Wysłany: Sob Maj 03, 2008 21:19 Nacjonalizm i Skrajna Prawica
ciekawi mnie jakie macie spostrzeżenia na temat nacjonalizmu i skrajnej prawicy, w czasach kiedy modna jest tolerancja i wszelkie media (TVN,TVP,Polsat itp.) propagują tolerancje a tępią konserwatyzm, ciekawią mnie wasze spostrzeżenia:)
Pozdrawiam
Pomógł: 10 razy Wiek: 20 Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1644 Skąd: IV RP ;)
Wysłany: Sob Maj 03, 2008 23:40
belfast napisał/a:
ciekawi mnie jakie macie spostrzeżenia na temat nacjonalizmu
Tylko w Polsce utarło się że nacjonalizm to zła cecha. W każdym innym kraju nacjonalizm to odmiana patriotyzmu. uwielbienie dla własnego narodu, cecha pozytywna. ALe nie ma się co dziwic... historia.
Mamy skrajną lewicę ( co prawda w rozsypce, ale kiedyś się pozbiera) to dla przeciwwaggi potrzebna jest skrajna prawica. Ale nie coś w rodzaju Młodzieży Wszechpolskiej czy Ligi Republikańskiej - hołoty która zamiast polityką zajmowała się rozbojami. Ale UPR jest już dośc ciekawą formacją, godną zainteresowania (sam mam poglądy prawicowo-liberalne).
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Ale UPR jest już dośc ciekawą formacją, godną zainteresowania (sam mam poglądy prawicowo-liberalne).
Liberalizm nigdy nie był cechą prawicy. Dojrzały i racjonalny patryjota powinien być gotowy na pewne poświęcenie i oddanie w stosunku do narodu, a liberalizm w wersji UPR jest raczej czymś przeciwnym i zachęca do nie dzielenia sie i powstają sytuacje że ktoś jest bogaty i ma kasy jak lodu a sąsiad głoduje i nie ma za co sie ubrać. Ale do rzeczy..
Konrad, zgadzam się z tobą, musi być silne zaplecze nacjonalistyczne i radykalnych pratryjotów ponieważ nasz kraj jest psuty przez komunistów, anarchistycznych brudasów, oraz inne brudy typu hipisi itp, chodź z tym ostatnim elementem to raczej na płaszczyźnie społecznym a nie politycznym. Nie wiem dlaczego nacjonalizm jest postrzegany jako nurt huliganów, wiązany z przemocą. Przecież jest kompletnie odwrotnie. Brudasy na różnych wiecach typu Parada Równości itp mówią hasła o wolności słowa i poglądów, ale jak słyszą od kogo kolwiek coś co się z ich poglądami nie zgadza to od razu jesteś dla nich faszystą czy nazistą. Takiej chyba oni chcą wolności - tylko dla pedałów i brudasów.
_________________ Przeszłość niech na zawsze zostanie przeszłością, bez tego nie zmierzysz się z teraźniejszością (...) każdy się czegoś boi, każdy bywa niepewny, nikt nie jest doskonały,każdy popełnia błędy.
Wysłany: Pon Maj 05, 2008 12:13
Stanis napisał/a:
Liberalizm nigdy nie był cechą prawicy
Wcale nie twierdzę, że jest, a jedynie że moje poglądy są prawicowo-liberalne Gdyby prawica była liberalna, to nie mogłaby się nazywać wtedy prawicą, bo to prawie jak woda i ogień
_________________ Dlaczego władza każdej maści mam mnię za nic? Czy czerwona czy biała jestem dla niej śmieciem. [automat-cenzura], pod każdą władzą czuję się jak kundel. Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku, ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą
Tylko w Polsce utarło się że nacjonalizm to zła cecha. W każdym innym kraju nacjonalizm to odmiana patriotyzmu.
Z szalenie prostej przyczyny. Tam to, co my nazywamy powszechnie nacjonalizmem (skrajnym) jest nazywane szowinizmem, narodowym szowinizmem i innymi tego typu terminami. Mierzysz w tym momencie jedno słowo dwoma różnymi miarkami, co nie oznacza, że są to te same słowa. Wystarczy zajrzeć do słownika.
Konrad napisał/a:
ALe nie ma się co dziwic... historia.
