forum młodzieżowe  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 
 Ogłoszenie 
Z powodu ataku DDOS na serwer, mogą występować w najbliższym czasie problemy techniczne z działaniem forum. Przepraszamy.

Poprzedni temat :: Następny temat
Lech Wałęsa- pseudonim Bolek
Autor Wiadomość
olenka13 
Początkujący
mól książkowy :)

Wysłany: Sro Cze 25, 2008 19:17   Lech Wałęsa- pseudonim Bolek

Co sadzicie o tej sprawie ?
Czy uwazacie ze slusznie oskarzaja naszego bylego prezydenta o wspolprace z sb ?
ja tam sadze ze walesa jest niewinny . Nie wyobrazam sie ze czlowiek ktory walczyl o upadek komunistow o wolnosc ludzi w kraju o sprawiedliwosc itp. nagle okazal sie zwyklym oszustem ocencie

Aguś 
Moderator
Istota zakochana :)

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 19:36   

Ja myślę, że nawet jeśli był to się nie przyzna i tak naprawdę nie będziemy mogli być pewni jak to było ;)

"Gdyby życie było słodkie jak czekolada... Jak byśmy się czuli? Ciągle poszukiwalibyśmy czegoś innego, by uwolnić się od tej przesłodzonej mdłości... "
"
Tak, tak.
Ja jestem Jim Best.
Prawdę mówiąc najlepszy z najlepszych"

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Sro Cze 25, 2008 20:00   

olenka13 napisał/a:
Czy uwazacie ze slusznie oskarzaja naszego bylego prezydenta o wspolprace z sb ?

Ja to wiem. To jest temat który z zainteresowaniem sledze już dłuższy temat. Przeczytałem kilka książek o tej sprawie, poluję z zaciekłością na najnowszą IPN-owską książkę o Wałęsie, ale ja jestem święcie przekonany że Lech WAłęsa to TW Bolek. Wskazują na to akta SB, sam Wałęsa tak twierdzi, przyznał się do tego publicznie w roku '92 gdy wiedział że lista agentów będzie opublikowana, lecz po chwili wpadł na inny pomysł, oświadczenie Jego szybko wycofano z mediów, a sam odwołał rząd Olszewskiego (czyt. Nocna zmiana). W końcu wypozyczył z IPN swoją teczkę i oddał niekompletną. Jeśli to kogoś nie przekonuje, niech wytoczy kontargumenty. Stwierdzam z całą stanowczością: To jest Bolek!
Niewielu jest ludzi, którzy się interesują tym, co kto inny myśli albo ma do powiedzenia. W najlepszym razie słuchają ci,żebyś ty potem musiał ich wysłuchać. I wszyscy nawzajem wciskają sobie tony kitu. - WW

olenka13 
Początkujący

Wysłany: Sro Cze 25, 2008 20:02   

aha dzieki za opinie :D

Maybach 
Uzależniony

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Sro Cze 25, 2008 20:07   

i temat do zamknięcia hehe...ja mam takie zdanie jak Konrad.
That I followed you home
You shower me with lullabies
As you're walking away
Reminds me that it's killing time
On this fateful day

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

olenka13 napisał/a:
aha dzieki za opinie :D

To nie opinia, w mojej wersji to stwierdzenie ;)
Niewielu jest ludzi, którzy się interesują tym, co kto inny myśli albo ma do powiedzenia. W najlepszym razie słuchają ci,żebyś ty potem musiał ich wysłuchać. I wszyscy nawzajem wciskają sobie tony kitu. - WW

Aguś 
Moderator
Istota zakochana :)

Pomogła: 12 razy

Konrad napisał/a:
Nocna zmiana

Tez oglądałam.

Atos, daj maila, coś Ci wyślę.

Dziś zabieram się za czytanie tej książki, zobaczymy co z tego wyniknie. W każdym razie, ja jestem bardziej skłonna stwierdzić,ze Lech Wałęsa był agentem niz,że nim nie był. Ale teraz to i tak już nic nie zmieni .

"Gdyby życie było słodkie jak czekolada... Jak byśmy się czuli? Ciągle poszukiwalibyśmy czegoś innego, by uwolnić się od tej przesłodzonej mdłości... "
"
Tak, tak.
Ja jestem Jim Best.
Prawdę mówiąc najlepszy z najlepszych"

VooDoo 
Nowicjusz
Lenin

Wysłany: Sro Cze 25, 2008 23:45   

A ja na ten temat mam jedno zdanie. Nawet jeżeli Wąsu był "Bolkiem" to nie zmieni to faktu, że przyczynił się do upadku komuny, i stał się dla większości Polaków (ba dla większości na świecie) bohaterem.

Józek Oleksy

Fazikus 
Nowicjusz

Wysłany: Sro Cze 25, 2008 23:48   

Czy ktoś podał mi czarno białe dowody? Nie!! Więc po co ta afera, jeżeli ktoś takowe przedstawi możemy się nad tym zastanawiać.

Cici 
Moderator
Shan'do

Wysłany: Czw Cze 26, 2008 00:00   

VooDoo napisał/a:
Nawet jeżeli Wąsu był "Bolkiem" to nie zmieni to faktu, że przyczynił się do upadku komuny, i stał się dla większości Polaków (ba dla większości na świecie) bohaterem.

