Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 14:41 Druga rocznica śmierci Papieża
witajcie. to już dwa lata, jak odszedł najwybitniejszy Polak naszych czasów. co Wy czujecie, gdy o tym pomyślicie? Papież w istocie był wielki, zresztą nadal jest. ja bardzo przeżyłem jego śmierć. pamiętam, jak płakałem po nim... ;(
hmm..co czuje,czuje bardzo duzo... brak ,,motywatora'' dla nas dla młodych..bardzo mnie boli to .. ze Kazdy WTEDY plakakl , dzis nawet na Religi u nas byla o tym mowa.. Kazdy czuje go w myslach, ale nie przeklada mysli na zachowanie !! ZASTANOWCIE SIE NAD TYM.. hmm jak chyba na ksiedza ide .. [*] !! PAMIEC I SZACUNEK DLA NAJWIEKSZEGO CZLOWIEKA NASZYCH DZIEJOW !! A NA PEWNO XX-XXI wieku....
_________________ Zbliza wam sie 18-nastka? Planujecie urzadzic komers? A moze zwykla impreze , niekoniecznie okolicznosciowa !Szukasz Djeji, Nie szukaj wlasnie znalazles ! Profesjonalna obsluga, naglasnianie imprez okolicznosciowych ! Reszta.. pisz na pw lub gg
true... BTW jest nowy Papież, ale każdy przyzna, to nie to sao...
dziś ksiądz na religii zaprowadził nas do swoejgo mieszkania (szkoła katolicka, to i księża tam mieszkają). i pokazał nam film o Papieżu. oraz kawałek własnego święcenia i film, kiedy to czytał jakieś czytanie na mszy z Papieżem... ech, wielki człowiek...
ale szkoda faktycznie, że teraz tyle się zmieniło na gorsze po Jego śmierci...
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 29 Mar 2007 Posty: 2863 Skąd: serce Kubusia ;)
Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 15:13
ja czułam, że odszedł ktoś, kogo Polska już nigdy mieć nie będzie.
nigdy nie byłam religijna, więc raczej nie płakałam po nim jako 'papieżu'... Wspominam go przede wszystkim jako Polaka, osobę niezwykle inteligentną, patriotę oraz kogoś, kto mimo piastowanego stanowiska nigdy nie stracił humoru.
Mia, pozwolę się nie zgodzić. Papież był normalnym człowiekiem. ale w ograniczonym kontekście. nigdy nie widziałem żadnej współczesnej osoby o takim potencjale duchowym, tak mądrej życiowo, tak beztroskiej w tym właściwym znaczeniu i zakresie, tak pogodnej, jak na osobę nawet duchowną... długo by wymieniać. dlatego wnoszę wraz z innymi: Santo subito!
Przykra sprawa Wielki Polak odszedl... W gruncie rzeczy jestem ateista ale to i tak nie zmienia faktu iz byl on dla mnie wielkim autorytetem do czynienia dobra... Bardzo go podziwialem... Teraz go brakuje...
Leydzin, wiesz, w dniu śmierci, jeszcze przed wieczorem, wszystkie chyba wyznania: żydzi, muzułmanie, jacyś chyba nawet buddyści - wszyscy modlili się za Papieża. nie ma co, to o czymś świadczy. ale wiesz, mimo iż jesteś ateistą, przecież nie wuklucza Cie to z tego, że masz prawo żałować naszego Wielkiego Rodaka. btw mało to dzisiaj nawracania się? szczególnie w takich momentach? ale żal Papieża, żal...
Leydzin, pierwszy bym tego kogoś objechał przecież nic nie wyklucza uznawania własnych ideałów i doceniania ludzi, i tak dalej.
tak do tematu to szkoda, że nie dało się zrobić natychmiastowej kanonizacji. przecież to jest możliwe. ale niestety, teraz tyle jest wszędzie biurokracji. z drugiej strony dobrze, bo gdzieś przeczytałem, że ktoś taki proces kanonizacyjny "na prędce" robiony mógłby podwarzyć, a to by osłabiło autorytet kościoła. więc mam mieszane uczucia.
Śmierć Papieża dwa lata temu była dla mnie naprawdę straszna ...
Przeżywałam to chyba z tydzień.. I płakałam ..
Nie wyobrażałam sobie świata bez tego człowieka...
Jest dla mnie przykładem człowieka o ogromnej inteligencji..
Podziwiam go za wszystko co zrobił w swoim życiu..
I co najważniejsze - myślę nad tym do dziś - Jan Paweł II przebaczył temu zamachowcowi, który chciał go zabić .. Tak ogromnie przebaczenie . 100 % szacunek ...
Radek, w moim mniemaniu, ma racje. Jesli nie docenia sie go pod wzgledem katolickim (matko, jak to brzmi...), to jego konsekwencje, upor, madrosc, charyzme i wszystko, czego np. dokonal dla Polski, podbudowujac morale naszych wiele lat temu do obywatelskiej niepuslusznosci.