Unia Lubelska, Elekcje, Konfederacja Warszawska, Wielka emigracja. Tak to są przejawy patriotyzmu. Nie nacjonalizmu. Zresztą nie ma co porównywać postaw dawnych i dzisiejszych, bo kontekst historyczny jest inny, a i potrzeby gospodarcze się zmieniły.
Nacjonalizm nie jest powiązany z żadną konkretną ideologią polityczną. Rodowód ma lewicowy (Boli niektórych, ale co się dziwić skoro wszechpolacy i inni są tak kształceni, aby historii nie znać), potem kojarzony w XXw. ze społeczeństwem prawicowym przybierając formę szowinizmu. Trudne, ale ważne słowa.
Moim zdaniem niektórzy sobie tak wartościują, że nacjonalizm to większy patriotyzm od patriotyzmu (Tak stwierdził jeden Wszechpolak). Jest to kłamstwo. Wierutne kłamstwo.
Jestem patriotą. Nauczyła mnie tego historia, rodzina, tradycja i autorytety. Można powiedzieć też, że Śląsk. Cenny region. Wielu nie wie, jak piękny.
Stanis napisał/a:
a liberalizm w wersji UPR jest raczej czymś przeciwnym i zachęca do nie dzielenia sie i powstają sytuacje że ktoś jest bogaty i ma kasy jak lodu a sąsiad głoduje i nie ma za co sie ubrać. Ale do rzeczy..
To zależy od systemu wartości pobudzonego myśleniem zabijanym przez niektóre ideologie.
Stanis napisał/a:
radykalnych pratryjotów
Cóże to za cudo mój kolego?
Stanis napisał/a:
Konrad, zgadzam się z tobą, musi być silne zaplecze nacjonalistyczne
Dlaczego? Veto.
Stanis napisał/a:
anarchistycznych brudasów, oraz inne brudy typu hipisi itp, chodź z tym ostatnim elementem to raczej na płaszczyźnie społecznym a nie politycznym.
Okropieństwo. W sejmie nic tylko bachory-chwasty siedzą. Taka Sowińska na przykład.
Mogę się z anarchizmem nie zgadzać. Krytykować jego założenia. Tak samo, jak oni mogą moje. Ale nigdy mając na względzie dobre wychowanie nie ważyłbym się uznać kogoś za parszywstwo.
Stanis napisał/a:
Brudasy na różnych wiecach typu Parada Równości itp mówią hasła o wolności słowa i poglądów, ale jak słyszą od kogo kolwiek coś co się z ich poglądami nie zgadza to od razu jesteś dla nich faszystą czy nazistą.
Widzisz. Dla Ciebie Nazista to inwektywa. Dla nich pedał, to też inwektywa. Dziwisz się. Jedni drugich warci.
belfast napisał/a:
ciekawi mnie jakie macie spostrzeżenia na temat nacjonalizmu i skrajnej prawicy
Jak już powtarzałem. Błędem logicznym jest te pojęcia utożsamiać.
Jeżeli przedstawicie mnie wasz nacjonalizm i skrajną prawicę, to się wypowiem. Na razie jestem i pozostanę patriotą.
_________________ "Niebo gwiaździste nade mną. Prawo moralne we mnie." - Immanuel Kant.
"Komunistów zabijam dla przyjemności" - Tony Montana.
Wysłany: Wto Maj 06, 2008 20:18
Misha napisał/a:
Stanis napisał/a:
Konrad, zgadzam się z tobą, musi być silne zaplecze nacjonalistyczne
Dlaczego?
Bo czasy tego od Nas wymagają. Bo Europa zmierza w kierunku Europy regionów, a to ( choc zabrzmi to jak słowa Giertycha) niesie dla Nas zagrożenie. Nie utraty niepodległości jak to było dawniej, a suwerenności. A nacjonaliści ( cały czas piszę o pozytywnym znaczeniu tego słowa) nigdy do tego nie dopuszczą.
Misha napisał/a:
belfast napisał/a:
ciekawi mnie jakie macie spostrzeżenia na temat nacjonalizmu i skrajnej prawicy
Jak już powtarzałem. Błędem logicznym jest te pojęcia utożsamiać.
Niekoniecznie. Lewica mimo że zaprzecza, zawsze za priorytet uważała sprawy socjalne. To prawica utożsamia się z konserwatystami, a tym samym z takimi pojęciami jak 'naród' czy 'tradycja'.
