Ale trzeba przyznać, że media faktycznie wszystko rozdmuchują, robią wielką sensację, która trwa góra trzy dni, a czwartego już znajduje się jakiś inny gorący temat do dyskusji. Sprawa Bolka też momentalnie przycichła, nawet sama dobrze nie zorientowałam się kiedy. Jedyną korzyść odnieśli chyba sami autorzy tej kontrowersyjnej książki, którzy dzięki parodniowej reklamie w mediach zbili dodatkową kasę, bo wszyscy nagle rzucili się do empików żeby przeczytać o tajemniczej współpracy Wałęsy z SB. I jaka z tego korzyść dla narodu?
_________________ Girl, you'll be a woman soon. last.fm!
Pomógł: 25 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 1851 Skąd: z ziemi jak na razie
Wysłany: Wto Lip 29, 2008 23:51
Cytat:
Bezużyteczną ?
Tak, aby nie wprowadzać błędów w historii.A w historii naszego kraju zapisał sie Wałęsa.I nie chciałbym, aby moje dzieci w przyszłości uczyły sie w szkole, że był to wspaniały człowiek, jakby mijało się to z prawdą
Boże człowieku skąd Ty się urwałeś. Nie dosyć, że nie dostrzegasz faktu, że historia która nam wciskają w szkole od lat to propaganda i skonsultowana regułka, w tworzeniu której brały udział różne ciekawe kraje, które z wojną nawet nie wiele miały wspolnego. Bo historia musi być identyczna dla wszystkich, wszyscy maja się uczyć tego samego, ale nikogo nie obchodzą opowiadania dziadków, którzy przetrwali to wszystko i znają wiele ciekawych szczegółów. Takie szczegóły są cenniejsze niż ogólny zarys wojny bo rzucają na nią zupełnie inne światło. Oczywiście lepiej niech Twoje dzieci uczą się od 20 paro latków z IPNu- którzy przecież wiedzą lepiej bo czytają wiele "ogólnodostępnych" książek.
_________________ Show me colours of your life beautiful and nice ~~
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 10:50
W 100% popieram maybachmastera. Osądzi go historia? My tworzymy historię. Jakie to przyniesie korzyści? Materialne oczywiście żadne. Tu chodzi o prawdę. Przecież jesli okaże się że Wałęsa był agentem, to ten proces transformacji ustrojowej z wielkiej dumy dla Polków stanie się hańbą. Jeden człowiek, jedna organizacja potrafiła okłamac i wodzic za nos miliony Polaków. Skutecznie. Prawda Cię nie interesuje Baltimore?
A kawałek z 'identyczną historią' jest mocno naciągany
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 18:00
Baltimore napisał/a:
widzisz jak mało zajmuje sb ? jeśli widzisz analogie to będziesz wiedział o co kaman i czy warto przekreślić 15 cm z powodu głupiego 1 cm'a
Rozumiem, ale skąd masz pewność że te 15 cm 'życia' Lecha nie było również inspirowane, kierowane przez SB? To że my się teraz o tym dowiadujemy nie znaczy że ta współpraca trwała tylko okreslony, króciutki okres czasu (nie mam pojęcia skąd ta proporcja 15:1). Więc może Lechu rozpoczął współpracę w latach 70. i nie trwała ona kilku miesięcy tylko 20 lat? A teraz kryją się nawzajem.
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Wysłany: Czw Lip 31, 2008 15:56
Baltimore napisał/a:
No i właśnie do tego zmierzam, że mało prawdopodobne wydaje się żeby tyle dokonał będąc Bolkiem tyle czasu
Zrobię wyjątek i powtórzę to co juz raz napisałem: a jesli to wszystko począwszy od lat 80. było reżyserowane przez SB a Wałęsa był dobrym aktorem? Komunisci już wtedy wiedzieli że stracą władzę. Aby nie stracic więcej ( majatku itp.) zainspirowali przemianę 'demokratyczną' i swego człowieka uczynili przywódcą. Argumenty za tym scenariuszem napisałem kilka postów wyżej. Kontrargumentów nie widzę, wiec wierzę w swoją wersję.
O mogę wreszcie rozwinąć mój aspekt postrzegania Polityki
Zaczne od miłych słów(do naszego pana prezydenta)
Panie Kaczyński co panu do Łba strzeliło że tak powiem.Człowiek który walczył z Komunizmem,człowiek który jest naszym symbolem na całym świecie,człowiek który jest nie mniej ważny w naszej historii niż ,,towarzysz Gierek''.
Cóż łatwo jest osądzać kogoś gdy ma się większą władzę niż sądzony.Panie Wałęso niech pan sie nie zdziwi gdy do pana domu wpadnie CBA wykrzykując ,,Bolek'' na glebę.No ale to nasz kraj wybrał takiego prezydenta(właściwie nasze ,,mohery'' które gorąco pozdrawiam).Cóż ja już bym wolał pana Konowicza Krzysztofa.On ma przynajmniej sacunek do osoby któej zasługi zmieniły historie tego kraju.
Wracając już do tego co powiedzał sam Wałęsa L.Być może był Agentem,,nikt tego nie potwierdzi nikt tego nie obali''ale sądząc po zasługach dla naszego kraju, to jest bezsens.
Cytat:
czy warto przekreślać 15 cm z powodu 1cm'a
Nie nie warto wiedzą o tym wszyscy.Lech Wałęsa jest bohaterem tego kraju,dla tych którzy o tym zapomnieli polecam lekture pare ciekwaych książek(Dolina Muminków)(Chatka Puchatka).Może ich to nauczy postrzegania na ludzi dobrych i ludzi zlych.
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 16:44
czuher napisał/a:
Być może był Agentem,,nikt tego nie potwierdzi nikt tego nie obali''ale sądząc po zasługach dla naszego kraju, to jest bezsens.
Najsmutniejsze w tym wszystkim jest sposób w jaki odnosicie sIę do L. Wałęsy. Czy gdyby okazało się że podobny jest do Leszka Maleszki, że poprzez swoją agenturalną przeszłośc byc może ktoś został zabity, to czy również apelowalibyście o brak dochodzenia w tej sprawie? Rozumiem, zasługi, ale nie powinno byc 'świetych krów'. Mógłby dla mnie nawet w cudowny sposób spłodzic miłościwie panującego Donalda. To nic dla mnie nie zmieniłoby. Papież, prezydent, minister, menel - wszyscy powinni byc równi wobec prawa, bez względu na tytuł czy zasługi.
Konrad powiem ci jedno
Prawie mnie przekonałeś do swojej racji,ale...
Wałęsa to Wałęsa i juz
Nawet jak był na sznurkach SB to i tak SB poszlo się jeb** A polska to kraj demokratyczny
.Może też niezgadzam się z przeszłością Wałęsy dlatego ze oskarza go nasz,,wielki'' prezydent.
Ale z tego co mi wiadomo to Wałęsa założył solidarność i to on zaczął walke z komunizmem na skalę narodu.Musieli go przeciagnąc podczas jego inicjatywy.Bo niby po co był im potzrebny zwykły stoczniowiec.Proszę odwołaj się do tego bo ciekawie gadasz