Jestem zdecydowanie za całkowitym wycofaniem foliowych reklamówek.
_________________ Our lives are made, in these small hours, these little wonders, these twists & turns of fate... Time falls away, but these small hours, these small hours still remain...
Mówicie że jednorazówki złe bo długo sie rozkładają itp ok zgoda.
Ale wiecie ile drzew potrzeba wyciąć aby wyprodukować te reklamówki ? Bardzo ale to bardzo dużo. Każdy wie że w Polsce jest ich coraz mniej bo coraz więcej jest ich wycinanych a poza tym w Polsce jest takie skażenie środowiska przez odpady , spaliny że same obumierają. Jak dla mnie to ani jedno ani drugie nie jest dobrym rozwiązaniem najlepsze są te koszyki jednak wiadomo mało kto ich używa na wyjście po drobne zakupy.
Mówicie że jednorazówki złe bo długo sie rozkładają itp ok zgoda.
Ale wiecie ile drzew potrzeba wyciąć aby wyprodukować te reklamówki ? Bardzo ale to bardzo dużo. Każdy wie że w Polsce jest ich coraz mniej bo coraz więcej jest ich wycinanych a poza tym w Polsce jest takie skażenie środowiska przez odpady , spaliny że same obumierają. Jak dla mnie to ani jedno ani drugie nie jest dobrym rozwiązaniem najlepsze są te koszyki jednak wiadomo mało kto ich używa na wyjście po drobne zakupy.
A makulatura? Papier nie jest jednorazowy. Niedaleko mojej szkoły jest piekarnia właśnie z takimi papierowymi torbami- papier z którego są one robione jest z makulatury (pisze na nich). natomiast ze starych foliówek nie zrobisz nowej.
Zresztą u mnie w kuchni jest jedna szuflada przeznaczona na foliowe jednorazówki i jak ktoś idzie do pobliskiego sklepu to bierze ją ze sobą.
_________________ Odczuwamy trochę kaca,
że co było, to nie wraca,
jak ten kochaś, który zginął w sinej mgle.
Odczuwamy trochę żalu,
że tak wcześnie jest po balu,
kiedy noga się do tańca jeszcze rwie.
Chce się tańczyć, chce się walczyć,
a tu nagle - panie starszy,
zamykamy, zamykamy, tak czy nie?
(...)
Czasem kogoś ktoś spotyka,
siwa chandra nagle znika,
ktoś ubiera się w kolczyki z naszych łez...
Chwilę jest się w siódmym niebie,
potem wraca się do siebie... A.Osiecka "Szpetni czterdziestoletni"
Ja w domu mam kilka wielkichtoreb foliowych reklamówek i staram się więcej brać z domu, a nie kolejne ze sklepów. A juz w ogóle to noszę gospodarcze i GreenBagi. Co innego są papierowe torby np. w piekarni jak u Szeche, a co innego np. w Ikei. Jakie zakupy się robi z Ikei? Kupuje się meble i innego rzeczy dużych gabarytów. A te ich torebeczki papierowe sa w porównaniu z zakupami tycie.
_________________ "Bo ja mam tylko jeden świat
Słońce, góry, pola, wiatr
I nic mnie więcej nie obchodzi
Bom turystą się urodził..."
"Tylko głupiec ma odpowiedź na wszystko" Anatol France
Zamiast zakazywać powinno się jakąś kampanie rozkręcić, że teraz torby materiałowe są trendy a reklamówki obciachowe i zaraz by 95% ludzi się odzwyczaiło od jednorazówek
Kto ja w dzisiejszych czasach zbiera ? Jedynie ci przysłowiowi "menele" których społeczeństwo wyzywa a to dzięki nim świat nie jest jeszcze pogrążony w śmieciach.
U mnie w mieście jest zbiórka makulatury, butelek takich po napojach[plastikowych] i szkła.
I ja oczywiście sobie sortuję śmieci, bo worki na te poszczególne surowce są darmowe i nic to nie kosztuje.. W koszu na śmieci jest o wiele mniej i w ogóle.
Z tego, co wiem, papier wtorny nie jest dopuszczony do przenoszenia produktow spozywczych ze wzgledow higienicznych. Poza tym, to trudna sprawa. Albo plastik bedzie sie rozkladac w ziemi, albo bedziemy scinac drzewa. SAm nie mam do konca wyksztalconego zdania.
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 26 Kwi 2006 Posty: 4755 Skąd: się tu wziąłeś?
Wysłany: Sob Mar 15, 2008 22:44
ja kiedy mogę, używam materiałowych, moja ciocia krawcowa, pełno takich uszyła:)
innego powołania, jak wzbudzanie tego światła
na twarzach otaczających nas ludzi.'
A.Camus
Czytalam dzisiaj ciekawy artykul w gazecie; że mogliby wprowadzic cos takiego ze grzywna dla kazdej firmy, z ktorej logiem reklamowke lub opakowanie sie znajdzie gdzies na ulicy.
_________________ Ludzie powodują wypadki, wypadki powodują ludzi
Temat dość ważny dla ekologów.
Czy jesteście za wprowadzeniem papierowych reklamówek, zamiast tych foliowych?
Foliowe mogą się rozkładać bardzo długo.
Jakie jest wasze zdanie, bo ja uważam pomysł za dobry, acz nieciekawy.
Ja powiem że mnie to wali
i tak za kilka lat moj czas dobiegnie konca a co pozniej bedzie to niech sie martwia nasze dzieci