Misha napisał/a:
Moim zdaniem niektórzy sobie tak wartościują, że nacjonalizm to większy patriotyzm od patriotyzmu (Tak stwierdził jeden Wszechpolak). Jest to kłamstwo. Wierutne kłamstwo.
Dlaczego? Nacjonalizm to skrajna forma patriotyzmu, która niekiedy popada w szowinizm, lecz nacjonalizm zawiera się w rodzinie patriotyzmu. Problem się zaczyna gdy ten szowinizm przemienia się w fanatyzm ( jak to się działo np. u Niewiadomskiego), bo trudno wtedy tych "patriotów" zatrzymać.
To może podaj nazwisko tego wszechpolaka zamiast podawania bezpodstawnych i pustych informacji, bo jak na szesnastolatka przemądrzały jesteś niepomiernie i jeszcze innym prawisz kazania i każdego pouczasz gdy po prostu mało wiesz.
Misha napisał/a:
Na razie jestem i pozostanę patriotą.
To już przy tobie sam człowiek nie wie co ma zrobić. Z jednej strony mówisz że partryiotyzm większy od partryiotyzmu twojego to nacjonalizm. To w takim razie jak ktoś ma wiedzieć kiedy staje sie nacjonalistą a kiedy paryiotą. Ty chyba uważasz że osoby i wszystkie ich poglądy kręcą się wokół twojej osoby i że jesteś sprawiedliwą miarą patryiotyzmu u innych.. Szufladkujesz!
Konrad napisał/a:
Bo czasy tego od Nas wymagają. Bo Europa zmierza w kierunku Europy regionów, a to ( choc zabrzmi to jak słowa Giertycha) niesie dla Nas zagrożenie.
I tak samo zgadzam się z Konradem. UE to twór który w założeniach miał przypominać Stany Zjednoczone Ameryki Północnej, gdzie każde państwo członkowskie miało być czymś na wzór jednego stanu w USA. Tylko zauważcie że o Stanach Zjednoczonych mówi się jako o całym państwie i taki stan ma mało do powiedzenia, tak w sprawach wewnętrznych jak i w sprawach międzynarodowych, tzn. że jeden stan nie może być reprezentowany sam przez siebie. I tak samo będzie w unii. Polska stanie się takim stanem bez możliwości walki o swoje interesy i bez możliwości żeby być reprezentowana przez swoje władze.
Konrad napisał/a:
Dlaczego? Nacjonalizm to skrajna forma patriotyzmu, która niekiedy popada w szowinizm, lecz nacjonalizm zawiera się w rodzinie patriotyzmu. Problem się zaczyna gdy ten szowinizm przemienia się w fanatyzm ( jak to się działo np. u Niewiadomskiego), bo trudno wtedy tych "patriotów" zatrzymać.
Po prostu we wszystkim trzeba mieć umiar. Trzeba racjonalnie myśleć a napewno nic złego się nie stanie.
_________________ Przeszłość niech na zawsze zostanie przeszłością, bez tego nie zmierzysz się z teraźniejszością (...) każdy się czegoś boi, każdy bywa niepewny, nikt nie jest doskonały,każdy popełnia błędy.
Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 184 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Sob Maj 10, 2008 10:44
Nacjonalizmu nie lubię, ale nie dlatego że uważam go za coś pokrewnego z nazizmem, po prostu nacjonalistyczna ideologia do mnie kompletnie nie trafia. Dla mnie liczy sie przede wszystkim jednostka i nie obchodzi mnie dobro ogółu. Nie wyobrażam sobie siebie uważającego, że państwo i stado zwane społeczeństwem, jest dla mnie ważniejsze niż ja sam. Poza tym często idąca w parze z nacjonalizmem rozbudowana opieka socjalna, to nic innego jak wyrzucanie pieniędzy w ludzi, w których nie warto inwestować, jednym słowem faworyzowanie nędzy.
Ale mimo to nacjonalizm staram się tolerować, nie jest to przecież żaden faszyzm czy nazizm, jak często się słyszy. [/b]
Moze dlatego mowi sie ze tepi Zydow, bo zmienila sie definicja antysemity?
Kiedys to byl ten, co nie lubil Zydow.
Teraz, to ten ktorego nie lubia Zydzi.