Otóż to. Co więcej, pytanie nie powinno brzmieć - "czy Wałęsa był agentem", tylko "dlaczego podpisał lojalkę?".
Przypomnijcie sobie nagonkę na Kapuścinskiego - że agent, że podpisał, że esbek, że zdrajca, komuch i samo zło. Nagonkę na wielkiego człowieka, który podpisał, bo... nie miał innego wyjścia. Może Wałęsa był agentem, bo chciał. A może był, bo do tego zmusiła go sytuacja.

Prawda taka, że nic nie wiemy i takie gdybanie to sobie możemy podarować.

@last.fm

splash 
Amator

Wysłany: Czw Cze 26, 2008 09:57   

Bylo minęło. Wazne co jest teraz. A nie jest za dobrze. Tusk moglby zajac sie realizacja swoich "cudow" a nie marnowal czas na udzielanie poparcia Wałęsie. Dokladnie wie, ze Wałęsa był Bolkiem a cale zamieszanie wykorzystuje do walki z PiSem. Echh

Maybach 
Uzależniony

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 09:58   

Dokładnie Cici, ...różne były czasy.Niektórzy podpisywali i na tym sie kończyło.Mój ojciec podpisał , bo chciał pojechać studiować w USA , ale popełnił błąd wrócił i go już nie wypuścili....... :jezor:
That I followed you home
You shower me with lullabies
As you're walking away
Reminds me that it's killing time
On this fateful day

Konrad 
Uzależniony
idiota z powołania

Wysłany: Czw Cze 26, 2008 19:15   

VooDoo napisał/a:
Nawet jeżeli Wąsu był "Bolkiem" to nie zmieni to faktu, że przyczynił się do upadku komuny

Sam Wałęsa nic nie zrobiłby! Strasznie mnie ostatnio zdenerwowały słowa Lecha Wałęsy który w niwygodnym dla Niego wywadzie rzucił hasło: 'Jak Pan śmie zadawac mi takie pytania! To ja obaliłem komunizm, nie Oni'
Gówno prawda. Komunizm upadłby sam. Gdyby nie Lech, przywódcą 'S' byłby A. Gwiazda czy Pan Borusewicz. Zresztą sami komuniści po stanie wojennym wiedzieli że będą musieli oddac władzę. Więc na przywódcę opozycjonistów wystawili swojego człowieka - Wałęsę. I tak po dzień dzisiejszy mamy w Polsce twór nazywany postkomunizmem.

Cytat:
Czy ktoś podał mi czarno białe dowody?

Tych dowodów już nie ma i nie będzie. SBecy jeszcze w latach 90 tonami palili swoje i swoich agentów akta, Posądzasz ich o debilizm? O to że nie zatarli śladów po tak ważnym agencie jakim był Wałęsa?

Cici napisał/a:
Co więcej, pytanie nie powinno brzmieć - "czy Wałęsa był agentem", tylko "dlaczego podpisał lojalkę?"

Poprawne są obie wersje. Jak sam przyznałw latach 70. podpisał lojalkę. Póżniej współpracował, rozpoznawał swych kolegów na zdjęciach uczestniczących w zamieszkach i strajkach, brał za to kasę, a nawet poddawał pod osąd przełozonych swoje własne pomysły. To się nazywa współpracą.

Cici napisał/a:
Przypomnijcie sobie nagonkę na Kapuścinskiego - że agent, że podpisał, że esbek, że zdrajca, komuch i samo zło. Nagonkę na wielkiego człowieka, który podpisał, bo... nie miał innego wyjścia. Może Wałęsa był agentem, bo chciał. A może był, bo do tego zmusiła go sytuacja.

Co innego jest podpisac lojalkę ( pod przymusem czy bez przymusu - to nieważne) i po nastaniu nowych czasów przyznac się do tego (dobry przykład Olechowskiego), a co innego podpisac i po 20 latach od upadku komunizmu nadal kłamać.
Zresztą nikt nie chce go pozbawiac nagród i zaszczytów, nikt nie zabierze mu Nagrody Nobla. To chodzi tylko o skruchę i prawdę. Nic więcej.

splash napisał/a:
Bylo minęło.

Właśnie że nie. Rozliczenie się z komunizmem to powinna byc podstawa. Nie mozna patrzeć w przyszłośc nie rozliczając do końca przeszłości. dobrze to widac na przykładzie życia politycznego. Każdego możesz zniszczyc jesli masz siłę przebicia w mediach i 'czarną teczkę'. Może byc ona pusta, to nieważne. Ważne że masz ją.

Sofia 
Zaawansowany
Wyrwijrączka

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 18:04   

Nie chce mi się wierzyć, że Wałęsa mógłby współpracować z SB.
A czy to prawda?
Tylko sam pan Wałęsa to wie (i kilka osób prócz niego). Jeżeli będzie masa dowodów na to, że nim był - wątpię, by się przyznał do tego.

olenka13 
Początkujący

Wysłany: Pią Cze 27, 2008 22:10   

a wiec widac ze chyba Wałęsa byl jednak agentem . Ale tak jak mowicie to raczej nic nie zmieni. Mozemy podejrzewac ze nim byl bo zmuszala go sytuacja a nie ze sam chcial a watpie ze chcial. Ciekawe czy sie przyzna jakby byl . Chyba raczej nie skoro do tej pory sie nie przyznal . Bez wzgledu na to czy byl agnetem czy nie i tak w moim przekonaniu bedzie czlowiekiem ktory pomogl, przyczynil sie do upadku komunizmu bo kto wie w jakim ustroju w jakim kraju bysmy dzis zyli ...........

Odpowiedz do tematu