcia i dziadek opowiadali jak to było w trakcie wojny i największemu wrogowi bym nie życzyła urodzić się w tych czasach.
Może niektórym by się przydało to ciekawe czy by popierali ideologie Hitlera.

[ Dodano: Wto Maj 13, 2008 18:15 ]
Cytat:
Hitlera idiotą ani tchórzem

Tu się nie zgodzę.
Odważny człowiek nie powiesiłby się w chwili przegranej swojego narodu i jak inni odważnie stanąłby jako oskarżony na procesie w Norymberdze.
Przyjaciel: nadal wierzy w Ciebie choć już nikt inny nie wierzy, łącznie z Tobą samym, słucha, chociaż słuchał to już wiele razy, jest przy Tobie, gdy Ci się nie układa i nigdy nie mówi: 'A nie mówiłem?', pomaga Ci pozbierać i skleić to, co stłukłeś

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Wto Maj 13, 2008 20:06   

xxKamilusia18xx napisał/a:
Co do Ukraińców...
Nie są nas godni.

Straszne... ignorancja historyczna niektórych mnie przeraża. A o mordach Polaków na Ukraińcach Pani słyszała? O akcji "Wisła"? Nasza historia nie jest taka kryształowa jak przedstawiają ją niektórzy. Zresztą na jakiej podstawie oceniasz Ukraińców? Gdy Polacy mordowali Niemców-najeżdzców to jest to patriotyzm, a jak Ukrainiec Polaka którego sytuacja przedstawiała się niemal tak samo jak Niemców i Polaków - to jest to już bestialstwo? Trochę krytycyzmu...

Odważny człowiek nie powiesiłby się w chwili przegranej swojego narodu i jak inni odważnie stanąłby jako oskarżony na procesie w Norymberdze.

A czy tchórz potrafiłby rzucic rękawicę największym mocarstwom minionego świata niemal równocześnie, w tym samym czasie?
według mnie Hitler popełnił samobójstwo, bo ciągle wierzył w swoje posłannictwo. Jego kult upadłby gdyby dostał się w niewolę. Tyle razy powoływał się na starożytnych Spartan że wybrał śmierć niż niewolę.
Niewielu jest ludzi, którzy się interesują tym, co kto inny myśli albo ma do powiedzenia. W najlepszym razie słuchają ci,żebyś ty potem musiał ich wysłuchać. I wszyscy nawzajem wciskają sobie tony kitu. - WW

Cici 
Moderator
Shan'do

Wysłany: Wto Maj 13, 2008 20:07   

Co do Ukraińców...
Nie są nas godni.
Jak czytałam relacje dzieci, które zostały cudem uniknęły śmierci poprzez spalenie żywcem, rozstrzelanie, zakatowanie siekierką, tortury czy też zadziobane bagnet to płakałam i Ukraińców nie uważam za równych sobie są tak samo zdradliwi jak Niemcy czy Rosja.

A my to zawsze byliśmy tacy wspaniali i cudowny, i godni, i honorowi. Chodzące cuda. Cała Europa, ba, cały ŚWIAT powinien się od nas uczyć, nie?

Duh -.-

@last.fm

KacperM 
Początkujący

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 22:16   

Cytat:
czy tchórz potrafiłby rzucic rękawicę największym mocarstwom minionego świata niemal równocześnie, w tym samym czasie?

Ile razy trzeba tłumaczyć, że małe Niemcy nie walczyły z całym światem same. Czy to tak trudno zrozumiemieć. Pozatym samo PKB Niemiec w 1939r było porównywalne z PKB ZSRR. W 41 należy do liczyć do tego po części przemysł Francji, Włoch i mniejszych sojuszników pracujących dla III Rzeszy. Zresztą wojna na dwa fronty w Europie rozpoczeła sie dopiero w 44 roku

xxKamilusia18xx 
Początkujący
Fanka zespołu ROONEY

Wysłany: Sro Maj 14, 2008 17:45   

Konrad napisał/a:
O akcji "Wisła"?

Właśnie akcja "Wisła" była przeciwdziałaniem.
Bynajmniej z tego co wiem.
Konrad napisał/a:
Nasza historia nie jest taka kryształowa jak przedstawiają ją niektórzy.

Ale ja to wiem.
Cytat:
A czy tchórz potrafiłby rzucic rękawicę największym mocarstwom minionego świata niemal równocześnie, w tym samym czasie?

Moim zdaniem Hitler nie był dobrym przywódcą.
Dobry przywódca nie morduje swojego narodu ani nie robi mu prania mózgu.
Hitler był odważnym człowiekiem w czasie dojścia do władzy.
Ale co do samobójstwa nie zmienię zdania.
Cici napisał/a:
Chodzące cuda. Cała Europa, ba, cały ŚWIAT powinien się od nas uczyć, nie?

Ale przecież nic takiego nie powiedziałam...
Dobra,
Przepraszam Wszystkich których uraziłam stwierdzeniem dotyczącym narodu Ukraińskiego.
Po prostu wyraziłam swoje zdanie.
Przyjaciel: nadal wierzy w Ciebie choć już nikt inny nie wierzy, łącznie z Tobą samym, słucha, chociaż słuchał to już wiele razy, jest przy Tobie, gdy Ci się nie układa i nigdy nie mówi: 'A nie mówiłem?', pomaga Ci pozbierać i skleić to, co stłukłeś

KacperM 
Początkujący

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 20:28   

Cytat:
Dobry przywódca nie morduje swojego narodu ani nie robi mu prania mózgu.

Coż dobra propaganda to połowa sukcesu. Trzeba było przygotować naród do planowanej wojny bo bez niej Hitler już by długo nie porządził.

Cytat:
Tyle razy powoływał się na starożytnych Spartan że wybrał śmierć niż niewolę.

I tak by dostał czape

Cytat:
Jego kult upadłby gdyby dostał się w niewolę.

Jego kult upadał rownocześnie z III Rzeszą

xxKamilusia18xx 
Początkujący
Fanka zespołu ROONEY

Wysłany: Pią Maj 16, 2008 15:51   

KacperM napisał/a:

Coż dobra propaganda to połowa sukcesu. Trzeba było przygotować naród do planowanej wojny bo bez niej Hitler już by długo nie porządził.

Moim zdaniem przywódca to głowa całego narodu.
Który powinien mieć otwarty umysł i rozwijać swoje państwo a nie wymordować swoich "rodaków" za to, że uznał ich za podludzi...

(F)anatyk 
Nowicjusz

Wysłany: Nie Maj 18, 2008 12:40   

Siema. Przeczytajcie sobie książkę kibica Śląska Wrocław, Romka Zielińskiego, o kontrowersyjnym tytule "Jak pokochałem Adolfa Hitlera". Ciekawa lektura i może siępodobać, pisana fajnym językiem;) pozdr
Drugi u nas przy Bema budynek komendy miejskiej...

Odpowiedz do tematu